Отговори на тема  [ 108 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Управление на големи контактори с релета 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Управление на големи контактори с релета
п.с. ресет пина задължително с кондензатор.

Чет Авг 24, 2017 9:11 pm
Профил

Тони, на базата на какво отхвърляш предположението за входовете? Аз не знам, какви са входните вериги, но знам, че високоомни входове без филтри са кошмар в силно зашумена среда.

А и това поне може лесно да се пробва.

Чет Авг 24, 2017 9:15 pm
Профил

Аз не отхвърлям нищо, входовете са си входове и те си искат своето, но споед мен по-сериозния проблем е захранването, входовете лесно може да ги оправи с по едно дроселче и кондензаторче.

Чет Авг 24, 2017 9:31 pm
Профил

На ресет пина имам 100nF. Захранването на платката е в долния десен ъгъл. Всички контактори са на 230V. Входен филтър имам под ръка и мога да сложа(ще видя утре сутринта). Единия изход на трафа 380/230 го подавам на тройките релета и от там към бобините на контакторите.
Тони, това, което си нарисулвал с дебели черни линии, някакъв гард ли е?
Входовете са до контролера.
Ако предположим, че използвам друг траф за захранване на релетата, това не означава ли, че трябва да сложа оптрони като управляващи елементи?! Ако са само транзистори няма ли да ми вкарва пак хармоници?!
Или имаш в предвид да сложа отделен стабилизатор за тях?

Чет Авг 24, 2017 9:35 pm
Профил

100 nF бива за нормални условия. При тези пукотевици аз бих му сложил 4,7 мF.

Чет Авг 24, 2017 9:45 pm
Профил

Имам в предвид изобщо да не ги стабилизираш, защо ти е, това са релета, те са толерантни към мърдане на напрежението. Аз бих изпозлвал 12 V траф и релета, така токът през тях ще е по-малък, релетата също може да създават грижи.
Относно това черното, там ти е масата, съвсем фигуративно де. С този или друг траф може нищо да не се промени, има различни механизми да се предават смущенията, и съм много близо до идеята че това не става по електромагнитен път, т.е. не и като радио. За да те ресетне електромагнитно смущение влязло през I/O пин трябва да е доста сериозно смущение.
По скоро в твоят случай опираме до смущение през захранващата мрежа, капацитивно, или индуктивно.

Чет Авг 24, 2017 9:50 pm
Профил
Аватар

това черното на Тони вероятно е феритно мънисто и/или индуктивност.

обаче...
аз бих сложил оптотриак с zero-cross (moc3041, примерно). след него друг малък триак, който вече да му стига тока за контактора (MAC97) e напълно достатъчен за повечето контактори. изхода от контролера RC група и шмигер и помпиш импулси. ако заспи пикльото, контактора ще изключи.

ти малко мълчиш по въпроса за контакторите, но гледай да са чисто индуктивни, ако ще ги клатиш с триак.
ако имаш спомагателни контакти по контактора, организирай с тях някаква блокировки от типа 'не се включва двъгателя, ако не е изключена спирачката. това не във силовата част на контактора, а в управляващата.

ако все пак си държиш на релетата, виж този вариант

само изказвам съображения как бих го направил аз, не ти давам наклон на ... поялника :P

Чет Авг 24, 2017 10:00 pm
Профил

Aaaa ако питаш за малките чернички, ами феритни мъниста, дроселчета, с две думи индуктивност, каквато може да понесе, нямам кад в моента, дращя с пейнт :)
За триаци е така, комутация в 0 ще ти реши не малко проблеми, вече май ти го предложих някъде по-нагоре, но май платката я има и въпроса опира до това да се подкара стабилно, т.е. и топологията като цяло май не подлежи на ръчкне :)

Чет Авг 24, 2017 10:20 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
... но май платката я има и въпроса опира до това да се подкара стабилно, т.е. и топологията като цяло май не подлежи на ръчкне :)

колкото и да ръчкаш по министърката на туризма по бански на плажа... туризма няма да се оправи :| една нова платка струва по-малко от цигарите, дето ще ги изпуши, докато я чака.

аз в същност не четох цялата тема.
шашкането се получава при (1) щтракане на релетата; (2) щтракане на контакторите; (3) щтакане на товара?
(1) не го вярвам
(2) пак не трябва да се случва, но ако е това, има нещо много гнило в цялата ситуация
(3) филтри, изолирано захранване и I/O и пак филтри, топология, екраниране, фърляне на боб и палене на свещи в църквата, червен конец, чесън и светена вода (на изключено захранване!) също помагат. не се шегувам.

Чет Авг 24, 2017 10:36 pm
Профил

Тази платка ще я подкарам до колкото мога. Но има още 2, които не съм поръчал още. Така че могат да се правят промени.
Вариантът с триаците ми харесва- заемат малко място. Дедо, сигурен ли си, че този триак на 0.6A може да издържи натоварен контактор?!

ПП: Блокировките при контакторите са напрени, както трябва.
Знам, че нова платка ще стане за няколко дни. Няма толкова време. Много напират. А движа няколко проекта накуп и аз физически не мога. Така че тази ще е така. Въпрсът е следващите да станат rock solid!
ППП: Тони, моторите са големи. Но в случая основен проблем мисля, е фактът, че платката не е ецната, както трябва - има някаква звъняща връзка м/у GND и някой от веригите на релетата(тези на 230). За това изолирах веригата на главния и използвах една от резервните.
Би трябвало като се направи като хората тези чудесии да не се случват!

Последна промяна stoyanoff на Чет Авг 24, 2017 10:43 pm, променена общо 2 пъти

Чет Авг 24, 2017 10:38 pm
Профил

Е аз тоя въпрос го задавам от първият пост но все още няма ясен отговор.
Според мен е 2 , почти съм сигурен /мишите кокалчета сочат към марс, а човешките към плутон/, товарите са му мотори, те не генерират кой зане какви смущения, особенно по-малките, но не е лошо все пак да ни светне.

Чет Авг 24, 2017 10:39 pm
Профил

stoyanoff написа:
Тази платка ще я подкарам до колкото мога. Но има още 2, които не съм поръчал още. Така че могат да се правят промени.
Вариантът с триаците ми харесва- заемат малко място. Дедо, сигурен ли си, че този триак на 0.6A може да издържи натоварен контактор?!
ПП: Блокировките при контакторите са напрени, както трябва.

Може и да не устискат, кажи какви са ти контакторите, спомена някакъв ножов дзвер, на котвите пише колко смучат.

Чет Авг 24, 2017 10:40 pm
Профил

Ами пускувият ток на 40A контактор е 0.65А. Големият топуз го управлявам през контактор. Иначе за задържане го дават към 60mA.
Иначе мога да наслагам хайдушката RC групи на всички входове/изходи. Още по-добре и мъниста.

Чет Авг 24, 2017 10:54 pm
Профил
Аватар

15,000 такива триаци клатеха 15,000 контактори (4х20А) в продължение на 7 години на открито.
ако се решиш, останала ми е половин ролка на ON-Semi, ще ти резна една педя, че за филипса в комет нямам мнение.
но може да сложиш и по-як триак от BT серията, цената пак ще е по-ниска от реле

ако имаш някакви съмнения с платката, отрежи фолиото, обели го и си дублирай връзките с по-дебелШки жици.

а клиентите ще чакат. освен ако това не пуска някоя резервна циркулационна помпа в Козлодуй и да са блокирали прътите. ако е такъв случая, казвай, да се качваме на самолетите. тони си е добре в мехико. и да се запали маринелата, той им е написал белеШка и си е вързал гащите

stoyanoff написа:
Иначе мога да наслагам хайдушката RC групи на всички входове/изходи. Още по-добре и мъниста.

че ти нямаш ли?
И шмигери сложи, и оптрони сложи (включително И) CP Clare имаха много хубави оптрони за подобни неща, имат и искрогасители, сега не знам кой ги продава. ама надали ще имаш време да доставяш.

Чет Авг 24, 2017 11:01 pm
Профил

Ако е 60 мА си пушка, тоя триак е екстра, няма да имаш проблем, той държи голям пиков ток, остава да го комутираш в 0 и си готов.

Чет Авг 24, 2017 11:26 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 108 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща