Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Търся ХУБАВ аумулатор за UPS! 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Търся ХУБАВ аумулатор за UPS!
Здравейте,
Омръзна ми от недоклатени търговци да ми продават буклуци. Последния изкара 1.5 години, като реално е работил 4-5 пъти за по 10 минути. Та моля за мнение за хубав акумулатор за UPS 12V 12Ah 151 x 98 x 100 mm (някой го дават с височина 95), оригиналния е RBC4-BD1.

Съб Авг 19, 2017 1:27 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Търся ХУБАВ аумулатор за UPS!
Пробвал ли си Yuasa?

Съб Авг 19, 2017 1:47 pm
Профил

От къде в България истинска Yuasa? Едно време Комет ги предлагаше след това йок!

Съб Авг 19, 2017 2:11 pm
Профил
Аватар

От вносителя:
https://stratexpower.com/index.php/features/vrla

Съб Авг 19, 2017 2:19 pm
Профил

Yuasa ги внасят стратекс и не мога да кажа нищо лошо за тях. Дълго време използвах само такива, отказах се заради Стратекс малко ме изнервиха.По-добри мисля няма да намериш като марка.

Съб Авг 19, 2017 4:12 pm
Профил

А от къде си сигурен, че УПС-а не ти скапва акумулатора ?

Съб Авг 19, 2017 6:53 pm
Профил

Поддържа го на 13.8V (измерено). Прави му проверка всеки 30 дена като превключва на акумулатор за около 1-2 минути и мери колко пада (реално вътрешното съпротивление). И след година и половина ми изрева - акумулатора ти е за смяна (е не самия UPS, а софтура който го наблюдава). Предишния изкара малко над 2 години. UPS е APC SC620 - какво да прави че да го скапва? Натоварен е на 25%.

В понеделник ще купя Yuasa след толкова положителни отзиви, пък ще докладвам след известно време. Стратекс ми бяха извън радара. Мерси.

Съб Авг 19, 2017 8:06 pm
Профил
Аватар

PhilipZ написа:
...UPS е APC SC620 - какво да прави че да го скапва...

Дано да не се засегнеш, ама това е много гаден чарк... :D
Имах такъв, и го пенсионирах с огромен кеф. Когато беше в употреба, и поостаря малко, не спря да мрънка за батерия, въпреки че караше по над половин час с нея. Но помогнаха нито замяна на изветрели електролити (имаха си някаква типична болежка), нито калибрация на батерията. Случката пак беше сходна на твоята - година, година и половина и се разреве за батерии.

Беше и капризен. Не харесваше определени компютърни захранвания а активен PFC, и им дърпаше шалтера.

В крайна сметка се разделихме се с добро. Той получи шут в меките части, а аз удовлетворение... :D

Съб Авг 19, 2017 9:09 pm
Профил

Нямаш си работа :D та ме вкарваш в приключения :) :D
Ще му направя един тест (за което трябва да спра разни работи) и най-много вместо батерии да сменя UPS-а
Друго си е да питаш :wink: пък да има кой да ти отговори.

Съб Авг 19, 2017 9:35 pm
Профил
Аватар

Преди да постъпиш брутално като мен, го поразгледай отвътре. Имаха някакви електролити 22 или 33 микро. Бачкаха в натоварен режим и даваха фира. Може пък да си по-голям късметлия от мен... :D

Съб Авг 19, 2017 10:14 pm
Профил
Аватар

А бе по мои наблюдения си е нормално оловен акумулатор за UPS да иска смяна след две години. Къде е грешката ннам.

Съб Авг 19, 2017 11:04 pm
Профил

Не е нормално, съвременните качествени UPS акумолатори, ако се зареждат както трябва и ако не с епрегряват следва да изкарат поне 5 години, а тези за големите мин.10, като тия за големите не са много по-различни. Освен това не всички са еднакви, има батерии специално за UPS, разликата е че тия за UPS могта да дават повечко ток без д аим става много лошо, за разликата от масовите, приемрно тия по алармени инсталации, много хора не го вземат в предвид.
Може да ги скапва от некоректен заряд, не би трябвало да поддръжат 13.8, те работят във float режим, температурната компенсация много важна за живота им.
Не изключвам да е скапан UPS-а а не батериите.

Нед Авг 20, 2017 12:01 am
Профил

Ресурсът на акумулаторите е между 2 и 6 години. Нещото, което го скъсява драстично е температурата. При UPS работещ в климатизирано (по-малко от 20 градуса) помещение изкарват целия срок. При висока температура (над 25 градуса) са давали фира след по-малко от две години. И двата случая става дума за качествени батерии. Ментака на тавана (много горещо) изкарва около година.

Нед Авг 20, 2017 9:56 am
Профил

Не е точно така, при повечето големи UPS производителите гарантират 7-10, да не говорим че за някои са 12. Добра практика е на 10 да се сменят. При малките ups не е така или защото се оборудват с евтини батерии, или защото са твърде нагъсто и прегряват. Батериите нямат проблем да са над 25, въпроса е заряда да го компенсира. Когато всичло е сгъчкано дори да имаш компенсация тя не е точна. Имаме доста машино по 100,200 и нагоре kva, батерии не сме сменяли никъде преди 7 година, да не кажа преди 10-та. Имам сега един делфиус 200 ква който стана 11 години и батериите са здали багажа, но до преди 2 си беше ОК, то най-вероятно е и една две батерии но ще се сменят всички, гарантирания живот беше 10. Качествени малки имат същият живот при сходни условия, казвам го от опит.

Нед Авг 20, 2017 10:07 am
Профил
Аватар

Тука имаме сигурно 30-на APC-та 700VA - всичките минаха за смяна на електролити. Явно си е заложен дефект. Интересното е че по-новите модели (имаме няколко варианта) се скапват по-бързо и имат повече електролити за смяна. Батериите огиринално изържаха между 3 и 5 години. След това докато намерим хубави заместители слагахме каквото дойде - някои не издържаха и месец. Сега слагаме CSB от Stemo, HR1234WF2. Няма фрапиращи изцепки, тъй че вероятно са приемливо добри.
Ментетата нямат проблеми, но пък те скапват акумулатори - трансформатора им е на 1см от батерията и загрява, при което акумулатора направо се пръсва (буквално) от тая страна. Изкарват максимум 2 г. Всички се скапаха едновременно.
В сървърното имаме EATON 6kVA, скапаха се на 6-тата година. Част от тях си бяха ОК и ги сложихме на малките УПС-и :D , да им доизползваме ресурса.

Жокер - акумулаторите за аларми обикновено са по-леки - 1.9кг, докато тия за УПС са около 2.5кг.

Вто Авг 22, 2017 12:36 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща