Отговори на тема  [ 108 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Управление на големи контактори с релета 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Управление на големи контактори с релета
Здравейте! Постановката ми в момента не е перфектна(вече се оплаках в една друга тема), но искам принципно да попитам някой неща! Говорим за случаи, в които трябва да се управляват големи контактори - от 40А нагоре, на 230V! Самият контролер си има дикаплъри и електролитни кондензатори, а управляващото реле е изградено така -
Прикачени файлове:
Schematic Prints.pdf [57.07 KiB]
366 пъти

Какви други мерки мога да взема, за да избегна евентуални смущения при работа на контролера?
Примерно да поставя някакви гардове на платката, които да са заземени и да обгръщат електрониката, а силовите вериги да са отвън?!
Аз в конкретния случай реших проблема, като захраних платката отделно от управляващото напрежение на контакторите(дискусионен въпрос - още проверявам какво съм решил :) ). Знам, че тази работа може да се оправи като се сложат кондензатори в паралел на променливотокови контактори, примерно. Но това се явяват външни елементи за платката!
Как се правят такива неща? Или всеки път като се налага се окичват контакторите с чаркалаци?!
Благодаря!

Сря Авг 23, 2017 10:12 pm
Профил

Мнение Re: Управление на големи контактори с релета
Ами как, първо захранването, много вероятно е смущението от големия контактор да влиза през 220 V, имах подобен случай много, много години назад. като щракне контролера всички влизаше през трафа на захранването, стабилизатора и до процесора. Проблема го реших с Н филтър, но тогава нямаше голям избор от DC/DC конвертори, в момента еидн такъв след трафа ще реши много от пролемите, но отново филтър пред трафа не е за изключване. Също така ти трябва да мислиш и за смущенията които това ще връща в мрежата и други у-ва които могта да се повлияят. Аз сложих тогва един филтър на входа на у-вото, и един пред трафчето, ама то беше 10 VA трафче. Друго което можеш да направиш е да комутираш големия контактор не с реле а с нещо активно, и да правиш комутация в нула. Също снубер верига на тоя контактор няма да е излишна. Това беше както писах много отдавна, бях още глупав и зелен. От тогава не съм имал подобни проблеми без значение размера на контактора. Като цяло е хубаво да си слагаш филтри по захранването, не само кондензатори но и индуктивности. Ако имаш такъв товар задължително му отделяш захранването от това на твойта част, т.е. слагаш си на тебе филтър, а на вхдоа друг филтър да не спамиш мрежата.

Сря Авг 23, 2017 11:04 pm
Профил

А за каква честота изчисляваш филтъра?!
Аз си мислех, че смущенията влизат, не през захранването, а по индукция, понеже имам полигон на gnd. Голяма площ за индуктиране.
Иначе входния филтър ще го сметна лесно. Реално контакторите се превключват ръчно така че там трябва за около 1Hz...

Сря Авг 23, 2017 11:55 pm
Профил

Това с каква честота превключва, няма общо с хармониците които бълва искренето. Те стигат и до УКВ обхвата..

Чет Авг 24, 2017 12:04 am
Профил

Искренето е искрене, аз съм почти сигурен че проблема ще го има и само с контактор без да има товар на контактора. Проблема е от котвата на контактора, затова и разделянето на захранването помага. Каквото и да бълват контактите то не е кой зане какъв смутител, котвата обаче прави доста сериозен сърдж в захранването, ако нямаш филтър или достатъчен бърз стабилизатор всичко отива до процесора и няма спасение никакво. Затова филтър на входа на захранването, и по читав стабиилизатор, в този аспект 78хх са ужасни, според документа ripple rejection е около 70 dB, ама сигурно само за 50 hz :) Това което ти казах че ми правеше навремето проблем, беше точно с 7805, само смяната му с един прост 34063 само по себе си решава проблема, но си сложих филтри и всякак спеше.

Чет Авг 24, 2017 12:32 am
Профил

Това за стабилизаторите го знам. Аз за това съм сложил LM2575, обаче имам и 2 LM317 за релетата и един светодиод. И най-вероятно от там ми затваря. Имам едни бобинки 330uH и с 2 кондензатора по 1000uF трябва да стане добре работата. Това трябва да реже от към 500-600Hz. Не съм сигурен дали е добра идея тук да слагам някакви групи 100u, 100n и т. н.
Ще тествам малко по-късно днес!

Чет Авг 24, 2017 8:50 am
Профил

Ами ако дадеш една по-пълна схема може да ни стане по-ясно. Може и всичко да е до рутиране, и ако е така няма какво да те спаси. Какъв точно е проблема, какво се случва и кога?

Чет Авг 24, 2017 9:37 am
Профил

Смущения през входове на контролера изключват ли се от "уравнението"?

