Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Димиране на LED лампи 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Димиране на LED лампи
Ами говорите си тука, ама някой сеща ли се че през греца тече ток само в една определена зона - от около 60 до максимум 120 градуса и формата на тока е една малко по различна. Ето една симулация какво се случва с грец, 10 uF и 60 вата товар. Жълтото е променливото, зеленото е правото и червеното тока. Е как точно се очаква триака да прави перки на акула?

Прикачени файлове:
rectifier_sim.jpg
rectifier_sim.jpg [ 122.21 KiB | Прегледано 4321 пъти ]
Пет Окт 27, 2017 3:54 pm
Профил ICQ

Къде ги видя тиа 10 uF, аз изрично питах и разбрах че няма никакви кондензатори. Ако има кондензатор нещата стават съвсем други, и без симулация мога да ти кажа какво се случва.

Пет Окт 27, 2017 4:12 pm
Профил

Човекът на няколко пъти каза, че свързва активен товар (ютия или кнж) паралелно на греца.

При това положение при 5А през активиния товар и при 0,1 A през греца, напрежението върху симистора си е много близо до синусоидалното и перките са си перки.

Пет Окт 27, 2017 4:28 pm
Профил

Да де, ама или аз чета твърде през много редове, или останах с впечатление че като има ютия всичко е наред, проблема е като няма ютия ...

Пет Окт 27, 2017 5:08 pm
Профил

Прав си, Тони, но в първия си пост АА e написал, че и само с 10 пури, без допълнителни товари, нещото работи прилично и когато се увеличи броят на пурите, нещата се сговнясват.
Ясно е, че заради нелинейността на VA на светодиодите, напрежението върху симистора ще е далеч от синусоидата, но това вероятно ще може да се преодолее с по-прецизно настройване на минималното и максималното фазово отместване в регулатора. И доста важното (според мен) - да не се ползва напрежението върху симистора за управлението му а да са ползва отделен източник на постоянно такова.

Пет Окт 27, 2017 5:25 pm
Профил

За тия крушки изписахме егати темата, кой ги измисли тия ледове не знам, колко хубаво си беше с ЛНЖ ... айде може и живачна, там пък върви регулирай :)
Предстои да си осветявам халето у мехико, вчера ми пратиха сметката само да ми докарат ток у таблото и леко се изнервих, май ще се наложи сам да се занимая с другите неща, тъкмо тия дето си клатят краката ще могат да ги клатят от високо. Да видим какво дръвце ще гризна аз там, че ще гледам и аз да е лед .... въпреки че ... дали да не сложа едни метал халогенна и да забравя ...

Пет Окт 27, 2017 5:41 pm
Профил

Ми то и по дебелите книги си пише, че LED не е удачно да се управляват по напрежение, но в този занаят, често пъти се налага да излизаме от утъпканите пътеки :)

Пет Окт 27, 2017 5:58 pm
Профил

Е то това е ясно, ама пък представяш ли си PWM на 1 khz да ходи по всички кабеляци .. просто не се прави така. Вземат се или ледове които са димъбъл, те си разпознават кога са на фазово управление и си димират леда по ток, като вземат заданието от фазовото. Или пък се вземат ледове които се димират с напреженов вход, dali, knx, pwm, dmx или нео подобно. Другия вариатн ледове котио се захранват с токов източник, повечето такива са димируеми по един по по-горе описаните методи.

Пет Окт 27, 2017 6:01 pm
Профил

Как трябва, е ясно. Въпросът е, как да се реши задачата при наличните начални условия.

Пет Окт 27, 2017 6:10 pm
Профил

Добре де те колко са тия лампи ? Ако са 100 първа степен светят 10, втора 20, десета 100. Ако се разпределят хубаво, какъв е проблема. Това което е писъл stefan63 е същото доколкото разбирам.

Пет Окт 27, 2017 6:17 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

За да няма недоразбрано - никъде по веригата няма кондензатори. Картинките от осцилоскопа (тези които съм пуснал) са при включена една LED лампа и паралел на нея ЛНЖ 60W. Картинките са същите и ако се добави ютията. Реалните проби винаги са правени при включена ЛНЖ но резултатите не са добри. Ако нещата работеха с включена ЛНЖ щях да и намеря място и да я оставя без да се замисля. По късно ще пиша и какво съм мислил да постигна с греца но с него и без него е все тая - просто перките са еднопосочни или двупосочни. Жалко че не записах осцилограма при работа на реалните лампи. Мога да я опиша - в началото на перката отсичането не е остро а леко полегато. Абе по добре да я запиша и да я покажа. (Въпреки че фазовото управление вероятно няма да е подходящия метод).
А за темата - май наистина се изписа много за това как да се постигне забременяване на мъж. Ама какво да се прави - живот.

Пет Окт 27, 2017 6:23 pm
Профил
Аватар

slav4o.com написа:
Добре де те колко са тия лампи ? Ако са 100 първа степен светят 10, втора 20, десета 100. Ако се разпределят хубаво, какъв е проблема. Това което е писъл stefan63 е същото доколкото разбирам.

За съжаление окабеляването е направено.

Пет Окт 27, 2017 6:28 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Е то това е ясно, ама пък представяш ли си PWM на 1 khz да ходи по всички кабеляци .. просто не се прави така.

Като тръгна 1 KHz по кабеляците транзистора геройски проби. Имаше и други все хубави ефекти.

Пет Окт 27, 2017 6:30 pm
Профил

ами мога да ти предложа няколко подхода коит ще работят :
1. подменяш лампите, аз ако бях точно това щях да направя, най-малкия разход
2. преработваш лмапите, демек отваряш всяка една, окъсяваш всчички резистори, и си избираш захранващ блок за светодиоди като за тоя брой светодиоди. недостатък е че ще иимаш ужасно много захранващи блокове.
3. преработваш лампите като във всяка слагаш твой си блок който да ги управлява токово, а той да се контролир апокаквото си искаш
4. Ако с авто трансформатор всичко работи или правиш регулируем инверор на 220 V, или вземаш един автотрансформатор с повечко изходи и ги превключваш с релета ..... тиристори или каквото там решиш....
аз съм за 1 ама ...

Пет Окт 27, 2017 6:34 pm
Профил
Аватар

На момента сериозно се мисли за автотрансформатор и превключване с всичките мотики по въпроса. А по-добре с автотрансформатор с моторче, както имаше предложение в един от постовете.
А може и да се помисли за повече димери, разположени по лампите ( вероятно не на всяка пура а примерно във всяко тяло) и по допълнителен кабел да им се пусне общо управление.

Пет Окт 27, 2017 6:48 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща