Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Видео микроскопи 400х 500х приложения 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Видео микроскопи 400х 500х приложения
Може да ми попаднат едни такива играчки, които бяха свързани с един малко нереален проект (оптичен
анализ на кръв без кръвна проба). Но тъй като първото май няма да стане (или поне скоро),
може би ще се заиграя с нещо друго.

Изглежда състоянието на капилярите около ноктите, освен като свидетлество на нормална или нарушена циркулация,
е показателно за ревматизъм и склероза.

http://www.dino-lite.eu/index.php/en/pr ... llaryscope
http://www.optiliamedical.eu/products/2 ... ive%20kit/

Някой да се сеща интересни технически или медицински приложения, дори с IR/UV и последваща обработка на картинката
(при такива увеличение 100х, 200х, 400ь, 500х)

Сря Сеп 13, 2017 10:28 pm
Профил
Мнение Re: Видео микроскопи 400х 500х приложения
Такива микроскопчета са добри за приложения, където обекта е непрозрачен и нямаш възможност да го подсветнеш отзад. Светят отпред с поляризирана светлина , която дава по-добро чувство на триизмерност на гледащия. За инженерни приложения се сещам да ги пробваш за инспекция на корпусите на чипове за пукнатини. За медицински- дерматолозите масово гледат с такива за споменатите автоимунни и други заболявания на кожата -дерматомиозити, склеродермия, разни бенки за злокачественост и т.н. На очо-лозите биомикроскопа дето си слагаш брадата на него, е на подобен принцип. Паразитолозите гледат чаравцата на разни паразити през тялото им, без да им правят дисекция ( за да избегнат употребата на толкова малки скалпел и ръкавички :) ) , морфолозите гледат тъкани без да са в срез, ембриони и т.н.
УВ -флуресцентна дори и аз се сещам, че трябва да смениш източника на светлина , после - след микроскопа- преобразувател на ув-светлината за да можеш да виждаш образа. Това го ползват микробиолозите за ранна диагностика на маркирани с флуоресцентна субстанция бактерии, но там и увеличителната/фокусиращата оптика е друга за ув лъчите, т.е. - изграждащ напълно различно устройство.
Ув капиляроскопия се ползва и от разни фармаколози за научни цели да гледат дифузията/осмозата на маркирани от тях лекарства в междуклетъчните пространства. По същия начин можеш да маркираш и разни клетки , които имат навика да излизат извън капилярите при определени състояния ( левкоцити, макрофаги и т.н) , но отново - говорим за различен УВ-уред. Ако имаш някакви конкретни въпроси ( не по инженерната, а по медицинската част, ако ти хрумне нещо - питай - ще отговоря ).

Чет Сеп 14, 2017 12:07 pm
Аватар

Да има разни патенти за пълен кръвен анализ с подобни средства, но засега май са в областта на научната фантастика.
Иначе нямаше да ни бодат пръстите... Колегата доктор каза, че може да се видят различни интересни неща
ако задълбаем в ранна диагностика на кожен рак и т.н.

Ще питам, разбира се - благодаря за отговора и възможността да питам по медицински въпроси.

Чет Сеп 14, 2017 1:32 pm
Профил
Аватар

Пази микроскопите. След няколко години, с такива ще се монтират SMD чарковте... :D

Чет Сеп 14, 2017 4:58 pm
Профил
Аватар

много смешно...аз така или иначе скоро ще съм клиент на някоя оптика...
като ни сложат USB4.0 отзад, имам предвид на задната част на главата...ще си ги пазя за тогава

Чет Сеп 14, 2017 5:07 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
много смешно...аз така или иначе скоро ще съм клиент на някоя оптика...
като ни сложат USB4.0 отзад, имам предвид на задната част на главата...ще си ги пазя за тогава

Като се наложи да се обясни някой бъзик, вече не е такъв, ама здраве да е.
Ставаше въпрос че преди години, SMD чарковете се пояха безпроблемно на ръка, без лупа.
Сега вече требе голяма лупа. След няколко години, като направят пасивните в корпус 0000220000033 ще трябва и микроскоп с увеличение 500 - 600.
Та, пази микроскопите... :D

Пет Сеп 15, 2017 2:38 pm
Профил
Аватар

давай да им го шитнем
http://www.segabg.com/article.php?id=872595

Нед Сеп 17, 2017 9:06 am
Профил
Аватар

микроскопа няма да е достатъчен, ще трябват поне две девойки да ми държат ръцете - едната с поялника, другата с пинсетата

абе да почват да ги печатат, стига с това поене

Нед Сеп 17, 2017 1:26 pm
Профил
Аватар

Цитат:
закупуването на нови 12 микроскопи за работа в отразена светлина и придружаващите ги оборудвания и софтуеър

Цитат:
Това с "лазАрните" принтери ми хареса. Представям си експерта Лазар как плюнчи молив.

Пон Сеп 18, 2017 1:32 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]