Чет Авг 24, 2017 11:40 am
Профил

Ето какво направих:
1. Филтър на входа(П-филтър след Грец-а)
2. Махнах двата LM317 и цялата схема се захранва през LM2575.
3. Смених веригата на главния контактор
Много по-добре е. НО отново се случва. Има пробиви по платката(не е добре ецната) и на това отдавам проблемите. Ще опитам да направя процедура, която да следи тактуващия вход на контролера(разрешаващ сигнал) и ако след рестарт всичко е наред, да не влиза в режим на инициализация. Би трябвало ако само контролерът се рестартира, а всичко друго е наред, потребителят да не усети.
Искам да попитам(ако се абстрахираме от лошото изпълнение на платката) как е по-добре да направя опроводяването?!
Да пусна полигон на GND само в частта с електрониката, релетата да са без, като изтегля управляващите транзистори до контролера, а до релетата да отива само Vcc+обратен диод?! Транзисторите близо до релетата?! Гардове към земя?!
За подобен вид смущения има ли значение вида на релетата(макар че повечето са произведени в Китай/Тайван)? Примерно ако сложа Шрак или Омрон това по-добре ли от гледна точка на такива смущения?!
Благодаря!
ПП: Смущенията на входа на контролера изобщо не се изключват. Даже е много вероятно баш от там да идва проблемът, но задължително трябва първо да направя нова платка, за да няма пробиви и тогава ще стане ясно има ли въобще файда от цялото преправяне днес...

Чет Авг 24, 2017 4:59 pm
Профил
Аватар

Какво толкова комутираш? Не ти ли е вариант да минеш на SSR? Сега купувам едни Siemens 40-50 А трифазни за около 130-140 лв. Сравнено с контактор Siemens с еквивалентен ампераж, цената е горе долу същата. Шрак или Омрон едва ли ще ти помогнат. Единствено DC контакторите им си имат вграден диод. Тия на Simens май имат и други неща.

Чет Авг 24, 2017 7:34 pm
Профил ICQ

А аз бих задал същият въпрос като преди, кажи какъв точно е проблема и ако можеш пусни една схема да не гадем кое как е захранено и кое къде е свързано. Иначе нещо като ето това ако направиш ще си решиш сигурно всички проблеми, какъвто и да е контактора и товара.

Прикачени файлове:
str.jpg
str.jpg [ 64.5 KiB | Прегледано 6050 пъти ]
Чет Авг 24, 2017 8:06 pm
Профил

П.с. аз дори бих сложил релето преди стабилизатора, на него му е все тая дали работи на 10, 12 ли 15 ...

Чет Авг 24, 2017 8:07 pm
Профил

Ето я постановката:
Прикачени файлове:
Drawing1.pdf [7.25 KiB]
311 пъти

Платката е опроводена и изградена блоково така. Има предпазители на всеки кръг релета( свързани са по 3, за да се реализират по 2 скорости на двигател). Има полигон GND от двете страни.
SSR за тези контактори ще трябва май да са външни!
На обекта нулата е изключително лоша. Машината е от преди балканската. Най-големият главен контактор преставлява ножов разединител с магнит. Сефте виждам такова чудо :) Той е повече А от нашият главен 65А :) Ако слушате утре ще ги го снимам!
Та след определен брой превключвания контролерът се рестартира без причина. Сега вярно е, че в процеса на работа няма да има толкова много щракане, но аз тествам най-лошият случай. Принудително карам по 4 контактора да превключват през 1-2 секунди. Предполагам, че при нормална работа ефектът ще се наблюдава доста рядко(ДАНО).

Чет Авг 24, 2017 8:45 pm
Профил

Аз бих подпрял към Vss всички входове, които го позволяват с по един кондензатор и така ще видя, дали рестартите продължават. В т. ч. и ресет пина. Нещо от сорта на 4,7 мF.

Чет Авг 24, 2017 9:05 pm
Профил

Няма никаква гаранция в това, не разчитай на това предположение.
По това което си дал предполагам че трафа 380/220 е външен. Така аз бих сложил филтър задължително пред трафа за 6 V, а може и пред другия, горе долу едно и също е. Чисто като топология нещата ми се струват леко сбъркани, ако напрежението влиза от там от където си го нарисувал, минава през цялата платка, може би не е така но така изглежда. Големите контактори са 220 V така ли ? Захранването им минава ли през платката, и има ли връзка с изхода на трава 380/220.
Аз бих предложил топология като тази. Дори ако има възможност, чисто физически, бих държал и релетата максимално далеч от процесора и нисковолтовото захранване, и не бих ги хранил изобщо от захранването на контролера.

Прикачени файлове:
top.jpg
top.jpg [ 25.7 KiB | Прегледано 6024 пъти ]
Чет Авг 24, 2017 9:10 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 108 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща