|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 6:33 am
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Новини от страната
Хъх, на мен ми пишеха 5-6 по немски (тогава английският беше лукс), но аз си знаех колко знам и това се затвърди като свалях ГДР-шки мацки по плажа (по-лесно беше да им обясня със жестове на каква разходка ги каня), след това забравих и малкото което знаех, ама някак си все нещо ми е останало... Както и от испански, италиянски и др. от обща култура, а английския поназнайвам от яйцето на дупето. Руския го научих главно заради изобилието на евтини книги, в училище бяха убедени, че имам руска кръв. Най съм благодарен за гръчкия, ама като не съм талант: научавайки гръчки доста забравих руски.
В общи линии: ако си очочорен ще намериш начин поне да разбереш за к'во става дума, ама да тръгнеш на сухо да учиш езици - нема смисъл. Той зорът е най-големият учител.
П.С.: и itso.t писал в този смисъл.
|
| Чет Сеп 21, 2017 1:58 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
И аз така разправях, шото аз съм инвалид в езиците, всичко се изчерпва с английски и руски, то и българския така го говоря че малко хора ме разбират от първия път, нали съм си от шумен ... но езика се научава, особенно в детска възраст, и едва ли ще има неприязън. Нещо много се подценява образованието, чудно що така, затова и училищата са такива, няма я партията да въвежда ред и се еба мамата на всичко. С риск всички да ме заплюят, но май позитивите от комунизма ще се окажат далеч повече от негативите 
|
| Пет Сеп 22, 2017 6:16 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тони, аз само не разбрах що му е на детето точно китайски  ?
|
| Пет Сеп 22, 2017 2:08 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12155 Местоположение: Гьотеборг
|
ако направиш грешката да минеш през Гьотеборг някой ден (скоро) ще видиш - навсякъде да завзели и още и продължават. За общината лошо няма - те си плащат, и цените на имотите се вдигат. Но не знам докога. И не са само китайци, индийци, иранци и всякакви учЕни.
Не че не говорят английски - и даже го научават малко по-добре. Но сума ти народ пътува до Китай по работа, и не е зле да назнайваш малко.
|
| Пет Сеп 22, 2017 3:53 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Специално за китайския съм на мнение, че докато порасне детето поредният азиатски тигър ще опъне петалата  Пък ако не: далеч по-добре е да си наемеш китайка за преводач вместо някоя мома англичанка... Мен друга ми беше първоначалната мисъл: безкрайни рИформи и изпити с цел онези Просветналите да потъркат мъдро брадичка и да заявят: "Мдам, три е повече от две!". А ако все пак се окаже, че две е повече от три е виновен провелият изпита. Ми аман от матури, входни и изходни нива, тестове и др. тъпни, пред дъската е най-простото. Що братчедите в чужденеция твърдят, че не ги стресират така - сигурно излизат недоучени?! Пък тестовете: кога някоя ситуация в живота ти предлага да избираш между а. б. и в. освен в "Стани богат"?! Мноо са тъпи!
|
| Пет Сеп 22, 2017 5:05 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Защото са колкото 4 америки като население, и дори много да сгазят лука, и да нямат никакъв износ само локалното потребление е доста интересен пазар. Освне това английския и е нативен, българсия също, руски така или иначе учи, а знаейки Български и е по -лесно с Руския, Испански ще не ще ще научи, китайския е език който не се учи току така, затова е и в такова училище, затова иамем постоянно китайка в къщи и затова прекарва лятото в Китай. Като ходя в китай мног ми се искаше да мога поне храна да си поръчам ама не мога, както казах аз съм инвалид в тая област, почти като в пеенето, но пея малко по-добре ...
|
| Пет Сеп 22, 2017 6:05 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
това с "китайката преводач" на техническа тематика е почти невъзможна мисия... с другите езици криво-ляво се получава, защото или термините са близки, или пък ги научаваш бързо и почваш да чуваш контекста. но говоримия китайски е кошмар. таксиметров шофьор от едната страна на реката в Шанхай не се разбира с колегата си от другия бряг, какво остава за инчове, футове, лакти, пръсти и конверсията между мерните единици.
|
| Пет Сеп 22, 2017 6:26 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами аз съм бил на среща на която едни китайски инджинери се обесняваха с други китайски инджинери какво всъщност искам, като диалого отиде към 30-на минути, а ставаше въпрос за прост фентилатор, и в повечето време едните се опитваха да обеснят на другите най-вероятно какъв тип вентилатор искам, защото бяха гледали солидският модел. Ако е за нещо по сложно не знам как става. В момента работя повече с тайванци, те с по добре но и там е голем зор. На едните от 6 месеца им разправям че светодиодната лента може да се огъва само в едната посока а те ч огъват в другата. Преди седмица ми писаха че видиш ли имало много дефекти с подсветката защото лентата се огъвала странично .... не само им го обеснявах, нагледно им го показвах ...
|
| Пет Сеп 22, 2017 10:12 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3717 Местоположение: Високо в планината
|
Абе един чужд език може да служи не само като"работен", а също така дава достъп до информация, която на друг език не е достъпна, особено за информация, която не е от интерес за main steam-а.
_________________ Хайде де!
|
| Пет Сеп 22, 2017 10:13 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Естествено, че е най-добре да знаеш всички езици ама... пък и Гуглето не тъпче на място  А бе к'во стана с наш Динко? Гледам, че мигрантите рискуват да се удавят на път за Румъния - само за това трябва да му дадат поне пенсия колкото на Министър на отбраната 
|
| Съб Сеп 23, 2017 12:10 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
През 80-те и 90-те години са казвали същите неща и за японския и японците - виждаме сега къде са  . Това в момента е или 5-я или 6-я път за последните 300 г., когато Китай се отваря към света и съответно ще има затваряне и то не в много далечно бъдеще. Така че споко - наблягайте на английския и не се косете, какво остава пък да си мъчите децата с йероглифи  .
|
| Съб Сеп 23, 2017 1:09 am |
|
 |
|
ToHu
|
Митко, Китай не е Япония, китайците не са толкова отдадени като японците и им дреме на оная работа, там няма достойнство или нещо подобно, обаче пък това се компенсира от партията, и докато в Япония може да се достигне границата на самосъзнание, отговорност, съпричасност към нацията, в Китай не може да се достигне границата на контрола, поне не и ако някой не налее маса пари за да го стори, но Китай не е Афганстан нито Украйна или някоя друга държавица, не е по силите и възможностие на никоя страна в момента да упражни някакво сериозно влияние. Да може да им се накриви доста кепето ако им спадне износа 50-на пъти, но това ще го отнесе населението, там са свикнали да са с чатал на врата от хилядолетия, ще стискат зъби, ще мрът като хлебарки и нещата ще се движат. И като имаш 1 млрд и нагоре, колкото и малко да са тези които имат пари, реално те са много и вонаги ще бъдат интересни като пазар, стига да имаш достъп до тях. А пък ако е за това с което ние се занимаваме, стига да променят закона, колкото по бедна е една държава, толкова повече печелим ние, нямам нищо против да влязат в жестока рецесия стига да можем да работим там легално 
|
| Съб Сеп 23, 2017 2:17 am |
|
 |
|
Dimitar
|
За сега вървят точно по пътя на Япония и правят точно същите грешки. И понеже точно щото нямат самосъзнанието и дисциплината на японците падането им ще е още по-тежко  . Дето се вика ще поживеем, ще видим  .
|
| Съб Сеп 23, 2017 3:13 am |
|
 |
|
ToHu
|
Да и аз така казвам, ще поживеем и ще видим, има много съществени разлики от Япония.
|
| Съб Сеп 23, 2017 3:54 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Като зачекнахте Китай и Япония, се замислих за китайската ядрена енергетика (що ли). При тях масовото сега било кюмюр, което логично ще доведе до много нови атомни централи. Това, което не знаех, е че китайците строяли нова атомна електроцентрала в Англия по американски технологии http://www.dw.com/bg/%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F-made-in-china/a-18340434Да се смея ли, да плача ли?
|
| Съб Сеп 23, 2017 8:45 am |
|
|