|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:13 am
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Altium Designer...
санди, не съм го пипал още 2.2. то за 6 месеца направиха 6 ъпдейта на 2.1, дори не съм ги качил всичките, защото не са ми в обхвата на моята кирка. исторически в Русия се ползва масово PCAD още от време оно. при една от командировките ми се върнах с един кашон дискети и още един кашон (пак от дискети) микрофиши за документацията. носих ги като ръчен багаж в самолета  условието на руснака беше да му занеса 2 кашона празни дискети. миналата година си говорих с местния гуру, който дистрибутира ментора по техните земи. каза ми, че имат около 600 легални ползватели на различни по размер ментори и поне два пъти повече нелегални. редовно правят курсчета и за чайници и за напреднали. по принцип отговарят на всички питащо, независимо дали са легални или не - нелегалните, казва, по принцип имат потенциал да станат легални, ако започнат работа в някоя корпорация или се доберат до държавно финансиране. чудеше се какво ще стане, ако наложат санкции и на тази материя. но е факт че много хора си копаят сериозни проекти, от което пък следва натиск в развитието на производството - платки, P&P и т.н. защото сложните платки ги правели в чужбина. не беше особено словоохотлив по темата производство, но явно имаше информация за проблемните места. останалите любители и по-непретенциозни проектчета (да ги наречем граждански) хората все още си ги бичат на PCAD, при това стари версии. нещо като Тони с 99SE. но не обсъждахме Алтиума, времето му беше малко, а аз имах списък с болежки и исках да постигна максимална полза от "експеризата" му. човека наистина владееше Силата и доста неочаквано за мен беше склонен да я сподели с потенциален враг. смееше се "какви врагове може да сте ни вие? вие сте ни партньори на дипломатичен сленг". и ми разказа вица, дето Вълчо опечален поднася цвета на гроб, на който пише "тук почива моя партньор Зайо"
|
| Чет Авг 03, 2017 10:29 am |
|
 |
|
SandyTodorov
Ранг: Минаващ
|
Е бъзиках се естествено. Аз съм минал през почти всичко. Да PCAD беше тежката артилерия на DOS програмите, ама умря, на края Алтиума го купи и до уби. Протела (Алтиума) е единствената без DOS наследство и и личи. На останалите начертаването на схема е мазохизъмq в това отношение OrCAD е преди всички. Вярно е че повечето проектировчици на платки това не ги бърка, тъй като нищо не разбrрат от схеми. Само като видиш как е начертана една схема веднага разбираш колко много твореца й не я разбира, справка Руски схеми. Обикновено за да я разбера как работи трябва да си я пренарисувам. Е Алтиума не е без кусури но е най бързоразвиващата се. Основния им проблем са многото бъгове и с всяка нова версия все по нови .....! Ще видим 18 версия на финала е и е уж бая многообещаваща, че и най после 64 бита.
|
| Чет Авг 03, 2017 11:16 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Аз мноого отдавна /окло 94-95/ бях оркад ползвател, но нещо като излязоха джам версиите не се разбрахме, то беше sdt и pcb ..., едното беше draft.exe другото ... не помня, а май имаше и нещо дето правеше от схематика net лист ... , търкалях го на едно 386SX, голяма работа беше.
|
| Чет Авг 03, 2017 11:26 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
А някъде около тридесета версия ще направят в Алтиума и поддръжка на процесори с няколко ядра. А не като сега - като види такъв, да натиска сам "F1" и да чете какво ли е това животно... 
|
| Чет Авг 03, 2017 11:28 am |
|
 |
|
ToHu
|
А това само като видя нещо такова 12.5 GB и инстиктивно ми се иска да тръшна мишока в земята. Ще си сложа един диск 15 Gb както беше на времето и каквото се събере събере се, ако не се събира значи не е за мен. Не мога да си представя какво има в тия 12 Г, солида и те с някакви такива инсталции, а колкто и да гледаш разлика с 2007 няма почти никаква, ако изключим шареният интерфейс и някоя друга безмозъчна функция която няма как да докара разликата в Мб.... много е отчайващо с новите софтуери, Дедо може да каже за новите менторски, но предполагам и те не са подминали модата ....
|
| Чет Авг 03, 2017 11:33 am |
|
 |
|
SandyTodorov
Ранг: Минаващ
|
Е просто има две версии едната 32бита (3,03Гб) другата 64бита (4,83Гб) А има и 3D библиотеки 2,26Гб и документация 1,85Гб
А в последните Солиди си има и почти пълноценен Алтиум вече. (SolidWorks PCB)
|
| Чет Авг 03, 2017 11:47 am |
|
 |
|
ToHu
|
640 кб са достатъчни за всичко ... това бате били трябва да си го повтаря като мантра всеки път когато някой напсува майкрософт ...те са един от основните двигатели на тези безумно големи, и бъгави софтуери, с техните измислени фремуроци ... както и да е, колкото и да плачем нищо няма да се промени. Аз затова съм минимизирал употебата на нови версии. Може би единственият смисъл от нов кад продукт в тази сфера са възможностите за симулация, но както казах за съжаление отдавна не се занимавам със сериозни неща, и общо взето симулацията в 3-ти продукти за момента ме устройва, когато изобщо я правя, не съм пускал симулатор и аз не помня от кога. Дедо с неговите платки го разбирам, но аз съм далечко от там, последната платка която може да се нарече сериозна беше за един Via Eden, и тогава я направих с протел, и си тръгна и си работи, не съм имал сериозни ядове, ама то и няма много от къде , 133 Mhz памет, протел плюс спектра нещата станаха прилични, мина си и EMI ... от тогава само само мигалки правя, дали ще е захранване или усилвателче все е в категорията мигалка, като се сетя че навремто един "тъп" усилвател за фотодиод му отделих 6 месеца докато стане както трябва, та да му докарам и динамика, и шум, та охлаждахме и диода предател, и захранването да не вкарва шум, па да въртиш и едни степери и от там да нямаш шум ...... нещо такова дето да има p,n,u не съм правил от има няма 15 години .... дори сигурно толкова съм оглупял, че вече не мога и да го направя, но това е живота.
|
| Чет Авг 03, 2017 12:02 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да, както казва Санди, в сглобката има няколко продукта. дори има нов DC (това е друга схематика, различна от DxD). защо сглобяващия го е направил така, си е негова работа.
аз отдавна си правя мои сглобки за инсталации, не е някаква ядрена физика. но принципа на Мечо Пух - "колкото повече, толкова повече" в случая е удовлетворителен. много се дразня от сглобка, в която няма документация, примерно. щото, колкото и да си напреднал, трябва да четеш pdf-и. да, огромни са, четат се основно с Find, но без тях си като червената шапчица в гората. понякога дори се налага четене на документи на стари версии, защото и в ментор пишещите документацията не са пипали софтуера лично.
в новата версия започват някаква революция в автоматизацията (разбирай скриптовете). вече правиха 2, последствията още се усещат. по принцип проблема им е, че са основно базирани на VBS, въпреки че може да се ползва и JS. но купища скриптове са написани на VB. и това е проблем в не-win среда.
казват и че са барнали скоростта на някои неща, които може би не са толкова критични като скорост - работа в екип (планировка), CES (за мен си работи достатъчно бързо), зареждал се редактора с 17% по-бързо (пука ми на шишарката), въвеждат атрибути, позволяващи ограничена видимост в схематиката (трябва да го видя, за сега не мога да си представя за какво ще е полезно).
Санди е прав за схемите. аз също се опитвам да обяснявам на всички, че схеми се четат от хора. на нетлистера му е все тая как е начертана. в ментора дори има начин да си вкараш цялата схема като табличка (полезно е за много FPGA, където чертичките така или иначе не значат нищо, а и подлежат на оптимизация). но когато чертаеш нещо по-традиционно, трябва да спазваш някакъв стил. примерно не трябва да се дзвериш повече от 2 сек тия 4 диода грец ли са, тоя транзистор емитерен повторител ли е и т.н.
аз от години слаган на схемите и допълнителна информация - примерно пинове на чарка, 3D картинка с куплунга на платката, формули за смятане на делителя за DC/DC, тест поинтите къде са и на какви координати, понякога дори тайм-диаграмки слагам. схемата трябва да е четима и да е полезна за човека, който си скубе косите с желязото. и по възможност да му спести отварянето на още 10-2 pdf-а за отделните чаркове. на по-сложни проекти задължително има и по няколко параграфа описание с думи прости какво и как работи на съответния лист (отпечатва се на гърба след сгъване)
|
| Чет Авг 03, 2017 12:19 pm |
|
 |
|
ToHu
|
За изчертаването и описанието съм напълно съгласен, най-обичам схеми на които не можеш да разбереш кое къде е, стара я се и по възможност, където това е релативно де, сигналите да вървят в една посока, от ляво на дясно, дори някои чаркове, основно процесори, ги имам в различни варианти точно заради това, примерно имал съм бутони или някакви входове и ако порта се окаже отдясно гледам да направя нов елемент и този порт да е от ляво. И аз обичам като видя схемата и да стане ясно кое какво е и как работи. Усулвателя на Санди си го представям нарисуван /не случайно пиша рисуван / от някои от тия юнаци които документират демо китовете, и гостпод няма да разбере че е усилвател. Покрай тоя ADAU на аналог на няколко пъти им разглеждам схематиката на демо борда, не че не може и по-зле, ама може и много по-добре, епрома всеки път го диря по 1 мин докато го открия, не за друго но в чаршафа написали че търси еепром на адрес на който всъщност не го търси, два пъти пускам платка и два пъти сетвам грешния адрес щото чета pdf и помня колкото светофар.
|
| Чет Авг 03, 2017 12:37 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Някой ползвал ли е екзотики като Case и BAE?
|
| Чет Авг 03, 2017 1:22 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Първото не съм го чувал, а второто го свързвам със съвсем други неща, като отрбранителни системи. Сега го загледах, не знам за друго но скрийншотите от интерфейса ме кефят, изглежда много просто и изчистено, не виждам нищо от модерните днес тенденции, но едва ли ще имам време за заигравки, ако ще уча нещо ново то ще е нещо което си струва, с други думи ще се поддам на тъмната страна ... но и за тов ане мисля, че ще имам време, а и Санди с тоя линк от 12 Гб ме уплаши 
|
| Чет Авг 03, 2017 1:40 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
Пишете си вие, аз до 2 часа трябва да съм поръчал и домочадието се връща.
|
| Чет Авг 03, 2017 2:45 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
Айде вече се пече се вече в pcbway от вчера сутринта, 5 панела х 5 платки плюс стенсил 48часа, 3-5дни доставка - всичко 300 зелени. И малко мито ще има, може би и ДДС. Да видим. A, ето ви и малко детайли 135/70мм, 0.2/0.2 пътечка/растояние м/у пътечките, мин.виа 0.3/0.6, 4 слоя, към 300 елемента. Компоненти само от едната страна.
|
| Съб Авг 05, 2017 11:00 am |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Здравейте! Мъчи ме един проблем в Алтиума, и все на ръка го правя. Проблема е следния. 1. Имам прекарана писта, която е част от някакъв нет. 2. После правя някаква промяна, която премахва частта която е задала нета на тази писта, и след този етап, пистата остава БЕЗ НЕТ. 3. После добавям нов чарк някъде, който реално трябва да зададе нов нет на тази писта, обаче вече старата писта без нет си остава пак без нет, и ако искам трябва да я изтрия и прекарам цялата на ново.
Няма ли начин да кажа на някаква вече прекарана писта и всичко което опира до нея, да стане част от някакъв нет?
|
| Съб Авг 05, 2017 1:12 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
S, P; F11 и посочваш какъв нет искаш да бъде
|