|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 3:41 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
Лео, съгласен съм с теб, обаче такива не останаха. За жалост точно тая дисциплина в миналото не е била много популярна, нямаме някакви традиции, та и стари кадри много няма, може да познават технология на детайла но са с мисленето за раховец и перла.
|
| Пон Окт 16, 2017 7:17 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
Ами ние имаме един ламаринаджия - не е инженер, обаче се справя. Конструктор - сега ще се хванем и ще преквалифицираме единия фрезист - не е момченце ама е под 40 и се надявам да се получи. И инженер не е ама и тримата ни "инженери" правят "невъзможни" неща - справка - дългия пост на ТоНu  А фрезиста поне има мерак. Шефа се кани скоро център и CNC струг да купува и нямаме кой да работи на тях.
|
| Пон Окт 16, 2017 8:14 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ти пък, ще съсипеш ценият кадър, фрезисти и стругари читави се намират още по-трудно, и ако на индженера можеш да му го обесниш в солида и да му го показваш с линийка и лист хартия, на стругаря не можеш, докато се научи колко инструмент ще ти зеноса, за продукция да не говорим .... Прати индженерите си една седмица на стаж в цеха, тези които напуснат не са ти трябвали изобщо, тия които останат може и да видят светлината ... лошото е че аз няма кого да пратя, един си имаме в момента и поне някаква работа отхвърля, въпреки че има точно този проблем, не е слязъл веднъж да сглоби нещо, иначе от огъвки си разбира, знае инструментариоума на основния доставчик и си прави чисто конструктивната работа, но и той малко тип перла / раховец и да го сглобява някой друг, нали знаеш на чужд гръб и 100 тояги са малко.
|
| Пон Окт 16, 2017 9:05 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Тоя има потенциал - а и не смятаме съвсем да го откъснем от работата - ще ми трябва човек за CNC-тата а на него му е горе долу ясно за какво иде реч. То за 1 година си обучих оператор на режещите цнц-та от нулата - беше работил на автомивка преди това. Втория се научи ама няма никаква фантазия - работи ама никаква инициатива - дай му нещо по засукано и идва да пита. В общи линии почти сме се отказали да търсим готови хора - на няколко човека се помага да учат разни инженерни специалности. А за такъв човек дето на теб ти трябва - познавам един ама е в Горна Оряховица (ако все още е там) - идея си нямам дали ще се навие да се мести в София. Малък бог на желязото - 10 години работил в Прити, после по разни други и там където бях аз с вятърните генератори. Последно като спряхме да гоним вятъра започна някъде около Горна във фирма дето прави разни ламаринени джунджурии - осветителни тела и подобни. Но и с конструкциите беше добър успяваше да симулира сглобяване на компа - един път направи един пъзел дето работниците в цеха казаха че не е възможно да се сглоби - дойде и почна да казва кое - къде - как и нещото се сглоби.
|
| Пон Окт 16, 2017 9:48 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
Ти уби всичко детско в мен... Едно време във военната фабрика си имаше технологичен контрол до ниво детайл. Не мога да предам конструкторската документация за утвърждаване, докато не се подпишат технолозите. И тъй като нямам претенциите да съм наясно с всички технологии, обикалям предварително технолозите за съгласуване. Отделно, едно от задълженията на конструктора е да извършва конструкторско съпровождане на производството - ако има някакъв проблем се търси решение и чрез евентуална промяна на конструкцията. Сега имате ли технолози или работника сам си е технолог?
|
| Вто Окт 17, 2017 10:42 am |
|
 |
|
Cekins
|
Абе ние уж имаме ама технолога се чуди сам как да се оправя, работниците казват "такива чертежи сте ни дали", "дизайнера" казва "е....л съм ви м....а - оправяйте се" и накрая "куче влачи рейс..."
|
| Вто Окт 17, 2017 3:52 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
миналата седмица разбрах, че моята специалност (ТМММ) вече не се преподава. станала 'промишлен дизайн'.
|
| Вто Окт 17, 2017 4:08 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Лео, има всичко ама по-добре да го няма, честно ти казвам почти всеки ден ми се иска да хваната ПК-то и .... Значи те проблемите са много в нашия случай, вие сте били фабрика от до. Ние шийт метал не правим, ние проектираме, а и това гледаме да не правим често, някой изработва, при нас има само асмеблаж или до-асемблаж. Има технолог, ебем ти технолога ... ти разбираш ли че хора няма, не сме от тия дето плащат по 1000 лв заплати, добри са заплатите, поне според мен, обаче като е калпав човека и 100 хил да му плащаш той пак си е калпав. Всичко има но се налага аз да правя заданието, аз да си го проектирам, аз да си го проверявам, аз да съм си технолого че и асемблатора и QA-а ... иначе всички ги има, и какво от това, оставипш едно нещо на тях и после съжаляваш че не си изкарал 2-3 безсънни нощи да си го направиш сам. Просто нещата не са както са били, няма и да бъдат защото нито има кадри, нито вече има култура, и колкото и да звучи нелогично, няма самосъзнание.
|
| Вто Окт 17, 2017 5:16 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии от кога разправям, че в провинцията все още се намират работници, но така ги морят от глад, че младите щат-не щат хващат пътя. България не е София + Пловдив. Сами се вкарвате във филма. В началото на годината поработих в един завод за машини и имам впечатления от първа ръка.
|
| Вто Окт 17, 2017 7:24 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе Бонго, пак ти казвам, по провинцията не е навсякъде еднакво. Да по твоя край не е много розово, но пък сравнено с Видинско сте слънце. Като казваш Пловдив, ами то не е само Пловдив, да ти кажа от Стара Загора до София отдолу мисля навсякъде имаи работа и се плащаприемливо, в Сливен и Ямбол също има движение, и те го на стигнахме почти Бургас, около Бургас също не е зле. т.е. Южна България не е толквоа зле. Като погледнем Северна, Търново е ОК, около Русе не е толкова зле, Варна дори е по-добре. Знам как е в Шумен, и там не е толквоа ужасно, Плевен не е върхът но не е по-зле от Шумен .. е то не останаха много. Добрич, Разград Силистра и малките градчета около тях, Разград може да нее слънце но и там май се живее, за Силистра и Добрич не знам, тук има колеги да кажат толкова ли е зле, ти и ти беше някъде около Добрич май, ако не се бъркам. Най-зле е положението Враца, Видин ... ама като направиш сметка, е излезе че истински сериозни проблеми има в 1/5 от страната, на другите места може да не е супер добре, но не е и супер зле. Проблема не е в това, проблема е в липсата на кадри по-принцип. Старите кадри са много проблемни, едно че вече не им се работи, второ че имат много лоши навици и привички, имат доста соц разбирания, а и са пред пенсия. От старите кадри може би тези дето са набори на Дедо, но то няма много, точно от това поколение май доста се изнесоха навън 90-те, много от останалите си имат свой бизнес, та не са алтернатива. От моето поколение също има доста хора изнесли се, не малко пропили се, но това е поколението на тарикатите, та останалите от другите две групи са трикати, търговийка и други измами. Следващите поколения са в голямата си част талаш, а дори и читавите вече нямаше къде да се обучат. Програмист или хардуерист е едно, можеш да си се заниамваш домашно, но кой има CNC, щанца или ъпкант в мазето ? Всичко е логично, машиностроенето, изобщо производството изисква кадри, които се генерират в производството а не в училищата. Годините до към 2005-2006 се отразиха много зле, масово се закриваха производства, университети и училища бълваха всякакви други специалисти но не и технолози и работници. Появиа се няколко големи фирми и обраха наличните читави кадри, вече пълно с доста други заводи, които обират всичко читаво по местоживеене. Как да дръпна човек от провинцията ако там има някой местен завод. Колко да му дам ? Ако там му дават 1000-1200 лв той няма да дойде в София за 2 -2.500 просто не си заслужава, аз поне не бих, т.е. той трябва да почне на над 3 с тенденция за увеличаване, ако е супер добър ОК, но за нищо различно от това повече от 2500-3 към момента според мен не е оправдано, това са заплатите в бранша, и то по-високите. Да верно че и заварчик взема толкова,но пазар на труда ...
|
| Вто Окт 17, 2017 8:01 pm |
|
 |
|
syscop
|
Докато са такива "по-високите" заплати ще има оплаквания, че няма кой да работи. За сравнение - Германия същите пари + осигуровка върху тях взема човек без 1 ден трудов стаж, без всякакви умения.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Окт 17, 2017 8:15 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Враца и Видин не са най-зле, само са набедени за емблематични. И не казвам да се дърпат работници от провинцията, а да се правят филиали там, щото всичко е мнооого по-евтино и кметовете по-разговорчиви. А кой взема 1000лв?! Минимална, брато, и с удръжките става колкото сметката за ток и вода.
|
| Вто Окт 17, 2017 8:25 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами тука (Разград) има движение обаче и ние имаме проблем с кадрите. Вземаме талаш и се надяваме от талаша да излезе някой златна люспа. Фирмата в която работя се занимава с изработка на "бутикови" съоръжения и машини за фармация, хвп и други, като основни клиенти са големите в региона - то и няма кой друг де - Амилум, Биовет, Каолин, Балканфарма. Утре ми готвят някво ходене в Амета. Заплатите са прилични - е не са като в София, ама в цялата фирма 3.50 на час вземат само общаците новобранци. Ако им се работи стават монтажници и освен това извънредните си ги плащат дюс - та който иска идва и когато има събота и остава 1 час повече - както в момента целия месец сме +1 час и една-две съботи. Обаче хора няма - както Тони каза старите някой път ми идва да ги застрелям - не могат да се променя. По лошото е че младите трябва да се учат от някого и поемат и гадните навици.
|
| Вто Окт 17, 2017 9:23 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Вместо да се жалваш, правиш една фирма и почваш да плащаш немски заплати в БГ. Можеш да си вземеш и Бонго за съветник. Много е светнат.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 17, 2017 9:31 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
От към работници и специалисти си е зле в определени области. Примерно това лято търсих дърводелец - йок, един познат ми се оплаква че не може да намери обикновен стругар... Електрониката също, няма кой да ремонтира машини. Просто в тия области май няма фирми и от там почти не са останали специалисти. Има други области в които все пак се въртят някакви хора, някакъв бизнес... Иначе от към финансова страна не сме по-бедни даже в сравнение с големите градове. Няма да се учудя и да сме по-богати. Всъщност ако гледаме реално изкарани пари трябва да сме много по-богати, защото тук има земеделие, има много туризъм покрай морето, има животновъдство и други. Така че има хора с големи доходи и то си личи като погледнеш автопарка по улиците. Не че в София няма, но ако не броим тия дето правят пари чрез политиката реално богатите софиянци хич не са толкова много.
|
| Вто Окт 17, 2017 9:37 pm |
|
|