|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 7:28 pm
Ремонт на Електрожен Фрониус.
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
 Re: Ремонт на Електрожен Фрониус.
Е това най го мразя - абе тоя дето го е направил поначало този електрожен да не е с два чифта мъди? Нито съм казал че е евтино, нито че е лесно. Особено за човек дето до сега не е пипвал нищо силово. От спортна злоба и с наличие на свободен ресурс и време - стават нещата. Нито казвам че аз ще се хвана да го правя или пък някой друг конкретен - на мен въобще не ми е целева зона да се занимавам с електрожени. Принципно оправям неща дето са бързи за оправяне. При цена за ремонт над 25% от цената на апарата, шефа е казал да ги хвърляме директно. При нас също основно сме на Линкълн, въпреки че сервиза на Евромаркет е "Куче влаче рейс". Вчера едно флексче се върна от смяна на четки - пратено края на юни.
|
| Сря Авг 30, 2017 11:32 am |
|
 |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
Да де, не казвам че ще е невъзможно някой да го направи, просто за мен си преценявам че усилята парите и времето ще надскочат допустимото. Най много да използвам ИГБТ-то и силовия траф, и диодния модул, за някоя друга по проста схема.
|
| Сря Авг 30, 2017 1:01 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Накрая не се сдържах Мии след много зор (и знание все пак) и похабени нерви и пари ще докараш нещо като "Кракра", ама значително по-леко. Пък ако направиш нещо наистина свястно не само, че ще изядеш хляба на pansim, но направо ще трябва да си сменяш работата Преди десетилетие като почнах работа в гръчкия сервиз/работилница оправих 5-6 повредени електрожена, но всички бяха с елементарни повреди. После продължих периодично да правя профилактика на всички, т.е. предимно почистване. Един ми донесе личния си електрожен - евтинджос по изработка в сравнение с останалите. Беше му цъфнал IGBT модулът (повечето от другите бяха по-дискретни и сериозни) и след кратка справка за цените му казах да си купи нов, нищо че ми беше приятел. П.С. то малко като при принтерите да речем: купуваш си за 20лв уж свястен принтер и след десетата страница трябва да дадеш 100лв за мастило. Твоят електрожен не е от най-евтините, ама то е въпрос на маркетинг, пък и не е от скъпите.
|
| Сря Авг 30, 2017 2:06 pm |
|
 |
|
pansim
Ранг: Минаващ
|
"тоя" е фирма с традиции и голям инженерен потенциал. И са с два чифта  защото освен от силова електроника, трябва да разбират и от заваряване и процесите които протичат. За времето си въпросния инвертор е бил може би от най-леките и малогабаритни с високо ПВ за сметка на резонансния режим на работа и високата честота на преобразуване. В момента с промяна на елементната база и поява на достатъчно мощни и бързи силови полупроводници, като че ли няма особен смисъл от подобни начинания. Това разбира се е скромното ми лично мнение.
|
| Чет Авг 31, 2017 8:34 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Тъй, преди 15-тина години си чакам реда в местно магазинче за компоненти. Пред мен двама извадили лист от тетрадка с прерисувана схема на нещо - показват схемата и чакат продавача да идентифицира какво и да им го даде. Както и да е, по едно време на продавача завърза разговор: - На какво е тая схема, дето ще я правите? - Тайна. - Кажете де, за да знам какво ще да е това там. - Амии - декодер за кабелната! - Хм, това дали ще работи? - Да бе, даде ни го човек, проверено е! - Имам предвид, дали ще успеете да го направите и подкарате? - Ааа, аз две деца съм направил, че един декодер ли няма да мога! Та за някой неща топчетата не помагат Не е само до тях - вРъхта са с планарните трансформатори. Май линкълн се хвалеха. Но не е само до елементи де, наистина там ноу-хау-ту е много важно. Което не е задължително да го получиш чрез научни дисертации. Понякога е достатъчно да имаш "модел за подражание" и да копираш. Реално ако колегата вземе да го прави е много вероятно следващото да е "след cpld-то изгоря и igbt-то, дали може само трафа да ползвам"  (шегувам се).
|
| Чет Авг 31, 2017 4:14 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Кабеларки
Аз пък съм предупредил жената, че ще и клъцна тиквата ако ми смени доставчика. Щото преди време с голям зор се отървахме от ментел, те продълиха сериозната зарибявка, и при едно ходене на жената да ми плати БОБ-а така са я набутали "безплатно", че за по-малко от година платих 1к отгоре. А мойта кабеларка е без кодиране и с 50-на аналогови, а нетя ми е LAN и чудо голямо, че уж давам 5 лева повече от тарикатските.
|
| Чет Авг 31, 2017 5:11 pm |
|
 |
|
gicho
|
Да се обърне внимание че случката е отпреди много години - тогава всичката кабелна беше аналогова, но HBO и подобни бяха "кодирани". Някаква руска или украинска система беше с махане на синхронизацията, и предаване на някакви модулирани поредици по които оригиналния декодер я възстановяваше.
|
| Чет Авг 31, 2017 5:18 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
 руска схемотехника за всеки  Лепиш го и ако нямаш капацитета сам да го изчислиш - то просто не тръгва.
|
| Чет Авг 31, 2017 5:27 pm |
|
 |
|
pansim
Ранг: Минаващ
|
То пък един връх... За линкълн не знам, ама ЕСАБ и Селко от преди 15 години имат такива инвертори. Даже тук на масата ей сега имам едно Селко генезис 145. С планарен траф е. Ама за чий...след като върху него има масивен алуминиев охладител който премахва всички предимства от лекия и тънък планарен трансформатор. Отделно е по силова схема на еднотактен еднотранзисторен правоход, което в заваръчната техника е направо екзотика. Но пък и те са се усетили и отдавна не ги произвеждат.
|
| Чет Авг 31, 2017 7:07 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Сега с риск да ме обвините в ерес, бих казал че единственот им know how в момента май се свежда до копиране на някогашен опит, не знам защо си мисля че тия които наистина са разбирали и знаели са вече пенсионери. Да има всякакви екстри за пишман заварчици, шаренийки и глезотийки, а няма кой да им стегне болтовете...
|
| Чет Авг 31, 2017 7:36 pm |
|
 |
|
gicho
|
Тони, твоето не е ерес, а това: и Тия италианци са "егати пичове". Не съм задълбавал, от любопитство съм зяпал подобни техники и спомена ми е че беше модел на линкълн (без да 100% сигурен), но съм сигурен че планарния траф беше на Payton щото оттам заплюх за "гледане по-късно" някой бижута. Това е техен (на "бобиньорите"  ) документ "около" темата: http://www.paytongroup.com//webfiles/files/12%20Innovation%20products%20article.pdf
|
| Чет Авг 31, 2017 9:32 pm |
|
 |
|
jig.tak
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Не искам да спамя много, но и аз имам подобен проблем с инверторен електрожен и моля за съвет Ето това животно окъси накъде заради влага във високото и честно казано нямах време да се занимавам и купих едно Caddy 200 че положението беше натопорчено и трябваше да си заваря ауспуха на време http://www.esab.com/gb/en/support/upload/LUA-400.pdfИма и телоподаващо като това по долу и то би трябвало да бачка ок: https://www.apexauctions.com/auction-us ... ails/96040Къде може да занеса животното за ремонт, защото преди да го опукам бачкаше желязно и дебели железа заваряване без проблеми нон стоп. Намира се във Варна Поздрави
|
| Пет Сеп 01, 2017 12:17 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Дару - във Варна са, ама трябва да ровя из визитките за контакти. Нашите извънгаранционни машини обикновено ходят там.
|
| Пет Сеп 01, 2017 9:09 am |
|
 |
|
jig.tak
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Мерси много. Ще ги потърся къде се намират
|
| Пет Сеп 01, 2017 3:10 pm |
|
 |
|
amdatlon
|
Хихи, това ми хареса  . Наистина CPLD-то е иZфирясало. Днес го свалих и напреженията се кротнаха на 5 V. Абе то и само кутията може да ползвам накрая, готинка е, и тъкмо за това се блазня да го започна, Всичко си е подредено вътре, радиатори, копчета, крепежни елементи. И ще взема да влезна и в това кино, да гледам и този "филм". А накрая дали ще е екшън, или комедия ще си покаже накрая. Така че пускам нова тема с цел по подредено да е всичко, нагаждане на управление към съществуващите елементи от силовата част. viewtopic.php?f=4&t=15455
|
| Съб Сеп 02, 2017 9:29 pm |
|
|