Отговори на тема  [ 108 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
DJ player/MIDI controller с STM32F105RBT6 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Re: DJ player/MIDI controller с STM32F105RBT6
ми това 1.5 е много дето си го сетнал, намали го и няма да клипва, не видя ли мойта симулация, няма разлика между LTspice и multisim
При мене е 1 волт peak

Последна промяна 0xff на Пет Сеп 29, 2017 6:08 pm, променена общо 1 път

Пет Сеп 29, 2017 5:44 pm
Профил

Аз пък ги рисувам с лак за печка :D

ДедоБоре написа:

Цитат:
Via in pad
ама пак се чудя какво е

това е когато via-та е в самия пад. ползва се основно при BGA със стъпка <0.6мм, когато няма място между падовете да изнесеш VIA. има и други случаи, принципни разлики за самия платкаджия няма, доколкото не са свързани с горното условие. проблема е в поенето.

Ахааа, това ли било.

ДедоБоре написа:
ми не виждам. пък и не знам коя ти е последната схема.
Vbat е друга губерния е също не трябва да се бърка с Va

Е как да не знаеш коя ми е последната, тази която съм публикувал последно :D
Значи Vbat нетрябва да е накъсо с аналоговото така ли. Ще го оправя в следващата версия ако е така.
То няма да е чак такъв проблем като да окъсиш цифровото с аналоговото.

ДедоБоре написа:
под развръзване имам предвид дросел и кондензатори с поне 3 стойности - микро-, нано- и пико-фаради.
отделно LDO има смисъл, ако наистина ще връзваш ЦАП с повече битове. има си специални нискошумящи LDO за целта.

Ехе ли, не съм виждал чак такова филтриране. Ще поогледам с осцилоскопа като направя платката (хем ще направя една по фото метода, хем ще поръчам ей ся). Осцилоскопа ми е тектроникс, мисля че беше 50 мегахерцов. Баща ми ми каза че били най-хубавите.
А за LDO-то: сложил съм това защото баща ми ми каза че пускали само 1.2 волта като изгорят и са безопасни за ST-то.
Я ми кажи как да ги търся тези нискошумящите.

-----

Ето как ST филтрират: https://media.digikey.com/photos/rdl/EV ... 3_Full.png
Чудно ми е обаче защо не са сложили 100u вместо 1 и 100 нано вместо 10 ????

Пет Сеп 29, 2017 6:01 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
0xff написа:
А за LDO-то: сложил съм това защото баща ми ми каза че пускали само 1.2 волта като изгорят и са безопасни за ST-то.

Вземи и почети как изгарят LDO-тата, и разкажи на баща си :)

Пет Сеп 29, 2017 6:51 pm
Профил
Аватар

Vbat захранва цифрова щракалка. обикновено часовник и някаква част от SRAM, последното може и да не важи за конкретния чип.

просто търси 'low noise LDO', но в случая не ти трябва. за много повече битове - да.
за АЦП е хубаво да прилагаш по-сериозно филтриране. за ЦАП - не чак толкова, там загубата на битове не е толкова фрапантна, но ще се промъкват шумове. затова едно дроселче в повече не е кой знае каква загуба.

зачетох се в чаршафа на това ST.
изходния буфер има впечатляващ изходен импеданс - 5000 ома. без буфер е 10К.
на всичкото отгоре изходния буфер не може да драйви под 200mV и над Vref-200mV.
та помисли всичко това - висок импеданс на изхода, нисък импеданс на LPF, намалена амплитуда, че да не клипва - как ще се отрази на АЧХ.
по принцип LPF трябва да го 'оградиш' с повторители, всичко да е DC развързано и да имаш дефиниран DC режим на транзисторите. максималния колекторен ток е хубаво да не е нито много голям, нито много малък.

но... пускай я тази схема, да видим какво ще чуеш. с обучителна цел.
междувременно си купи една PCM5102PW от комета за следващата версия.

Пет Сеп 29, 2017 7:05 pm
Профил

MYXATA написа:
0xff написа:

Вземи и почети как изгарят LDO-тата, и разкажи на баща си :)

Еми незнам, каза ми че всички други окъсявали към 5-те волта. Само това 1117 било читаво.
Може да се е объркал нещо щото е малко хамав. Той не проектира схеми ами само ремонтира.

Абе я ми кажете за това: Тръгнах да експортвам гербер файлове и пишат че трябва да съм make sure: "Please make sure you have the clear outline in mechanical layer."
Грам неразбирам от Mechanical layers и въобще незнам какво е това нещо.

Това да не е - Design -> Redefine Board shape ? За такъв outline ли говорят ? Ако е така - защо споменават "mechanical layer" ?
Да не да трябва това Design -> Redefine Board Shape да се прави като си цъкнал долу на някой механичен слой ?
Ако е така - на кой да цъкна, те са няколко ?

ДедоБоре написа:
Vbat захранва цифрова щракалка. обикновено часовник и някаква част от SRAM, последното може и да не важи за конкретния чип.

