Отговори на тема  [ 108 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Управление на големи контактори с релета 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Управление на големи контактори с релета
Виж как се водеше стандарта (EN/DIN) в който са описани тези неща. Бях ти споменал че там има дадени изисквания към захранванията, но има и към входове и изходи. Т.е. като се говори за "стандартни 24V" входове и изходи се разбира точно този стандарт.
Като го намериш като номер (ако не успееш пиши да погледна ама най-рано утре) ще видиш много референции из нета как се правят нещата. Ще намерих app notes и т.н.

Нед Авг 27, 2017 11:33 am
Профил

Ами тези филтри са така да се каже с двойно предназначение, основната им цел е твоето у-во да не лъчи навън, и не са лоша идея за всякакви у-ва с контактори в тях, дори перлите имаха такива. От друга страна тоя филтър елиминира неща които се разхождат по мрежата. В твоя случай тоя филтър те пази от собствените ти контактори, релано и те трябва да са с такъв филтър за да не стъжнят живота на нещо друго. Не е въпрост до сложност, контактора не бива да го подценяваш, има голяма индуктивност, в момента в който отпуска магнитопровода става отворен, и като не го комутираш в 0 генерира сериозни смущения, отделно ако добавиш и комутацията на товара му ... нямам под ръка N конектор /учудващо ако имаш в предвид че цялото ни радио оборудване е с такива/ иначе можеше да извадя един голям контактор от склада и да ти кажа какво генерира и като излъчване и по мрежата.

Нед Авг 27, 2017 12:20 pm
Профил
Аватар

гичо,
ти направо го хвЪрли в дълбокото човека :roll: да видим дали ще му хареса водата и дали ще се научи да плува.

Нед Авг 27, 2017 12:44 pm
Профил

ами то по принцип от там е трябвало да започне, въпреки че понякога е направо отказващо, не всички са фенове на стандарти, а и някои са написани от идиоти за идиоти. Имам едни спомени, хем хубави хем малко досадни, навремето в Шумен произвеждахем наши пожароизвестителни централи, та като се заговори за EN54 и т.н. /някъде 97-ма -98-ма/ и решихме, че ще правим нова точно както е по стандарт беше интересно, дотогава всчичко що е безопасност / смущения беше правено по БДС-и тук таме ГОСТ-ве, сигурно 3 месеца се ориентирах в стандартите, специално заради това си взех Canon 1260, що страници е изпечатал не е истина. Начинанието обаче се оказа полезно, до тогава не бях задълбавал толкова в стандарти, в момента това ми е много полезно, изработих си някакъв начин на работа който е особенно удобен. В момента в едната фирма основния бизнес идва основно от разтълкуване на стандарти и тяхното практическо прилагане.

п.с. има и друго, за сериозни работи си трябва отдел compliance , имаме 4-5 човека които се занимават основно с това, въпреки че те задълбават повече по едни други стандарти, безопасност и ЕМC много не ги касае, но пък при нас основните разработки се правят навън, та който я прави си има грижата всичко да е наред поне от към EMC/EMI което е най-проблемно всъщност, а и ми се струва нормално. Като знам че в единия доставчик само за R&D отдела имат 10-на напълн оборудвани лаборатории, и отделно имат 2 метрологични, и всичко това е направено да покрива всичко възможно като стандарт, включително и който и да се сетиш MIL .. дори една от тези лаборатории струва милиони, не е икономически обосновано да се поддържа.

Нед Авг 27, 2017 12:59 pm
Профил
Аватар

четенето на стандарти е за пораснали момченца.
мен ми го набиха в първи курс. даскала по техническо чертане драскаше чертежите с химикалка "това не е по стандарт". а как се прави? библиотеката на третия етаж... ходиш, четеш, рисуваш наново. и така 50 пъти. в трети курс взеха да се получават нещата от 5-тия път (само). имах проект за универсален струг. обикалях с колата из града, че в близката книжарница нямаха толкова чертожен картон.

после в БАН имахме към 10 метра микрофиши само с ГОСТ-ове (144 страници на фиш). четеш и помниш, ваденето на хартия беше много комплицирано.
сега си е направо лесно, ако се абстрахираме от цената. БДС-тата бяха по 4ст, ГОСТ-овете бяха по 1к, но нямаше от къде да се купят.

няма нищо лошо всичко да е по стандарт, даже е наложително. хляб, масло, кисело мляко, салам. в СССР имаше един прочут салам "докторски", по ГОСТ от преди войната. имаше даже анекдоти относно името. в началото е бил рекламиран като здравословна храна за съветския работник, дори лекувал болести. в зрелия соц името значело, че след консумация на този салам, отиваш на доктор.

Нед Авг 27, 2017 1:21 pm
Профил

Е аз съм по-младичък, въпреки че четенето ми се наложи още в Техникума, имахме страшен преподавател по технология на машиностроенето, беше много взискателен, ЕСКД-то ми беше настолна книжка, всъщност специално по отнощение техника на чертане и техническа документация, в техникума научих доста повече от колкото можеше да науча в МЕИ-то може би случих на кофти преподватели .... въпреки, че може би причината е че не провеждоха лекциите в кръчмите около МЕИ или най-вече че не сервираха бира в залите за лекции.

Нед Авг 27, 2017 1:29 pm
Профил

ДедоБоре написа:
гичо,
ти направо го хвЪрли в дълбокото човека :roll: да видим дали ще му хареса водата и дали ще се научи да плува.

Не, не го пращам да чете стандарта - а да го ползва като ключова дума за търсене и да намери референтни дизайни за входове и изходи. Това ако иска да не открива топлата вода, ама да я ползва. Дали после ще се върне да разбере кое защо се прави е въпрос на любознателност.
По твоята аналогия - пращам го да си купи ОЕМ шаси за лодка или ако щеш планове за DIY лодка, без да го карам да учи закона на Архимед, с идеята да има плаване без давене :)

Нед Авг 27, 2017 3:09 pm
Профил

Опита сочи, че докато не разбереш разликата между плаване и плуване, и защо лодката плава а ти плуваш, много често вместо да плаваш плуваш :D

Нед Авг 27, 2017 3:26 pm
Профил

Добре де! Контакторите, които използваме не са Чинт - Телемеханик са! Има си сертификати и т . н. Защо генерират подобни гадости? Аз не съм мерил какви точно са стойностите, но не мисля, че е нормално едно нещо, което консумира 60мА(0.6А да ги сложим при пуск), да успява да ми събори схемичката. Вярно е, че няма такава масивна филтрация, каквато съм приготвил сега, но не мисля, че е нормално!
Вярно е, че в случая има сериозно dv/dt заради високото работно напрежение, но все пак трябва да са взети мерки! Примерно същият набор контактори при 42V(тогава di/dt e по-голямо) не създава подобни ядове!

Нед Авг 27, 2017 4:27 pm
Профил

Ами какво да ти кажа, сметни каква е индуктивността им и пак помисли. Дали са телемеханик или някакво менте няма разлика, и френската и китайската индуктивности са все индуктивности, ти си добре, едните от тия с които аз имах грижа на времето като щракне и кафето на колегата на съседната маса подскачаше, ако стоиш в стаята докато се тества това нещо спокойно можеш се самоубиеш само като го слушаш как чатка.
Не намирам под ръка контактор, току що измерих индуктивността на малко трафче, 500 mH, сметни dI/dt и сам ще си отговориш, да при по-ниско напрежение самоиндукцията е по-малка ако гледаш само di/dt но в същото време следва да по,мислиш и за L, при по-ниско напрежение, индуктивността на котвата е по-малка. Отделно, ако си с траф на 48 V смущението не е му е толквоа лесно да мине в захранващата мрежа и от там да те смущава.

Нед Авг 27, 2017 4:52 pm
Профил
Аватар

да набереш гъби не е особено трудно.
да ги наготвиш е въпрос на вкус, но също не изисква виртуозност.
да ги изядеш дори е удоволствие.
пиниза е да ги ... изакаш.

не са виновни контакторите. хората си произвеждат чарк, казват какво има вътре, какви са му параметрите и е работа на конструктора да ги управлява правилно. но дори и това не ти е проблема. аз съм убеден, че и без контакторите, ако твоята платка я треснеш със сертификационен ESD пистолет дори на 8kV (минималното изискване), не само ще се шашне, ами може и да умре.

и това не е нещо уникално, не си единствен. преди месец за 2 дена преместих 2 24" HP монитора про- версия в кухнята. единия гаснеше, като се включи фризера :| в другата стая, на същата фаза не го прави. та така...

Нед Авг 27, 2017 4:59 pm
Профил

stoyanoff написа:
Добре де! Контакторите, които използваме не са Чинт - Телемеханик са! Има си сертификати и т . н. Защо генерират подобни гадости

Ами ако пуснеш сертификата според който пише че НЕ генерират да вземем да го мислим. Ама това че пише че са бял цвят, а ти да питаш що миришат на кафяво и са квадратни, е нелогично.

Нед Авг 27, 2017 5:06 pm
Профил

ако правиш неща които са за индустриално изпозлване, по добре е да си добре защитен от към всякакви случки, дори и шанса за такива да е малък. Слушай Дедо, похрижи се и за входовете чисто електрически да нямаш проблеми, статики от всякакъв вид, тия в мозъка на потребителя са най-опасни, в крайна сметка винаги може да имаш проблем каквото и да направиш.
На тия контактори сложи им нещо да гаси поне отчасти напрежението от самоиндукция, варианти много, а отделно комутация в 0 ще ти е от полза, хубавото е обаче да е в 0 на тока ;)

Нед Авг 27, 2017 5:11 pm
Профил

Малко примери:
стр. 17, фигура 23: http://www.ti.com/lit/ds/symlink/sn65hvs880.pdf
https://www.maximintegrated.com/en/app-notes/index.mvp/id/805
http://www.edn.com/design/analog/4420398/Isolated-PLC-digital-inputs-for-industrial-control

Ако ти идва прекалено сложно и/или скъпо то класиката е както споменаха оптрончета за всеки вход (и изход). Работи безотказно, но решението трябва да е систематично - по захранване, по вход, по изход, електромагнитно, ....

Нед Авг 27, 2017 5:22 pm
Профил

Виж това за пистолета ми хареса! Трябва да видя от къде да се сдобия с такъв!

Нед Авг 27, 2017 5:52 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 108 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща