|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:17 pm
Лаптопско проблемно видео
| Автор |
Съобщение |
|
Wise
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
 Re: Лаптопско проблемно видео
То темата стана за домати, ама...нейсе С какво мориш белокрилките, че съсипаха реколтата пак - снасят в домата и отвътре го мелят 
|
| Пон Авг 21, 2017 6:29 pm |
|
 |
|
HCL
|
О.З.О.Р.А. 2017 e историята https://www.youtube.com/watch?v=hfn1cxZrDi8https://www.youtube.com/watch?v=h197lq2-tAY@Cekins, резервирай си седмицата за 2018 отрано. Защото фестивалът е неописуем 
|
| Пон Авг 21, 2017 7:32 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Доматите нямат паразити, поне не очевадни. Белокрилки имаше доста, но само по зелевите. Скоро почнаха да ги ядат и няк'ви гъсеници, май на чемширения китайски молец. Майка ми ги напръска с екстракт от люти чушки, тютюн и още нещо естествено, може би пелин или чесън, и пукнаха по-бързо отколкото като пръскам чемшира с отрови. Белокрилките ги пръскаше със същото и въпреки че измираха на другия ден пак имаше и пак пръскаше... няколко седмици. Но ядливи неща с отрова не пръскаме. П.С.: гуглосай "домати без отрови" и ще намериш няколко интересни статии. Аз не съм ги изчел, де 
|
| Пон Авг 21, 2017 7:42 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Едит: "домати без отрови" било само една статия в много варианти. В нашата градина има много невен - помага за всичко и става за страхотен крем, латинка която привлича вредителите, босилек, чубрица, лавандула... А доматите не трябва да се пръскат с тютюн, бях забравил, добре че прочетох това: https://sputnik.bg/moyata-recepta-sresh ... -himikali/
|
| Пон Авг 21, 2017 11:05 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Това не е белокрилка, прилича но е някъв молец, трепе се с Афърм и Димилин, тая година пак имаше при мен но геройски загина. Двата препарата не са отровни, действието им прецаква зъбките на ларвите на молеца, добре ще е да пръскаш когато не пече слънце, ползвай прилепител от агроаптека.
|
| Пон Авг 21, 2017 11:40 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Аз тая година пръсках щото при нас не се издържа. Първо са пеперуди, после едно дето му викат "хоботопробивач" и идва след като ожънат и сега почват да се появяват едни черни мушички. Пръсках на два пъти с едно не му помня името, пакетирано е течно в пакетчета. Сравнително скъпичко, щото в едно пакетче са само няколко капки а струваше 5-6лв. Другото интересно е че беше с карантирана само 1 ден, което много ме притесняваше че и ефектът му ще е толкоз траен, но определено има ефект. А за невен, лавандула, босилек и т.н. е бош лаф. Единствено невена може би върши някаква работа, в смисъл привлича много добитък върху себе си, но около нас от блатата идва толкоз добитък че и 100 декера невен да насея пак няма да стигне.
|
| Вто Авг 22, 2017 9:23 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Латинката привлича - после пръскаш нея. И расте много бързо. Другите отблъскват, като фаворит е невена. Корените му не допускат подпочвени гадини. Тази година е по-редичък, около единия пипер нямаше и беше нападнат от попово прасе. А за разлика от комшийските градини у нашата къртичини няма.
Edit: ся се сетих - като е толкова трагично положението що не си направиш парник? Те доматите из Добруджата и без това вече не носят на "дъжд", пък и ще имаш по-ранна реколта, преди масовите болести и вредители. Дядото е на парник и прави добри домати, само дето пръска с листна тор макар и рядко. Обаче неговият е засенчен от двете страни с дръвчета, ориентацията е север-юг и има по една голяма мрежеста врата в двата края. А невенът и босилекът не пречат.
|
| Вто Авг 22, 2017 11:17 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
и ся тоя парник на AGP ли го миушкаш или на VESA?
|
| Вто Авг 22, 2017 6:27 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Ай стига, бе ТоНи! Тъкмо гледах брояча на страниците и се каних на 50-тата да черпя всички оправячи на латопски видеа с една виртуална бира - за юбилея.
|
| Вто Авг 22, 2017 7:41 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
@HCL - през цялото време на фестивала ми се наложи да бачкам почти денонощно. Иначе гледах малко кадри от тази година и през цялото време дъних Talamasca, , Astral Projection и т.н. каквото тубата зареди... За догодина - ще видим.
По въпроса с доматите : за първи път от 4 или 5 години виждам домати и краставици да стават на двора. Хеле миналата година 1 домат не можахме да видим. Тая седмица има бригада от 7 човека за 10 дръвчета сливи. Чупят им се клоните. Осемте ябълки не знам какво ще им правим плода. Вишните си отидоха вече направо се отчеснаха до земята и баща ми ги отряза след като ги обрахме. Даже и супер капризната нектарина пусна 5-6 кила плод. Просто годината явно е такава.
|
| Вто Авг 22, 2017 8:06 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами студена зима, повечко снежец, поваля .. може от това да е, не му разбирам, виж да беше дядото жив, цял живот това прави, дай му на него растения и животни ...
|
| Вто Авг 22, 2017 9:17 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не съм казал че е трагично... просто много насекоми от блатата, за комари да не говорим. Другата особеност е вятърът. Духа постоянно, така че всякакви репеленти са абсолютно безсмислени. А на моменти духа толкова силно, че мести каквото се сетиш. Миналата седмица бях оставил термопанели на тревата и се наложи да ги събираме из градината... Та нормален парник няма да издържи и месец, трябва да е нещо супер здраво и укрепено. Евентуално си мисля по-натам да вкопая нещо в земята, но сега нямам време. Пък и като цяло тук няма много смисъл от парници, понеже температурите са си стабилни. Такова нещо като слана няма. Стига да не падне сняг зеленчука си расте до късно. А пък за "дъжда" и аз си мислех, че е от него... ама тая години пробвах нещо и си мисля че помага. Доматите ги сях много на гъсто, даже сега едва се промушвам между редовете. И тъй като позакъснях реално големият им растеж съпадна с жегите и не избуяха прекалено. Добре се получи, сами си се регулираха колко точно да се засенчат и нямам изсъхнали и изгорени домати освен тия дето са крайни.
|
| Вто Авг 22, 2017 9:52 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Двама приятели таз година си сложиха засенчващи мрежи над доматите и определено ефектът е много як - в сравнение с предни години - здрави листа, хубави домати. И годината е по-различна може би.
|
| Сря Авг 23, 2017 6:33 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами то доматите си искат сянка, нашите винаги са били под асмалъка, хубави домати ставаха, поне по спомен 
|
| Сря Авг 23, 2017 7:28 am |
|
 |
|
miro_atc
|
сянка, сянка, ама домат дето не е виждал слънце има друг вкус 
|