Отговори на тема  [ 108 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща
Управление на големи контактори с релета 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Управление на големи контактори с релета
Дедо, лош човек си ти. Прокле ме и сега ще правя платката на ново. Добре, че поне се отсрамихме пред клиента. Не стана, както ми се искаше, но като няма риба и ракът е риба!
Та ще си сложа и входен филтър, и след трафа филтър, и RLC вериги на всички пинове. Може и някой варистор за цвят :)
Тактуването ми не е на всяка верига, но ще помисля. Имам само една, която се тактува, захранваща останалите. Ще видя да ли мога лесно да си преправя програмата. Ако е ДА, мога на всеки пин да сложа :)
Благодаря за съветите!

Пет Авг 25, 2017 1:25 pm
Профил

Това е подхода, но ти така и не каза кога изниква птоблема, като щракаш само контактор, като щракаш контактор с товар, или само от реле дори и без контактор,има голямо значение.

Пет Авг 25, 2017 2:12 pm
Профил

Проблемът възниква при превключване на контактори без товар. Има обаче едно голямо НО. Платката не е добре изработена и не мога да кажа дали проблемът е в начина на построяване на схемата или от това, че някъде дава утечки. Нямам втора. Ще направя нова и ще се посигуря, пък ако излезе, че е било от утечките - не е грешно...

Пет Авг 25, 2017 5:41 pm
Профил

Мда, точно както си мислех, не е утечка, 99% е смущение което влиза пез 220, траф, изправител, стабилизатор и право в очото на професора ...

Пет Авг 25, 2017 7:30 pm
Профил

Да попитам още нещо. Има ли разлика от гледна точка на това, което ще постигна като филтрация, в зависимост от това дали ще използвам феритни мъниста или индуктивност или навит тороид?! Говоря при едни и същи стойности на индуктивността. Реално с тороида се постига по-висока индуктивност, при по малко навивки. Има ли разлика в такъв случай дали ще е проста намотка или има ядро?!

Съб Авг 26, 2017 7:21 pm
Профил
Аватар

Другото не разбрах, пък и не ме интересува, ама бай ти Бонго да ти даде един ценен акъл: до всеки вход слагаш продължение от поне 200 Ома резистор и после 1 нФ към маса и чак тогава пътечката да ходи към проца. Това е при високоомен вход и немегахерцов сигнал, де.

Съб Авг 26, 2017 8:16 pm
Профил

Не само това ами и индуктивност ще сложа. Да стане баш работата! Въпросът е дали да използвам от тези мъниста, които си увеличават съпротивлението в зависимост от честотата или да си сложа обикновенна индуктивност. Понеже гледам, че Дедо и Тони обсъждава употребата точно на мънистата!
ПП: И още нещо. Дедо, идеята да тактувам всеки управляващ пин сигурен ли си, че е добра? Това няма ли само по себе си да създаде някакви високочестотни вериги? До колкото те разбрах, предлагаш да сложа някакъв шмигер, на който да подавам някакви тактови импулси през диод?!

Съб Авг 26, 2017 8:34 pm
Профил
Аватар

Аз не случайно споменах за резистор и то по-големичък...

Съб Авг 26, 2017 9:17 pm
Профил
Аватар

ами много зависи от какво ще се пазиш.
като правило спайковете са с най-голям потенциал да шашкат, и колкото е по-стръмен фронта на спайка, толкова е по-широкоспектърно въздействието.
затова и мънистата са подходящи, но само в някаква степен.

оптрона като правило е бавен (типичен 817, примерно) и се управлява с ток. затова спакйа почти няма шанс да мине през него (като енергия).
защитите преди оптрона обикновено се ограничават до това да не запалят диода (токо-ограничение), а не да оберат енергия, от което са много по-лесни.
пък и получаваш допълнителен бонус - галванична изолация.

RC група на негалванично развързана линия е за по-тихи среди (примерно принтер-компютър) и вържат работа за проста електростатика в офиса.
би трябвало да вършат работа и за (2) от моя списък, макар че трудно си представям какво си объркал, че един пиклив контактор да шашне схемата.

не те орисвам, още по-малко проклинам, споделям опит. и въобще не се шегувам за чесъна и светената вода. ще поживееш, ще видиш :cry:
в крайна сметка оптрони и триаци са стотинки, а едно ходене при клиента е десетки и стотици левчета. първия ми сблъсък с големи тоци беше още като студент - правихме управление за автоклав за буркани с кисели краставички. прост активен товар, ама дето тони вика "кабела подскача като маркуч" и естествено всичкото компютър наоколо заспиваше. не помня колко пъти прекосявахме половин България с правец-82 в багажника и един кашон с чарколяци. бях намразил киселите краставички за години напред (караха ни да ядем бракуваната продукция от недоварени или преварени корнишони). та от тогава предпочитам да си карам нова година в къщи, пред камината, да въртя пържоли и винце, а не да ми залепват пръстите на някоя вишка на 15м височина, оправяйки поредната недомислица.

Съб Авг 26, 2017 9:22 pm
Профил
Аватар

Може би е редно да се тегли и една приказка за неизползваните портове на контролера - дали да са входове, дали да са изходи, ако е второто, да са установени в 0 или 1...
Имам спомен за подобна дискусия преди време тук, но само толкова...

Съб Авг 26, 2017 9:31 pm
Профил

Аз както казах тоя филм го играх много отдавна когато бях много по зелен и положих не малко усилия да реша проблема на ниво схема след захранване, до там че всички I/O-та освен филтри минаваха през проходни кондензатори, бях наслагал сама и филтриращи кондензатори къде ли не .. ама не, нищо не спасяваше проца, докатоне бучнах читави филтри в захранването и преди него, и аз като тебе се опитвха да ги щракам тия контактори с релета. Накрая цялото нещо проработи но живота му беше има няма 3-4 седмици докато не направих изцяло ново у-во, и в новия вариант си сложих хубави Н филтри, отделих контакторите, сложих DC/DC вместо линейно, и не на последно място изтупак едни STR да управялват контакторите, но тъй като тогава не се намираха оптрони с комутация в нулата си го направих схемно, един сигнал за всички контактори. Предполагам нещото още работи ако не е изфирясал някой електролит. Докато все още бях в шумен на два пъти му пускаха 380 и оживя, явно трафчето държи на прегряване, дори не помня от къде съм го извадил това трафче, не беше купувано, подозирам едни немски радио централи които ми бяха изпаднали от някъде и по това време бая неща вадех, а може и да е било от някой IBМ, разглобихме няколко големи машини, не смао техни де, и руски, каквото е имало навремето в изчислителния ...
п.с. по въпроса за индуктивностите, има не малка разлика. За входа най-добре сложи готови филтри,нещо такова : https://store.comet.bg/download-file.php?id=7001 , или поне ето такова на платката : https://store.comet.bg/download-file.php?id=3855
Много важно с хубави кондензатори да нямаш изненади.
По ниското напрежение, феритни мъниста вършат работа за стръмни фронтове, може да сложиш, аз почти всичко по капризно го захранвам през ferrite bead с подходящите кондензатори, така и на него му спестяваммъките, и на това около него. Дори по консуматори го слагам, и точно в момента едни такива ферити в захранването на аналогова LED лента се опитват да ми пробият дупка в мозъка, от сутринта ми пищят на главата, пък тока през тях хич не е голям...

Съб Авг 26, 2017 9:47 pm
Профил
Аватар

аз не бих се ангажирал с универсална препоръка.
много е специфично и човек трябва внимателно да разгледа I/O клетката на всеки възможен пин, за да реши кое по-малко зло да избере.

Съб Авг 26, 2017 9:51 pm
Профил
Аватар

По въпроса за филтрите на входовете и захранващите шини:
http://www.google.bg/search?q=smd+t+fil ... CEEQ_AUIBQ

Съб Авг 26, 2017 10:10 pm
Профил

Това за входовете, много зависи от чип до чип, на силабса примерно ги правя аналогови и ги забивам на маса, на пика предпочитам да са изходи и ако имаше опция да ги оставям в OPEN DRAIN.... ама няма, но то с пикове се занимвам от дъжд на вятър. Днес си изгубих времето с един, явно силабс и микрочеп имат различно разбиране за терминологията и начина на работа на SPI ...

Съб Авг 26, 2017 10:59 pm
Профил

Самото констроиране на входните филтри не е проблем. Ще си ги сметка и направя без проблем. Може би ме изненада фактът, че такава наглед проста схема се нуждае от подобни. Обикновено такива филтри се слагат на у-ва работещи на високи честоти и когато се комутира голям ток през платката... Няма значение.
Ами мъниста да са тогава. Даже може и групи ценер и шотки диод да наслагам!

Нед Авг 27, 2017 9:29 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 108 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща