|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 9:18 pm
| Автор |
Съобщение |
|
miro_9703
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Авг 15, 2013 3:07 am Мнения: 101 Местоположение: град Рудозем
|
 Смяна на термодатчик ...
Здравейте, колеги. От два дни се занимавам с един термостат /електронен/. Закупих го от един сайт, който няма да споменавам, за да не става реклама. Означението, което има на платката е XH-W1209. Схемата на модула ще я кача в края на темата. Целта ми е да сменя неговия термодатчик - той е със 10к съпротивление според схемата. Ако не се лъжа тези 10к са при 20 градуса на датчика. Искам да го сменя с датчик за измерване на температурата на охладителна течност на вектра  . Неговото съпротивление при 20 градуса е 2,5к. Можете ли да ми кажете кои елементи трябва да заменя, за да отчита правилно температурата с новия датчик ? Интеграла с който е реализиран термостата е STM8S003F3P6. Схемата я качвам ако може да я разгледате и да ми кажете кои елементи да заменя, за да тръгне. Основната причина поради която искам да сменя оригиналния датчик е, че него не мога да го използвам за целта, която искам, защото датчика трябва да е с резба, навит на 3/4 преход. Ако нещо не сте разбрали от сложното ми и заплетено обяснение - питайте. Благодаря предварително на всички ! 
_________________ Тате, днес единствено аз отговорих на въпроса на учителката. -Браво сине, и какъв беше въпроса ? -Кой не си е написал домашното?
|
| Нед Окт 22, 2017 8:44 pm |
|
 |
|
lcr
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
 Re: Смяна на термодатчик ...
Ако това RT на схемата е въпросния терморезистор, то за да го замениш с такъв със съпротивление 2,5 kOhm, би трябвало да смениш R2 с такова със стойност 5 kOhm.
Това ще е вярно при 20 гр. Дали ще е достатъчно за целия обхват, зависи от характеристиката на новия датчик. Т.е - трябва да се пробва.
Последна промяна lcr на Нед Окт 22, 2017 9:03 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Окт 22, 2017 8:58 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
И за къв чеп ти е да мериш от датчика на вектрата? Иначе - R2 - 5кила. Ако кривата на двата термистора е еднаква (което много силно ме съмнява) ще стане. Ако си тръгнал да правиш това дето си мисля - така няма да стане.
|
| Нед Окт 22, 2017 9:00 pm |
|
 |
|
miro_9703
Регистриран на: Чет Авг 15, 2013 3:07 am Мнения: 101 Местоположение: град Рудозем
|
Благодаря. Започвам да се боря с SMD пущините - като го сменя тази вечер надявам се и го тествам - ще пиша за резултата. А @Cekins я кажи за какво мислиш, че ще се ползва, за да видим дали правилно предчувстваш  П.П: Благодаря и на двама ви !! Смених R2 с две последователно свързани съпротивления 4.7к + 300ом и всичко тръгна точно ! Благодаря още веднъж ! 
_________________ Тате, днес единствено аз отговорих на въпроса на учителката. -Браво сине, и какъв беше въпроса ? -Кой не си е написал домашното?
|
| Нед Окт 22, 2017 9:12 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
5к = 10к Х 2, успоредно. Тоест, едно върху друго. 
|
| Нед Окт 22, 2017 9:52 pm |
|
 |
|
miro_9703
|
Да, ставаше и два паралелно свързани по 10К съпротивления, но първо ми изпадна едно 4.7к и затова го направих 4.7к + 300ом.
|
| Нед Окт 22, 2017 9:57 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами ако мислиш да бориш проблема с пушека на 2.0 DTI 16V с PSG16 - става ама не точно така.
|
| Пон Окт 23, 2017 8:43 am |
|
 |
|
miro_9703
|
Здравейте, пуснах в действие идеята си и тръгна, но имам някои проблеми ... Модула, които закупих, казах, че няма да казвам от къде е, за да не става реклама, но се налага да кажа .. та модула е този : 1. Немога да настроя хистерезиса. В упътването пише да задържа бутон "+" и да натисна "set" еднократно. Т.е да натисна и държа "+" и докато го държа да натисна и бутон "set" ли ? Ако да - то така ми изкарва менюто за задаване на температура за задействане на релето. 2. Направил съм го за включване на помпа на парно, та затова му сложих потопяем датчик, за да взема директно температурата на водата във водната риза. В момента е с хистерезис 2 градуса, толкова е зададен по подразбиране и съм го направил на 60 градуса да включва релето, но включва при 62 и изключва при 60. Това предполагам е заради хистерезиса, но ми се струва малко и е доста дразнещо постоянно да го слушам да трака  При каква температура ще е добре да го настроя да включва помпата и какъв хистерезис да му задам, за да е що годе добре, като в същото време да може и да топли добре радиаторите. Сега ги топли добре, но ми се иска да пробвам с по-голям хистерезис. Като цяло за сега това са ми въпросите. Иначе за колегата @Cekins все пак добре ти работи кристалната топка - притежател съм точно на Вектра 2.0 дти, обаче е с PSG5 електроника на помпата 
|
| Пон Окт 23, 2017 7:57 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Те са не по малък боклук от PSG16 ама поне ги ремонтират.
По въпроса с помпата на парното - защо ти е да я спираш. Пускаш я и край - по добре регулирай температурата на водата. Само печките с дърва се регулират трудно - иначе пелети, въглища се регулират. Газта е ясна.
|
| Пон Окт 23, 2017 8:16 pm |
|
 |
|
lcr
|
Колкото по-голям хистерезис зададеш, толкова по-големи отклонения от желаната температура ще получиш. А за това, че релето те дразни, като цъка, сигурно има друг подход да го решиш.
Най-общо казано - за да получиш точно регулиране на температурата, помпата трябва да се изключва преди достигането на желаната стойност и да се включва отново над нея. За да може да ти каже накой, колко точно, трябва да направиш малко експерименти и да дадеш малко информация. А именно - Вкючваш помпата при някаква температура T1 и мериш за колко време ще се достигне температура T2. После изключваш помпата при температура T2 и мериш за колко време температурата ще падне на T1. Също така е добре да направиш и следното: При някаква температура T1 пускаш помпата и я спираш след някакво време - примерно 10 минути. После мериш внимателно за колко време и какъв максимум ще се получи на температурата.
Най-добре е да нарисуваш кривите T = f(t) като обозначиш моментите на включване и изключване на помпата.
Гореспоменаваните температури са тези на радиаторите.
Последна промяна lcr на Пон Окт 23, 2017 8:27 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Окт 23, 2017 8:18 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
За парно често ползват механични терморелета и там хистерезиса е баят голям - да не те излъжа но е на 10 градуса. И е логично понеже логиката е по-скоро автоматично да включва и спира помпата когато се запали/угаси печката. Т.е. ако я палиш сутрин то малко по-късно, примерно на 30-40 градуса ще включи и така ще работи докато не спреш да хвърляш кюмюр, примерно вечерта. Не е идеята да се регулира чрез нея - даже е доста опасно да спираш циркулацията докато лавата изригва от антрацитите.
|
| Пон Окт 23, 2017 8:24 pm |
|
 |
|
miro_9703
|
Ами как да регулирам температурата на водата, аз съм с камина. Мисълта ми е като вдигна над 60 градуса температурата на водата - помпата включва, праща я към радиаторите, от там идва по-хладка датчика засича, че температурата е спаднала и изключва помпата, водата се загрява във водната риза, температурата се качва и помпата включва ... обаче в момента хистерезиса е малък и при 2 - 3 минути работа на помпата, температурата пада и помпата изключва, за да може водата да се загрее във водната риза и така ... Ако увелича хистерезиса, то например ако направя помпата да включва при 70 градуса и задам хистерезис 10 градуса, тя ще изключи при 60 градуса. Така повече време ще загрява водата и ще изпраща по-топла към радиаторите, като в същото време ще върне и по-хладка в ризата. Може и грешно да мисля, но първо трябва да го накарам да ми изкара менюто за настройка на хистерезиса, което се оказа голям проблем. Иначе за ГНП-тата, дам PSG5 е същия боклук, правих я веднъж и пак започна да се обажда ама както и да е ... и PSG16 съм чувал, че ги ремонтират някъде в България ама още никой не казва правил ли е, доволен ли е, не е ли, цената каква е и така нататък .... П.П: сега видях, че докато аз пиша, са писали още двама колеги ... Ще се опитам утре вечер може би да направя една крива на температурите, както ми предложихте и ако успея ще кача снимка. Също така, тъй като не мисля да я сменям скоро се чудя дали пък немога и електронно да го направя да ми отваря и затваря вратичката за подаването на въздух. Тъй като вече имам един датчик, който ми дава информация за температурата на водата, дали пък немога да намеря/направя един контролер за стъпков мотор, който да отваря/затваря вратичката според температурата  Причините да го направя са две: 1. ако взема термоглава, каквато слагат на котлите, тя много ще ми пречи, а пък и ще стане грозно в средата на стаята където е камината, да има ролки и въжета от термоглавата към вратичката. 2. Фен съм на направи си сам джаджите  В момента си правя втори ЮПС за помпата, защото първия го подарих на един приятел... 
|
| Пон Окт 23, 2017 8:28 pm |
|
 |
|
lcr
|
С този незнаен регулатор, не очаквай чудеса. Ако искаш да постигнеш доста по-добри резултати, си потърси ПИД регулатор. Повечето съвременни такива имат и способността да се самонастройват. Цената им не е висока.
|
| Пон Окт 23, 2017 8:43 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Боооже, колко мъка имало... Мии щом водата в ризата е топла тя трябва да циркулира. Изключването на помпата е необходимо само с оглед икономията на ток, може и ръчно. Сметни 35 градуса като точка на изключване, а точката на включване колкото да не щрака непрекъснато, но бих препоръчал 45-50 градуса. Аз бях с тъп електромеханичен, ама той незнайно що даде фира и без него си се справям.
|
| Пон Окт 23, 2017 8:45 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Печката няма ли да е по-ефективна, ако в тръбите има възможно по-студена вода?
_________________ Хайде де!
|
| Вто Окт 24, 2017 7:55 am |
|
|