|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 7:29 pm
| Автор |
Съобщение |
|
mitko_el
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
 Re: Смяна на термодатчик ...
Мерил съм температурата по корпуса на огнището. Примерно щом е над 40 гр. вкл. помпата , и я спира под 35 гр. Колкото по студена вода вкараш във водната риза , толкова повече катрани и др. гадории полепват. Каква ти е камината , че се оглеждам за нещо купешко.
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Вто Окт 24, 2017 9:04 am |
|
 |
|
fich
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Апр 19, 2007 4:15 pm Мнения: 153 Местоположение: Русе
|
Инструкция. Пробвай и с W1401 .
_________________ The fastest code is code that is not executed. (c) Free Electrons
|
| Вто Окт 24, 2017 12:33 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Не знам какво разбирате под "камина", аз имам такова: Сега се използва за шкаф, разбира се, пък и скоро няма да се пали. Не е виновно добичето, работи безпроблемно, а фурната готви изненадващо добре от баница до боб и гювечи. Проблемът е, че апартаментът се оказа доста топъл (да го имате, нали!) и ми идва over, чудя се как да поддържам слаб огън, ползвам и въглища заради липсата на склад за дървата, комшиите отдолу палят много, а точно над мен коминът има няк'во стеснение. Марко Тотевска история. Заради тази комбинация бързо се пълни със сажди, а чистенето им е трудно - ползвам стара руска прахосмукачка. На село имаме почти същата, без водна риза, и там още не е чистена, а кюнците през година. П.С.: водната помпа ми е 35-44 Вт и съм я пуснал на най-слабо, защото имам изключени / намалени радиатори. Имам вграден термометър на изхода и с него управлявам: чакам да загрее до 50-60 градуса и тогава пущам циркулацията (за да не се натрупват мизериите), изключвам като изстине или отида до тоалетна посред нощ. П.С. за предложеното от fich : тези сонди са ПВЦ и не са за гореща вода. Но не пречи да се лепнат на изходната тръба, моят термостат си беше там и вършеше работа.
|
| Вто Окт 24, 2017 12:46 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Аз не разбрах как с пускане и спиране на помпата ще се компенсира проблема с високата минимална мощност на горенето, но явно нещо пропускам ... 
|
| Вто Окт 24, 2017 2:07 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тая схема в първия пост прилича много на руско изпълнение, но без значение кой я е мислил и чертал просто си е оставил мозъка и ръцете в нея  . Иначе ПИД закон за толкова бавен процес е "малко" пресилено  . Аз имам един въпрос - освен че трябва да се регулира температурата на водата не трябва ли да се регулира и температурата в стаята и какво става ако и двете температури са високи по едно и също време, демек какво се прави с водата в ризата ако камината си гори?
|
| Вто Окт 24, 2017 2:16 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Не бе, комбинирах няколко отговора в един. Иначе е добре помпата да се пуща по-късно и да не се поддържа ниска температура на ризата с цел намаляване натрупването на мизерии, особено в началото когато всичко е студено и коминът не тегли достатъчно. А изключването не е решаващо - за 35Вт става дума.
Пък на мен ми се натрупват сажди заради калпавия комин, фурната и неразгорялите се въглища, които ако горят добре ще трябва да разтварям.
А, и Димитър писал: мии това ми е проблемът, я! Водата е добре да е 50-80 целзия и като не ти трябва: намаляш огъня и разтваряш прозорци посред зима. Затова минах на климатици, дърва - по празниците и големите минуси.
|
| Вто Окт 24, 2017 2:28 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Това не е проблем за цифров ПИД. Проблем е, ако времеконстантата на обекта варира сериозно във времето. Но и в този случай има решение.
|
| Вто Окт 24, 2017 3:01 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Да бе, тъпият електромеханичен термостат има не само ПИД, а и ПРЪЦ, затова върши работа. Ако искаш пълен контрол: плащаш 10 пъти повече за котел на "царевични пръчици", но и тогава не е сигурно. А основният проблем е: като спре тока к'во прайми?! Нали затова ручаме жабетата с разнасянето и цепене на дърва. Ако днес трябваше да го правя бих ръгнал няк'во красиво кюмбе на същото място (в коридора на средата на апартамента е) и с остатъка от парите бих си взел по-читави климатици и слънчев термопанел за бойлера.
|
| Вто Окт 24, 2017 3:22 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Почнаха ли вече да предлагат в БГ печки на газ с въздуховоди като тук при нас? Или и газта и въздуховодите са много скъпи и не става  ?
|
| Вто Окт 24, 2017 5:51 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Къде да ги сложат тия въздуховоди, те и повечето къщи ги правят с 20 см окачен таван, за апартаменти какво да говорим. Въздушно отопление в БГ само за индустриални цели, за друго не искат да го видят, а и за индсутриални нещо му се цупят. Ама и газта в БГ не е много евтина а и се краде по-трудно от тока 
|
| Вто Окт 24, 2017 6:24 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
По данни от преди години който мина на газ съжали - скъпотия дори в сравнение с тока. Сега върви ново зарибяване, у наше село поне училищата минаха на газ, ама те до сега бяха на нафта (!!!), но нито рекламата вече е агресивна, нито съм чул някой частник да се натиска. Пък за топъл въздух: да бе, в моята кутийка!
|
| Вто Окт 24, 2017 6:34 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
За битови цели, думата вентилация е мръсна, ама много, и е забранено да се използва. 
|
| Вто Окт 24, 2017 6:52 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Мдааа страшна работа ... не знам какможе да има такива идиоти и архитекти и собственици, да си направиш таваните с 30 см по-високи реално не струва нищо малко повече тухли и бетон, а те са всъщнос тнай-евтината част от една къща. И вместо да си направиш таван 3-3.20 и да има къде да си сложиш и вентилация и инсталации и каквото ти е кеф, те проектират и строят едни кутийки .. пълна малоумина. А аз преди две години се опитах да обясня на една специлистка по ОВиК що е то дисплейсмънт вентилация и охлаждане, срещнах нулево разбиране, не знам какво са сътворили но скоро ще разбера и сигурно ще е грозна картинка.
|
| Вто Окт 24, 2017 6:59 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Bongo, аз се натискам бе, до 500-700лв - бих дал за тръбичковключване. Ама за други градове съм чувал ,че е по-скъпо. После идиотите с газта изпуснаха момента - когато беше разкопан 1/3 от града заради канализацията. Абе ...афиф работа.
|
| Вто Окт 24, 2017 7:00 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Да казвам ли какво се случва като се пусне абсорбер в кухнята или ако в някое по-мокро помещение има по-мощничък вентилатор? А в такъв момент, какво влиза през дренажите на вътрешните тела на климатиците? Мани, в това отношение строителството ни е някъде около каменната ера.
|
| Вто Окт 24, 2017 7:09 pm |
|
|