| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
 Практически въпрос пиезо
Знаете малките пиезо (в корпус), ето такова https://www.digikey.com/product-detail/ ... -ND/935930Управлява се директно от контролера (ATXMEGA128 . 3.3V), но излиза че бил относително тих и границата да го сменяме с друг. Какви са начините да пищи по-силно? - през транзистор на 5V, имам на платката. но не става (по ред причини резервното захранване е на 3.3V, a пискалото е точно за такива случаи, когато тока спре) - да го управлявам алтернативно през два извода (т.е. да го разхождам в двете крайни положения, и може би да е по-силно)... май няма свободни пинове - повишаващо трансформаторче... надали имам място - бобинка в паралел (flyback), и управление през транзистор за да не опукам контролера - по-голямо пиезо (повече площ, повече шум или пък ако има други видове които имат минимално напрежение от 2V, ако има такива) - драйвер (charge pump - скъпо и не си заслужава) или дискретно такова - умножител на напрежение към пиезото - други? Елементарен въпрос, но с много решения...
|
| Съб Сеп 09, 2017 1:31 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
 Re: Практически въпрос пиезо
Как е свързан? От пина към маса или от пина към + ?
|
| Съб Сеп 09, 2017 2:32 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
pin 50 към пиезото, и другия пин на пиезото към маса. Предполагам не е проблем да се направи и да синква, тогава може и да звучи по-добре. Тия пинове май могат да сорсват само докъм 5mA или нещо такова.
п.с.типична история както винаги - зор да направим прототипа, направихме го, тръгна и сега почваме да местим, разместваме, сменяме вече сме във фазата развитие на продукта...т.е. нагаждане към пазара поне аз да бях правил схемата, че да се ядосвам на себе си
|
| Съб Сеп 09, 2017 2:44 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Като го вържеш директно на захранването 3,3 V пак ли слабо пищи?
|
| Съб Сеп 09, 2017 2:52 pm |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 582 Местоположение: Бургас
|
Ползвам ето такова чудо, вързано през резистор 1к на пина на контролера (другия край към маса, има и паралелно вързан диод за всеки случай) и си го държа с лепенката, щото е адско дразнещо като свири. Резистора го сложих, защото без него и с лепенката отгоре е изнервящо.
|
| Съб Сеп 09, 2017 3:18 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Май бъркате зумерите с вграден осцилатор с тия без...
@ Митко Според дейташита на тоя джадж, звуковото налягане което прави при подаден сигнал 3V, е 60dB @ 10см. Вероятно е и честотно зависимо. Пак според дейташита, препоръчват да се пее с 4kHz.
|
| Съб Сеп 09, 2017 3:29 pm |
|
 |
|
Grubi
|
това е само пластина вътре, не го бъркам с пластина с готов осцилатор (контролера го разпява, иначе само ще каже клик ако го вършеш към захранващото).
Ицо - софтуеристите на толкова го разпяват 4kHz..., има вариант и да свалим малко (май ще се усеща по-добре). Пее като изчезне захранването, и при разни други критични ситуации - и като няма захранване се храни от 1F кондензаторче. И може да изкара 30мин, което е достатъчно.
Тъкмо говорих с колегата и се смяхме, какво ще стане ако го пуснем на 5V и пее по-силно отколкото трябва. Туй субективните усещания ... като цвета на светодиодите в таблата на колите.
|
| Съб Сеп 09, 2017 3:47 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Доколкото съм запознат, тези пиезоелементи са еквивалент на кондензатор, и издават звук при заряда и разряда му. При това положение няма да работи добре(или изобщо) в схема с отворен колектор. Т.е. трябва да се осигури адекватно сорсване и синкване на ток към елемента. Ако единия ток (сорс/синк) на изходния пин е недостатъчен, то няма значение дали ще е към маса или към +3.3V, все така няма да свири максимално силно. Противофазното клатене (фул бридж) от два пина би трябвало да даде значително увеличение във силата на звука (стига да осигуряват токовете).
|
| Съб Сеп 09, 2017 4:15 pm |
|
 |
|
lcr
|
Точно това ли трябва да подкарате? Ако има мегдан да ползвате друго с вграден генератор, примерно такова: https://vikiwat.com/-buzzer-3v-23-19-s-generator.htmlна 3 V прави 80 db. Евентуално да се управлява през едно транзисторче, ако му идва малко пиновия ток.
|
| Съб Сеп 09, 2017 6:40 pm |
|
 |
|
Grubi
|
не, ще си бъде само пиезо (без генератор), няма шанс за готов все пак благодаря. ще пробваме различните подходи тия дни, но според мен или ще е по-голямо пиезо или ще се съгласят с 5V и синкване, или през транзистор.
|
| Съб Сеп 09, 2017 6:45 pm |
|
 |
|
lcr
|
Има резон в това, което Славчо казва за драйвера. От друга страна, не знам, какво точно означава написаното в описанието: Input type : Zero-Peak Signal Това ми звучи, като да не му трябва синкване.
Извинявам, се ако е писано по-горе и съм го пропуснал, но пробвахте ли все пак с външен транзистор (отворен колектор) ?
PS:
Или поне погледнете с осцилоскоп тоя пин, как клати пищялката.
|
| Съб Сеп 09, 2017 6:53 pm |
|
 |
|
Grubi
|
ще пробваме, благодаря
|
| Съб Сеп 09, 2017 10:06 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Ако ще слагате транзистори и бобинки, по-добре е сложете активни пищялки: http://www.ebay.com/itm/10-PCS-Active-B ... SwyltZXeL6
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Сеп 09, 2017 10:22 pm |
|
 |
|
Grubi
|
ще видим, със сигурност няма да е от ebay  общо взето, се цепи стотинката на две
|
| Съб Сеп 09, 2017 10:36 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
До колко ти е свободата в промените ? Ако е между два пина би трябвало да пее доста по-силно
|
| Съб Сеп 09, 2017 10:44 pm |
|
|