Отговори на тема  [ 16188 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
ToHu написа:
от септември стоят и си клатят краката :-)

Златен шеф си ти :) предполагам си пропуснал да добавиш че и заплата взимат - щото и аз мога да си клатя краката, ама за без заплата не искам ...

Пет Окт 13, 2017 10:38 am
Профил

Ami vzemat ....

Пет Окт 13, 2017 3:33 pm
Профил

Kato shte pishesh na latinica - karaj na meXikanski :D

Пет Окт 13, 2017 7:20 pm
Профил
Аватар

ToHu, may imam mexikanski rodnini. Shte me vzemesh li na rabota? :)

Пет Окт 13, 2017 10:50 pm
Профил
Аватар

gicho написа:
...щото и аз мога да си клатя краката, ама за без заплата не искам ...

Ъъъ, това не е ли трудоемко. Някакъв вариант за заплата без да се налага да се клатят краката?

Пет Окт 13, 2017 11:11 pm
Профил

Знаех че ще оакам темата, и може ToHu да се засегне - дано да е станало ясно че се бъзикам. С други думи, клатя си краката - сори за спама. Ама бързо запалиха всички и отвяхме ракетата в грешната посока...
Между другото, има ли място по света, където тия работи (започването на бизнес) да са значително по-леки?
Приятел ми е разказвал за Малта и по неговите думи там си е лежерно - няма "фискални устройства" и го дават на доверие.

Пет Окт 13, 2017 11:18 pm
Профил
Аватар

gicho написа:
Между другото, има ли място по света, където тия работи (започването на бизнес) да са значително по-леки?

USA.

Съб Окт 14, 2017 12:27 pm
Профил

Ооо woody, стара ти е информацията, в САЩ не е много лесно, а най-лошото е че като го разбереш е малко късно. Да всеки може да започне, но счетоводно и документално е ад, бюрокрацията вече е в небесата и не само за големи фирми. Има репорти които никой не ги знае, наскоро имахме такъв проблем, а работим с две счетоводни фирми и доста сериозен адвокат и одитор но това беше пропуснато.
Според мен в БГ е много лесно, направо е рай, само който не се занимава по света може да го отреч, имаме и сме имали фирми почти навсякъде, европа, африка, двете америки, русия, само в австралия и азия нямаме, ако изключим дубай де, според мен навсякъде е дърво, в Мексико едно, в Перу друго, за Панама, Аржентина и др.подобни няма да споменаваме... най-лесно, с най-малко проблеми, бюрократщина и регулации като че ли е България. В БГ почти няма бизнес който да е строго регулиран, изключая хазарта и банковия сектор, всичко останало е лесно.
п.с. В САЩ може би най-много хора и фирми нарушават законите ненаказано, но и неволно, обаче ако се хванат с теб нещата могат да са много сериозни, затвор в не малко от случаите.Нормално е, само обонго бълна толкова промени че ако трябва да проверяват комплаенс на всички трябва сигурно 1/4 от населението да го наемат в администрацията.

Съб Окт 14, 2017 2:41 pm
Профил
Аватар

Аз отговорих само на частта за започването на бизнес. :)
И може да имам нужда от сверяване, мда. То всичко е динамично.

Съб Окт 14, 2017 3:51 pm
Профил
Аватар

Първо изясни какво значи започване на бизнес. Ако е за продажба на семки е едно, ако е за производство на оръдия - съвсем друго. С пари ли започва бизнеса или без, с продукт или без, и още няколко параметъра. Всяка държава си има собствени правила кои бизнеси да насърчава и кои да отблъсква. Аз съм имал фирми в БГ, в Австралия, и в УК, и на трите места нещата са коренно различни в зависимост от насоката.

Съб Окт 14, 2017 4:06 pm
Профил
Аватар

Аз си нямам идея Тони от какво точно се оплаква за тия форми и счетоводства, но аз лично не съм чул някой с малък бизнес да се оплаква тук от бюрокрации. За големите фирми вече не знам, ама те и за това са големи, защото имат много ресурси и някой там по веригата се бори с проблемите. Фирма (оод примерно) се регистрира за два часа онлайн и струва около $200 на година в зависимост от щата. Обикновено малките фирмички с до 10-на човека си наемат някой консултатнт счетоводител, който прави същото за няколко фирми едновременно и пейрол-а и самото счетоводтсво излизат по около $2-300 на месец в зависимост от някои малки подробности, демек общо $5-600. Данъците на края на годината се оправят срещу едни други $500-1000 еднократно. Аз съм бил няколко години нещо като едноличен търговец и беше супер лесно - даже регистрация и формално счетоводство не трябва, а само на края на годината казвам аз бях едноличен търговец, имах такива приходи и разходи, ей това ми е печалбата и подавам една допълнителна форма към данъчната ми декларация. Няма фискални касови апарати, няма фискални отчети няма никакви такива глупости. Всичко е на фактури само и даже и печати нямат тук, а карат само на един подпис. Като чековете - подписваш се на една хвърчаща хартия за няколко стотин хиляди долара даже, пращаш по пощата и няма никакви грижи. Мисля, че една от най-големите спънки и бюрокрации е ако трябва да се занимаваш с EPA заради разни замърсявания и емисии, ама той Тръмп и заради това им се беше заканил и ги оряза финансово и като щат супер много и махна една камара регулации. Та за мен сравнено с БГ тук е по-лесно. Демек всеки си гледа от неговата камбанария :D . Трудното тук е да се бориш с конкуренцията, защото пазара е наситен и хора с нови идеи колкото искаш и съответно хора с много милиарди, които да ги подкрепят също. Та затова и статистиката е, че 9 от 10 новостартирали фирми не доживяват да изкарат цяла година. Но за малките бизнесчета семеен тип, дето просто трябва да те изхранват е рай - аз не знам някъде да е толкова лесно да се работи така.

Съб Окт 14, 2017 5:47 pm
Профил

Ами аз затова пиша че САЩ може би е мястот където се нарушават най-много закони и регулации ненаказано и неволно, просто от незнание. Прост пример, фирма в Невада, няма бизнес в невада, всички продажби са не само извън щата но и извън щатите, тази фирма съествува доста години, за всички тия години нито един от счетоводителите, консултантите или адвокатите не е казал че трябва да с еподава декларация за нулеви продажби в щата, а тя се оказва задължителна. Пак казвам не говорим за консултант тип гаражна фирма, или адвокат, говорим за кантори със сериозно име и репутация. Има много, много ама страпно много неща които счетоводители, адвокати и консултанти изобщо не знаят, всъщност те не знаят почти нищо, това е моето заключение от последните 4-5 години. Не може да си работил с добри фирми във вегас, атланта, чикаго, индианаполис и да с еоказва че те не знаят куп неща които им е работа да знаят, и те консултират, но реално не носят никаква отговорност. За някои проблеми се наложи да чета регулации, да се ровя в нета, да казваме на консултанта какво всъщност пише и как може да се направи така че да си спестим големите разправии които друг като него е забъркал ... какво да ти кажа. Нико от тия не взема под 300$ на час, адвокатите бяха по 500, уж специализирали точно в тези проблеми, и накрая специализацията им се сведе до това да ти кажат имаш избор 1,2,3 избирай, ама з този ибор и сам го виждам, питаш добре кажет от вашия опит кой е най-добрия начин .. не можем да кажем решете сами, е за какво им наливаш десетки хиляди долари, за да ти кажат решавай сам ?
Честно казано съм тотално разочарован от квалификацията и познанията на счетоводни и адвокатски кантори там, особенно що се касае за фирмено счетоводство и право. Да сигурно има 1-2... 5 добри фирми в целите щати, които консултират гиганти, и само за да те срещнтат ще ти излезе 5 цифрена сума.
Да не преувеличавам, но едно 30% от рекламите по радиото е на "консултанти" които решават проблеми с данъчните.
Иначе ако трябва да направим анализ за бизнес обстановка, да въпреки всички, въпреки ненормалните безумни и безкрайни регулации който никой не им знае края иброя, САЩ може би е едно от най-бизнес френдли страните.
Самото започване на бизнес там и в БГ не е много по различно, но разликите са след това, там по лесно вземаш кредит, там по -лесно ти продават на кредит, ако си малка фирма това е важно. Имаш доставчик, много вероятно е да ти продаде с поне 30 дни разсрочка,стига да не си във фалит, или да нямаш някакви каши с банките. Банките също са сравнително лесни, но не както преди. В момента БОФА директно ни казаха че са им забранили да отпускат кредити на фирми от нашият бранш, само преди година не беше така, не е със всички банки но ...
Обаче пак идваме до това колко пъти ще сгазиш закона и кога ще решат да те барнат за това. Едва ли има фирма която да не нарушава някой закон или регулация, и интересното е че последствията за големите са доста по леки от тези за малките. Много от малките фирми са s-corp, нещо като ЕТ ама не баш, което хем е добре хем не е, собственика може да понесе доста сериозни последици според мен за привидно малки и незначителни нарушения, често причинени от незнание.
Друго може би предимство там е, че малките фирми имат избор как да се води счетоводството, едното не е по-различно от това в БГ / accrual/ другото е на кеш база /cash basis/ второто дава предимства, какви и колко фактури си издал няма особенно значение, важно е какви пари си получил и кога, все едно издаваш фактура този месец но ти я плащат след 6 месеца, ДДС го дължиш в момента на получаване на парите, това едно много повърхностна съпоставка де.
Абе като цяло има много плюсове и много минуси, ако пък си в някой по-регулиран бизнес ужасът е пълен, просто си нямате представа, но това са много малко бизнеси така, че това не би следвало да се взема под внимание.
Та на въпроса, еднакво лесно можеш да започнеш бизнес и в БГ и в САЩ например, там имаш много по добър бизнес климат да се развиваш, но и много по голям шанс да сгазиш някой закон и ако си карък да се огледат точно в теб, чисто процентово шанса е малък тъй като имат милиони фирми всички в нарушения, като теб няма да са 1-2, 5 а ще са десетки, стотици хиляди ако не и милиони.
Има много по-ужасни места за бизнес, места с безумна регулация, места където примерно митничаря ти казва това струва толкова, и на толкова ще пращаш мито, и върви обеснявай че ти го произвеждаш, че то струва двойно по-малко, можеш да го докажеш с фактури и т.н. и това е само едно от малкото безумия в някои Южно американски страни, както се казва всеки луд с номера си.

Съб Окт 14, 2017 7:39 pm
Профил
Аватар

Тони, смени консултантите :D .

Съб Окт 14, 2017 11:28 pm
Профил

Ти майтап си мислиш, аз сериозно говоря, дано не ти се налага, не за друго ама се губи много време да четеш вместо някой друг. Коне с капаци, общо взето това е, специалисти в ежедневни проблеми и то с пропуски. Нищо лошо не искам да кажа, просто не си разбират работата, за мислене да не говорим, има много начини да оптимизираш данъци, разходи и т.н. масово не се прави ефективно, възможностите са там, ама те основната работа не вършт какво остава да се напрегнат да оптимизират. Такива сигурно има по големите банки, фондове и т.н. но не и достъпни за нормлни фирми и хора. Има тук таме неамерикнци, изхитрили се да прочетат и изучат определени закони и регулации но са доста тясно специализирани
Имай в предвид че преди години прозвъняхме повечето топ адвокати и фирми по източния бряг и резултата беше почти нулев. Един дядо ни свърши работа горе долу, всички други които уж се тупат в гърдите или отказваха или изобщо нямаха идея за какво става въпрос, тия които отказваха явно е от незнания, защото парите никак не са малко, а работата която се свърши хич не е много, т.е.ме е защото не им е изгодно а защото не знаят как и не искат и да научат... Както и да е, нивото на некомпетенция там не е по ниско от това е БГ ;-) Нали знаеш какво викало зайчето докато бягало с бяло около устата...
Това го пулучавам като оплакване и от доста други хора в САЩ, а възрасни хора от бранша са просто изумени от грешките които се правят от същите тия консултанти, адвокати и счетоводители. Бях ти писал преди време, дано не стигаш до разправи с irs, ще осъзнаеш по трудния начин некомпетенцията на тия на които си плащал. И ако още не си подал декларации за сметки и собственост в чужбина те съветеам да го направиш, все повече се хващат за тоеа а глобите са жестоки, фиц fbar /fdic, но аз не реферирам към това за грешките на счетито, въпреки че и това би следвало да им е известно.

Нед Окт 15, 2017 12:34 am
Профил

Добре де, чудя се друго - когато тия кантори се заемат да вършат тая работа, не става ли тяхно отговорността? Звучи ми малко риторичен въпросът, но като платя на някой да ми проектира къща, после мен ли ще клатят понеже онзи не е спази нормативните изисквания?
Тъй де, поемайки работата и парите, не поемат ли и отговорност за това което правят?

Нед Окт 15, 2017 9:28 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16188 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509 ... 1080  Следваща