Отговори на тема  [ 108 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
DJ player/MIDI controller с STM32F105RBT6 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: DJ player/MIDI controller с STM32F105RBT6
Помоли Дедото (ДедоБоре), да изнесе кратка лекция - ще е полезна за теб и останалите.

Пет Сеп 29, 2017 11:25 am
Профил
Ранг: Минаващ

Деедооо, моля те изнеси лекция за тези настройки. Аз съм се зарибил да събирам такава информация и да я събера на едно място, може да направя някой сайт че имам линукски сървър който хоства bukvi.bg (аз съм им правил сайта). Даже съм го измислил много точно, така че и най-големия новобранец да разбере. Накратко, без излишни обяснения, само важното че са много работи.
Не като преподавателите в университетите да ми обесняват как се движат електроните, почвайки отзад напред. С очите си видях как студенти се отказаха а бяха много зарибени. Просто преподавателите не почват от интересното и става една мама мия. Студентите вече неискат да чуват за електроника и започнаха да си мислят че инжинерите сме изперкали, тъпи и прости. Приличаме им на математици и не искат и те да станат такива. Добре че съм аз да им показвам малко другата страна.

Последна промяна 0xff на Пет Сеп 29, 2017 11:57 am, променена общо 5 пъти

Пет Сеп 29, 2017 11:40 am
Профил
Аватар

0xff написа:
...Е има и друго де: Може да им хареса платката ти и да ти направят отстъпка...

В такъв случай се приготви да ти надуят цената. С много! :D

Пет Сеп 29, 2017 11:44 am
Профил

Ми в такъв случай ще им кажа bye bye

Пет Сеп 29, 2017 12:00 pm
Профил

Ти защо реши да си регистрираш нов ник? На стария какво не му харесваш г-н darkshy? :D

Пет Сеп 29, 2017 12:18 pm
Профил

Не му помня паролата

Пет Сеп 29, 2017 12:20 pm
Профил
Аватар

нещата са относително безнадеждни, но аз все пак съм добър човек. не случайно ти зададох този въпрос. закъснял си петнайсетина години с първата си поръчка на платка 8)

сайта си е нормален, нищо им няма на въпросите.
най-евтиния вариант е отбелязан със зелени квадратчета. всичко извън тях носи допълнителна цена, а на теб не ти трябват такива работи.
така че, цъкай по зеленото и поръчвай без много обяснения.

обърни внимание между краката на процесора да имаш солдер-маска. ако ти я махнат, ще се изпотиш няколко пъти, докато го запоиш.

Цитат:
FR4-TG ? - Кое да избера ?

общо взето е температурата, при която субстрата омеква. касае многослоки. избираш най-евтиното

Цитат:
Min Track/Spacing ? - Знам какво е това но незнам как да разбера колко е в моя случай.

хем знаеш, хем не знаеш? ми премери го - колко ти е най-тънката писта и колко ти е най-малкото разстояние между несвързани медни обекти.

Цитат:
Min Hole Size ? - И това знам, ама незнам колко са малки.

ко речи?

Цитат:
Gold fingers ? - Това какво е ?

пера за слотове. нямаш такива

Цитат:
Surface Finish ? - wtf

това не нещото, което при поене най-често се чува "*fuck*, що не си поръчах другото". някакъв HAL ти е достатъчен, но ако няма разлика със злато, по-добре да е златно

Цитат:
Via Process ? - Tenting vias ли са нормалните които ги правят с електролиза и няма нужда от ръчно свързване на 2-та слоя ?

Tenting vias са запълнени дупки след метализацията. не ти трябва.

Цитат:
Finished Copper ? - Кое да избера ?

за теб няма значение

Цитат:
Via in pad ? - Какво значи това ?

ми на английски е напълно ясно. не го прави.

Цитат:
И ко пишат: Final price is subject to our review.

това важи за по-сложни платки с изисквания, които не могат да се нацъкат през страницата на заявката. все пак първо трябва да ти погледнат герберите и тогава да потвърдят цената.

---

схемата ми е трудна за коментиране.

идеята да ползваш вътрешния 12-битов ЦАП за музика е относително безумна. ама щом ти харесва 8-битов звук - или си глух, или не ти пука.
един аудио ЦАП, вързан на I2S струва стотинки и резултата е коренно различен.

тия транзистори май си имал идея да са емитерни повторители? в момента НЕ СА. ако толкова много държиш на транзисторите, виж каква е схемата на емитерен повторител. жокер - какъв е режима на работа по постоянен ток на транзистора в момента? кога един транзистор става усилвател? добре, че се сети да сложиш кондензатори... ама само на входа?

ако не развържеш аналоговото захранване от цифровото, наистина ще слушаш захранването, че и процесора ще го чуваш. миро ти каза, че е изведено на отделен пин не от излишък на пинове по корпуса. не знам как седи въпроса с Vref на тоя чарк, но там също трябва да има кондензатори и да е добре артикулирано в чаршафа.

НИКОГА не рисувай чаркове или телове върху друг компонент или върху рамката. ако ти отеснее листа, сложи втори, или го направи по-голям.
това LDO е нарисувано на схемата толкова продълговато, за да се охлажда по-добре ли? тия чаркове задължително искат микрофаради близко и до входа и до изхода си.

схемата е много неразбираема. ако се учеше в тази материя, щяха да те връщат поне до следващия семестър да я прерисуваш.
има няколко фундаментални правила при рисуването:
- входовете са от ляво, изходите са отдясно
- захранването е от горе, земята е от долу
- сигналите по правило вървят от ляво на дясно, захранванията може да вървят и наобратно
и не се подвеждай по думичката 'рисуване'. това си е инженерен занаят, не художествено виждане на твореца.

Цитат:
0xff написа:
Нали нищо няма да изгори ако съм объркал D+ и D- на USB-то или не е сигурно ?

На schematic symbol-a не пише кое е D+ D- а само 1 2 3 4. Написах в гоогле usb type b pinout и ми излязаха ама няма ли значение дали буксата е мъжка/женска ?

в общия случай няма да изгори, дори за някои PHY може и да работи. но е по-лесно да съобразиш кое къде влиза и кой сигнал на какво краче излиза. напъни се малко. аз почти никога не ползвам готови библиотеки.

рутирането дори не съм го гледал.

---

нищо не става бързо, освен белята.
и ако платката ти се вижда бавна, ще ми е интересно със софтуера колко време ще се занимаваш.

Пет Сеп 29, 2017 12:37 pm
Профил

ДедоБоре написа:
нещата са относително безнадеждни, но аз все пак съм добър човек. не случайно ти зададох този въпрос. закъснял си петнайсетина години с първата си поръчка на платка 8)

И какво искаш да ми кажеш ? Че си си направил първата поръчка на 7 годишна възраст ?
Защото аз съм на 22 години а преди 15 съм бил на 7 и тъкмо започвах да се занимавам. Като бях на 6 си играх с едно ключе, два светодиода и един адаптер под бюрото на баща ми докато правеше нещо на компютъра.

От доста години си правя платки защото е много по-лесно от breadboard или прототипна платка.
Но си ги чертах повечето на ръка защото ми харесваше и ставаше по-бързо. не забравяй да бързаш бавно - ако искаш да останеш млад.
Има разлика между обучение и производство. При обучението ти трябва бързина а при производството качество.

В моя случай с DJ player-a - хем бързам защото се обучавам и както казах един приятел ще заминава за софия и иска да го види работещо
, хем не за да стане изпипано.

Кажи ми ти на каква възраст започна ? Със сигурност не е било на 6-7 защото аз съм първото дете започнало на 6-7 и даже още няма такива, ся почват.

ДедоБоре написа:
сайта си е нормален, нищо им няма на въпросите.
най-евтиния вариант е отбелязан със зелени квадратчета. всичко извън тях носи допълнителна цена, а на теб не ти трябват такива работи.
така че, цъкай по зеленото и поръчвай без много обяснения.

обърни внимание между краката на процесора да имаш солдер-маска. ако ти я махнат, ще се изпотиш няколко пъти, докато го запоиш.

Цитат:
FR4-TG ? - Кое да избера ?

общо взето е температурата, при която субстрата омеква. касае многослоки. избираш най-евтиното

Ок мерси.
ДедоБоре написа:
Цитат:
Min Track/Spacing ? - Знам какво е това но незнам как да разбера колко е в моя случай.

хем знаеш, хем не знаеш? ми премери го - колко ти е най-тънката писта и колко ти е най-малкото разстояние между несвързани медни обекти.

Ми щото пише 4/4, 5/5 - заради наклонената черта, а 4 делено на 4 е равно на 1, както и 5 делено на 5.

Ако пишеше само 4, 5, 6 okey.

ДедоБоре написа:
Цитат:
Min Hole Size ? - И това знам, ама незнам колко са малки.

ко речи?

Ми незнам кое се мери, вътрешния или външния диаметър ?

ДедоБоре написа:
Цитат:
Gold fingers ? - Това какво е ?

пера за слотове. нямаш такива

Аз знам че нямам, просто ми е любопитно. Какво са пера за слотове. Като на PCI карта ли ?

ДедоБоре написа:

Цитат:
Via Process ? - Tenting vias ли са нормалните които ги правят с електролиза и няма нужда от ръчно свързване на 2-та слоя ?

Tenting vias са запълнени дупки след метализацията. не ти трябва.

Това значи ли че ако избера "Vias not covered" ще провеждат ток от горния слой до долния ?

ДедоБоре написа:
Цитат:
Finished Copper ? - Кое да избера ?

за теб няма значение

Това незнам защо съм го питал

ДедоБоре написа:
Цитат:
Via in pad ? - Какво значи това ?

ми на английски е напълно ясно. не го прави.

Знам че не ми трябва ама пак се чудя какво е.

ДедоБоре написа:
схемата ми е трудна за коментиране.

идеята да ползваш вътрешния 12-битов ЦАП за музика е относително безумна. ама щом ти харесва 8-битов звук - или си глух, или не ти пука.
един аудио ЦАП, вързан на I2S струва стотинки и резултата е коренно различен.

По абсолютно същата логика и не си прав. Много ясно че като си въобразиш, ще чуваш всичко. Както аудиофилите си въобразяваме че 0.000001% се чува по-добре от който и да е нормален усилвател, а на практика партито става с всякакъв. :wink: И 8-те бита си имат хубостта и 32-те. И двете са хубави, просто различни като няма по-добро. Като например: AMD и Intel, PIC и AVR. Никога не съм забелязал разлика между двете а съм минал през доста защото имаме магазин за компютри и сервиз за електроника. То разлика има, въпроса е дали е голяма.

То най-добре е 24-32 бита dac с опция в софтуера да се превключва на 8 бита. Това ще го правя в следващите версии.
Ето това ще използвам в следващите версии - https://store.comet.bg/CatalogueFarnell ... t/2229164/

ДедоБоре написа:
тия транзистори май си имал идея да са емитерни повторители? в момента НЕ СА. ако толкова много държиш на транзисторите, виж каква е схемата на емитерен повторител. жокер - какъв е режима на работа по постоянен ток на транзистора в момента? кога един транзистор става усилвател? добре, че се сети да сложиш кондензатори... ама само на входа?

Да емитерни повторители са. Знам каква е схемата на емитерен повторител ама явно неразбираш защо съм ги направил така. Обеснявам: Каквото влезе в базата, такова излиза от емитера но с 0.7 волта по-малко което не ми пречи. То даже може да ги bias-на че да не пада с 0.7. Какъв е смисъла да конвертирам DC-то в AC след като после с bias-a ще се конвертира пак на DC ?

А за това кога става усилвател? - За какъв усилвател ми говориш ? По ток или по напрежение ?
Ако искаш по напрежение е най-добре каскода с два транзистора, резистор в колектора на горния или обща база с усилване по ток на входа. То каскодата пак си е обща база, друго имам впредвит ако не си ме разбрал.

В случая не ми трябва усилване по напрежение и затова съм сложил повторители защото са ми любимите и хранят капацитивен товар по-добре (какъвто е "коаксиалния" аудио кабел).
Е тука няма чак толкова високи честоти, не е RF, но не е лошо за всеки случай.

За какво ми е на изхода LPF ? Влиза през колектора ли ?

ДедоБоре написа:
ако не развържеш аналоговото захранване от цифровото, наистина ще слушаш захранването, че и процесора ще го чуваш. миро ти каза, че е изведено на отделен пин не от излишък на пинове по корпуса. не знам как седи въпроса с Vref на тоя чарк, но там също трябва да има кондензатори и да е добре артикулирано в чаршафа.

Е не виждаш ли че го развързах или му трябва отделен LM1117 ?
и както казах в следващите версии ще го храня с емитерен повторител с кондензатор на базата (демек heavy RC филтър с усилване по ток)

ДедоБоре написа:
НИКОГА не рисувай чаркове или телове върху друг компонент или върху рамката. ако ти отеснее листа, сложи втори, или го направи по-голям.

Незнаех че може да се добавят нови листи, нали се сещаш че неможе да науча всичко едновреммено.
В случая ти бързаш.

ДедоБоре написа:
има няколко фундаментални правила при рисуването:
- входовете са от ляво, изходите са отдясно
- захранването е от горе, земята е от долу
- сигналите по правило вървят от ляво на дясно, захранванията може да вървят и наобратно

знам

ДедоБоре написа:

нищо не става бързо, освен белята.
и ако платката ти се вижда бавна, ще ми е интересно със софтуера колко време ще се занимаваш.
[/quote]

Така е но не става и бавно. Софтуера е повече от лесен: инициализация (най-много зор ще видя тука но сигурно ще е лесно), използване на готова библиотека за четене от SD карта с FAT, възпроизвеждане през DAC-a, промяна на sample rate-a според jog-a и темпо fader-a, писане на дисплея (тука също мн. зор защото нямам готов шрифт за дисплея от автомобилното CD и ще трябва ръчно - поне съм си извел вече кой бит кой сегмент светна, поиграх си една вечер)

Пет Сеп 29, 2017 2:38 pm
Профил

Гарантирам ти че софтуера ще го напиша за отрицателно време и ще ти покажа.

Горе долу се ориентирах в IDE-тата: изтеглих си пиратски Keil & IAR от пирате бай и atollic truestudio.
Мисля да пробвам и Coocox защото съм фен на еклипса.

Междувпрочем може да ми архивирате еклипса си, готов настроен с arm-gcc/g++ че не ми се занимава да си прая сам.

Пет Сеп 29, 2017 2:57 pm
Профил

Ето дедо, виж, единствения проблем е че вади само 0.7V rms но това не е проблем защото DJ-ските пултове имат PHONO входове.
Незнам грамофоните какво rms вадят но не е проблем да се намали ако е високо.

Следващите версии съм ги замислил с дискретни ОУ-та защото мн. обичам да си правя такива с транзистори.'

-----

Абе дедо, ти да не си мислиш че не съм разделил цифровото от аналоговото, защото аналоговото ми е вързано заедно с VBat за RTC-то ?

Прикачени файлове:
ef.png
ef.png [ 42.14 KiB | Прегледано 4524 пъти ]
Пет Сеп 29, 2017 3:34 pm
Профил
Аватар

Темата става все по яка... :D

Пет Сеп 29, 2017 5:14 pm
Профил
Аватар

Правилно! Дедо и емитерен поФторител - то да не е дамаджана с ракия!!!

0ьфф, не се дръж като пощръкляло теле все пак.

Последна промяна bongo_x2 на Пет Сеп 29, 2017 5:30 pm, променена общо 1 път

Пет Сеп 29, 2017 5:27 pm
Профил

Хахахахаха

-------------

Набарах 3D-то, мн. професионално

Прикачени файлове:
sdj_pcb_3d.png
sdj_pcb_3d.png [ 266.82 KiB | Прегледано 4505 пъти ]

Последна промяна 0xff на Пет Сеп 29, 2017 5:32 pm, променена общо 1 път

Пет Сеп 29, 2017 5:30 pm
Профил
Аватар

мдаа, направил съм те с 10 години по-дърт, извинявай :oops:

на 22 вече ми бяха направили 8-слойка. тръгна, след като напоих още половин кило дебели жици директно по чиповете. на 25 имах работеща 12-слойка. първата беше проектирана от една какичка на ръка, втората вече я кълвах на PCAD. платките ни ги правеха в отсрещната сграда, ходеше се пеша през подлеза. там също имаше една лелка (различно от какичка), която ми начервяваше редовно ушите: абе, момче, кой ти каза, че тия неща се правят така?! за цени не съм питал, тогавашния фактуро-оборот между соц-субекти ми беше неясен. та сега е момента да ти се карат, не се впрягай.

на 10 ходих да си купувам транзистор Т1 от млад техник. разказвал съм я историята. на 12 рисувах платки с асфалтов лак и игла от спринцовка. интереса ми по неорганична химия се ограничаваше до това как да си забъркам железен трихлорид. учителката не ми даваше солна киселина, забъркахме го в една колба и шепа дребни пирони от железарията. като поисках още, ми даде бележка от директорката да ходя да си го купя готов от магазина за реактиви на Учтехпром. такива бяха времената, трябваше бИлЯШка.

Цитат:
Min Track/Spacing

това са 2 стойности - минимална ширина на писта и минимално отстояние. прието е да се пишат 4/4, 5/5 и т.н. може да не са еднакви числата, примерно 6/8 (типично за българска печатарница). дименсията е mill (1/1000 от инча)

Цитат:
Min Hole Size
Ми незнам кое се мери, вътрешния или външния диаметър ?

дупките по платките обикновено са цилиндрични (е, поне в идеалния случай).
такава дупка има само един диаметър. понякога има уточняващ въпрос дали размера на дупката е след метализация или размер на свредлото, но това трябва да го има в герберите, в т.н. drill chart.

Цитат:
Това значи ли че ако избера "Vias not covered" ще провеждат ток от горния слой до долния ?

ВСИЧКИ via-та ще правят връзка между слоевете, този въпрос касае покритието и запълването на дупката с някаква допълнителна цел (механична устойчивост, влагоустойчивост или особеност при запояване). и струва допълнителни кинти.

Цитат:
Via in pad
ама пак се чудя какво е

това е когато via-та е в самия пад. ползва се основно при BGA със стъпка <0.6мм, когато няма място между падовете да изнесеш VIA. има и други случаи, принципни разлики за самия платкаджия няма, доколкото не са свързани с горното условие. проблема е в поенето.

---

Цитат:
Е не виждаш ли че го развързах или му трябва отделен LM1117 ?
и както казах в следващите версии ще го храня с емитерен повторител с кондензатор на базата (демек heavy RC филтър с усилване по ток)

ми не виждам. пък и не знам коя ти е последната схема. Vbat е друга губерния е също не трябва да се бърка с Va
под развръзване имам предвид дросел и кондензатори с поне 3 стойности - микро-, нано- и пико-фаради.

отделно LDO има смисъл, ако наистина ще връзваш ЦАП с повече битове. има си специални нискошумящи LDO за целта.

---

понеже си писал 2 пъти 'обеснявам', да ти обърна внимание и на това.

Пет Сеп 29, 2017 5:31 pm
Профил
Аватар

може и от симулатори да рабирам, колкото от дамаджани :roll:
Прикачени файлове:
oxff-sim1.jpg
oxff-sim1.jpg [ 131.18 KiB | Прегледано 4502 пъти ]

зеленото е входния сигнал. юнашки предполагам 5 ома изходен импеданс.
червеното е на изхода след кондензатора.
синьото е колекторния ток.

да обяснявам ли още?

Пет Сеп 29, 2017 5:37 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 108 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща