|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:28 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Boris
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 7:54 pm Мнения: 28 Местоположение: Сан Диего
|
 DVD
Предполагам сте чули вече, че DVD-тата станаха най-бързо въведените устройства в историята на електрониката (поне за Америка). За съжаление, май в България цените все още не са по джоба на всеки и не знам да са паднали под $100, докато в Щатите има чисто нови DVD плеъри за по $30-35 (най-евтините, но все пак си вършат работата), а за $64 може да се намери нещо доста сносно като този Progressive-Scan Philips. Та идеята ми е, че всеки с по-близки и по-далечни контакти може да си закупи DVD от Щатите (или други страни). Какви са проблемите при ползване на американско DVD в България:
1. Видео стандарта
В САЩ се продават предимно DVD-та, работещи само на NTSC. Ако телевизорът ви "хваща" този стандарт, всичко е наред. Ако ли не - нужна е преработка на PAL, която обсъждаме в момента тук.
2. Регионална защита
За да не могат дискове, закупени в Щатите да се четат в Европа (и обратно), DVD стандартът разделя света на региони и всички DVD-та трябва да четат само един регион. Далаверата естествено е за производителите на DVD дискове, които си контролират пазара както си искат. Някои производители обаче правят DVD-та със сравнително лесна подмяна на фърмуера (който може да се намери в Интернет) и това решава проблема с регионалната защита. Ето един пример за разбиване на регионалната защита с подмяна на фърмуера с модифициран такъв от сайта на Philips:
Дискусия по въпроса
Сваляне на модифицирания фърмуер (1.62МБ)
[url=http://www.p4c.philips
.com/files/d/dvp642_17/dvp642_17_fur_eng.pdf]Инструкции за подмяната на фърмуера[/url]
Разучаването в по-големи детайли на техническото изпълнение на регионалната защита може би (едва ли?) ще позволи нейното елиминаране и чрез схемно решение на базата на микроконтролер, каквито намеци има тук.
3. Захранване
В Щатите захранващата мрежа е 110V/60Hz и е ясно, че не върви да се пусне директно уреда на 220V/50Hz. Много често единствената модификация, която е нужна е да се направи двуполупериодното захранване на еднополупериодно, като се махнат два диода от Грец схемата. Това работи доста често, но не винаги, тъй като има и електроники, които по някакъв начин си вързват генераторите към 60-те Hz на мрежата и 50 не им вършат работа. В такъв случай нещата се закучват и съм виждал генератори на 60Hz, само че трябва да знаем и къде да ги сложим (ако са нужни).
4. Macrovision защита
Това е защита от копиране на DVD-та и тя си е валидна (макар и леко модифицирана за NTSC и PAL) за всички DVD-та и по-новите видео плеъри. Macrovision защитата не пречи да гледаш видеото, а само ако го копираш. Принципа е чрез кратки и силни импулси да се скапе АРУ-то на записващото видео, но да не се нарушава образа върху телевизора, тъй като той пропуска тези моменти. Macrovision защитата може да се елиминира чрез премахване на смущаващите импулси по един от двата начина:
* Смяна на DVD фърмуера с такъв, който не прави смущаващи импулси
* Схемно решение (примерно базирано върху PIC), което следи видеосигнала и маха импулсите някъде между DVD изхода и видео входа.
Повече информация за Macrovision:
Тема от dir.bg
Схемно решение с PI C 12C508
Принцип на работа на MacroVision
Имам и други схемни решения за MacroVision, но това горе май е най-добро, а фърмуера е обновяван няколко пъти (трябва да си го поискате от автора). Ако на някой му се играе с повече елементи, може да пробва това.
За повече обща информация относно DVD-тата:
DVDdemystified.com FAQ (преведено на 12 езика, така че ако има интерес може да се преведе и на български)
DVD Benchmark Tests
Progressive Scan
Интересен е и въпроса за DVD плеърите с прогресивна развивка (Progressive Scan), за които можете да научите повече от
Тема от dir.bg
CNET Review
HomeTheater.com
Progressive Scan in a Nutshell
Игрите PS2, XBox, GameCube
Интересно е да се отбележи, че съвременните телевизионни игри също могат да се ползват (и) за проиграване на DVD филми. Най-малкото спестява място в къщата. Ако въпроса ви интересува, можете да погледнете тези теми: Sony PS2, XBox, а за GameCube се произвеждат специални устройства ( като това), които работят в двата режима (игра и DVD плеър).
[i:8
92ba13950]Искам да уточня, че аз самия не зная много (засега) за DVD-тата и ми е интересно от любителска гледна точка да науча повече по всички повдигнати по-горе въпроси. Нямам и никакви претенции относно авторството на горните решения - те са събирани от форуми и Интернет сайтове, целта ми беше тук да синтезирам това което зная и ще се радвам ако вие добавите още информация по въпросите...[/i]
|
| Вто Сеп 28, 2004 5:37 am |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Що бе и тука са горе долу такива цените. Начи дървета има и по 50-60 лв. Нормалните плеъри са около 100-150лв. Ама DIVX -а изяде главата на DVD-то що се отнася за филмите (не за данни). Гледах че тука се продават DVD плеъри които плейват и DIVX. Такова нещо у америката май си немате. Нема се учудя, ако вътре има дъно от ПЦ. Само как се ъпдейтват кодеците не разбрах
|
| Съб Окт 02, 2004 11:26 am |
|
 |
|
Boris
|
Хм, ако е така, значи аз нещо не съм в час с цените в България. Информацията си я черпя от що-годе недостоверни източници като някои български уеб сайтове и познати, които не са съвсем на "ти" с техниката. В Америка също могат да се намерят плеъри, четящи DivX (един приятел има някакъв Philips), но откровено казано аз не мисля, че (ако имам избор) бих си записвал филмите на кофти качество, знаейки какво е DVD качеството... За съжаление, дори и да се купи от България един DVD плеър, пак е важно (поне за мен) да чете и американски (регион 1) NTSC дискове, както и Macrovision защитата (ако прекарващ DVD сигнала през RF модулатора на видеото).
|
| Пон Окт 04, 2004 8:56 am |
|
 |
|
Цецо
|
1. Що си мислиш че DIVX е с лошо качество. Ако го е рипвал някой професионалист (бързи, бавни encoder-и), разлика почти няма. Звука също може да бъде AC3. Там в Америка не е разпространено щото е Америка (затова и не сте наясно с качеството), ама тука ела гледай.
2. Ами тука с премахването на регионалното кодиране, проблема е точно толкова сложен, колкото с разкодирането на ГСМ-и. За всяко нещо си има майстора.
3. Макровижън пък какво те притеснява. Нали не искаш да си скапваш качеството, той е проблем само при презапис (на видео да речем). А за него пък лекарства бол.
|
| Пон Окт 04, 2004 1:55 pm |
|
 |
|
Boris
|
Ами аз от около 2 години гледам (не много) DivX и XviD филми, но качеството им по никакъв начин не мога да го сравня с това на оригинално DVD. Повечето от филмите, които съм гледал са рипвани от българи, а много от тях ги гледам и във Варна (от LAN). Търпи се, колкото да видиш някой от последните филми, но не и да си го запиша за "да си го имам"... Няма спор, че е полезно все пак DVD-то ти да поддържа повече стандарти и специално DivX.
MacroVision не ми е проблем за презапис - не съм правил подобни работи и поне засега не ме интересуват. DVD плеърите по принцип нямат RF изход и за да ги свържеш към телевизор, който има само антенен вход, трябва да прекараш сигнала през RF модулатора на видео (или отделен). При тази операция, MacroVision импулсите скапват АРУ-то на модулатора и съответно прецакват сигнала. Аз си имам кадърен ТВ с три нискочестотни входа, но не така стои ситуацията навсякъде и все още има доста телевизори само с вход за антена.
А регионалната защита си е наистина точно като да хакнеш GSM - няма друг начин (според мен), освен да смениш фърмуера, освен ако производителя не е предвидил "тайна" операция за махане на регионалната защита (каквато е описана в линка по-горе).
|
| Пон Окт 04, 2004 10:29 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами незнам, наистина по ЛАН-а тръгнаха много калпави DIVX - ове напоследък. Просто за да рипваш DVD трябваше сериозен компютър. Сега това не е проблем и куцо и сакато взе да рипва, а то за това се искат доста познания за цифровото компресиране. Както казах използват се различни енкодери за бързи и бавни кадри. Затова и на келявите DIVX бързите кадри са кофти. Ама това е тема на друг разговор.
За гледането на DVD през RF, макровижъна ще е проблем да. Ами друг телевизор. Вече има по 200-300 лв. телевизори. За 400-500 ще го вземеш и с S-Video. Тва е. Сега то отиваме на проблема - кат ша гледаш DVD - на какво ще го слушаш. Аре отидохме на домашно кино.
Най - доброто според мен. Компютър с проектор. Един добър чаршаф на стената. Един добър 5+1 цифров ресивър и сьответния брой колони. Не ти трябват плазми, не ти трябват LCD-та. Те тва си е кино.
За премахването на регионаланата защита - ами краква се firmwarе по най-бруталния начин, кой ти говори за друго. Тва е
|
| Вто Окт 05, 2004 9:52 am |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Честно казано имам гледал съм няколко филма на DivX, професионално рипнати, за които има доста да се чудиш дали не са наистина ДВД формат....AC3-то им е перфектно, и "шесте" канала са си там...Аз тука имам един малък проблем с DVD Panasonic S35, нещо ми е заключен за БГ дисковете (с немски и американски работи). В DVD HACKS разбрах че единствено с специално дистанционно може да стане работата...Помогнете по въпроса 
|
| Чет Окт 07, 2004 3:09 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ааааааааа незнам, аз досега само компютърни съм разкодирал (то беше преди 3 години за последно май.) Требе си майстор за тая работа, щото за 20 кинта не си заслужава да се мъчиш.
|
| Чет Окт 07, 2004 5:07 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Кофтито е, че аз съм сервиз 
|
| Чет Окт 07, 2004 6:13 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Сега, има сервизи и сервизи. Ти явно си от тия дето поправят счупени от другите неща. Има и сервизи които поправят направени от другите неща. Тука си требе от вторите. Виж ако си от тях, начи лоша реклама си праиш.
|
| Чет Окт 07, 2004 7:35 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Кофти ми го набутваш ама що пък, мене не ме е срам когато не мога да оправя нещо....Както и да е, аз попитах за инфо, пък като няма - няма 
|
| Пет Окт 08, 2004 3:35 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е аре сега пък ще се впрягаме. 
|
| Пет Окт 08, 2004 4:27 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Не се прягам бе, само казвам каквото мисля...Стига съм ползвал форума за глупости, аре поне да си говорим по темата 
|
| Пет Окт 08, 2004 6:57 pm |
|
 |
|
Boris
|
Predator_MF: Аз тука имам един малък проблем с DVD Panasonic S35, нещо ми е заключен за БГ дисковете (с немски и американски работи).
В твоя случай проблема дори не е с регионалната защита, а със
зонова Dx защита на DVD-то. Без да съм чел кой знае колко, за пръв път чувам някой да се оплаче от това... Иначе България и Германия са в един и същи DVD регион 2.
|
| Съб Окт 09, 2004 9:13 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Добре де може и да съм се объркал  . Определено върти НЕМСКИ дискове, но с български не става. На дисплея излиза "This DVD cannot be played in your region". И аре стига че наистина много лоши име ми излиза заради едно скапано DVD  .
|
| Пон Окт 11, 2004 10:02 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|