|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:03 pm
Едновременна работа на няколко радио мрежи
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Едновременна работа на няколко радио мрежи
а и другата полза от анонс канала (писах я и преди) е бързата женитба. Ако да кажем координаторите са номерирани и в анонса си казват номера, то дори да стане нещо и някой датчик излезе от синхронизация, то после е достатъчно да се чуе само един анонс, за да може да се ориентираш кога ще е анонса на твоя координатор. Примерно датчика се включва и чува 25-и координатор, а му трябва 35-и. Веднага като знае интервала между анонсите може да си сметне след колко време трябва се събуди и да се ослуша пак.
|
| Пет Сеп 01, 2017 9:40 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Явно не съм следил внимателно темата, ама то затова е хубаво всичките изисквания да са в първия пост. Сега разбирам че говорим за повече от едно устройство на всяка крава - но не разбрах има ли някъде централа от още по-високо ниво? В обора примерно? Абе иска си картинка и синтезирано описание за да се мисли, иначе се хвърлят отделни идеи и се чака "да" или "не".
|
| Съб Сеп 02, 2017 8:47 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Явно лошо обяснявам...  На Фиг. 1 тук: https://businesswales.gov.wales/farmingconnect/posts/precision-dairy-farming-review-current-available-technologies-03 е нашийника с GPS, GSM, и трансивъри на 2,4GHz и 169MHz, който е координатор на мрегата на 2,4GHz и нод в мрежата на 169MHz. Координатор на мрежата на 169MHz е друг дивайс със същия хардуер, който обаче е свързан (за сега USB, после може и BT) с лаптоп или таблет. 4 е сензора за температура в стомаха. 5 е сензора на крака. 6 е сензора на опашката. 5 и 6 следят двигателна активност за детекция на болест, разгонване и т.н. 4, 5 и 6 са нодовете в мрежата на 2,4GHz. Не измислям топлата вода. Подобни системи има - някои са описани в линка. Миро, GPS в 3 е задължитилен. Каквато и да било аларма от сензорите е безсмислена без да се знае къде е добичето. А добичетата, както писах, целогодишно са на открито - обори вяма. Най-много да им направят навеси за хранене при дълбок сняг. Пифе, мога да изброя повече реални проблеми, които виждам, но не аз вземам решението. То и задание няма - сега го пиша, а после в процеса на тестване ще се коригира, по резултатите. Искаше се и мерене на pH в стомаха, но този мерак го отбих. Има подобни дивайси https://fccid.io/pdf.php?id=1011828, но живота им е кратък.
|
| Съб Сеп 02, 2017 1:00 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
не искам да го показвам това на колегите, че като нищо ще се вържат имаше такъв проект преди 5 години, но според издишания метан или каквото беше там си правеха дали кравите са на кеф и са здрави или напротив
малко ми се струва "overkill", но си има различни влакове и пътници
|
| Съб Сеп 02, 2017 1:50 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Не се учудвам. Що научни статии изчетох...
|
| Съб Сеп 02, 2017 2:43 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
виж сензорно приложение за коне в седлото, ще е мноого интересно. много малка бройка, но животните са ценни и физическите им данни също
при лосове, елени и мечки, тук на север, също би имало смисъл
вълци тук внасят от Норвегия, те проследяващи яки си имат
|
| Съб Сеп 02, 2017 3:16 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Всяка крава с GSM  и кво - трябват ти блутут сензори/нодове... сензора спи и предава, когато си иска само към неговия си нашииник - Блутут/GSM/GPS/... Quectel MC60(сичко в едно)... само блутута е активен и слуша за нод... GSM/GPS спи... активен когато/тогава А ако си "готин" може да го "реализираш" само с Mediatek MT2503 - всичко в едно (без GPS - MT2502)
_________________ main[-1u]={1};
|
| Съб Сеп 02, 2017 3:27 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Grubi, от нашите мечкари знам, че вашите мечки до голяма степен са оборудвани с тракери. Даже ми дадоха един с изфирясала батерия, та го разкостих и разгледах с "учебна цел"  Някаква вашенска фирма ги е произвеждала, но не помня името. Иначе, този проект (без сензорите) ще се използва и за диви животни, а на негова база ще има и вариант за птички. Новото ще е радиото и свалянето на данни и пеленговането с него. Именно за това е избран Si4463(4), защото поддържа доста широк честотен диапазон в т.ч. хамериканските животински бандове около 151 и 216-220MHz. TheWizard, опроводявал ли си антенната част на MC60? И за чий ... ми е BT, като има да се предават няколко десетки байта на сесия?
|
| Съб Сеп 02, 2017 4:06 pm |
|
 |
|
Grubi
|
ами сезона е сега и се стреля по мечки, лосове и елени ако всички са чипирани, е гати перверзията
а вълците са защитени и за това имат яки. но един се беше върнал два пъти в Норвегия и тъпанарите го застреляли. Нещо като жирафите в Дания...
|
| Съб Сеп 02, 2017 5:16 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ми не знам... така ми разправяха. Има интерес от едно ловно стопанство тука за защита от бракониери и за по-лесно намиране на дивеча (елен-лопатар), когато дойде клиент-ловец. Чуждоземските тракери им се виждат скъпи. Слагахме трансмитери на диви зайци, родени в плен и пуснати да се кефят ловците. Целта беше да се види доколко ще оцелеят след пускане. Също и на пъдпъдъци  Но тези трансмитери са само с бипкане. Требе и ГПС локация да се предава по радиото. 
|
| Съб Сеп 02, 2017 5:41 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
MC60, M66... 2G - опроводявал(кво чудно има тук) или смятал PCB антена - не съм смятал и неща - копи/пейст готови... работи - Екстра не съм си играл с "PCB" антени за GPS-a
начи аз разбрах това: имаме крава с нашииник/кординатор(GSM/GPS) и няколко "RF" на батерии датчика по кравата да кажем 5 те на 1..5 часа пращат данни към нашийника, той от своя страна логва на някъде към сървър.. най-лесното изпълнение е SoC BT(RF) сензори, щото MC60 има всичко в едно BT/GPS/GSM+OpenCPU на кометска цена тва са 12 долара (за много - цената е надолу) Ефтини SoC BT модули за сензори на път и през път BT-то с профил ще мятка малко данни само към неговия си нашийник, RF/BT частта му спи, SoC спи и полира датчика през определено време и като дойде времето (4 час) - BT конект към нашийника и те така...
още по-доброто е MT2503+PA, но нямам фри firmware за MRE, ама за големи количества има китайци и тайландци които да компилират къстам MAUI за медиатека аз сорс имам, но не се наемам да го компилирам MC60 e със същия чипсет, но няма MRE, има OpenCPU което е почти същото, орязано
|
| Съб Сеп 02, 2017 9:09 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Искаш да кажеш, че позиционирането ти е задължително и точно заради това според мен може да помислиш и за вариант Б. Сега е ясно че на платката ще си заложиш gps-а и поне в началото няма да ти се пише софтуер за анализ. После ще видиш както се казва, но аз без да те урчасвам имам едни съмнения че gps няма да е супер надежден. Едва ли някой ще остави равни 10к декара за пасища, това ще са баирчета, а водата и най-свежата трева е в ниското. Добичетата ще са с наведена глава през повечето време, просто няма начин да не ги губиш от време на време от картата. От друга страна за синхронизация и разпределяне на мрежите така или иначе ще ти се наложи да изграждаш някаква топология. Може да е по-грубичка, ама пък според мен ще е по-надеждна.
|
| Съб Сеп 02, 2017 9:30 pm |
|
 |
|
gicho
|
MC60 изглежда подходящо, но по-скоро MC60E ще му трябва - за да има BT4.0. Като хардуер е добре интегрирано, остава да се разбере дали софтуерно е направено - ще му трябва модула да е централа (GATT client), съответно и подходящото API през OpenCPU. nrf24 с клизмичка може да пуска BTLE пакети (ако са само сензори и трябва еднопосочно да се рапортува). Това с идеята да се ползва явно наличния хардуер/ноу хау и т.н.
|
| Съб Сеп 02, 2017 9:34 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Не ти трябва BT4, SSP си работи екстра на OpenCPU платформата А и 100 байта барабар с конекцията BT за колко време ще ги метне
|
| Нед Сеп 03, 2017 4:33 pm |
|
 |
|
gicho
|
Ако кара на SSP, какво се очаква да ползва за нодовете из кравата? CC2541? Мисля си че ще е по-зор откъм захранване и консумация. А и както казах, ако централата (концентратора) има BT4.0, може лесно да advertise-ва пакетчета само с nrf24xx - даже не му трябва специализиран BT4 чип.
|
| Нед Сеп 03, 2017 9:03 pm |
|
|