|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:13 pm
Чуденка за кабел средно напрежение
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Чуденка за кабел средно напрежение
Някой има ли си идея как аджеба се смята сечение на кабел за полагане под земя за средно напрежение 20kV.
Направиха ни един проект за 400kVA трафопост и ~650 метра трасе със 3 х САХЕкТ 1х240 квадрата, което ми се струва ненормално много. Меренето е при трафопоста а трасето е от стълб на НЕК до трафа. Проектантката каза че го била сметнала и било на границата. А аз като го смятам излиза че и 16 квадрата ни стигат - то няма такъв кабел де - ама има 50 примерно.
Ако смятаме само активна енергия си излизат 12 ампера на проводник (по закона на ом), на това разстояние тоя кабел е 0.8 ома и пада ще е около 7 волта или 115 вата. Както и да го смятам загубите са 0.1% а доколкото разбрах се гонят максимум 2%. Между другото по проект предпазителите СрН са 32А.
И в крайна сметка има ли някаква странна шаманска формула с която 0.1% става на 2%. Какъвто и cosf да имаме не ми се вярва да "стоплим" това кабелченце толкова.
|
| Пет Авг 04, 2017 9:10 pm |
|
 |
|
sthx
|
 Re: Чуденка за кабел средно напрежение
Сметките за тая техника са други и зависят от много фактори. Трябва да се има предвид и коефициента за неравномерното натоварване на фазите. Ето ти една малка табличка: http://www.filkab.com/files/catalogs/file_31_bg.pdf
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Авг 04, 2017 10:16 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
ами да ти кажа нормално е, а и като се изгражда трасе СН се спазват и нормативи. Ние за няма и 100 kVA пускахме 150 кв по спомен ... сгеа може и 120 да са били, то беше преди 8 години. Виж в линка на колегата, не са само таблици, има методика за изчисление на кабели, но не и нормата.
|
| Пет Авг 04, 2017 11:29 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Този документ го гледах - първото нещо което се вижда е допустимото токово натоварване на кабела - за 240 квадрата е скромните 600А - само 20-тина пъти повече от предпазителя на трафа. Знам че има и други фактори като се смята, ама чак пък 20 пъти. За това питам - може някой да е чувал нещо по въпроса.
Тони - норматива е че "патицата" дето прави проекта и "диктуват" от някъде. Днес гледах документацията - никъде няма написано как аджеба ги сметна тия 240 квадрата. Нали не го плащат те кабела. Ако има 2% загуба няма да ги плащаме ние щото меренето ще е при нас. Интересно - кабела на жерето е има-няма 150 квадрата и захранва още няколко обекта, явно ние сме най големите будали за да си пускаме дебел кабел.
Нещо тая методика много "шаманска" в тоя документ.
На този етап ще ни е по-изгодно да слезем на минимум кабел, както си е нормално да е, и да инвестираме в корекция на cosФ, щото в момента нямаме.
|
| Пет Авг 04, 2017 11:38 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Вземи за мостра един метър от този кабел и "посъветвай" с него проектантката. То само от НЕК-а излизат толкова дебели жици. Нали работих в ел-монтажи: най-дебелият който имахме и сме слагали за такива трафчета е двеста квадрата. Сигурен съм, защото в колата имам една "обелка" като средство за съветване.
|
| Съб Авг 05, 2017 1:21 am |
|
 |
|
ToHu
|
Кабела се смята не на номинаелн товар а според неговата дължина, вътрешно на трафа, токове на късо и т.н. Не съм смятал от МЕИТО, въпреки че съм направил 30-на дипломни и стотици курсови проекти точно по тази специалност. Като имам такава чуденка изпозлвам софт, т.е. карам колеата да изпозлва софт, мисля че беше шнайдерски, задаваш си параметрите на трафа на трасето и т.н. и то ти дава що за кабел трябва да използваш. Освен тов атия кабели като се пускат почти винаги, да не кажа винаги се предвижда да могат да пренасят доста повече от твоят траф. Твоят траф сигурно електроразпределитрля ще го изкупи, и те искат като има утре някой на 200 м от теб, да не теглят цялото трасе а да го присъединят към теб. Например ЧЕЗ използваха нашият кабел за да присъединят нягоре цялото село. Не само нашият де, но в участъка в който имахме трасе те не изграждаха друго. направиха си муфи и вс. останало при нас, и дане повярваш не ни искаха пари за това п.с. но това че захранихме селото не значи че ние сме присъединени, още сме на времянка 
|
| Съб Авг 05, 2017 2:07 am |
|
 |
|
Cekins
|
В нашия случай няма особен смисъл от такива гимнастики - освен нас други наоколо няма. Най близкото което е до нас е един бивш завод (нашата база е била част от този завод) и те имат 2 х 20kV и 1х110 kV трасета в црп-то си. Ние в момента вземаме 20kV от тях обаче ни го продават на абсурдна цена, която докато харчехме малко, беше поносимо, ама сега с водното и голямата плазма и всичкото нова машина дето влезе, нещата ескалираха. Трасето е много криво и подземно - има 5 - 6 завоя и на три места минава под път. Селото в тази посока си е захранено много отдавна и там проблеми с тока нямат, че да ползват нас за подход - а и това са 650 м. подземно трасе а до селото има още около 3 км. Всички други работещи обекти наоколо са захранени от същото жере от което и ние ще се захраним или от съвсем други места.
Това шнайдерското го мернах ама нещо не видях сметалка - може и нещо друго да съм гледал.
|
| Съб Авг 05, 2017 9:03 am |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
не е ли редно ако има по големи загуби те да се калкулират към таксата за пренос? Ако не го правят и искат да спестят от загуби и да ви таксуват на общо основание, тогава може да ви пробват и с 1000мм2 ако мине номера Сега като се замисля, 2% загуби от 400кВт е 8квт, което за година е 70MWh. Това само за активна. Нямам идея за цената на тока, но ако е по 10ст/квч това са 7000лв/година. едит: сега погледнах цена на кабела че ми стана интересно ето тук е по 29лв/м https://www.elbulgaria.com/c22/p36477/s ... kabel.htmlили общо за 3х650м е 57клв. Мисля че сечението от 240мм е избрано по чисто икономически причини. Дори и някой да ви прекара без пари трасе със 2% загуби, след 8г кабел от 240мм2 ще се е изплатил на цяло
|
| Съб Авг 05, 2017 1:50 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Малко корекция в цифрите да ти направя - първо цената се договаря и в нашия регион се стига до 7.8 ст. Второ в 240 квадрата само при активна загубите ще са 0.1%. При реактивна да скочат до 0.3% - 0.4% ама ме съмнява да е повече. И трето цената не е чак толкова висока - около 12 лв. без ДДС на метър. И четвърто - ние в момента имаме общо инсталирана мощност 270 кв. (по груби сметки). Реално погледнато в момента харчим около 20MW месечно. Слагаме 400kVA траф за да имаме запас (и то слагаме такъв щото няма 350).
Ще се изплати ОБАЧЕ за кого? Кабела го плащаме ние а не доставчика. Целия проект си го изпълняваме за наша сметка. Нали се сещаш че загубите са недоказуеми ако нямаш електромери от двете страни - все пак говорим за търговски взаимоотношения - не може някой да си измисли "ами те загубите са 2% - плащайте ги" - такива филми няма. Ако случайно се стигне до слагане на такъв кабел и ни накарат да плащаме такива загуби, ще има разправии и ще трябва да ми ги докажат. А и както казах - аз икономията знам как да я направя ама ми трябват едни 20к лв. за косинус корекция. Ако спестим 10к лв. от кабел, ето ти половината кондензаторна система.
|
| Съб Авг 05, 2017 3:10 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Явно аз нещо не мога да вдяна. Загубите ги плаща клиента по един или друг начин. Щом поръчвате 400кВА за толкова и ще е проекта. На проектанта му дреме на шишарката колко от тези 400квт реално ще се използват. КосФ има значение очевидно, и при положение че нямате корекция още по вече става ясно че е нужен дебел кабел. Относно електромерите от вдвете страни - просто няма нужда от 2 електромера. Един електромер за активна и реактивна + параметрите на линията като RLC и загубата може да се сметне. Почти съм убеден че тази загуба ще е от голямо значение за очефтата която ще получите.
С коригираните данни калкулатията по горе става: 1. 650м х 3 х 12лв = 23.4клв без ддс 2. (2-0.4)% от 400кВт за 1 година е 56MWh . Това прави 0.078 х 56064вч = 4372лв
1/2 = 23400/4372 = 5г 4 месеца.
Експлоатационният срок определено се предвижда да е повече от 6години, следователно 2% загуби са недопустими. Тази сметка може да я направи всеки който и идея си няма какво е ток.
Не че искам да се заяждам, но аз не виждам нищо нередно от това някой да иска 240мм2 при горните условия.
|
| Съб Авг 05, 2017 4:10 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Щото не го плаща той кабела. То така може и 1000 кв.мм да си поискат.
А няма ли да искат да им платим загубите по цялото 3 км. трасе от подстанция Разград до там където ще се закачим? И то при положение че до там са 150кв.мм. въздушно. Тия бакалските сметки и аз мога да ги направя ама проблема е че са бакалски.
|
| Съб Авг 05, 2017 4:16 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Виж сега, тези 150 кв въздушно сигурно са пускани нявга ей така малко на око за някава конкретна цел, или конкретна консумация, но това че си има някакви норми на проектиране не променя ситуацията. Първо при теб трбва да смяташ на база траф, а не на база твоята консумация, след това трябва да взмеш в предвид както загубите, така и тов акеото ти казах относно токове на къси и т.н. Да речем че сигурно може и с 185 кв да минете или дри на 150 ... този кабел е алуминиев, колко ще се спести от къмцена ? По цена листа а филкаб разликата между 240 и 150 е 4.50, на практика ще е по малко,освен ако не ви одира някой. Според мен си е нормално, 660 м са има няма 7 хил, сложи ги по 3 стават 21 хил. Полагането в земя на този кабел все си мисля ченяма как да е по-малко от 10 лв/м ак само го копаеш и пускаш, ама да речем че вв вашя регион може да е по-евтино .. да ама не можеш да го копаеш и пускаш, козата си иска пръч, на това разстояние ще имаш няколко шахти ще имаш бетон, реално цената на инсталирането му ще е не по-малко от половината на цената на кабел 240 кв. Т.е. дори и да отидеш на 120 кв, икономияа кото ще реализираш от цялото нещо са някакви 10-15% ... помисли и си отговори струва ли си. Може да решите да го пускате в тръби вместо да му правите бетонен траншей, но пак няма да е много по-малко, копане и то дълбоко защото си има стандат, на 20 см не става, полагане на тръби, бетонни елементи, шахти, зариване частично, полагане на маркировка, зариване пълно, опъване на кабела ... не знам но аз за най-обикновен брониран кабел да го пусна по скара вземам между 4-8 лв/м. Та виж общата цена и прецени до колко икономия от кабела е целесъобразна.
|
| Съб Авг 05, 2017 4:48 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Не съм гледал офертата за полагането - знам само каква цена са им дали на тия дето ще го полагат и те как са го оферирали на нас. При разлика 4.5 излиза малко над 9к. лв. разлика. Кажи речи 30%... за кабела. При СМР-то сме на далавера - имаме строители на заплата. Доколкото знам голяма част ще си го правим ние - остават само материалите. За останалото съм съгласен.
Въпроса си остава принципен - нужен ли ни е този кабел.
|
| Съб Авг 05, 2017 6:42 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Много фрапантна разлика между твоите 16 кв и проектнтските 240. Да не са ви смятали на 380В?
|
| Съб Авг 05, 2017 10:13 pm |
|
 |
|
Cekins
|
По закона на Ом излизат 16кв. минимум. Реално минимума който може да се купи е 50 кв. И аз за това се усъмних ама не се връзва. Лелята знае че ще кара 20kV. Почвам да се съмнявам да не би да е смятала на 6kV. Ама пък е написала предпазителите на високото 32А, което е малко под 3 пъти тока при 400kVA при 20kV. За 6kV излизат 36 ампера на фаза - пак не се връзва.
|
| Съб Авг 05, 2017 11:39 pm |
|
|