Отговори на тема  [ 92 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Пекан термо датчик ...? 
Автор Съобщение
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение Пекан термо датчик ...?
Под пекан имам предвид това дето го пише в даташита да е вярно :-), с други думи някой може ли да ми препоръча датчик за темп. дето да ми дава готова темп. (-40 до +80 Гадуса), I2C или импулси някакви, пробвах с един SMT160-30 ми той лъже като дърт циганин вярната темп. се налага да я познаеш от около 10 резултата, помислих си че съм взел скапан датчик, ама не следващите три датчика си приличаха като две капки вода.
Така че хелп братя, добре ще е да го има в БГ-шоповете щото иначе няма смисъл!
Благодаря ..!

Пон Дек 06, 2004 2:40 am
Профил YIM
Ранг: Форумен бог

Мнение 
LM135/235/335 върши добра работа, 10 mv/C .. устройва ли те ..... изхода е аналогов но това лесно се мери ...

Пон Дек 06, 2004 10:32 am
Профил
Аватар

Мнение 
Най-точно е с резистовен датчик, който си калибрираш сам. Имам таблици, ако те интересува. Само че е голяма играчка, ша знайш.

Пон Дек 06, 2004 11:42 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
LM135/235/335 върши добра работа, 10 mv/C .. устройва ли те ..... изхода е аналогов но това лесно се мери ...

ТоНи, знам че това са истинските датчици, но на контролера ми има само компаратор (AT89C2051), веднъж съм го ползвал не останах много доволен от резултата, искаше ми се да е нещо мързеливо I2C,ШИМ или честота... устройството ще мери външна темп. само за информация, няма да регулира нищо, така че бързодействието също не е важно, важно е обаче да е що-годе точно поне макс. +- 2 Градуса.

Пон Дек 06, 2004 3:14 pm
Профил YIM

Мнение 
Хм .... ами ..... има един начин ... не емного мързелив .... ..... правиш с един пин ШИМ и ползваш външен компаратор . демек си рпаивш нещо ксто АЦП .... ама ....... това първо не е никак точно, е ако се постараеш става ама ... по одбре карай с някой от тея фабричните, даласките работят добре, като си направиш едно усредняване нямаш проблем ... или по скоро не суредняване а филтриране ... по dT ... щом мериш външна ще ти свърши идеална работа .. т.е. първо може да направим осредняване или нтегриране .... а след това филтриране по dT ... или по скоро обратното :)

Пон Дек 06, 2004 4:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това със шима и компаратора съм го правил получава се АЦП ама със голяма клизма и уйдорма, затова питам във форума дали някой има наблюдения върху LM75 или DS1624 например, големи работи пишат в даташита ама като съм се парил рекох първо да попитам!:-)

Пон Дек 06, 2004 5:01 pm
Профил YIM

Мнение 
DS-a работи ....едно врее съм правил една система за следене на влажността и температурата в зърно силози, такива DS-си позлвах за температурата., по one wire

Пон Дек 06, 2004 5:24 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Ми класиката DS1820 не става ли? Обхват -50 до +125 градуса. Точност 0.5. Това го има във всяка книга и като example към всеки компилатор.
One-wire.
Аз си купих един от комет за 8 кинти. Като гледам бачка точно.

Пон Дек 06, 2004 6:28 pm
Профил

Мнение 
Е .. то аз може и такъв да сум ползвал .. не му знам номера, тотова беше преди 3 години нейде, но идеята ми беше че даласки съм ползвал и си бачкаше

Пон Дек 06, 2004 6:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
DS-a работи ....едно врее съм правил една система за следене на влажността и температурата в зърно силози, такива DS-си позлвах за температурата., по one wire

ТоНи, как измерваше влажноста, ако не е тайна ... имам идеята да направя малък метео пост за темп. влажност, вятър и налягане(почвам от темп. пък докъдето стигна), данните ще ги хвърлям на SQL-servеr под Linux и ще са достъпни чрез WEB във една локална мрежа, имам идеята да правя нещо като статистика за тия величини поне доколкото мога със PHP-то да раздвижа нещата... та затова те питам де ...! :-)

Вто Дек 07, 2004 9:41 pm
Профил YIM

Мнение 
Има готови сензори, същите като за температура .... измерват влажност, като го правих ... ох .. ще преровя да ти кажа какво ползвах, не бяха тея кметските определено, но тея в комет май не са лоши.

Вто Дек 07, 2004 10:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Forest защо не сложиш и датчици за посока, и скорст на вятъра?
А иначе, когато става дума за измерване, най-добре е първо да се влезне в сайта на Analog. Все пак това им е специалността.

Ето линк за цифровите им датчици за темп.
http://www.analog.com/en/subCat/0,2879, ... 5F,00.html

Вто Дек 07, 2004 10:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Mozfet написа:
Forest защо не сложиш и датчици за посока, и скорст на вятъра?

Възнамерявам да сложа за посокота и скороста на вятъра, но там механиката трябва да е водеща, и всеоще нищо не мога да родя по въпроса, искаше ми се да пусна температурата и да поработя върху MySQL-а и интерфейса със сървъра, че после другите рабори.

Сря Дек 08, 2004 7:53 am
Профил YIM
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Re: Пекан термо датчик ...?
forest_gump написа:
Под пекан имам предвид това дето го пише в даташита да е вярно :-), с други думи някой може ли да ми препоръча датчик за темп. дето да ми дава готова темп. (-40 до +80 Гадуса), I2C или импулси някакви, пробвах с един SMT160-30 ми той лъже като дърт циганин вярната темп. се налага да я познаеш от около 10 резултата, помислих си че съм взел скапан датчик, ама не следващите три датчика си приличаха като две капки вода.
Така че хелп братя, добре ще е да го има в БГ-шоповете щото иначе няма смисъл!
Благодаря ..!

SMT16030 е желязен датчик. Доста време съм го ползвал за студена компенсания на разни термодвойки и съм доволен от него. Допреди 2 - 3 години това беше единственият цифров датчик предлагащ 0.7°С абсолютна грешка без калибровка и достъпен в БГ.
Хубавото и лошото за него е, че изхода му е ШИМ, а на практика се оказва че да напишеш работеща програма която да мери ШИМ е много по-трудно от очакваното. Именно затова наблюдаваш тези странни резултати. Проблема е че честотата на СМТ-то е функция на температурата и това се явява неинформативен параметър на измервания сигнал. Доколкото си спомням се изменяше в диапазона 1 - 5kHz. ШИМ-а също е функция на температурата и именно него трябва да измериш. Понякога се получава синхронизация между честотата на ШИМ-а и честотата на процесора. С други думи както си работи СМТ-то понякога се наблюдава силно подскачане на показанията при точно определени темератури, което се забелязва много трудно. :o
Решение на проблема: когато мериш коефициента на запълване трябва да вкараш някаква случайна (псевдослучайна) зависимост според която да си определяш кога да семплираш входа. Може да вкараш и някакво изчакване между сериите по реда на простите числа 2, 3, 5, 7, 11, 13 и т.н. При това положение измерването трае по-дълго. Преди доста време колегата програмист се беше изгаврил със СМТ-то и беше извел стотни от градуса на дисплея, които си бяха желязни. Датчика реагираше когато си доближиш ръката на 5см от него. Разбира се без цифров филтър няма да минеш :)
Друг вариант е да използваш TIMER1 на PIC, обаче който има функцията да го разрешаваш от външен извод (gate control). PIC12F675 има такъв TIMER1. Тук програмата се получава много елегантна и не губиш почти никакво време на процесора.
Споменатите LM135/235/335 наистина се мерят лесно но ако ползваш само PIC, или PIC с АЦП (без използване на читаво външно АЦП или ПНЧ) ще имаш по-голяма грешка от квантоване, като не забравяме и най-неприятният момент: калибровката :x . СМТ-то няма тези недостатъци. Дори можеш лесно да го изолираш галванично, като в това отношение друг датчик аз не познавам. В крайна сметка приложението диктува решението.
DS18B20 от Комет изглежда обещаващ но още не съм го изпробвал. Наскоро си смених работата и вече не се занимавам с мерене на разни температури. Ако някой има впечатления от него ще се радвам да ги сподели.

Пон Яну 24, 2005 1:13 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Пекан термо датчик ...?
Clever Man написа:
Решение на проблема: когато мериш коефициента на запълване трябва да вкараш някаква случайна (псевдослучайна) зависимост според която да си определяш кога да семплираш входа. Може да вкараш и някакво изчакване между сериите по реда на простите числа 2, 3, 5, 7, 11, 13 и т.н. При това положение измерването трае по-дълго.

Добре виждам че си фен на SMT-то, аз бях направил нещо подобно само че със атмел 89C1052 шима от smt-то активираше външните прекъсвания по преден и заден фронт , атмела четеше таймера си нулиран от предишното прекъсване, между прекъсванията предаваше данните по серийния към компа където правех сметките /имаше едни шибани коеф 0.00039 или нещо подобно/, разликата между твоя метод и моя е нищожна , от 10 резултата през 1сек. вярната температура се появяваше най-много 4пъти най-малко 2 пъти, 99% от програмата на компа усредняваше изключваше анормални резултати и т.н.
П.С. чесно ти казвам този програмист е бил гениий .... или магьосник :-)

Пет Фев 04, 2005 12:41 am
Профил YIM
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 92 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща