Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Младежко техническо творчество - изложба/конкурс 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Младежко техническо творчество - изложба/конкурс
Ами синтаксиса на1ина п окойто се подрежда, не знам на мен ми е неудобен, пробвах да правя разни неща уж за по-бързо ама тц, нещо не ми пасва много.

Съб Окт 21, 2017 6:25 pm
Профил
Аватар

А на мен не ми харесва, че вече 640кБ не стигат за нищо!

Едит: като си спомня как на Правчо-8 гледах основната програма да не надхвърля 256 байта, а шаренията 1кБ: ся програмите да не са станали милион пъти по-добри?!

Съб Окт 21, 2017 7:26 pm
Профил

Някои може би да, други едва ли....

Съб Окт 21, 2017 7:51 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Ами синтаксиса на1ина п окойто се подрежда, не знам на мен ми е неудобен, пробвах да правя разни неща уж за по-бързо ама тц, нещо не ми пасва много.

Обикновено табулацията вместо скобите в операторите за цикли и условен преход смущава. Явно не си имал възможност да отделиш достатъчно време за свикване. Скачането от С в Питон е като да си бил вързан на синджир и в един момент да ти махнат синджира. В началото не знаеш какво да правиш на свобода... :)

Нед Окт 22, 2017 8:40 am
Профил
Аватар

аз пък не се считам за спец в детската психология на бъдещия програмист. но ще обсъдя идеята с хора, методолози, които цял живот са учили всякакви деца на програмиране, без да са програмисти.

по принцип математиката върви така: геометрия (триъгълници), планиметрия (подобни триъгълници), стереометрия (пирамиди), тригонометрия (синуси, ъгли), аналитична геометрия (фигури и повърхини от криви от втори и по-висок ред), дескриптивна геометрия (сечения на предните).
вероятно има причина първо да се научиш какво е питагорова теорема, преди да те хвърлят в синусите или кубичните повърхнини.

събитийното програмиране, макар и близко до човешкото поведение, ще е трудно за реализиране, мисля. поне не се сещам за него практически реализирано, че да го пробвам и да имам мнение. може би най-близката ми асоциация е Ада 8)

целта обаче не е пълноразмерен лаптоп. няма смисъл - купуваш си лаптоп, ако ще и втора ръка, качваш му лайнукс и си в джаза.
целта не е и да се върви по пътя на ардуино и/или малинката. там нишата е пълна, китайците са уплътнили пазара с всякакви джажди.
целта е да се запази простотата, да се научи какво е триъгълник, че има върхове, катети и хипотенуза.

по принцип обсъждаме вариант процесора (заедно с интерпретатора и всичко необходимо за работата на програмката) да е на сменяем модул, а дисплея, клавиатурата и прототипната зона да са постоянни. така може да се направят варианти на различни езици. друго предимство е, че модула може да се ползва самостоятелно в 'ембедед' играчка, без самия 'лаптоп'. пишеш си програмата на лаптопа, дебъгваш, и като почне да работи я записваш в друг модул (или просто вадиш тоя) и го пъхаш в играчката/количката/роботчето или контролера за пералнята на мама и там имаш само релета, датчици и лампички, закачени към I2C/SPI екстендери.

Нед Окт 22, 2017 8:52 am
Профил

Ако не съм загубил нишката, ставаше въпрос за ESP32 - за него има и микропитон, и JS (сещам се 3 различни имплементации), lua и тем подобни. Предполагам не е необходимо с дадената машинка да е задъжително да се ползва бейсик примерно, да кажем обучаващите ще имат избора да подходят различно - така че от гледна точка на правещите хардуера няма драма.
А "събитийно" е масово реализирано - погледни SDK-то на esp8266 още, после ESP IDF, lua-та, mongoose-os и подобни - и то говоря само за ESP8266 и ESP32 контекста, иначе има много повече. Не говоря да има език който задължително да го налага - това може да се прави и на C, и на асемблер, и на питон, и на JS и т.н. Просто някой езици имат по-гъвкави конструкции - броят "функцията" за първокласен гражданин. Тук бейсик и C губят. Т.е. предложението ми е избора на език да не ограничава реализирането на event базирана архитектура.
Та идеята ми беше по-скоро за подхода на обучението - предполага се че учениците не знаят материята, и затова те следват това, на което ги учи преподавателя. Т.е. той може да им говори за радикален ислямизъм и те сигурно ще отлепят натам.
Интересно е в по-напредналите страни/училища дали се спазват същите подходи, които ние знаем отпреди 20-30 години примерно. Като гледам с периферното си зрение какво излиза и се налага като подобни платформи (примерно bbc:micro bit) не знам дали няма алтернатива.
Ардуиното е друга губерня - там достъпността (на хардуер и готов код) изкривява нещата, отделно то е мислено не да обучава програмисти, ами да даде на всякаква "паплач" достъп до програмируем контрол на нещата.

Нед Окт 22, 2017 10:23 am
Профил

ДедоБоре,
толкова сте се вманиачили в идеята, че вече сте тотално заслепени. Това което правите е пълна глупост и няма абсолютно никакъв смисъл и никаква учебна стойност. Може да е интересно и смислено за пенсионери и хора с носталгия но далче няма смисъл в съвременния свят. Ако с това ще учите децата на програмиране по-добре използвайте сънната метода. Има по-голям шанс да научат нещо. Все пак си решете дали прилагате маркетинг стратегия или правите продукт от който има смисъл. Във втория случай помислете какво да надградите над вече съществуващите а не какви ограничения да наложите над новобранците за да си пробутате продукта.
Целия свят върви в посока ардуино и малинка а не посока правец 8. Ако искате да направите нещо не е толкова критичен хардуера колкото как да научите децата на електроника и принципите на работа на процесорите. Тинейджъри пишещи на по 3-4-5 езика и оправящи се спокойно с ардуинота, малинки и всякакви линукси и уебове питат как работи процесора и защо работи. Ако това ще учите - намерете начин да го покажете с наличните средства а не да налагате ограничения, шантави езици и нестандартни платформи.

Пон Окт 23, 2017 6:31 pm
Профил

Ами не знам колко си видял които се оправят с ардуинота и малинки, аз не съм видял, оправят се да вземат не
о готово и да го качат, горе долу толкова и баба ми ще се оправи.

Пон Окт 23, 2017 6:55 pm
Профил
Аватар

Pif написа:
...Тинейджъри пишещи на по 3-4-5 езика и оправящи се спокойно с ардуинота...

И всичко приключва скоропостижно, ако няма библиотека за управление на реле (примерно). :D

Пон Окт 23, 2017 7:11 pm
Профил
Аватар

ардуиното е напълно зрял пазар, изцяло превзет от китайците. не мисля че някой може да си позволи да "надгражда" нещо.
ардуиното иска външен компютър, за да си компилираш програмката и после да я налееш.
като правило иска и знаене на С, или поне по кои копчета на еклипса да цъкаш, че да си сглобиш някакво работещо бинари.

в този смисъл mbed е на крачка напред - там ти трябва само браузър и хардуер за наливане.
ама пак без инструментален компютър нищо не можеш да направиш.

малинката...
аз я класирам изцяло в собствена категория. не е много ясно какво точно е, какво може да научиш, като я ръчкаш, или дори за какво можеш да я ползваш. единствените 2 сигурни неща са: спонсорирана/евтина; затворена и достъпна само от един източник.

възможно е и да сме заслепени старци.
възможно е да правим пълна глупост.
възможно е да няма никаква учебна стойност.

в такъв случай, би ли препоръчал учебник по сънната метода? ей така, за всеки случай...

Пон Окт 23, 2017 7:13 pm
Профил
Аватар

Абе защо изобщо му отговаряте на тоя трол? Беше изчезнал за известно време (сигурно е правил транскубтони) и сега пак се е върнал да засира темите с "компетентни" мнения...
Липсата на отговор е най-добрия възможен отговор за него. Да му обясняваш разлики няма смисъл. Той те е сложил в графата "старци" и толкоз.

Пон Окт 23, 2017 8:21 pm
Профил

Първо да кажа че съвсем не е лоша идеята за комютърчето и мисля че си е съвсем в крак с времето - има и дисплейче, и мрежа. Ардуинозаурите и без това като вземат дуиното купуват шилдове - дисплей, мрежа, и тем подобни. Тук го има наготово и се вижда от далеко.

ДедоБоре написа:
като правило иска и знаене на С, или поне по кои копчета на еклипса да цъкаш, че да си сглобиш някакво работещо бинари.

Не е задължително - има много графични среди, както и веб базирани, но бих споменал ей това:
https://xod.io/

Пон Окт 23, 2017 8:30 pm
Профил

Абе спрете се бре!
За обучение на начинаещи не са необходими нито суперкомпоти, нито засукани езици. Точно обратно е!
А пък с тия евънти и визуални програмирания и малинки и калинки само показвате колко сте боси и хал хабер си нямате от материята ;-)

Пон Окт 23, 2017 8:52 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...А пък с тия евънти и визуални програмирания и малинки и калинки само показвате колко сте боси и хал хабер си нямате от материята ;-)

Като блондин в областта да питам, че не можах да разбера - малинките и ардуинотата са нещо полезно или са грешна посока?

Пон Окт 23, 2017 9:17 pm
Профил

Малинките и калинките сами по себе си не са грешка. Те са инструмент.
Грешка е да си мислиш, че ти трябва точно такъв инструмент за да се научиш да програмираш.
За теорията на програмирането се използва възможно най-най-най-простата машина и това съвсем ама съвсем не е случайно. Ако искаш да разбереш що е то алгоритъм, що е то изчислимост и т.н. ти трябва машината на Тюринг. Ех практически може да се ползва и по-сложна техника, но колкото е по-сложна, толкова рискуваш да смениш обучението от информатика на нещо по-различно.

Пон Окт 23, 2017 9:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща