|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:55 am
| Автор |
Съобщение |
|
lcr
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
 Re: Спам темата на ike
Ето един добре обоснован отговор 
|
| Пет Окт 06, 2017 11:32 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Хм... теоретично май никоя няма да падне.
|
| Пет Окт 06, 2017 2:08 pm |
|
 |
|
lcr
|
Ще падне заради съпротивлението на средата. Колкото съотношението "съпротивление" / "инертност" e по-голямо, толкова скоростта ще намалява по-бързо, респективно ще пада по-бързо. Въпросното съотношение пък е еквивалентно на съотношението "лице" / "маса (обем)". Имайки впредвид, че лицето на сферата зависи от квадрата на радиуса а пък обемът - от третата му степен, това означава, че колкото е по-малък радиусът, толкова по-голямо е и въпросното съотношение (3/R) . Демек - малката топка ще падне по-бързо от голямата.
|
| Пет Окт 06, 2017 2:47 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Силата на привличане зависи от масата на двете тела. Така че- колкото и да е незначителна, разликата в силата може да те опровергае. Ама няма бюджет за проверка.
|
| Пет Окт 06, 2017 7:37 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами ако изключим съпротивлението от задачата скоростта на орбита зависи само радиуса на орбитата.
|
| Пет Окт 06, 2017 8:03 pm |
|
 |
|
lcr
|
Прав си, но когато масата на орбитиращото тяло е пренебрежимо малка в сравнение с тази на централното, тя може да се пренебрегне. Доколкото знам, и тази на най-масивните изкуствени спътници на Земята не участва в сметките.
|
| Пет Окт 06, 2017 8:23 pm |
|
 |
|
lcr
|
Ако можеше да се изключи, доста пари щяха да са спестени, но за съжаление, не може. 
|
| Пет Окт 06, 2017 8:25 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами не - просто масата на орбитиращото тяло се съкращава във формулата и остават само масата на тялото около което орбитира и радиуса на орбита.
@lcr въпроса беше теоретичен - това е теоретичния отговор.
|
| Пет Окт 06, 2017 8:29 pm |
|
 |
|
lcr
|
Ами казах "в орбита около земята" и си помислих, че се подразбира реалната ситуация. Защо да се съкращава масата на орбитиращото тяло? За кръгова орита:  M1 е масата на орбитиращото тяло.
|
| Пет Окт 06, 2017 8:40 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Явно гледаме различни интернет пищови с тебе. Аз навсякъде виждам само v=sqrt(GM/r). И на доста места че масата на орбитиращото тяло е без значение.
|
| Пет Окт 06, 2017 9:12 pm |
|
 |
|
lcr
|
Да, и аз така знам, но формулата, която си показал е апроксимираната.
|
| Пет Окт 06, 2017 9:20 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Това не е вярно. Според наблюденията ми от youtube, масово "профисионалистите" това са CS професори, разработчици и хакери имат един изключен десктоп DELL с процесор P4 и windows XP, дето го ползват за масичка да си държат пощата върху него и работят на лаптоп MAC с iOS. Като ги питат: "Какъв ви е процесора и колко е паметта на копютъра ви?" гледат като желе в тележница и се усмихват глупаво. Това че в индия има 10 000 000 програмиста под Линукс и в пакистан има 8 000 000 програмиста под Уиндоус нищо не значи. Истината е в шарените MAC-ове.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Окт 08, 2017 10:18 pm |
|
 |
|
ike
|
Хора има бол, ама им писна да не им дават заплати и да им плащат осигуровки и отидоха там където го правят. До сега не съм видял работници да бягат от чорбаджия дето ги замеря с пачки.
|
| Сря Окт 11, 2017 11:34 am |
|
 |
|
Cekins
|
Прав си само донякъде. Фирмата в която работя дава прилични заплати като за региона ама обявите за работа не слизат от сайтовете. На мене като не ми стига си доработвам. Давам всичко от себе си, за да започнат да ми дават толкова, че да не ми се налага да доработвам. Обаче имаме индивиди дето колкото и да им даваш все са недоволни и не полагат грам старание за да вземат още повече. Ще ти дам пример - заварчици - получава се нещо като при програмистите - заплатите им растат защото има голямо търсене. Половината ни заварчици не се оплакват и си работят и показват че има за какво да им се вдигат заплатите (което съответно се и случва). Другите си тъпчат на едно място, правят си оплютите заварки и както преди две седмици се случи да откажат готови изделия щото заварките мязат на говна - се разсърдиха щото щели да им удържат материалите от заплатите. Та както Тони обича да казва - такъв е матряла. И тия дето са отишли на запад, каквато и заплата да им даваш тука стават същите мърлячи като всички останали. Не знам в Германия какво точно кара циганите да не са цигани.
|
| Сря Окт 11, 2017 4:20 pm |
|
 |
|
ike
|
Вината си е изцяло във вашата фирма. Трябва незабавно да уволните некачествените, защото тези дето си дават зор да правят хубави заварки, ще си кажат: "От къв зор да внимавам, като Пешо с двете леви прави некачествени заварки и му се разминава?". А като почнете да давате по-хубави запрати, може и добрите заварчици дето сега работят за друг, да почнат да се оглеждат и да се ослушват как да станат част от вашия колектив.
|
| Сря Окт 11, 2017 6:38 pm |
|
|