Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Захранване от 48ac към 5V dc 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Захранване от 48ac към 5V dc
Понякога големият траф е в някакво табло някъде си, а реленцето трябва да се сложи в някаква управляващо табълце, до което не стигат фази!
Аз си мисля да питам в понеделник фирмите за произвоство на трансформатори дали не могат да ми направят малко трафче от 42/48 към 6-9V или нещо от сорта. Предполагам, че за някаква малка серия, няма да има проблеми. И да се реши проблема кардинално.

Пет Авг 18, 2017 9:15 pm
Профил

Мда, освен ако не ти пуснат DC.... което се среща доста по-често в индустриалните системи.

Пет Авг 18, 2017 9:25 pm
Профил

Mожеш да ползваш и 220V-ви трансформатори. Няма да можеш да им ползваш цялата мощност, но за твоите цели ще свършат работа. Примерно 12 -15 волтов 18VA трансформатор с разделена първична намтотка 110+110 V мисля , че ще е удачен вариант. Ползваш първичната на 110V.

Съб Авг 19, 2017 7:37 am
Профил
Аватар

Те производителите на трансформатори всичко могат да навият. Виждал съм 24-12, 48-12. Въпроса е дали ще си струва. С купешки 220 на нещо си става ама първичната ще е много тънка и съответно тока ще е много ограничен.

Съб Авг 19, 2017 11:53 am
Профил ICQ
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Щом входното напрежение е променливо - с капацитивен делител няма ли да стане? За ток от порядъка на 50-60 mA ще работи стабилно. Стига схемата по-нататък да позволява някаква обща маса с останалите чаркалаци в мрежата.

Съб Авг 19, 2017 12:06 pm
Профил ICQ

Изхобдате че ще му пуснат 48 променливо, това сигурно ли е, а ако е dc, ако е 24 V? Това си е за импулсно, дали да е галванично разделено е отделен въпрос. Имаше линк към готови модули, не са никак лоша идея ако не ти се зянимава да търсиш трафчета а искаш разделяне.

Съб Авг 19, 2017 12:10 pm
Профил
Аватар

колко сложно в да сложиш един грец на входа, и едно импулсно с широк вход. няма да ти е проблем ако е AC, DC, плюс или минус. Готово захранване от PoE?

Съб Авг 19, 2017 12:40 pm
Профил

220 трансформатор с разделен вход(2х110) е много голям габаритно. Вариантът да сложа един стабилизатор или някакъв варистор и после импулсно го обмислях, но ще се придържам към идеята на Дедо. Ще си направя малки трафчета със стандартен размер(дано да се навият!) и става чук работата. Тъкмо ще мога да ги сменям и с една схема ще имам индустриално реле на 42-48, както и на 230! Най-малко са главоболията при този вариант и е много надежден. Ще стане по-голяма схемичката габаритно ама какво толкова...
Ако няма трафчета се минава на варианта с импулсното!

Съб Авг 19, 2017 7:40 pm
Профил

Той дядо ти говори за импулнси трафове, и за импулнсо захранване, не за мрежов траф. В малка кутия не знам какъв траф ще вкараш, по принцип си трябва импулсно, а ако го правиш от 220 си става играчка, не е много просто, т.е. не е сложно да го подкараш, сложното е да го вкараш в норма и да е надеждно.

Съб Авг 19, 2017 11:56 pm
Профил

Meanwell имат това - NSD05-48S5
http://meanwell.bg/files/Models2013/NSD05-S-spec.pdf
Изолирано и е специфицирано от 18 до 72V DC, има си и TUV. Ще иска един изправител отпред, но си е изолирано и готово.

Edit: по-притеснителното е че предполагам ще сложиш един 50Хз траф и едно стабилизаторче след него? А това като попадне в някоя машина дето на тия 48V щракат няколко вентила, магнита, контактора и ще има голяма забава.
За такива цели си мисля че се прави друго - ти казваш какво захранване ти трябва и с какви пулсации, нива, и т.н. - т.е. даваш изискване. В цеха обаче да искаш чисти 5V е леко казано смешно - най-ческо се говори за 24V DC, има си DIN за тая работа, мисля че 60V трябва да държиш нагоре, да не задяваме неща като устойчивост на смущения и излъчване.
Който вгражда това изделие на място осигурява тия 24V - в конкретния случай значи да намери ВЪНШЕН модул който да прави от 48VAC твоите 24VDC. Защото на следващата машина ще са 48V DC, или 220, или 110, или .... Затова се прави модулно - ако сега сложиш вътре при теб тоя 48VAC вход то значи че всеки следващ клиент трябва да ти ги осигури - а това напрежение не е много стандартно и ще те гледат учудено. Сигурно има вариант и да модифицираш всяка бройки - на едното със, на другото без. И като отиде за сервиз и вържат 48 на такова дето е мислено за 5 става красиво. При 3-4 бройки произведени на година няма голям проблем, така че и това е опция.
Не знам каква е точно техниката, но не е лошо да мислиш и в посока дуракоустойчивост - предположи че на твоят вход някой левак ще подаде 380V и няма да е добре ако лелката дето бърше TFT-то да полети в ниска орбита с метлата....

Нед Авг 20, 2017 5:10 pm
Профил

Абе стандартно е но DC а не AC ...

Нед Авг 20, 2017 5:26 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

stoyanoff,
Не може форумен бог като тебе да задава такива въпроси.
Но щом като вече си попитал - вземи една зарядно за телефон, пипни го тук-там, и готовоооо!
:roll: :wink: :roll: :wink:
Оти се мачиш немоа те разбера? Издалеко на учен чиляк мязаш, нал' тъй?

Сря Сеп 06, 2017 12:37 pm
Профил

hrpankov написа:
stoyanoff,
Не може форумен бог като тебе да задава такива въпроси.
Но щом като вече си попитал - вземи една зарядно за телефон, пипни го тук-там, и готовоооо!
:roll: :wink: :roll: :wink:
Оти се мачиш немоа те разбера? Издалеко на учен чиляк мязаш, нал' тъй?

А така! Как не съм се сетил по-рано! В някое силово табло да сложа контакт и там да си включа едно малко зарядно от телфон!
Хем ще работи перфектно, хем ще изглежда добре!
hrpankov, я кажи ти колко пъти си го правил това? И къде имаш такива?
И какво става, когато имаш само 42/48 АС? Отваряш зарядното сменяш импулсния траф и готово?!

Сря Сеп 06, 2017 1:24 pm
Профил
Аватар

А бе те и трафчетата отдавна не са това което бяха. Ако на едно 230 волтово пише "12V, 2.4VA" това означава, че при 200мА ще изкара около 12В, но ще грее на поразия. При 100мА се ориентирай за 15-18В и т.н.

Сря Сеп 06, 2017 4:52 pm
Профил

stoyanoff написа:
..А така! Как не съм се сетил по-рано! В някое силово табло да сложа контакт?
И какво става, когато имаш само 42/48 АС? Отваряш зарядното сменяш импулсния траф и готово?!

stoyanoff,
Не може форумен бог като тебе да задава такива въпроси... Направи му повишалка бре! Диодно-кундинзатурна. Тия адапторчета и на ДС кундисват да работят.. Е-е-е-е, язък ти за дипломата, тюююх!

Сря Сеп 06, 2017 5:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща