|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 2:19 am
| Автор |
Съобщение |
|
timt
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от страната
Пиф, не знам какви институции сте но обикновено като чуя институция го свързвам с рекет. Как да се хвана на работа за по малко кинти след като разходите ми са повече, примерно? На един онбашия преди време ходих на интервю и много доволен остана че е намерил кадър най накрая и като стана въпрос за заплащането взе да ми говори за класификатор  и аз му викам пред заместника и евентуално прекият началник, ми така кажете че нямате пари защо си губим времето взаимно, не ви ли е ценно? Съгласен съм че глада е лош съветник но така ставаш все по гладен! Моята работа в момента е влизане в празна сграда и от там на татък скари кабели, табла и след това само компютърджийте и ако всичко тръгне без проблем по голям кеф от това няма, а заплащането е почасово и хората те ценят и си доволен. Имам работно време имам и почивки но никой не ме държи отговорен ако работя през почивките и почивам когато искам. Абсолютно свободен режим но от начало не е било така определено. Интересува ги работата да върви и етапите на работа до пусковият срок а той винаги е по голям от термина. Части и инструменти всякакви направо с кеф да работиш. Мисля че почасовият вариант е добър. И тука са необходими малко уточнения спрямо часова ставка и работни часове.
|
| Чет Окт 19, 2017 12:47 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Pif, пак ти казвам не е въпрос за пари, не говорим за гаражни фирми, не е въпрос на пари,просто е въпрос на кадри. Проблем с кадрите има навсякъде, разликата е че масово това се компенсира с безумно много кадри, конкурентите за които ме беше питал преди време имат екип от 15 конструктора, не правят почти нищо по различно, да имат един по-лъскав продукт, но 15 конструктора ... не правим ракети или самолети. Както казах въпрос на концепция, не понасям неефективността, и където мога я избягвам. Кадри, кадри, кадри, това е истината. Ела да видиш в САЩ как работят, и да ти кажа парите като покупателна способност не са много, те дори и чисто цифром не са много повече. Във Вегас миринджър производство е със заплата около 6 хил USD, масово ръководният и инжинерният състав е между 3500 - 5000, производствен директор е около 10. Да верно това е Вегас, при Димитър може би е почти по две на това, но Вегас също е в САЩ, и там хора живеят, асемблаторите са на смешно ниски заплати, почти сравними с тези в БГ. най-ниското ниво е на около 1300$ и стигат до 1600-1700. Не се оплакват, работят. Повярвай с тия пари не се живее никак, не знам как живеят, но го правят, верно масово са мексиканци но какво ми пука, дори работят по-здраво. Бизнеса в БГ не е критерий за нищо, освен за идиотия, като почнеш от тия дето искат да ловят с трици маймуни, и стигнеш до ония дето надуват заплатите колкото да съберът хора мислейки си че са хванали господ за шлифера кои усвояват държавни поръчки, кои са яхнали вълната на оутсорсинг клиенти даващи пари за нищо, няма значение, нито едни от тези не могат да оцелеят в реалната икономика. Като има някой като мен или Пенчев на walltopia и други разни такива, които не се кефят даплаща повече от нужното, веднага се оказват скръндзи, кожодери, екплоататори, и какво ли не още. Не ме разбирай погрешно, но ако давап 60% за служителите яко си го закъсал, каква е печалбата и какви са инвестициите ? Защото освен служители то имаш и други разходи, поне е логично да ги имаш. С такива показатели ако отидеш и се листнеш на борсата не знам кой ще инвестира в теб. Сега той разхода е много свързан с дейността разбира се, ако си строител е невъзможно да даваш 60% за заплати, в един обект който го строиш за 60 млн, имаш доставки и материали за не по-малко от 30 млн, имаш и печалба и заплатите са не повече от 10-15 %, дори и това е много. Ако си чист софт девелопмът, тогава може и 80% да са ти заплати, и с останлите 20% да покриваш разходи и да ти остава печалба. Чистият девелопмънт може едновременно да е бизнес с много висока, и много ниска добавена стойност. Истината е че кадри няма, не е въпрос на пари и условия, просто кадри няма. Можем да си говорим за всякакви цифри, може и по 100 хил на месец да им плащаш, няма да получиш нищо по-различно, въпросът е като говорим за цифри дали тези цифри са логични. И естетсвено решения има, защо да правя нещо тук ако може другаде, там където кадри има и хората са доволни от това че имат работа и получават редовно заплата. Всяко нещо коства усилия, но в крайна сметка усилията се заплащат. Не напразно в момента прекарвам толкова време в Мексико, не е лесно, дори е доста трудно, но има кадри. Има реален пазар на труда, има специалисти за по 3-4-5 до 10хил долара и има неспецилисти за между 300-600 долора. И едните и другите са щастливи с това кеото получават, вършат си работата и ги има в изобилие, вместо да вдигаме капацитета тук, което започва да става неоправдано скъпо, по добре там, също както ми е по-добре и в САЩ .. за какво говорим, помисли, щях ли да ходя на майната си ако тук имаше разумен начин, мислиш ли че там като цяло разхода е по-малък, просто нещата се случват. Някои отиват да работят там за пари, други пък отиват да наемат местни защото тук няма кой  Абе както казах тая тема е безкрайна, може да се дискутира много, всеки е прав за себе си и от неговата камбанария.
|
| Чет Окт 19, 2017 2:00 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Pif, това с 20-те часа е малко условно. Преди доста години си говорихме с един от шефовете по немско в тая насока. Ние, млади и буйни, къртим по амнайсет часа със седмици наред. Като разбра докато си лафихме човека в прав текст ни каза че не правим добре - нито за нас е добре така, нито за него. Логиката е че като изключим някой свръх-човеци, никой не може да поддържа 12 часа на ден за дълго време. Ще караш ден, седмица, айде месец - и после пак ще са 12 часа, ама "стоене". Човекът си е има ресурс, той не е неизчерпаем, и за разлика от рудата в мината, не можеш да го напънеш да извадиш всичкото хубаво за една година. Съвсем накратко казано, "трябва да се работи, но трябва и да се почива". Може би има и връзка в нашето "който работи в петък мрази шефа си", ама си мисля че тука влагаме малко по-друг, егоистичен смисъл. Та шефът леко и внимателно ни вмени неговата теза че който се напъва така или се поболява, или го прави за да "зариби" началството и да лежи на тия лаври. Нещо като популярният метод за икономично шофиране при който редуваш интервали от голямо натоварване за двигателя с такива с пускане "инерция". Ама тоя метод, както казах, е за да пестиш твоя ресурс (гориво) и пак да стигнеш най-далеко. В човешки план - да изкараш най-много време/кинти с най-малко "гориво", т.е. разход на ресурс. Та мисля си че тия неща по принцип са известни - "големите" не случайно си имат сериозни отдели за HR, и там работят (понякога) хора дето са го учили това и го разбират - кой колко да се натоварва, какво да се очаква, какви задачи като тип, колко обучения, квалификации, на каква позиция и т.н. Да не говорим че това някой да се пъне сам и да каже "аз ще го свърша сам за по-малко пари и същото време" - да, ама риска е голям - ще те хване вирус най-малкото, ще пуснеш предизвестие, и т.н. (да не слагаме по-черни сценарии). Трябва да си има някакво ниво на "топъл резерв" - иначе печалбата от цялата година отива в неустойка за един провален проект. Пък акционери/собственици/инвеститори не ги интересува свински грип ли е било или птичи. Не говоря за HR-ки от съвременния linkedin тип, който се ограничават до това колко атрактивна снимка да си сложат че да привлекат девелопъри-социопати дето не са виждали жена на живо откак са напуснали университета. Идеята на HR да развива и пази човешкия ресурс, щото както и във всяка друга област, има и "крадци", ама има и "производители" на кадри.
|
| Чет Окт 19, 2017 9:32 am |
|
 |
|
Pif
|
Всеки гледа от неговата си камбанария. Така е. Щом има кадри в мексико - отиваш е мексико. Сигурен съм, че ТИМТ може да прави повече от опъване на кабели. И с това може да докарва много повече пари и за себе си и за шефа си. Но не се е намерил шеф (мениджър) който да успее да използва способностите му за да изкара повече пари и за двамата. Или има такъв начин но смята, че не трябва дава пари на ТИМТ щото видиш ли ... не заслужавал. Е да, ама така и двамата не изкарват пари. Тогава ТИМТ отива да опъва кабели и е доволен на нискоквалифицирания труд. Имах един колега начинаещ хардуерист беше на 1.2к заплата. Като кабелджия взимаше 2к. Стоеше при нас защото техните му помагаха с парите, живееше при жена си и му беше интересно. И при нас беше адски лош мениджмънта и ние се хранехме от държавната хранилка но това е друга тема. Просто нямаше кадърни мениджери които да могат да използват този кадър. И това е масовото явление. Ако се дефинира коя позиция какво прави и всеки си поеме отговорноста за това - нещата тръгват. Не Тони да прави проект, да ходи да сглобява в цеха и да обучава работниците кое какво и как. Тони е 1. 15 некадърни дизайнера може да вършат по-малко работа от 2-та дена в месеца дето Тони работи това но пък идва момент в който Тони е по-ценен на друго място и тези 15 дизайнера са по-евтини от 2-та дена на Тони щото той за тея 2 дена може да донесе приход на фирмата колкото за 30 дизайнера.
Що се отнася до уолтопия - и там с трици ловят маймуни. И там го раздават тарикати на дребно. Слагат някви евтинджос боклуци дето гърмят и после се чудят що нещата не работят. А за глобата от 500к паунда не ми се коментира. Току-виж им е дошъл някакъв акъл в главата.
|
| Чет Окт 19, 2017 9:59 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Бла-бла, ама тъкмо изгледах по БТВ-то Карбовски, когото иначе не уважавам много. Ама нали доказаха, че ако нямаш високо IQ е почти сигурно, че си нормален  Първо имаше интервю с Кубрат Пулев: http://www.btv.bg/video/shows/karbovski ... pulev.htmlа после със Серафим Тодоров: http://www.btv.bg/video/shows/karbovski ... arafa.htmlИ да и пикам на държавата!
|
| Съб Окт 21, 2017 7:19 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Пак бъркаме компютри с компоти .... като цяло, навсякъде по света, спортистите не са кой-знае колко по-добре помогнати от държавите си. Спортистите като цяло правят пари от спонсори, рекламодатели и права. Ако някой е нямал късмета да се роди в държава в която да има достатъчно много население за да може да заработи пари от успехите си това не е грешка на държавата. Единствено арабеските си позволяват да пръскат пари, ама то и там е до време, а и да кажем че го прави държавата ще е доста пресилено, прави го чорбаджията != държава ...
|
| Съб Окт 21, 2017 7:50 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
https://btvnovinite.bg/video/videos/emi ... -2017.html Хора, какви са тия кибер-автомобили за които говори нашият вожд? (19:40) 
|
| Чет Окт 26, 2017 11:34 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4597 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Не знам за кибер автомобилите, ама що реклами изгледах докато ми покаже съответната новина не е истина - и нямат спиране, така е по зле от телевизия даже 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Окт 26, 2017 12:05 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Покрай мрънкането на летците, което се оказа не съвсем такова, се досетих за небето над София през ВСВ. Ей тази статия във Викито е някак си събирателна. Нашите са летели на добри, но не последен писък Месершмити Bf109G-2 и въпреки численото превъзходство на противника от 1:6 до 1:20 са успели да му дръпнат фъша: "Българските летци се бият с ожесточение, като че ли защитават най-скъпата светиня на света. За мен те изчерпват понятието ненадмината ярост в авиацията”. Пак си спомних за позорното откриване на паметника на загиналите американци. Според собствените им думи бомбардировките са били с терористична цел, искали са да заличат София както са направили с Дрезден. И съвсем не са се ограничили в бомбардиране. Разхвърляли са избухливи часовници, писалки и детски играчки, а в Дупница са се позабавлявали като от нисък полет са разстрелвали мирното население. Браво на българите-дупедавци присъствали на откриването на такъв "войнишки" паметник! @ icr Ми то пише - южнокорейски. Но по-вероятно някой от екипа му да не си е пил хапчетата. П.С: А на мен ми каза, че имам затруднение в гледането, защото не съм си изключил плъгина за реклами. Пък затруднения нямах  Освен AdBlock Latitude имам и uBlock Origin като май вторият върши по-добрата работа, освен това е Open Source.
Последна промяна bongo_x2 на Чет Окт 26, 2017 12:18 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Окт 26, 2017 12:12 pm |
|
 |
|
lcr
|
В мадарската градинка (София) има една паметна плоча на немски пилот, защитавал София по време на американските бомбардировки.
|
| Чет Окт 26, 2017 12:16 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Най-вероятно на Герхард Венгел - около 30 немски летци са помагали на българските. Но българите са си защитавали най-скъпото...
|
| Чет Окт 26, 2017 12:23 pm |
|
 |
|
lcr
|
Да издигаш паметник на хора, избивали цивилно население, наистина е нещо много пошло.
Да цениш професионализма и войнишката чест, е съвсем друго.
Не знам, дали знаете, че Манфред фон Рихтхофен (червеният барон) и бил погребан с военни почести от своите противници.
|
| Чет Окт 26, 2017 12:55 pm |
|
 |
|
lcr
|
Туй чудо, наречено "БДЖ" в кой век функционира? " При преминаването от лятно към зимно часово време ще доведе до престои на 13 пътнически влакове в различни железопътни гари в нощта между 28.10.2017 г. и 29.10.2017 г. Това се налага, за да не бъде нарушен Графикът за движение на влаковете, съобщиха от железниците ни." http://www.monitor.bg/a/view/63638-%D0% ... %BA%D0%B0/
|
| Съб Окт 28, 2017 9:56 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
А на пролет като минават на лятно какво ще направят - ще ги телепортират ли?
Примерно влака трябва в 02:00 да е в Русе и в 03:00 да е в Разград (примерно) - и от 2 до 3 има 0 секунди = телепортираме влака...
|
| Съб Окт 28, 2017 11:33 am |
|
 |
|
lcr
|
Все ще измислят нещо. Туй БДЖ е голяма работа  А времето било пари......
|
| Съб Окт 28, 2017 1:48 pm |
|
|