|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 8:31 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Re: Радиостанция Лен
Митко, електростатичният разряд е с доста ясен спектър, има и доста изследвания по въпроса, единственият проблме всъщност за да го изпозлваш е че не може да постигне достатъчен интензитет на полета. относно разряди, доста се интересувах навремето, това беше най-голямата ми болка, и доста изследвания на спектъра изчетох, и като цяло лъчат много предсказуемо в доста широк честотен спектър. Сега ако имаш достатъчно висока енергия и напрегнатостта ще е голяма, но то тогава ще изникнат проблеми от друго естество. ето нещо което попада на първо търсене, ако някой се интересува мога да опитам да изкопая това кеото четох навремето, някои си ги и платих щото ги нямаше свободни, трябва да са по архивните CD-та.
|
| Пон Авг 07, 2017 6:21 pm |
|
 |
|
velio
|
Абе знаем си го. Само си вдига акциите. @stefan63 Може да подходиш по друг начин - сложи някакъв вид защита на комуникацията - я кодиране с излишък, я чек суми, повторения... В зашумена среда трудно се докарва стабилна комуникация само с изолиране на смущенията. Пример - имаме 10см кабел между основната платка и клавиатурата. Интерфейса е UART или I2C - и в двата случая са предвидени някакъв вид контрол - я по четност, я с повторение (повтаряме един и същи байт два пъти, като втория е примерно инвертиран или нещо модифициран, това когато съобщението е само 1 байт), я с контролни суми или обратна връзка дали е получено правилно. Иначе стават едни лоши работи като почнат да гърмят с 8kV наоколо (натискат се сами бутони, пропускат се пакети и т.н.).
|
| Вто Авг 08, 2017 6:29 pm |
|
 |
|
ToHu
|
На нисък битрейт и подобни смущения няма никаква гаранция че ще имаш комуникация, смущянията са много а общият брой предадени пакети малко, дължината на пакета /като време/ е голяма и шанса да имаш счупен байт е също голяма, т.е. пак нямаш комуникация. Верно възможно е да е с достаъъчен излишък така че да можеш да възстановяваш, но така или иначе не е решение. Това действа при единични смущения, когато те лъчат постоянно със 60 Mhz и 50 или 100 W смущението е постоянно, трябва да го бориш хардуерно не софтуерно. В неговият случай LC филтри са идеални, ферит бедс със кондензатори най-вероянто ще му решат проблема.
|
| Вто Авг 08, 2017 6:50 pm |
|
 |
|
stefan63
|
На крайното стъпало на станцията има две дупки - едното е еднооборотна въртялка, другото многообототно, поразвтртях ги, получавам излъчване -но нямам идея колко силно е. Засега толкова. Определено с Лен-чето съсипвам комуникацията, и се оправя с ферит на кабела(няколко навивки на кабела, не съм пробвал просто с преминаване , не виждам смисъл) между платката и конектора на корпуса. Дали смущенията в ЕМС лаба са по-силни или слаби - само мога да гадая засега. Иначе - чек суми, повторения - това ми е в общи линии ясно, реално байтове може и да минават (не съм проверявал)- пакети с валидна сума не минават. Важно е да не се срутва комуникацията , що е важно - това е друг въпрос. За в бъдеще време ми остава едно съмнение за проверка - ама толкова ми е писнало, че може да го забравя нарочно. На същото облъчване без никакви специални мерки съм имал стабилна комуникация при други платки/устройство. Разликите са много, но в крайна смтка и двете са вид везна . Сегашното се държеше много по стабилно на облъчване 100-2000Мхц, но много по нестабилно до 100Мхц при "защипан" кабел . Специално за пропадането на комуникацията - съмнението ми е,че MAX232(Е) може да е нестабиният елемент. По-стабилното откъм комуникация устройство беше с npn-транзистор за приемане и pnp-транзистор за предаване. 
|
| Вто Авг 08, 2017 9:15 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами MAX е стабилен, но зависи и на колко волта го караш, ако си на 3 V той не може да вдигне / свали много напреженията, не забравяй че едно време повечето бяха къде +/-12. Феритче на кабела по принцип може и да работи, ама защо не си сложиш едни ферити на сигналите за да си спокоен и за вбъдеще. А за лъченето, не знам дали постигаш същата напрегнатост като в лаба.
|
| Вто Авг 08, 2017 9:36 pm |
|
 |
|
velio
|
Код на Хаминг? Кодиране с корекция на грешки (т.е. с излишък). Да смениш интерфейса? RS485?
Малко странични акъли давам, за което се извинявам, но пък все нещо може да ти даде идея.
|
| Сря Авг 09, 2017 11:29 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
нямам представа какво устройство сертифицираш, но виж класовете на теста. много рядко се налага клас-А, спокойно минаваш и в клас-Б
|
| Сря Авг 09, 2017 3:55 pm |
|
|