Еми точно че захранва часовник а там честотата е само някакви килохерци.

ДедоБоре написа:
просто търси 'low noise LDO', но в случая не ти трябва. за много повече битове - да.
за АЦП е хубаво да прилагаш по-сериозно филтриране. за ЦАП - не чак толкова, там загубата на битове не е толкова фрапантна, но ще се промъкват шумове. затова едно дроселче в повече не е кой знае каква загуба.

Не ми трябва ся, аз питах за следващите версии които ще са с I2S dac. Абе да попитам: Четох че на DMA-то може да се върже DAC (неразбирам много от DMA, само имам няква престава от името Direct Memory Access и ми говори бързина). Как става този номер ? Пак ли по I2S или ?

ДедоБоре написа:
зачетох се в чаршафа на това ST.
изходния буфер има впечатляващ изходен импеданс - 5000 ома. без буфер е 10К.

Това означава че все едно на изхода има резистор 5 килоома ли ? Това с изходния импеданс не ми е ясно, отворих да чета на 1-2 места и се оплаших от дългия текст и задълбоченото обяснение.

Или щее като ограничаващ резистор 5килоома или ще значи че максималния товар преди да падне напрежението е 5к.
Няма какво друго да е. Кое от двете е ?

Добре че ми каза това че неможе да вади под 200 mV и над 3,1 волта.
Да го имам впредвит.

ДедоБоре написа:
максималния колекторен ток е хубаво да не е нито много голям, нито много малък.

Така е да, аз го мисля по максималния Power dissipation на транзистора а не по ток.
Примерно за BC817 е 200mW, но незнам реално доколко е безопасно.
200/2 ?
200/3 ?
/4 ?
/5 ?

Някъде ми бяха казали че трябва да се раздели на 3, 4, 5 но май си мисля че това е само за мощните транзистори.
При маломощните така ли е, как е ? Колко мощност мога да разсейвам с едно 817 ако пише че е 200 миливатово ?

ДедоБоре написа:
но... пускай я тази схема, да видим какво ще чуеш. с обучителна цел.

Пускам че ми е интересно.

Пет Сеп 29, 2017 7:39 pm
Профил
Аватар

А бе я кажи кога е рожденният ден на хамавия ти баща, че да му подаря един по-дебел каиш :)
Вземи да почетеш малко, че електрониката не е като да играеш игрички на компа, особено ако става дума за такива "примитиви" като биполярен транзистор.
А 200мВт са безопасни както ги пише в даташита. Не вярвам обаче га смяташ да ги изхарчиш в емитерен повторител на 3.3В .
Бонус: на 3.3В в идеалният случай ще имаш 1.65В пиков изходен сигнал, ама идеални неща няма, и както си начертал входа пък то е повторител... Посмали на плюс-минус 1В, помисли къде ще е средната точка, какви токове ще текат през резисторите и т.н.

Пет Сеп 29, 2017 8:53 pm
Профил

Нито чета, нито играя игрички 8)
Като за начало - шесто чувство/ интуиция/ въображение + мисъл, поялник, уред и осцилоскоп. И лист и химикал. И Multisim че е мн. лесно с него да провериш нещо набързо.
Части имам сууупер много, разпоил съм всичко от платките на доста стари телевизори.

В момента осветявам платката, да видим какво ще стане. Тая натриева основа била много хигроскопична и тва е мн. досадно. Полепва навсякъде и пълен кошмар.

Съб Сеп 30, 2017 12:25 am
Профил
Аватар

0xff написа:
Като за начало - шесто чувство/ интуиция/ въображение + мисъл, поялник, уред и осцилоскоп. И лист и химикал. И Multisim че е мн. лесно с него да провериш нещо набързо.
Части имам сууупер много, разпоил съм всичко от платките на доста стари телевизори.

... хвърляне на боб, искри, пушеци, зъб от гол охлюв, крило от прилеп, топла вода, колело и накрая: новият каиш на баща ти :)

Съб Сеп 30, 2017 12:33 am
Профил

bongo_x2 написа:
0xff написа:

... хвърляне на боб, искри, пушеци, зъб от гол охлюв, крило от прилеп, топла вода, колело и накрая: новият каиш на баща ти :)

Е хубу добре, аз толкова неща съм научил така, ти ся ме напрай на незнаещ. Уверявам те че това е по-добрия начин от четенето. Четенето е нещо друго, просто някой път ти се чете или се зачиташ в нещо. Затова се бъркаш. Става ти интересно. А когато ти е интересно да пробваш нещо, не ти е интересно да четеш.

Например няма как да разбереш един транзистор с четене, трябва да седнеш и да мериш. Хем е по-интересно, хем е по-учебно :wink: И така печелиш 2 заека с 1 куршум :wink:

--

Пробвам ся някъв натриев персулфат ама нещо мн. бавно се разяжда, наще спат вече и немога да взема леген от терасата за водна баня че бяха изморени от работа и да не ги събуждам.
Какво ще стане ако смеся малко такова с малко железен трихлорид ? :mrgreen:

Да не стане като царската вода ли как се казваше дето разяжда злато :D

Иначе проявяването с NaOH мина супер, само дето я задържах малко повече и наедно място взе да се разваля. То не е толкова фатално, най много да се прекъснат 2-3 пътечки.

Съб Сеп 30, 2017 1:22 am
Профил

Пробвах да го смеся тос персулфат с железен трихлорид и стана мн. добро :mrgreen:
Стана няква реакция и се отдели топлина, ей ся ще проверя да видя какво се получава че не внимавах като обесняваха валентностите в училище. Абе знаех ги аз мн. добре ама помня ли ко беше.
Научих че не само натриевата основа отделя топлина :D
И ся от тази смес пръстите ми миришат на бира едно такова.

И само докато ги смесих, реакцията се забърза. Заради топлината и сигурно се получава някво ново разяждащо.
Ендотермична ли се наричаше или екзотермична? Едната поглъщаше, другата отделяше.

-- 2-та слоя се разминават малко :/ :|
-- щото нямах второ стъкло или втора лампа и се е разместила докато съм я обръщал.

Енергоспестяващите са супер. Взех от баща ми някава Philips и става мн. добре с нея [;
Ще си направя машина за осветяване на двуслойни платки с 2 енергоспестяващи, да осветява едновременно от двете страни.
Бях гледал един си направил такава с живачни лампи ама онова е опасно за очите и няма смисъл след като с тази става идеално.

Имам идея да не изтривам фото покритието ами да го ползвам като solder маска, само да изчистя крачетата за ST-то.
Да не ви казвам с какво отрязах платката :D С лозарска/градинарска ножица 8O

Малко са станали по-дебели пътечките, сигурно е трябвало да осветя още 3-4 минути.

Прикачени файлове:
22185051_1968691049824403_1427260317_n.jpg
22185051_1968691049824403_1427260317_n.jpg [ 66.93 KiB | Прегледано 4715 пъти ]
22127516_1968694246490750_701298532_n.jpg
22127516_1968694246490750_701298532_n.jpg [ 58.41 KiB | Прегледано 4715 пъти ]
Съб Сеп 30, 2017 2:31 am
Профил

Прекиса е по-чисто и бързо, буквално за минути, да не кажа минута, смесваш го със солна киселина,но не може да държиш смесен разтвор, т.е. каквото забъркаш го използваш, единствено е хубаво да е проветливо, трябва ти плитък съд. Подецването е по- слабо сравнено с трихлорид ако си без специална вана.
П.с. За рязането си на прав път, ако е читава друго не ти трябва, аз години наред използвах един руски дзвер, режеше всичкп докато не го напънах много на една по-дебела стомана.

Съб Сеп 30, 2017 7:48 pm
Профил

Както му ги написа има да се чуди от де да ги купи :). Висок процент перхидрол и килслол от кой да е магазин (важни са пропрорциите, но не ги помня).
Отделя се много топлина, така че внимавай много. Пластмасова кофа се сгъна при първия ми опит за ецване на платка с тая химия.
Преди да пробвам това ецвах с азотна киселина и ставаше перфектно и бързо.. даже мега бързо :D

Съб Сеп 30, 2017 9:57 pm
Профил
Аватар

Нали има цял раздел някъде за домашни платки!
Иначе най-безопасното (но не най-бързото) което съм ползвал е готварска сол, син камък и няк'ва киселина, даже лимонена става, но малко солна/сярна е за предпочитане. Веднъж с дни бях забравил платка изрисувана с асфалт или лак за печки и не се повреди.
Той кислолът май от скоро е солна киселина и гаранция няма, докато "Аква форте" винаги е бил такава.

Съб Сеп 30, 2017 11:11 pm
Профил

Перхидрол от фризьорски салони, само дето те май ввче минаха на някакви нови гадости, в аптека която изработва лекарства, ако са останали такива, използват го за нещо, или най до ре в магазин за индустриална химикалия, аз в шумен от такъв купувах. Пропорция не помня горе долу 3:1 в полза на перхидрола,но и това не в точно, аз го слагах на око докато започне реакцията.
Кофата е много голяма, стъклена тавичка, има ги за по 2 лв. Също така при мен бяха изстудени защото ги държах в хладилника, иначе прекиса по бързо се разпада, и по лошото може да пръсне бутилката ако е стъклена.
Метода е много бърз, безопасен и сравнително чист, най-много да ти побелее кожата по пръстите и започва да сърби неприятно.
Фоторезиста не става за солдер маска, най-малкото не всеки.

Нед Окт 01, 2017 1:30 am
Профил

Пристигна ми дискаврито, пробвах JTAG-а с IAR, ся ще поразгледам по-надълбоко. IAR ми хареса заради IOR дето правят high side мосфет драйвери IR2010 :D

Нед Окт 01, 2017 4:38 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 108 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща