|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 8:23 pm
| Автор |
Съобщение |
|
slav4o.com
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
 Re: Какъв флюс?
Забравих да кажа, че има СОТ кабели, ( явно са алуминиеви ) които не могат да се запояват
|
| Пет Авг 04, 2017 9:05 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Хмммм, от 20 години с това се занимавам но такъв не съм виждал, ти сигурен ли си ?
|
| Пет Авг 04, 2017 11:14 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Понеже запоявах едни светодиоди поръчах на човека за който работих, му казах да купи " СОТ кабел". Той донесе един досущ като този, който използвахме във СОТ фирмата която работех. Тоя от "моята" фирма се запояваше. Само да допълня, че става дума за бракувани изрезки  Само, че жичките не хващаха изобщо. И седяха малко изпънати и твърди ( като ресорни пружини). Един познат, който работи в друга СОТ фирма, ми е казвал, че ги задължавали да калайдисват краищата на проводниците. Въпросният кабел не е купуван от специализиран магазин за охранителна техника. Дали е недопустимо за СОТ да се използва такъв тип - не мога да кажа със сигурност. Но предвид, че не се калайдисва или запоява, обикновено, едва ли е проблем... В друг специализиран магазин ми казаха, че нямало такъв тип кабел а се водел ШТРВШ 6х0.35 или нещо такова. И той е меден ( проверявал съм го).
|
| Съб Авг 05, 2017 12:24 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами всички СОТ кабели които съм виждал са медни, а аз съм виждал доста  Има калайдисани и некалайдисани, но алуминиеви или някакви други не съм виждал никога. Странна работа. При нас задължително се запоява, то нашите системи повечето нямат всъщност клеми с болтчета, всичко е на спойка. Знае ли човек, на някой голям обект някой инсталатор може да е направил невероятна икономия като е купил алуминиев сот кабел и е спестил някой лев ...
|
| Съб Авг 05, 2017 12:56 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз наскоро попаднах на мишка, на кабела на която лепнеше магнит.
|
| Съб Авг 05, 2017 10:04 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
ТоНи - има боклуци дето са от сплав от неизвестен брой метали. Най-вече желязо - аз съм попадал на такива и ги познавам само докато ги пипна. Разни китайски дървета - не знам как им оттърва да внасят кабел менте. Между другото тука в Разград има два основни магазина за ел. материали и от единия са ми разправяли как са купили мостов кабел 2х2.5 който си е изглеждал като меден обаче бил твърд и после го пробвали с магнит - лепнел. За капак му измерили сечението и бил 1.9 кв.мм. Някъв македонски. Да не казвам че бях взел един като за слушалки (2х2х0.25 с ширмовка) който пък въобще не можах да го калайдисам - пробвах с няколко много яки флюса и все греда.
И понеже темата е за флюсове - опитвам се да регенерирам паста за запояване - някой има ли идея с какъв флюс ги джуркат. Имам прясна с която дойде една спринцовка флюс за добавяне обаче не мога да определя какъв е и няма никакви надписи. Старата паста я промих с кореселин и спирт и направих една проба да смеся малко с новия флюс и работи, ама не искам да го хабя, че и новата не е чак толкова нова. А от старата имам кажи речи 1/3. Не че е проблем ама 100 лв. за 250 гр. не е малко.
|
| Съб Авг 05, 2017 11:22 am |
|
 |
|
slav4o.com
|
То аз имам един български който явно е железен, но желязото си се запоява, макар и доста зор. От калпави кабели съм случвал помеднени обаче. И отначало хващат и като понагрееш медното покритие прегаря... А един друг случай кабел 2х0.5 като го видях у дома, гледам го тънък ми се види. Взех шублера - меря 0.5 мм. Сещам се бързо, че това е диаметъра. И гледам на кабела написано 2х0.5mm а не 2x0.5mm2  викам си не лъжат...
|
| Съб Авг 05, 2017 1:03 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
На мен ми се намира solder wick който няма нищо общо с мед, както и изобщо не дърпа припой. Подозирам е купен от Щайнбергер, раят на съмнителните китайщини.
|
| Съб Авг 05, 2017 1:45 pm |
|
 |
|
slav4o.com
|
За това не знам, но за въпросния СОТ кабел уцели 
|
| Съб Авг 05, 2017 1:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами какво да кажа, иначе има кабели които по стандарт са смесени жила, сотмана и мед, и такива които са помеднена стомана, но те не са сотджийски. А относно обозначения а сечения, това за виси от типът кабел, някои кабели с еобозначават по сечение, други по диаметър. Например много от комуникационните и сигнални кабели като JY(ST)Y 2x2x0.8 това е кабел с диаметър 0.8 а не със сечение 0.8 кв и не са само тези, много са така.
|
| Съб Авг 05, 2017 4:25 pm |
|
|