Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
извличане на формула за pressure sensor, заплащане 
Автор Съобщение
Мнение извличане на формула за pressure sensor, заплащане
Здравейте,
добре е като има технически форум, човек да се обърне за помощ.
Не съм много с аналитично мислене и не мога да се справя.
Имам следния сензор като на снимката с изход на сигнала 0.5-4.5V.
Скалирал съм го с делител да бъде 0.366-3.3V и да влиза в 12 битово ацп на микроконтролер.

Искам да извлеча формулата за да получавам стойноста в PSI или Bar.

Ето тук има материал за смятане на формулата:
https://www.flowcontrolnetwork.com/how-to-calculate-readings-for-compound-pressure-transducers/

Разбира се предлагам заплащане срещу това. По договаряне.

Нед Окт 15, 2017 11:22 am
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: извличане на формула за pressure sensor, заплащане
Погледни тука : https://radhesh.wordpress.com/2008/05/11/pid-controller-simplified/

Нед Окт 15, 2017 12:19 pm
Профил
Аватар

maiden, аз с моите очи не мога да прочета точно типа на сензора от снимката, сигурно има описание и някакви криви вътре в описанието
но обикновенно тия сензори за линейни, трябват ти 2 точки при две дефинирани налягания и ще знаеш за целия обхват.

Щом изхода е до 4.5V, / измервателен мосту, силване и фирлтиране вече имаш някакво вътре(т.е. не се налага да работиш със суров силициев/пиезорезистивен сензор).

драсни типа на сензора, а дали ще е bar или psi, ами на часовника на това с което му даваш въздух си пише
иди в някоя фирма за пневматика, скоро аз пусках така тема - и си изберете няколко точки от-до.
И нищо няма да ти се наложи да изчисляваш. Сега, ако има някакви компенсации по температура, влажност и незнам какво си,
сигурно ще има някакви допълнителни сметки.

Не четох линковете, но мисля че това отгоре ще ти помогне. Успех, дано да съм помогнал.

а за формулите, може би това ще е от полза
http://www.columbia.edu/itc/sipa/math/linear.html
https://simple.wikipedia.org/wiki/Linear_function
https://en.wikipedia.org/wiki/Linear_regression

Нед Окт 15, 2017 12:57 pm
Профил
ето това е сензора:
http://www.keller-druck.com/picts/pdf/engl/21c_e.pdf

Нед Окт 15, 2017 1:22 pm
Ранг: Популярен
Аватар

Според това, което виждам на снимката, това, което си написал за делителя и ако не бъркам нещо - При 0PSI датчика ще дава напрежение 0.366V а АЦП-то ще връща числото 454. При 750PSI ще дава напрежение 3.3V а АЦП-то ще връща 4095. Неизвестното налягане, при което АЦП-то връща стойност Х, би трябвало да се пресметне по формулата PSI=(X-454)*750/3641. ( 3641 e 4095-454 - за малко яснота).
..................................................................................................................................................
Това беше за сензора от снимката като се предполага че напрежението в изхода е линейна функция от налягането. (1PSI=0.06895bar)

Нед Окт 15, 2017 1:39 pm
Профил
Да наистина, има разминаване от този дейташийт (който ми даде клиента) и написаното на сензора. Явно този сензор не е Келер
В дейташийта пише 2-30 бара, което е 29-435 psi.

Нед Окт 15, 2017 1:56 pm
Аватар

Е те принципно нещата би трябвало да са същите - P=Pmin+(АЦП-АЦПmin)*(Pmax-Pmin)/(АЦПmax-AЦПmin)
АЦП e това, което се чете от АЦП при измерваното налягане P, АЦПmin e при Pмин, АЦПmax е при Pmax.

Прикачени файлове:
press.GIF
press.GIF [ 4.22 KiB | Прегледано 6707 пъти ]
Нед Окт 15, 2017 2:13 pm
Профил
Благодаря много. Изпратих ви лично съобщение.
Благодаря и на колегите от горе.

Нед Окт 15, 2017 2:38 pm
Аватар

Ако се разминават данните от описанието което е дадено отнякъде си,
просто напиши всичките тия номера, които са върху трансдюсера/сензора - все ще му излезе истинското име и описание.

Нед Окт 15, 2017 3:56 pm
Профил
Аватар

Не ми се чете сега ама това че пише 4.5 волта макс не значи че ще са при 750 PSI. 750 PSI може да е safe operating area, 4.5 волта да са примерно при 1000 - нещо като овърклокване :) А това 0 какво е - абсолютно или относително. Намери си документацията на този датчик и сметката е както вече беше казано.

Пон Окт 16, 2017 10:50 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Cekins написа:
Не ми се чете сега ама това че пише 4.5 волта макс не значи че ще са при 750 PSI...

Точно това означава, казва се номинално налягане. Има и максимално преди демидж, има и сейфти кно те много рядко се пишат на корпуса
Нулата е лесна като се измери какво показва при атмосферно налягане. 750пси е доста под границата за аналитично смятане на нулата при 0.5% точност и атмосферно налягане като вход, така че няма нужда от каталожни данни

Вто Окт 17, 2017 1:54 am
Профил
Аватар

Е не ми се спори сега - ама не е задължително - щото сензорите за налягане, които аз ползвам имат точно такова означение - примерно 0 - 4 бара (абсолютно налягане) - 0 - 10 волта. Обаче има 1 бар (може и повече да е - до +1 съм тествал за сигнал) овърпрешър при който датчика направо си вади 12.5 волта на изхода. И си е линеен в тази зона на всичко отгоре. А специално 0-4 датчика е рейтнат до 10 overload limit и 40 burst pressure. Ето за този иде реч : https://mall.industry.siemens.com/mall/ ... 3BE10-2AA1

Вто Окт 17, 2017 8:58 am
Профил ICQ
Аватар

Аз пък гуглосах от любопитство: това е част от измервателна станция и като такава няма собствен даташит. Трябва да се изкорми сензора от вътре и дано да има надписи.

Вто Окт 17, 2017 12:25 pm
Профил

Дори и характеристиката да е нелинейна, не е проблем да се апроксимира с полином от степен, по-висока от 1 (примерно - втора). Най-добре е да се направят 3 измервания (начало, среда и край), в случай, че не могат да се намерят достоверни каталожни данни.

Вто Окт 17, 2017 12:38 pm
Профил
Аватар

Бонго - какво си мислиш че ще намериш вътре - един (или няколко) много дребни чипа + някой друг пасив и бог знае още какво на някоя хибридна (керамична) платка залято с епоксидна смола. И освен всичко останало получаваш един датчик за налягане по-малко от колкото си имал преди да го отвориш.

А като цяло самото мерене на налягане като принцип няма как да вкара някаква кой знае колко сериозна нелинейност - по-скоро ще са някакви мнооого дребни отклонения от правата линия. И накрая усиления сигнал пак няма логика да е нелинеен та чак и с полиноми да го изправяме. За какап на всичко и максимума му не е много малък че да се търси и някаква супер-дупер резолюция от порядъка на mBar.

Вто Окт 17, 2017 3:48 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща