|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 2:40 pm
EMI - тестове и стандарти
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 EMI - тестове и стандарти
Тьй наложи ми се и на мен да се сблъскам с EMI съвместимоста на изделията. Ако някой се сблъсквал нека помогне с опит по следните казуси:
Първо къде в София има лицензирани лаборатории за тестване?
Второ и по важно - какви мерки взимате за борба с вредителите?
По конкретно става въпрос за това:
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=1972 Дупките в корпусите да не се взимат под внимание.
Когато правих платката идята беше да проверя дали това нещо въобще може да тръгне, та много не съм се замислял върху EMI проблемите. Но сега и това опря до дневния ред. Ще правя нов дизаин на платката. Характерно за старата е следното:
Проца работи на 10Мхз кварц, вътре е на 20 Мхз. Контролер е, ресурсите са вътре. АЦП-то, Алтерата и SRAM паметта се въртят нон стоп на 1Мхз. Мисля че не сбърках като замених една шепа логически елементи с алтерата - това би трябвало да намали емисиите. Освен това и слезнах от 5 на 3,3 волта. Надявам се и там да съм спестил някое и друго лъчение.
Мисля че потенциален проблем би бил DC/DC конвертора. Работи на 1Мхз, сваля от 25 на 5 волта при около 50мА консумация. Направил съм го както пише в дата шита, включително и точно както е описано да се направи лейаута на платката. Лошото е че към него е закачен захранващия кабел (външен адаптор) който си е много добра антена.
Друго слабо място са множеството куплунзи и конвенционални дискретни елементи - предимно големите резистори. Най големия си е жичен (на платката го няма, но може да си представите габарита му).
Платката е двуслойна. Дали ще се наложи четирислойка? Долния слой и сега е около 75% земя.
Последното което най не ми се ще е да слагам метални капаци върху платката. Ако се наложи - какво е правилото при тях. Едва ли просто се конектват към земния слой.
Общо взето темата ми е много мътна.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Мар 21, 2006 12:00 pm |
|
 |
|
asp
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 22, 2006 6:27 pm Мнения: 376 Местоположение: plovdiv
|
ами като за начало е хубаво кабелите които са свързани към платката да минават/усукани през еми ферити
но засега не мога да ти кажа точен ви и как се поределя.
PADS2005 има някакъв модул който изчислява ЕМЦ то на схемите рисува се там някаква матрица от линиии с разпределени параметри и се правят разни симулации
като гледам фирмените ни схемите всяка следваща версия има по добра ЕМЦ и все повече паралелно вързани кондензатори
зарежи електролитните където може
4 слойната платка репшава генерално проблемите с ЕМЦ
|
| Вто Мар 21, 2006 2:30 pm |
|
 |
|
JoroS
Регистриран на: Съб Юли 09, 2005 12:49 pm Мнения: 306 Местоположение: София
|
Кутия? Захранване? Дисплей? Външни връзки? За каква среда - индустриална или битова? За коя страна? Всичко това има значение.
Не знам коя лаборатория е акредитиране в момента, но по късно ще проверя и ще ти кажа.
|
| Вто Мар 21, 2006 3:14 pm |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
Мисля (това все пак лабораторията ще покаже), че можеш да се разминеш само с екраниране на ДС/ДС-то. Иначе ако имаш кутия, може да я облепиш отвътре с фолио, което да заземиш (ако тя самата не е метална, де). Феритните пръстени на проводниците също са добра идея. Имай предвид, че всяка държава признава само собствена оторизирана лаборатория! Аз имам сертификат за европа, който обаче в БГ още не ми признават. За щатите се наложи да вадим съвсем отделно, а за РФ няма да ти казвам - там е ясно. Това си е голямо главоболие, така че имай го предвид!
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Вто Мар 21, 2006 3:35 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Хм,
абе не е съвсем така, признават се лаборатории, зависи за къде сертифицираш. В БГ еднствената която можеше да свърши работа е в тая в метрологията, въпросът е че чух че там нещата отиват на приватизация, не знам какво е положението в момента, нито какви пари взимат, чусе че сумите щели да станат поне 10- пъти по високи, от други места чух още по-страшни цифри, но реално от юни месец нямам идея какво става там. Има различни изисквания в зависимост от типът апаратура, добра идея е да видиш какв има по саитовете на фирмите по тая тема, мисля в академия бях дал линк към онлайн курсове по темата, изобщо провери на National, Analog Device, TI, Renesas ...
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=1427
п.с първо виж къде ще го равиш, после какви са ти стандартите. Ако имаш спектрален анализатор, и едно по голямо празно помещение, може да си тестваш сам, няма да е кой знае каква точността но ориентировъчно ще си наясно на къде вървиш, по ефтино от колкото да ходиш 5 пъти при лабораторията. Някъде в нета имаше чертеж на измервателни антени, а в самия стандарт който трябва д аспази има тестови постановки за различните измервания.
|
| Вто Мар 21, 2006 9:29 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Сигурен ли си, че става въпрос само за EMI (т.е. излъчвания в мрежата и в ефира), защото ако е така - нещата са лесни. Но ако говорим за пълни тестове за съвместимост тогава играта загрубява. В София (а и за цяла БГ) лаборатторията е в метрологията (зад Бриколаж-а на Цариградско). Аз имам правени там около 5-6 сертификации (последната беше септември).
|
| Вто Мар 21, 2006 10:01 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Виж и тук, поне няма да ти навреди.
А темата си е гадна - изприщвам се като чуя изпитания....
|
| Вто Мар 21, 2006 10:03 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
първо е важно всички клокове да са синхронни
гледам че имаш 2 кварца? не можа ли с един да минеш?
конвертор на 1MHz шуми като за световно. проблема са харминиците, а те всички ще са високи.
ама пък тока ти е малък... тогава защо си ползвал толкова ВЧ конвертор? какъв е, апропо?
бая ще трябва да го екранираш и от към входа. тия индуктивности, дето си ги наслагал ако не са на coilcraft, може и да не вършат работа. но май поне захраването ще трябва да екранираш отгоре.
ментора (и падс и експерт) верно има средства за симулация. обаче трябва да си нарисуваш платката с него. гербери не симулира. външни формати разбира само спектра, цукен, алегро. и трябва да имаш ибис модели за всички компоненти.
понеже май и при теб трябваше всичко да е лицензирано... сядай и пиши докладна до шефовете
абе този твой енергометър... медицинско устройство ли е? май не е?
|
| Вто Мар 21, 2006 10:07 pm |
|
 |
|
velio
|
Абе след като е такова устройството, май ще минава и на импулсни смущения - ще го гърмят там с някви електростатични разряди и трябва да работи нормално. С други думи не само трябва да излъчва в границите, но и да е устойчиво на външни смущения. Второто се оказва по-голям проблем...
|
| Вто Мар 21, 2006 11:35 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ъхъ...
|
| Сря Мар 22, 2006 12:19 am |
|
 |
|
ToHu
|
Мдааа, ама то такива неща минава дори и да не е медицинско устроиство, 20 кV на корпус ако се не лъжа, и пакети импулси по зхранване .... сега защо не с есещам обаче каква беше поредицата .....ех че съм оглупял .....50 нс са импулсие ако се не лъжа, ама не помня с каква честота и амплитуда .....но то в стандарта го пише. За медицинска може да има отделни тестове, не сум се интересувал. Към промишлената автоматика им апо малки изисквания, тя влиза в другата буквичка, не е като домашната, може и за медецинската това да те спаси от някои проблеми.
|
| Сря Мар 22, 2006 1:10 am |
|
 |
|
georgimv
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Сря Авг 24, 2005 9:40 pm Мнения: 104 Местоположение: София
|
Преди няколко години имаще такава лаборатория на плошад Славейков, над киното на последния етаж. Доколкото знам и БАН имат такава.
За по сигурно можеш да провериш в Агенциятя по Метрология и Технически надзор.
|
| Сря Мар 22, 2006 6:25 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами до колкото ми е извесно последните години единствената която бее призната е тази в метрологията, мисля че имаха сертификация от ТЮФ, но трябва да се провери, едва ли е останалобез лаборатория, по скоро чух че ще стане по-кожодерско от колкото е на запад. Моя съвет е оптимизирай всичко, изтегли си стандартите които те касаят и виж какво точно се иска, а току виж си убедил шефа си за спектрален анализатор  .... с късмет може да намериш някой втора рука не много ползван за 10000, ако са готови да купят такова нещо .. иначе е полезно  ... реално..... такива приблизителни измервания може да правиш и с някой цифров осцилоскоп, те имат нализ на спектъра, но проблем е че не самного чуствителни, а и не се знае коко е точен анализа, но пък доколкото помня стандартите са до 30 Mhz ... антената е важно да ти е сравнително добре направена, за някои с еползва дипол, а за други яги.
|
| Сря Мар 22, 2006 10:36 am |
|
 |
|
JoroS
Регистриран на: Съб Юли 09, 2005 12:49 pm Мнения: 306 Местоположение: София
|
В момента, доколкото знам, има няколко акредитирани лаборатории, но почти всички са с ограничен обхват, тоест само за определени продукти. Мисля, че работят основно Електрон и Изот. На Метрологията май не й подновиха акредитацията, но не съм сигурен. Тук е списъкът на лабораториите, който има време може да ги изрови: http://www.nab-bas.bg/?cat=21
Това е списъкът стандарти към директива 89/336 - Електромагнитна съвместимост: http://www.bds-bg.org/directives/89_336100.html
Общите стандарти - 50081, 50082 ги имам на хартия, който се интересува да се обади. За съжаление нямам под ръка скенер.
|
| Сря Мар 22, 2006 12:21 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Майко мила. Направо се заринах от информация. Ще ми трябва време да я смеля. На мен идеята ми беше да измеря сегашната платка та да знам къде съм горе долу.
Абсурд е да изискам пари за спектрален анализатор. Шефовете ще ме изкормят. А и по принцип в завода в чужбина си имат собствена лаборатория, ама трябва аз да ида с апарата и ми се щеше ако има някъде тука да го направя та да се ориентирам горе долу.
Устройството не е медицинска апаратура.
Дедо каква е идеята да са синхронни клоковете?
DC/DC то е високочестотно, щото такова имах под ръка. Но мога да мисля и за по нискочестотно - ама то под 200Кхз май вече няма.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Мар 22, 2006 1:09 pm |
|
|