Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
MSP430F149 demo board 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение MSP430F149 demo board
Здравейте, до сега не съм писал, но от време на време гледам какво се пише.
Направих си демо платка за MSP430F149 (или поне аз такъв ползвам). Корпус QFP64.
Всички пинове са изведени на рейки, има предвидени места за 2 кварца, място за 2 компорта и два MAXa, има два бутона и ресет бутонче, и два светодиода закачени към процесора. Имаа и място за I2C памет SMD.
Има и някоко дупки като макетна платка около 3х6 сантиметра да се закачат допълнителни елементи.
До сега не съм правил големи проби с платката и не мога да кажа колко е функционална Може да има и някои грешки.
Като намеря пове4е свободно време ще пробвам различни работи (преди съм работил известно време на MSP).

Платките ми се вързаха около 6 7 лв на броика, ако поръчам отново би трябвало да са по евтини , но не мога да кажа колко точно. Платките са с размери около 7 х 12 см.

Ако някои има желание да се занимава с удоволствие ще му "продам" платка на цената на която ми се вързва на броика.

Платките са правени на PCAD и ако ви дам файловете най вероятно нама да можете да ги отворите. Ако има желаещи да пишат тука и ще видя как да ги експортан схемите и платките в PDF.

Процесор струва 15 лв, а програматор 26 лв.
Платката е за обучение, подходяща за начинаещи.

Ако някои има желание да пише тука.
Ако трябва ще ви кача и схемата. ама не сега щото ми се спи.

Целта не е печалба, а да помогна на тези които имат желание да се занимават.

Сря Мар 22, 2006 11:13 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
ми постни картинка схема снимка да видим за кво става вапрос

Чет Мар 23, 2006 11:00 am
Профил

Мнение 
ето схема и платка

Прикачени файлове:
PCB.JPG
PCB.JPG [ 491.22 KiB | Прегледано 2616 пъти ]

Чет Мар 23, 2006 11:50 pm
Профил ICQ

Мнение 
Аиде и другото че предният път нещо не стана

Прикачени файлове:
Sch.JPG
Sch.JPG [ 220.75 KiB | Прегледано 2622 пъти ]

Чет Мар 23, 2006 11:52 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
P-CAD имат безплатни отварячки за техните SCH & PCB, така че по-добре постни оригиналите.

Пет Мар 24, 2006 12:42 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
познавах само един човек, дето ползваше р-кад. ама беше руснак и са пропи
ти май си втория...

по-сложни платки правили ли си с него?
какво може?

Пет Мар 24, 2006 12:50 am
Профил
Аватар

Мнение 
Предполагам, че питаш Mr.Nikoi, но тъй като съм използвал P-CAD 4-5г. ще си позволя и аз да ти отговоря. Използвал съм P-CAD 4.5 за DOS, желязна програма, как един път за толкова години работа не гръмна или да забие. След нея преминах на P-CAD 8.5 за DOS и започнаха гърмежите, сметнах че в Windows версиите ще сe e подобрила надежността, но или не попаднах на добро лекарство, или самата дистрибуция си беше такава. Най-калпавoто на Windows версиите беше, че не можеха да отварят директно файлове от старите версии, в същото време Protel нямаше никакви проблеми със старите си файлови формати, което ме накара да се откажа от P-CAD и да премина на Protel. Сега не съжалявам, че се отказах от P-CAD.
Ако обаче го направя "джелезен" като P-CAD 4.5 бих се отлъчил от Protel-a и ще се върна към P-CAD-a.

Пет Мар 24, 2006 1:03 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
абе не помня каква беше версията на онова чудовище, но беше на 70-80 дискети.
тогава минаваше за страшна програма. и май си беше страхотия. по онова време се работеше с редак, няколко години след това стана кадстар. оркада беше трагедия (платките де).

та тогава го правихме един дисков контролер за VME с към стотина чипа на него. ауторутера вървеше по една седмица на 386/20. и май правеше добри неща. оня руснак беше малък магьосник с пикада, направихме 3 версии на платката и даже я подкарахме. после всичко замря, руснака се пропи, и т.н. та не знам дали оня се пропи заради пикада, ама по-сигрурно зарад националността да е.

сега събирам впечатления за ментора. качих го, гледам го... стържат ми зъбните колела.
и понеже "цял слон ще ми дойде множко", търся мнение за други кадове. излючвам протел, игъл, протеус и компания.

Пет Мар 24, 2006 1:21 am
Профил
Аватар

Мнение 
споко единственото дето може повече от протела е ментора. ще стържеш явно с зъби още :)

Пет Мар 24, 2006 2:25 am
Профил
Аватар

Мнение 
На мен ми се наложи наскоро да си поиграя малко с PADS 2005 на MentorGraphics и трябва да ви кажа, че толкова проста (изчистен интерфейс), надеждна и яка програма не бях виждал точно от онова време - на PCAD 4.5 и REDAC-а. Малко ми е терсене щото 7-8 г. вече бачкам с протел-а - ама ако имам право на избор - това е програмата за мен. Ако платкаджите в БГ могат да правят платки от PADS (за толкова години така и несъм ги питал) - горещо ви препоръчвам да минавате на него. MentorGraphics са име не само за PCB софтуера 8) .

Пет Мар 24, 2006 7:15 am
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
На мен ми се наложи наскоро да си поиграя малко с PADS 2005 на MentorGraphics и трябва да ви кажа, че толкова проста (изчистен интерфейс), надеждна и яка програма не бях виждал точно от онова време - на PCAD 4.5 и REDAC-а. Малко ми е терсене щото 7-8 г. вече бачкам с протел-а - ама ако имам право на избор - това е програмата за мен. Ако платкаджите в БГ могат да правят платки от PADS (за толкова години така и несъм ги питал) - горещо ви препоръчвам да минавате на него. MentorGraphics са име не само за PCB софтуера 8) .

немогат аз бачкам с падса и сам си правя герберчетата платкжиите само ми ги доомазват

Пет Мар 24, 2006 9:10 am
Профил
Аватар

Мнение 
Да де, всички знаем че Mentor-a е велика работа, ама пустия слон - много дебел бе. Трудно преглъщаме протела, а тоя Ментор....

Пет Мар 24, 2006 10:06 am
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Здравейте!
Преди две годинки ми се наложи да ползвам такава платка с MSP430F149. Трябваше ми да мога бързо да портна и пусна RTOS, която си бях правил . Чудих се дали да не си я направя цялата. Накрая обаче реших да си купя една хедър-платка с процесора, всички изводи на рейки, часовников кварц и място за друг, и куплунг за JTAG. Основната причина да не си я направя беше, че QFP64 има доста малък растер за правене в домашни условия, а нямах достатъчно време да давам да ми я правят в платкаджийница, нито пък си струваше за 1бр. Та такава хедър-платка си купих от OLIMEX. Останалото беше да си направя mother-board с бутони, LCD, RS-232, LEDs и други периферийки. Тази платка вече не беше проблем да си направя изцяло вкъщи без пари (щото си имах компонентите, но ако трябваше да си ги купувам нямаше да излязат повече от 3-4лв.). Хедър-платката си я бучвам на основната и всичко е ОК. От същата фирма си купих и JTAG за LPT. Та по този начин си спестих доста време, понеже да си направя основната платка ми отне 1 ден, да си набавя хедър-платката и JTAG-емулатора още един. Цялата работа ми излезе към към 60-тина лв. тогава, сега гледам, че са си вирнали носа малко и стъпва на 70.

Пиша това само, за да споделя мнение. Аз също съм привърженик на това да си правя развойните платки, когато в възможно.
Иначе цената, която се споменава тук е добра, като гледам и платката не е лоша, а и човек си спестява около 20-тина лева. Такъв род платка е идеална за обучение и експерименти.

Поздрави!

Пет Мар 24, 2006 11:51 am
Профил

Мнение Оффтопик
Пирев е прав, че под Дос ПИКАД-а беше доста добър. На днешно време обче, целта на повечето вендори е да контролират пазара игнорирайки правилото 90-10. Ако отворим, който и да било сайт, ще бъдем залети от всевъзможни красиви думички - 99% нищо незначещи и ще видиш, че от 3 програми са сглобени 12 продукта с различни имена. Един вид създават диверсифицираност за да отговорели по-добре на нуждите на клиентите. Bullshit all over. Объркването е пълно и даже стари платкаджии може да добият комплекси за непознаване на "новостите". А истината е, че открай време платкаджииският процес е един и същ - схема, платка, КАМ файл за производство. Като махнем някой новости от типа микро-виа всичко е същото- само пудрите по имената колосални.
Един мой приятел пише една книга в момента по темата, която да сложи ред в хаоса и да покаже кое/какво/как и защо и кой продукт "всъщност" какво може и прави, а не какво му се иска другите да мислят, че прави. Не знам докъде е стигнал, но ще бъде едно истинско ръководство и справочник, а не превод на документацията на Протел примерно издаден като "авторски" труд :lol: Иначе човека е един от най-добрите експерти по ПАДС в БГ и сигурно ще тегли чергата повечко натам, но не знам, може и да реши друго.

Пет Мар 24, 2006 12:07 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Оффтопик
Gost написа:
Иначе човека е един от най-добрите експерти по ПАДС в БГ и сигурно ще тегли чергата повечко натам, но не знам, може и да реши друго.
В БГ падса маи хич не е разпространен в пловдив платкаджийниците само бегло са чували за него. Явно никой не го използва. Кога ще излезе тази книга?

Пет Мар 24, 2006 12:26 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща