Отговори на тема  [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Чуденка за кабел средно напрежение 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Чуденка за кабел средно напрежение
Казах ти, лелята си следва някакви стандартни нормативи, тока си е ток, има резервираност и т.н. Трябва да сметнеш токът в първичната при късо във вторичната. От там кабела трябва да издържи този ток за определено време.

Съб Авг 05, 2017 11:52 pm
Профил
Аватар

Така е докато сработи защитата ако е някаква автоматична. Четох го това нещо. Обикновено го смятат за 1 до 3 секунди. За стопяем предпазител обаче (както ще бъде при нас) това време било под 0.1 секунда и можело да не се взема по внимание.

Нед Авг 06, 2017 9:34 am
Профил ICQ
Аватар

Е па някой чупил ли е 200А предпазител да види какви жички има вътре?!
На око: и на 6 квадрата меден кабел няма нищо да му стане докато прегорят.
А к'во са 400кВт - и нашият блок би могъл да ги изхарчи на 220В, пък като знам какъв кабел влиза в таблото... Обаче не пада под 230В.

П.С.: сметките за икономия наистина силно зависят от къде е електромерът :) обикновено е на изхода на трафа. А трафовете се регулират - правили сме го.
Само дето правените в БГ са винаги от петък следобед, и пращат едни скапанджос монтажници - трябва да се дозатяга/оправя след тях, че после много мъка.

Нед Авг 06, 2017 3:08 pm
Профил

Ами не е точно така, не би следвало да гори за 0.1 сек, ти гледл ли си характеристика на тези стопяеми предпазители, както и занеш ли на какъв ток са сметнати ? Като нио може да отиде на 1-2 сек, то това зависи и от дължината и сечението на кабела.
Ето примерно на бусман BBU предпазители :http://www1.cooperbussmann.com/pdf/4f346ae0-68a9-4b95-b451-9e9aedb76775.pdf
В ниаккъв случай не трябва да си на fast, или стандартни или бавнодействащи.

Нед Авг 06, 2017 5:16 pm
Профил
Аватар

моя "силовак" не изрази особено възмущение от тия 240 квадрата, поне гледайки тавана.
както си разбрал вече, методиката има множество магии и приложен опит. в понеделник ще се опита да сметне нещо.

иска да знае как ще се прекарва подземния кабел - в канал (ще има въздух око него, или директно ще е заринат с пръст. пита и нещо интересно - как ще осигурите по-голямо и най-вече равномерно разстояние между жилата.

очевидно в твоята схема не могат да те мерят в подстанцията.
електромер на входа на трафа надали ще сложат. затова и: (1) тези загуби не те вълнуват особено; (2) за да ги минимизират, от енергото явно посъветвали проектантката да сложи по-дебел кабел. това касае и плановете за бъдещо изкупуване от тяхна страна.

най-вероятно ще сложат електромер на изхода на трафа. предполагам, вие ще си правите разклонителното табло. препоръчвам ти още сега да запазите място на токови трафове на всеки извод, дори може да ги сложите (но не им оставяйте изводите за висят). предполагам, че вече имате идея кое ви прави най-голям реактивен товар и от там трябва да почне борбата с него. за целта трябва да можете да мерите колко е, или поне относително спрямо показанията на електромера на енергото. с 2-3 индиректни електромера, премествани по тези трафове, ще набележите план за действие по изводи.

---

присъствал съм на "снимка" с подобен траф на късо. електричарите бяха забравили (поне) 2 лули 22 на изходните шини на таблото. може и да имало и друг интрумент, просто от лулите бяха останали достатъчно големи парчета, че да се идентифицират. останалия метал беше имплантиран във вид на черен нагар по стените на помещението. от звука, или от уплаха, единия техник се насра, при все че беше поне на 2 метра от вратата. а диспечера от подстанцията се смее по радиостацията "снимка ли си направихте, момчета? имали пострадали?" после 2 дена си играха да чистят и да сменят шини, че и тях ги нямаше (хром-ванадии срещу алуминий).

та при тия работи, стой надалеч. нямаш работа в трафопост, кара се курсче, инструктаж, подписи и т.н. дори да влезеш в него и да гледаш като турист с ръце в джобовете. нищо не се сочи с пръст, гледаш да седиш на един крак и на 2 крачки от вратата.

Нед Авг 06, 2017 7:48 pm
Профил

ДедоБоре написа:
... гледаш да седиш на един крак и на 2 крачки от вратата.

От външната и страна най-добре...:)

При късо съединение, освен тока който протича се получава и магнитно поле. Кабелът трябва механично да "устиска" докато задейства защитата.

Нед Авг 06, 2017 8:30 pm
Профил
Аватар

Значи електромера ще е СН на входа на трафа. Трафа ще е в имота на фирмата, като единствено ще има врата от към пътя за електромерното отделение. По принцип искат достъп до трафопоста като цяло, ама вероятно няма да имат достъп до ниската част. Ние в момента имаме трафопост обаче купуваме от една фирма (вече споменах). С нашия трафопост има няколко проблема : 1. Малък е - 250. 2 - няма достатъчно изводи да си разпределя товара като хората и подхода към ниската част е толкова криво направен че повече от това дето съм вкарал вътре не мога да вкарам - малко и тънки тръби под земята и циментирани качествено. 3 Много е близо до сградата - не отговаря на нормите. 4 - както вече казах ни продават СН на 20 ст. без ДДС. 5 - не се знае кога ще спрат да ни продават или кога 25 годишното въздушно трасе на естакада ще се срине или избие някъде. Трафопоста ще го правят ПиС доколкото ми е известно - те доколкото съм чувал са малко странни птици и трудно се разговаря с тях. Ама пък все пак ние даваме парите.

А кое ми е реактивния товар - аз си зная - 3 струга, 3 фрези, 50 киловата водно, 20 киловата абкант, 15 киловата гилотина. 70 киловата + 30 киловата плазми - там е друга бира. 5-6 инверторни електрожена... 7-8 климатика в офиса. Абе то почти не остана чист активен товар май :) Има няколко стаи дето ги топлим с електрически печки :) 3-4 киловата някъде... Дребните моторчета не знам да ги броя ли - дрелки, ъглошлайфи, шмиргели и кво ли не друго дето се върти. В този ред на мисли съм сигурен че рано или късно ще трябва да инвестираме в косинус фи коректор.

Ако твоя човек каже че не е много преоразмерен - ще го приема и ще го преживеем - аз просто търся второ мнение от хора дето са ги чували тия работи.

И накрая - аз избягвам да се мотая в тия неща ама няма кой. Дори нямам ценз за такива работи ама си имам разрешително за 3-та категория над 1000 волта..... За да може да влизам по такива места ако се наложи.

Нед Авг 06, 2017 8:46 pm
Профил ICQ

Много неща са. По принцип на далавера е да се мери на средно, но ако ще го продавате на разпределителите не ти е опция, веднага ще те бучнат на ниско. Обаче наиситна с реактивната енергия трябва да се бориш. При късо кабелите ако не са надеждно закрепени са като живи. Аз не бих заровил 20 kV кабел директно, не и тези проводници, ако искаш да полагаш директно аз силно препоръчвам брониран кабел.
А за авариите, по добре да не си наоколо ако има авария в СН или ВН .

Нед Авг 06, 2017 8:54 pm
Профил
Аватар

тия фрези и ала-бала, нямат ли си PFC?
виж плазмите нямам никаква идея каква е формата на тока и подлежи ли на корекция въобще.
но за да се бориш с лош косинус, трябва да го знаеш къде е и да го бориш локално, при източника. това с кондензаторите не е днешно решение.

Нед Авг 06, 2017 9:30 pm
Профил
Аватар

Е та брониран ще е уж. Поне на такъв ми прилича. То в общи линии аз ги натиснах да искаме мерене на СН. Иначе няма смисъл. Съмнявам се да тръгнат да изкупуват трафото - първо вероятно близките 20 години няма да има на кого да продават освен на нас и второ ще им струва твърде скъпо. Все си мисля обаче, че проектантката е "посъветвана" как да проектира.

Дедо - нямат - половината са стари български другите са китайски. Водното е 50 киловата хидростанция, абканта и гилотината и те. Голямата плазма е инвертор - натоварена не съм я мерил обаче само при включен източник, амперклещите мерят 20А - та смятай какво чудо. Малката плазма е траф с тиристори.

Нед Авг 06, 2017 9:38 pm
Профил ICQ

Този който си дал като модел не е брониран, не бъркай защитният екран с броня.Ето този е брониран, но това е кабел, не е проводник, и е само до 6 kV. Не мога да се сетя, а и не виждам за 20 kV кой беше бронирания, ние на средно почти не работим та не ми се е налагало да купувам брониран на средно, то средно ако има нещо при нас ще е помпа и те са основно на 6 kV. Ето това е твоят : http://www.filkab.com/files/category_fi ... 617_bg.pdf, това отвън е защитен проводник ако случайно има пробив, той се връзва към земя, не е броня.
Сега ти си занеш къде и как го полагаш, виждал съм да зариват такъв директно, но според мен не е добра идея, но пък е най-евтиният метод.
http://www.cablecommerce.bg/bg/productdetails.php?id=19
Ето това е брониран с отделни защитни на фазите, но отново е кабел.

Нед Авг 06, 2017 9:45 pm
Профил
Аватар

Хм - добре де - тая патица що аджеба е решила такъв кабел да ползва а не този дето е на втория линк. Аз бих избрал него - ще се пъне само едно жило пък било то и доста по-дебело. Иначе предполагам ще се рови директно - не съм чел проекта.

Нед Авг 06, 2017 10:20 pm
Профил ICQ

Хммм това вече е въпрос към патицата, цената може да е малко по-висока, но само на кабела материала, като сложиш и полагане става различно. Тези единични кабели е важно как ще ги крепиш, а ти както разбирма искаш да ги ровчиш директно. Имаш брониран алуминиев, имаш и неброниран, масово енергото едно време /преди да стане електроразпрееделение :) / полагаше от този тройния без броня, но те по правило полагаха или в кабелни канали или в тръби. Бронирания по принцип ще е по-скъп, но аз бих спал по-спокойно. Нищо не те спасява ако го закачи някой с плуга, въпреки че бронирания ще издаяни повече, обаче те спасява срещо някой копач идиот, както и него , някой багерист който не е особенно упорит и др. такива. Най-вече спасява срещу гризачи, двойна стоманена лент ане съм виждал пригризана, обикновенно оглозгват до нея и спират. Другия ще му изгризат обвивката, току виж изгризли и медта, тя е мекичка, ако не я изгрезът ще почне да кородира, след време ще стане същото ...
При мен Алуминиев проводник започна всяка зима да дефектира, не средното, както казах ние още сме на времянка :) През изолацията прониква някак вода, започва електоркорозия, и за последните 4 години, 4 пъти сменяхме кабели на времянката, хем не са закопани а са в тръба.

Нед Авг 06, 2017 10:35 pm
Профил
Аватар

къв плуг бре, това трябва да се рови на поне 1.20м!
дори на черни връх, като копаха за нов кабел, от работника се виждаше само лопата, дето изхвърля пръстта.
представи си някой скиор да бодне щеката и да светне кат крушка :idea:

важното е да пази от малък и среден багерен идиот. по принцип не е лошо да има колчета и табелки 'кабел 20kV', обаче ще е като маяк в мъгла за берящите халумин ромляни. това е цивилизовани държави.

Нед Авг 06, 2017 11:55 pm
Профил

Ами по стандарт лента се слага, жълта .. мм вече забравих, за тоя кабел май на 30 см над него ли да беше ... за копаенето се вкопава, ама ако има кой да копае, те като изпратят техните строители познай дали ще копаят на 1.2 ... 650 м направо си го представям, те и багеристите може да го ударят през просото. Нашите са на около 50 см айде .. може да са на 70-80, но са изцяло в тръби, то по скоро е бетонен кабелен канал, и в него тръби.
п.с. за ромските събратя с големи букви, кабела е алуминиев, мед няма .. което е малко лъжа ама ... може да се хванат :D

Пон Авг 07, 2017 12:08 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща