| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Димиране на LED лампи
принципно, драйверите за диоди са 2 вида - димируеми и недимируеми. вторите струват повече, понякога и доста повече, зависи от протокола, който чуват.
диодите светят с ток. може да ми е увреден мозъка, ама схема само с грец и кондензатор ми е трудна за осмисляне, все на СС импулсно ми скача мисленето. последния път си купувах драйвери на осрам за ~6 афто парчето 15W и категорично отказвам да си търкам мозъчните клетки как може да стане по-евтино.
вероятно с пурите има някаква уловка, все пак се слагат в тела със стартер, дросел и т.н. малко ми се вижда невъзможна задачата да ги клатиш с триак.
не че не може да се вкара квадратен чеп в кръгла дупка, ама не е ли по-добре да се потърси кръгъл? знаеш ми телефона
|
| Пон Окт 23, 2017 11:59 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Не е изключено да няма нищо ако е много китайско, изправят и това е, като светодиодните ленти на 220 V, просто резисторите са сметнати за да осигурят приемлив ток. Но това е доста жълто изпълнение, но не и невъзможно. А за тия драйвери по 6 афро на парче, ти говориш за чип или за някакво крайно у-во ? Има много димери, но има и лед лампи които просто не могта да се димират.
|
| Вто Окт 24, 2017 12:18 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Баси цирка - китаеца е скрил регулатора в едното капаче. Иначе не са от верига но магазина си е съвсем сериозен. Те по скоро не са точно магазин, макар че имат и нещо като магазин и склад в който държат разни наличности, но повечето по-засукани работи ги доставят само по заявка. Лампата е метър и двайсе (колкото стандартна 36 вата луминисцентна). Ето това : https://www.2r-bg.com/product/led-osvet ... -slim-ip44
|
| Вто Окт 24, 2017 9:34 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Ако си шракнал някоя снимка докато си разглабял ще е интересно да се види как е направено - в смисъл доколко вдъхва доверие. Чудя се за такива вместо класически тръби с осрам баласти.
|
| Вто Окт 24, 2017 9:58 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
@ АА : А забележките за управлението на симистора взе ли предвид? И защо първо не пробваш с прост димер за ламби, да имаш база за сравнение, или по-добре да заместиш управлението на твоя симистор с части от димер? Щото грешката може и софтуерна да е. Всъщност, LED тръбите за замяна на луминесцентки не са съвсем стандартизирани. За повечето пише, че дроселът се окъсява, а стартерът се замества с бутафорен. Възможно е тези да си искат дросела, само стартера да се вади. Какво пише? Извинявай за въпроса, ама ти дроселите окъсява ли ги и вади ли стартерите? 
|
| Вто Окт 24, 2017 11:17 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Аз мисля, че дори е силно препоръчително при смяната на луминисцентните тръби с LED, дроселите и стартерите да се изкормят. В противен случай невъзможността за димиране ще е най-малкият проблем. По-неприятното е, че може да се получи напрежителен пик при пускането и това да не им се отрази добре.
|
| Вто Окт 24, 2017 11:22 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Не препоръчително, поне за стартерите е задължително. Освен ако не искаш дискотека...
|
| Вто Окт 24, 2017 11:26 am |
|
 |
|
AA
Ранг: Популярен
|
Обекта се прави сега. В телата има само лампи - няма дросели и стартери. Ще взема предвид забележките и съветите при следващите опити.
|
| Вто Окт 24, 2017 11:34 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Ами управлението беше в термо свиваем шлаух. Не ми се режеше. Самите ледове изглеждат кадърно направени. Платката е достатъчно голяма за да осигури добро охлаждане, макар че по никакъв начин не е "залепена" за алуминиевия корпус. Честно казано за тия пари не очаквам да са нещо кой знае какво - другата седмица като ги светна ще кажа как са.
|
| Вто Окт 24, 2017 11:39 am |
|
 |
|
lcr
|
Cekins, ако не ти представлява проблем, мерни и мощността на тръбата. Интересно ми е, всички ли китайци лъжат или само някои 
|
| Вто Окт 24, 2017 12:01 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
А каква работа ти върши информацията за мощността?
|
| Вто Окт 24, 2017 12:03 pm |
|
 |
|
lcr
|
Същата, каквато при покупката на сирене. Държа да не ме лъжат. Конкретно с китайските LED - ове се натъквам на лъжи от порядъка на 50 - 100% отклонения от обявеното.
|
| Вто Окт 24, 2017 12:09 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Ти колко ватово сирене купуваш 
_________________ Хайде де!
|
| Вто Окт 24, 2017 12:12 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Ех тая мощност... Сама по себе си не е интересна. Единствения интересен параметър би трябвало да бъде, изразходвана енергия спрямо светлинен добив. За феновете на мощните УЕД осветления, съм намислил да пусна УЕД с мощност 2.0001kW. Представлява печка духалка с успоредно монтиран стандартен светодиод. Няма да става за осветление, но ще е много мощен - като за във фейсбук. 
|
| Вто Окт 24, 2017 12:15 pm |
|
 |
|
lcr
|
Иде реч за това, че от една техническа спецификация се очаква преди всичко, тя да е коректна. Ако евентуалната и некоректност не е от драматично значение, що се касае до мен, който си е купил 2 крушки, които е трябвало да са 6 ватови, пък са се оказали - 2, то как ли стоят нещата за някой, който прави проект на стойност ХХХХ пари, базирайки го на същата спецификация?
|
| Вто Окт 24, 2017 12:20 pm |
|
|