Отговори на тема  [ 108 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Управление на големи контактори с релета 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Управление на големи контактори с релета
На първо време можеш да ползваш запалка с пиезо. И щракаш във въздуха около платката, не по нея... :D

Нед Авг 27, 2017 6:27 pm
Профил
Аватар

иначе си приготвяш едни 1000-5000Е и ровиш ebay, има до 30kV

Нед Авг 27, 2017 6:39 pm
Профил

Ами и по-евтини изпадат, аз успях да си купя за 250$ никак не лош уред, не е за ESD, по скоро е за измерване на заземителен контур, утечки и изолационно съпротивление, но ESD като цяло вървят същите пари, като нови де, така че е въпрос на търсене.

Нед Авг 27, 2017 7:47 pm
Профил

И после търсиш 2GHz осцилоскоп че да можеш и да мериш както иска стандарта:
http://www.st.com/content/ccc/resource/technical/document/application_note/b3/42/28/d8/e2/db/44/f5/DM00023467.pdf/files/DM00023467.pdf/jcr:content/translations/en.DM00023467.pdf

Нед Авг 27, 2017 8:57 pm
Профил
Аватар

за нов на такава цена - няма начин. тия са много старателни в укриване на детайлите, изкупуват всякаква конкуренция и държат монопол.
някой древен shafner ще върши работа да плаши котката, но няма да е гаранция, че всичко е ОК.
панталейката се е сдобил с последен модел на teseq (бившия shafner), има нещо особено в контактния дисчардж, ама не ми се мъкне гигарецов скоп да гледам картинки. но това е много извън темата

Нед Авг 27, 2017 9:14 pm
Профил

Ами за нов не говорим, стар естествено, ако човек дебне ще намери, ако има желание. В момента гледам иа един повреден, който може и да не е толквоа повреден, има и работещо в диапазона 4 и нагоре. А има и това : http://www.ebay.com/itm/Penril-Electro- ... 0005.m1851 , което не пише че е повредено, и едно друго което е за части но пък има пистолет.
Ето и една уж работеща система под 2000: http://www.ebay.com/itm/KeyTek-ESD-1-20 ... Swf-VWaHjM
И друга под 3000 : http://www.ebay.com/itm/EMC-SCHAFFNER-N ... SwMpZUqish

Та какво казах, въпрос на дебнене и нужда, а ако се разгледа човек по търговете из US кой знае какво може да намери, това не ми е зор, тестват ми го без пари :)

Нед Авг 27, 2017 10:37 pm
Профил

Аз имам въпросче! Разгледах документа, който Гичо е дал по-горе. Според него всички линии, които влизат в разни интеграли, трябва да бъдат подпряни с TVS-и. А какво правим с Vcc и GND?

Пон Авг 28, 2017 7:35 am
Профил

Пак зависи от много неща, това са вх.изх линии, д аможе да подпреш всички но ... много зависи от приложението, корпуса и т.н. Нашите продукти са постоянно подложени на разряди, не само сатични, умишлено ги тероризират, имаме TVS и защити само на някои от И/О-тата, така го е дизайнал прозводителя, тук говорим за сериозен индустриален производител, минава си всички тестове и много над тях, щото няма тест за бой с електрошок или пък някакви безумни сърджове по захранването. Тук нещата са върпос на баланс. Относно захранването, как и срещу какво се пазиш за да е ясно трябва или не трябва. Ти реално имаш диоди към +, да не говорим че на практика имаш и ценери, зависи какви са ти ключовите елементи и в какви схеми. На всеки чип да му слагаш TVS в захранването, може и да има смисъл ако очакващ директен разряд в-у платката, отново ти казвам, зависи какво и от къде може да влезе, предпоагам дори и Димитър не бучи TVS по захранването на чипа, а те си имат и граници на приложеимост тия TVS-и .

Пон Авг 28, 2017 4:14 pm
Профил
Аватар

по правило захранванията трябва да имат много ниско изходящо съпротивление. примерно, добре проектирано DC/DC е около 1 ом.
на това нещо ще му повлияеш много по-трудно, отколкото на пин с няколко (десетки) килоома.

и не към TVS-и те бутаме да прогледнеш.

Пон Авг 28, 2017 4:41 pm
Профил

Ами освен ниското съпротивление, зависи какъв е конвертора, но някои чаркове може и като ценери да го играят, не може ами те го .... отделно през диода на ключовия право в източника, какъвто и да е съпротивлението му е ниско, специално със статика трудно ще го умориш. От друаг страна разряд по платката близо до чипа може да го скапе ако не ти е добре проектирано захранването, като топология говоря, ако се получават високо импедансни контури, оставаш да разчиташ на кондензаторите. Фронтовете на разряда са стръмни, ако захранващите писти са тънки или имаш дросел някъде на майната си, не можеш да разчиташ на вътрешно съпротивление на захранването, остават ти кондензаторите по крацит ена проца. Аз затова и ферит беда, и кондензатора ако мога ги залепвам за краците. Това от към спасяване на проца сам по себе, си, това не занчи че тоя разряд няма да предизвика моментно изместване на некоректно опроводена маса, и целият чип да литне някъде и от там да получиш сигнали от кораба майка. Също така просто разхвърляне на полигони не е панацея

Пон Авг 28, 2017 6:23 pm
Профил
Аз навремето се бучих една седмица във всякаква литература, опитвайки се да разбера какви ценери или трансил диоди
да слагам на линиите на захранването и на края останах с впечатление че никакви, защото ще се опитват да вършат работата
на регулатора на напрежение и то по-долнопробно и прегряващо. Слагам декуплиращи кондензатори с много малък корпус ,
както каза Тони -близо до краката на чипа.
Ценери и трансили - само на входно/изходните линии,
дето хората си бучат разни кабели в движение със всяква форма и дължина.

Пон Авг 28, 2017 7:09 pm

Ами подготвих нещо. Ще видим като стане платката :)
Би трябвало с толкова филтрация да стане работа. Все пак няма да стреля!

Пон Авг 28, 2017 8:28 pm
Профил
Аватар

При толкова писания, да беше пуснал някой отрязък от схемата - входна част, изходна, захранване... :D

Пон Авг 28, 2017 8:30 pm
Профил

:) ... това трябваше да е първото нещо ама .. добре че тук в полето изравят разни кокалчета та гадаенето върви някак.
п.с. но не мога да изгадая що не мога да синхронизирам един тъп ефект, сложните ефекти се синхронизират, едно просто мигане не иска .... верно че днес съм пълен блокаж, но освен да намеря че опитвах да синхронизирам грешния ефект, друго кокалчетата не поакзват, ама и тов ане ми реши проблема ... и ми свети/мига/ едно жълто в очите, още 2 дена така и няма метод на разпит който да ми подейства, ще съм като по анимационите фимчета със спирали в очите.

Пон Авг 28, 2017 8:45 pm
Профил

stoyanoff написа:
Добре де! Контакторите, които използваме не са Чинт - Телемеханик са! Има си сертификати и т . н. Защо генерират подобни гадости?

:D :D :D Стоянов, ти си бил голям майтапчия. Честно, оправи ми настроението за деня.
Голяма история е станала около пустите контактори. :D

Виж сега какво трябва да направиш.

1.Разкарваш трансформатора 380/220V. Взимаш едната фаза и нулата и директно се захранваш с 220V или колкото има там.
Другият вариант е едната вторична жица на трансформатора 380/220 да я закачиш за нулата на мрежовото напрежение.

2.Пред твоя трансформатор слагаш филтър от схемичката по-долу.
С1 и С2 са със стойност 22-100nF. Koлкото по-големи- толкова по-добре. Не е задължително, но е желателно да са Y2/X1. Дроселът е следната пърчотка: https://store.comet.bg/Catalogue/Product/3841/
С3 и С4 2.2nF . Не трябва да са с по-голяма стойност и задължително трябва да са Y2/X1.
Общият им край е към жълтозелената жица на мрежовото напрежение - корпус.

3.Всички входове трябва да са галванично развързани със схемата, която съм дал по-долу.
Мисля, че няма нужда от пояснения. Външно захранване 24V. Може и да не е стабилизирано, но трябва да е филтрирано - 18-30V.

4.Като сложиш предтрансформаторния филтър, както съм го дал, не е необходимо да правиш импулсно захранване. 7805 е достатъчен. За твое успокоение пред него можеш дроселче, но кондензатор 100 nF в непосредствена близост до изхода му е задължителен.
В повечето случаи аз връзвам масата на контролера към корпуса.

5.Хубава платка. Надявам се , че като пропусна тука съвети, няма да те ощетя. Изходите не е нужно да ги резервираш, като сигнала отпада, ако процесора се ресети. Първо - това става автоматично след ресет, второ машината трябва да е защитена от такава повреда с дърводелски мерки. Колкото по-дърводелски - толкова по-добре.

6. Ако изпълниш всичко това на 99.5% прецакванията на контролера ти ще изчезнат. Ако все пак ги има, слагай RC вериги към бобините.

7. С релета схемата ще ти работи , но след някоя и друга година ще се наложи да ги смениш. Могат да залепнат, да се прецакат контактите, или да се опитат да изгорят. Имал съм случаи от топлината, която отделят нагорелите контакти, релето да се овъгли и по овъглената пластмаса да се прехвърли високо напрежение към процесора. В това отношение по-защитени са тези релета, на които контактите са по-отдаличени от бобината. Ако целта ти е да изкарваш някой лев през 2-3 години , слагай релета. Ако не - хубави триаци, разделени галванично с оптрони. Така и смущенията ще намалеят.

8.Източник на смущения можеш да си направиш от един контактор - примерно 32 или 50А, като свържеш бобината му към 220V през нормално затворения му контакт. Имай предвид, че не е лесно да се държи в ръце и освен това ще замирише на озон. Сложи го предварително в някоя изолирана кутия и там да подскача колкото си иска.

Прикачени файлове:
sch2.jpg
sch2.jpg [ 38.14 KiB | Прегледано 4008 пъти ]
sch1.jpg
sch1.jpg [ 64.7 KiB | Прегледано 4008 пъти ]

Пон Авг 28, 2017 9:14 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 108 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща