Отговори на тема  [ 16188 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
syscop написа:
ToHu написа:
...2500-3 към момента според мен не е оправдано, това са заплатите в бранша, и то по-високите. Да верно че и заварчик взема толкова,но пазар на труда ...

Докато са такива "по-високите" заплати ще има оплаквания, че няма кой да работи. За сравнение - Германия същите пари + осигуровка върху тях взема човек без 1 ден трудов стаж, без всякакви умения.

Абе такива като теб най-ги обичам, ще ти плащам двойно на тая заплата ама в Германия, искаш ли да отидеш да живееш там за толквоа пари, ти в Германия бил ли си, или ако си бил живял ли си в нещо различно от дупка ... аман от разбирачи, ти знаеш ли колко ти е наема в Германия, а колко са ти данъците, а колко са ти осигуровките, а какви са ти другите разходи, колкоти е застраховката на колата ? Ако случайно си живял там искаш ли пък аз да ти кажа, щото ако мислиш че говоря глупости, явно си бил зидаромазач в някоя дупка, рупал си консерви и си се возил с градски транпсорт до някое селце или още по зле, живял си в някоя гастърбайтерска дупа. Ти имаш ли представа че с тази заплата не можеш да наемеш нищо в Германия защото никой нищо няма да ти рентне освен дупки, и не заради цената защото не си господин никой който е абсолютно нерентабилен, и току виж реши да не си плаща наема, пък там това е сериозен пробелм за наемодателя.
Изобщо дали си си правил сметка 3000 лв в БГ на колко в Германия се равняват, без много сметки ще ти кажа, поне 4 хил EUR, 42% данък, само за да вземеш тия 1500 EUR там трябва да имаш заплата от 2200 EUR, да ти сметна ли колко трябва да ти е брутото ако сложим и здравните осигуровки ?
А сега да ти сметна ли колко е там покупателната способност на тези пари и колко е в БГ ? Ако сикаш да ти кажа и какви са наемите, горивото, дори цените на градския транпсорт ????

Е те тия не трябва човек да ги осветлява, бой, работа и глад, те това ги оправя, за такивакато теб е измислен Белене, и някой ден да знаеш пак ще отвори ...

p.s. ако не си се замислял, средностатистическият германец е един от най-прецаканите работници в европа, и като пенсионна възраст, и като покупателна способност

Вто Окт 17, 2017 9:53 pm
Профил

ТоНи, аз работя там и си много прав в сметките. Средностатистическият германец е най прецаканият но те не го знаят. При тях комунизма е в пълна сила колкото и да го отричат, имат страх и самочувствие не им липсва. Ходят постоянно на работа и нищо не вършат само демонстрират такава. Ние вършим работата и им вдигаме самочувствието. От към кинти има малко гимнастики и си докарваме повече от тях но с много работни часове.

Вто Окт 17, 2017 10:17 pm
Профил

Ами аз ги виждам, ние имаме всякакви служители навсякъде по света. Да не говорим че в едната фирма имахме пилот на хеликоптер, немец, който беше не само пилот но и инструктор, и предпочиташе да работи в БГ за 2000 евра от колкото в Германия за не знам колко му плащат там, за тая работа. Беше щастлив, единственото допълнително нещо е че му плащахме и наема, ама то един наем, 400 лв .. изкара 3 или 4 години в БГ не помня, докато не се ожени и жена му не го накара да се върне там, по скоро да се премести в Австрие щото тя беше Австрийка със семен бизнес.

Вто Окт 17, 2017 10:28 pm
Профил
Аватар

Един приятел работещ там, наскоро разказа за пенсиите на немците. Бях меко казано втрещен. В резюме, ако това което каза е вярно, хич не са им розови нещата...

Вто Окт 17, 2017 10:50 pm
Профил

Нещата от край време са много прости. Винаги е било 1/3 за работника, 1/3 за шефа и 1/3 за фирмата. Ако някой е некадърен - не му е там мястото. Не може да искаш един работник да ти докарва 50к на месец във фирмата а ти да му плащаш 1000 лв.
Аз като работник мога да изкарам сам 3000 лв/месец. Ти като фирма можеш от моя труд да изкараш 15000 лв/месец. Следователно ти ме взимаш като твой служител и ми даваш 5000 лв и аз работя за тебе защото това е моя дял. Ама ти искаш да ми даваш 2000 за да печелиш повече. Щото имало и други хора по веригата дето трябва да печелят и шефа трябвало да има самолет и остров и яхта и 5 коли по 500к всяка.
Когато на работниците започне да се заплаща реално изработеното от тях - тогава те ще имат интерес да се развиват и да инвестират в нещо. Няма как аз да имам интерес да направя нещо за работодателя при положение, че това нещо ще му докара 50-100к печалба а той я ми даде 100-200 лева бонус я не ми даде. След като има хора на високи позиции поели отговорност за нещата - да си се грижат за бизнеса. Тъпия работник затова взима малко щото е тъп. И така му е по-изгодно да е тъп. Когато му стане изгодно да не е тъп - тогава ще търси начини за вършене на повече работа а не за по-голямо скатаване.
Имам приятел с цех за металообработка в Стара Загора. Той на новобранците общи работници им дава по 1200 лв. Стругарите му са над 2к.
В стойноста на продукта влизат както материалите така и труда. Защо трябва да се сваля цената на продукта за сметка на труда. Искаш да увеличиш печалбата за сметка на цената на труда. Е нормално е да получаваш ниско качество и на работника и на труда.
Както един приятел казваше - ти не можеш да ми плащаш толкова малко колкото малко мога да работя.
Когато на работника започне да се гледа като на ресурс а не като на разход - тогава и бизнеса тръгва. За да работи правилно икономиката работника трябва да печели повече от шефа си за единица произведена продукция. С тази разлика, че работника взима само от своя труд а шефа му взима по малко от труда на всичките. Щом искаш да даваш на работника 1000 лв/месец а да печелиш от него 2000 - бизнес модела е сбъркан. Правилния бизнес модел мисли как да изкара на работника парите за да си вземе процента от него.

А специално за БГ бизнеса е задушен изцяло. Ако не работиш за навън - си загинал. Или трябва да участваш в корупционни схеми. Държавата дава 2 милиона на някой за нещо, той дава 1 милион на подизпълнител който дава 200к на друг подизпълнител който трябва да направи продукта, да го монтира, поддържа гаранционно, да дава заплати и да плаща данъци от печалбата си. И работодателя дето е взел тея 200к пести от работници и дава некачествен продукт на държавата.

Темата е дълга и сложна. Затова бизнесмените изкарват пари - щото знаят как. Ние дето не знаем правим електроника за без пари.

Сря Окт 18, 2017 12:14 am
Профил

Pif, не е точно така, ти можеш да изкарваш и 100 млн с твоя труд, това значи ли че трябва да ти се плащат 30 млн ? Ако можеш да ги изкараш сам, ок действай сам, но ако си на заплта си на заплата. Аз им клиенти фирми, изкарвам им милиони, но не им вземам 30%, вземам не повече от 10%, аз съм доволен, те са доволни, не се чуствам неудволетворен нито недооценен. А когато фирмата инвестира и не изкарва нищо, или когато е на загуба работника плаа ли обратно ? Той ли поема 1/3 от инвестицията или от загубата, едва ли ....
Заплатите не се определят на база това колко изкарва фирмата, определят се на пазарен принцип. Стругаря може да взема 2000, както ти казах плаам повече на заварчици, но какво от това, има пазар, има определни заплати, след като съм в горния сегмент на тези заплати занчи са добри, не аз определям заплатите, но нямам намерение аз да създавам изкуствена инфлация.

Сря Окт 18, 2017 1:01 am
Профил

Цецо написа:
syscop написа:
Докато са такива "по-високите" заплати ще има оплаквания, че няма кой да работи. За сравнение - Германия същите пари + осигуровка върху тях взема човек без 1 ден трудов стаж, без всякакви умения.

Вместо да се жалваш, правиш една фирма и почваш да плащаш немски заплати в БГ. Можеш да си вземеш и Бонго за съветник. Много е светнат.

Не се жалвам, никога не съм се жалвал, мрънкал за каквото и да било. Това са фактите. Може на някой да не му харесат но това не ги променя.

Сря Окт 18, 2017 6:52 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
Pif, не е точно така, ти можеш да изкарваш и 100 млн с твоя труд, това значи ли че трябва да ти се плащат 30 млн ? Ако можеш да ги изкараш сам, ок действай сам, но ако си на заплта си на заплата. Аз им клиенти фирми, изкарвам им милиони, но не им вземам 30%, вземам не повече от 10%, аз съм доволен, те са доволни, не се чуствам неудволетворен нито недооценен. А когато фирмата инвестира и не изкарва нищо, или когато е на загуба работника плаа ли обратно ? Той ли поема 1/3 от инвестицията или от загубата, едва ли ....
Заплатите не се определят на база това колко изкарва фирмата, определят се на пазарен принцип. Стругаря може да взема 2000, както ти казах плаам повече на заварчици, но какво от това, има пазар, има определни заплати, след като съм в горния сегмент на тези заплати занчи са добри, не аз определям заплатите, но нямам намерение аз да създавам изкуствена инфлация.

Ти пък намери на кой да се обясняваш. Тоя е по-голям професор и от Бонго. Няма материя в която да не е подготвен, включително трудово-правни отношения. Целия бизнес му е ясен и в БГ и по света... Само дето не върти бизнес, а дава акъл по форумите, поне консултантски да взима...

Сря Окт 18, 2017 8:48 am
Профил ICQ
Аватар

Pif написа:
Винаги е било 1/3 за работника, 1/3 за шефа и 1/3 за фирмата.

не баш
30% за работника
30% за фирмата
30% за държавата
понякога в схемата се намесват и 20% ДДС минус върху сумата от горните.

но това е много опростенческо и идеализирано.
трябва да да се земат в предвид:
- отпуски
- вече направени инвестиции
- съпътстващи разходи
- бъдещи инвестиции
- комисионни по сделката

нормално работника дава приход 11/12 от годишния доход. останалата 1/12, барабар с осигуровките е разход
.
на работника трябва да му се осигури средство за производство.
ако е някой чук, тесла или грохнал струг за 2000лв - лесно. но ако е CNC център за няколко стотин хилки?
или софтуер - алтиума е относително евтин, обаче минимума полезен ментор за по-така платки е 50 бонки. отделно разни съпътсващи софтуери като САМ350, самите джамлъци, наточен комп, не рядко и солида е нужен. сметката лесно минава 80 бонки на работно място, при това 'инвестицията' трябва да е направена предварително.

отделно трябва да се осигури офис, бюро, кафе и всички 'безопастни условия за труд', трудова медицина, пожарна, и от този род 'помагачи'. сървъри, мрежова инфраструктура, принтери, конферентни зали също не падат от небето и са от другата страна в сметката за печалбата.

и понеже, все пак, целта на всяка фирма е да излезе на печалба, а не само да дава заплати на работниците, пропорциите на горните 30/30/30 се променят. трябва да се акумулират средства за бъдещо развитие, не рядко се случват и фалове, и загуби, и т.н. в такива ситуации работника никога не вади негови пари обратно.

реално ситуация някой работник индивидуално да изработи 50К на месец е много рядка, и почти никога не е постоянно всеки месец. защото (1) изделието се прави от колектив и съответно гърлата са повече; (2) по-голямата сума на печалбата обикновено върви и по-големи разходи в самото производство - технологии, оборудване и т.н. приказката 'шефе, продаде машина за 100К, искам си моите 20/30К' не е коректна, защото от тези 100К 50 са разходи за материали, 15 са за проектиране, 15 са за цеха, тока и машините. и остават едни 20К, които трябва да се разпределят между 5-те работника, да кажем по 4К на калпак. от тях 1500 прибира държавата, 500 прибира шефа и чисто остават 2000 за работника. говоря за нормална схема, при това за нива на данъците у нас. в места по света, с по-високи данъци, е друга схемата.

за да се вдигне заплатата на работника, трябва да се произвеждат не по една машина на месец, а по две. но тогава възникват проблеми с реализацията (трудно се продават 24 машини по 100 бонки на година), работниците трябва да положат два пъти повече труд, кафе-паузите изчезват, лежерния обяд се заменя с набързо изяден сандвич, отпуските почват да се 'трупат' за бъдещи периоди. отделно, бизнес с над милион приход на година излиза като тлъста точка на радара на едни хора, седящи в слънчеви кабинети със сенчести мисли. съпътсващите разходи по продажбите също рязко скачат - кудкудякане по панаири, агенти по продажните, гаранционно обслужване и т.н. един от възможните подходи по повишаване на производителността (намаление на отношението на разходи за производство към продажната цена) е да се използват по-високопроизводителни машини и роботи, но това изобщо не е в полза на работника. от там и съвременната концепция за аутсорсване към зони на света, където нормалната схема не се прилага.

у нас кешбека към уреждащия парите варира от 35 до 80%. като ти приберат половината и повече пари преди да си заковал и един пирон, логично е да използваш най-ръждивите пирони втора ръка, тесли от преди войната и работници, които не могат да сметнат 3х5. и резултата, за съжаление, наистина е видим. и трагичен. при това политици на много високо ниво вече открито говорят, че корупцията е само административно нарушение - демек, ако те хванат, плащаш някаква глобичка и/или данъци, и си чист като сълза.

Сря Окт 18, 2017 9:35 am
Профил

Ами ето пример, общо 20-на човека генерират приходи от 4 млн, това са по 200 на човек, това означава ли че те трябва да са с по 60к заплата, или 30 защото печалбата е близо 100%. С какво те са допринесли, с това че съм убедил клиента че цената е добра, с това че съм изнудил доставчика за по добра отстъпка, с това че съм направил добро планиране на ресурсите, с това че съм инвестирал в високопроизводителни инструменти или с това че съм разработил добър и ефективен проект? Реално единственият им принос е че са го изпълнили, със знания получени от нас. Кое тук обуславя 30% та?
Мога да дам същия пример и с дейности свързани с развой и производство, не подценявам ничий труд, но говорим за служители, не партньори, хора които въпреки уменията си не биха могли да изкарат и 1/2 от заплатите си ако предположим че работят самостоятелно в същият бизнес.
Най-важното за един бизнес е визията, умението да продадеш и умението да финансираш това което правиш, другото са подробности.

Сря Окт 18, 2017 11:01 am
Профил
Аватар

Абе що си правите труда да обяснявате?

Няма да ви разберат, за тях шефа ебе секретарката, кара Кайена и ходи по Бахамите. През останалото време тормози работниците и се чуди как да им ореже до минимум заплатите. Парите като правило му падат от небето, а той като цяло е пределно прост и ако няма такива гении работници (които той експлоатира нагло и почти безплатно) - бизнеса му ще загине скоропостижно.

А на Запад... ех на Запад. Там парите ги дават на корем. Шефовете са едни любезни, с кафенце сутрин те посрещат, вратата на колата ти отварят... Не викат, не крещят. Като дойде края на месеца, вадят бизнес плана и питат работниците, какво мислят по въпроса. На края на годината дават отчет за печалбите и на общо събрание решават кой колко да взима.

Сря Окт 18, 2017 11:39 am
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Цецо написа:
...кара Кайена.....

E аз наистина поради тази причина окончателно реших да си дигна працалките от милата татковина. точно имах за малко един шеф който караше кайен... и когато ми каза че нямал пари за заплати(или бонуси ... абе некви пари дето се бяхме разбрали) даже нямал кеш да си купи обяд , ама си джиткаше скъпата кола, разбрах че всъщност не че е нямал пари, ами просто нашите трудовоправни отношения са се изродили в сношения,в смисъл единия такова другия го таковат. Е такова положение или ти харесва и продължаваш и го променяш :)

Сря Окт 18, 2017 12:05 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
.... Като погледнем Северна, Търново е ОК, ....

Търново не е ОК. Създава се изкуствено впечатление че е ОК, ама не е.
Не случайно му викат града на 500-те лева...
Иначе като погледнеш колко мацки в нови лъскави джибки се лашкат наоколо... и строителството как върви си викаш баси колко е добре...
Нито е добре за живеене, нито е добре за работа. Има 2-3 фирми в ИТ сектора дето плащат добре и имат приемливи условия за труд, всичко останало е леш и е основно в обслужващия сектор. Като изключим Кроношпан, вафлите и торбичките няма други големи предприятия (не се сещам в момента). А и Тремол де... щях да забравя.
Честно казано се радвам че скоро няма да живея тук (поне копам в тая насока)... Макар че ще продължа да работя...

Сря Окт 18, 2017 12:36 pm
Профил

Няма лошо шефа да спи (и не само) със секретарката. Ще е по-свеж, по-щастлив, ще мисли повече за компанията, за подопечните. Проблем ще е ако жена му разбере... :) - негова работа си е, не трябва работника да го интересува.
MYXATA спомена нещо, което е добре да бъде коментирано - съмнявам се, че случаят е единствен за нашата действителност.
Нека някой от "шефовете" да каже как се определя заплата за дадена позиция в компанията му. Едва ли ще се споменат абсолютни числа, но и в проценти е ок. Ще е интересно не само за мен предполагам.

Сря Окт 18, 2017 1:15 pm
Профил
Аватар

тук го избягват с колективен трудов договор, така че няма възможност да мърдат кой знае колко в заплатите
разбира се важи за държавни предприятия и големи фирми/корпорации, малките нямат подобни възможности - и пак е според "както шефа прецени". но и при колективния договор има добри/лоши приятели с шефовете, което понякога води до чувствителни разлики

соц...

Сря Окт 18, 2017 1:31 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16188 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513 ... 1080  Следваща