Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Термо-проводящо лепило и други 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Термо-проводящо лепило и други
Трябва да охладим DRV8812, драйвер на стъпков мотор, щото в момента прегрява и изключва.
Имаме термални вии, но явно самата платка не е достатъчна.
Решихме че ще отвеждаме топлината към металното шаси, на което е монтирана платката, но до него има малко над 7мм въздух.
Засега идеята е да се изрежат малки алуминиеви парчета дебели по 6мм и да се залепят за шасито. Между тях и шасито да поставим термопроводящо лепило (или двойно лепящо), а между тях и платката - термопроводящ гел или пад, не знам как се нарича.
Има разни падове с такива дебелини до 5мм, но мисля че на нас около 1.5мм или 1мм (ако изберем подходящо алуминиево парче) ще ни свърши работа.
Алуминиевото парче трябва да е сигурно залепено за шасито (лепилото да не се влияе от температурата, поне до към 60-70 градуса и да е достатъчно здраво за да не се размести алуминия при тръскане местене и т.н. на устройството).
Някакви предложения за тремопроводящи двойно лепящи ленти и термални падове?

Вто Авг 08, 2017 5:54 pm
Профил

Мнение Re: Термо-проводящо лепило и други
Защо ще го лепиш - мажи с паста и завивай с винтове. :)

Вто Авг 08, 2017 6:24 pm
Профил
Аватар

Ами щото шасито не го произвеждаме ние, идва в сглобен вид и ние само монтираме платката. Не е технологично. Иначе и аз си го помислих, щеше да спести доста разсъждения.

Вто Авг 08, 2017 6:37 pm
Профил
Аватар

Те това:
http://www.google.bg/search?q=jb+weld&s ... CO8QpwUIDg

Като топлопроводимост има какво да се желае, но със сигурност бачка добре при високи температури. Тествано продължително време, на поне 100 целзия,

Вто Авг 08, 2017 8:06 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Има термопроводящи гуми и над 5мм дали няма да е достатъчно направо само с такава? Сигурно решението с алуминиево парче ще е по-ефективно, ама и хамалогията е по-голяма.

Вто Авг 08, 2017 8:39 pm
Профил

Термопроводяща гума за цялото разстояние не е ок, ще има голямо съпротивление. Нак-добре Al пад, отгоре 2-3 мм термопроводящ пад. Тоя филм скоро го играх. Ето как е при мен. Спрях се на този материал : http://www.tglobalthermal.com/tg4040-ul ... ve-pad.php , този от снимката е друг модел, но този синия е малко по-евтин, но пък с приемлива за мен топлопроводност.
Ето това ми е лепенката с която закрепям ал.пад към корпуса : http://www.tglobalthermal.com/li2000-thermal-tape.php
По принцип може и с лепило. Направил съм и шаблони като този на снимката с който се лепи алуминия точно на място.
Направил съм го да е в +1.5 на височина, така се осигурява доста добро прилепване към платката.

Прикачени файлове:
template.jpg
template.jpg [ 53.74 KiB | Прегледано 3309 пъти ]
pad.jpg
pad.jpg [ 4.02 KiB | Прегледано 3309 пъти ]
therm 1.jpg
therm 1.jpg [ 11.49 KiB | Прегледано 3309 пъти ]
Вто Авг 08, 2017 9:16 pm
Профил

п.с. разлиаката при мен е че първоначално мислех да ги охлаждам към капака от другата страна, затова в тази версия на PCB-то елементите са отдолу, да ама не е много удачно, в новите верси си ги сложих отгоре така с еосигурява по-добър контакт с виие и медта.
Имам за проба и подложки и лепенки от 3 различни материала, все на този производител, имат и такъв който не съдържа силикон : http://www.tglobalthermal.com/pc94-non- ... ve-pad.php и от него имам семпли. Отзивчиви са и са бързи, режат на зададен от теб размер. Дано ти е полезно.

Вто Авг 08, 2017 9:21 pm
Профил
Аватар

Със сигурност е полезно, всяка информация ми е полезна. :)
Ще ги разгледам и сигурно ще поръчам мостри. То има разни и по MOUSER и другите, но разнообразието е по-голямо от колкото очаквах. Малко объркващо. Има и електрически проводящи.

Сря Авг 09, 2017 12:26 pm
Профил

В маузер и други подобни са в пъти по-скъпи, това е една съществена разлика :)

Сря Авг 09, 2017 7:52 pm
Профил

Защо не смените драйвера?!

Чет Авг 10, 2017 8:20 am
Профил
Аватар

Сигурно ще го сменим, с 8813 :) . (има близо 3 пъти по ниско съпротивление, съответно е предвиден за по-голям ток).
Но днес си поиграхме и установихме че прегряването по-скоро не е проблем. Загряхме изкуствено драйвера с горещ въздух и наистина прегря, но си спря регламентирано, както си пише по документацията. Като поизстина си тръгна отново (дори има изход с който съобщава за тая ситуация, който следим). Това за което се притеснявахме беше едно блокиране на мотора, за което нито схемата нито процесора има как да разбере. Вероятно ще се окаже софтуерен проблем. Лошото е че трудно се появява, съответно трудно се изследва. Но поне разбрахме че прегряването си се случва по регламент, и то при много сериозен тормоз + висока околна температура.
Все пак ще поръчам това-онова, евентуално ако се окаже че се случва твърде често (засега няма такива признаци).

Чет Авг 10, 2017 6:44 pm
Профил

Предполагам говориш за stall. Опитай да направиш кривата на ускорение по-плавна! Друга вероятност е неправилно опроводяване!

Чет Авг 10, 2017 6:55 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]