Отговори на тема  [ 1396 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 94  Следваща
Лаптопско проблемно видео 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Лаптопско проблемно видео
Цял ден съм връзвал домати, че ги изтървахме :)
Прикачени файлове:
IMG_20170727_125504-M.jpg
IMG_20170727_125504-M.jpg [ 198.45 KiB | Прегледано 3381 пъти ]

Тази година майка ми прекалила с едрото - това на снимката е дребно в сравнение с Холандски розов, който нито е розов, нито става за ядене.
Добре, че е турила и малко "Балкан" за консерви и истинско розово за салата.

Чет Юли 27, 2017 11:40 pm
Профил
Аватар

Леле, ще ми запазиш ли малко семки?
От различните видове, холандски не искам ни да чувам, нито да виждам.

Пет Юли 28, 2017 8:40 pm
Профил

Tова със семките е доста несигурно. Ако са хибридни доматите, пък каквото и да било , на следващата година резултатът ще е плачевен. За семки - най добре е пликче от сигурен семепроизводител.
Бонго, миналата седмица набрахме две препълнени кошници само такива едри домати. Един от тях тежеше 560 гр. По неволя снимах жената с доматите, но не ми се си ще да я побликувам тука , за да не се чудите с какво се хваля. :D

Пет Юли 28, 2017 9:21 pm
Профил

На фотошопа - изрежи доматите, и няма да има недоразумения.

Пет Юли 28, 2017 9:36 pm
Профил
Аватар

А бе повечето са хибриди, май само истинското розово не е (ще проверя), а "Биволското сърце" на баба се загуби отдавна :(
Специално ходих да си откъсна от това на снимката (пак няк'во сърДце беше, ама чуждоземско) - мии не е кисело и няма дървесина вътре.
За догодина и аз ще се намеся, че аман от експерименти.
А краставиците: "Гергана" за дълги и мнооого корнишони, за предпочитане български.

Пък поливането - капково, естествено. А над доматите покрив от найлон.

П.С.: Тъкмо изтеглих стандартен "Балкан" - 170гр. Чудото от снимката е поне 5 пъти по-голямо (ъгълът е кофти) освен това е от средният ред... Ама не става: един домат може да "изпие" почти кило ракия или трябва половината да сложиш в хладилника или на кокошките на комшийката...

Съб Юли 29, 2017 12:17 am
Профил

Не става да садиш хибриден сорт и някъв друг уж хубав истински едни до други, пчелите опрашват наред и семето на уж истинския ще се прецака. Узрели домати не се държат в хладилник, променя се вкуса, най-добре на сянка до към 25 градуса, ако не са мити и наранени могат да изкарат до седмица ако е по-хладно.
Краставици ако ви се ядат хубави само един Японски сорт "таки" нема такива вкусни и крехки краставици, лошото е че са на големи опковки семките и са доста скъпи, мисля че бяха в консерва като бира но не съм сигурен.

Съб Юли 29, 2017 12:50 am
Профил
Аватар

аз не мога изобщо да схвана - защо холандците продават такива боклуци и ги купуват/дистрибутират в цяла Европа, че и навън.
Ясно, че за някои всичко е цената и редовната доставка, но аз бих ял само лятото - но поне да е качествено.

краставиците, били те и корнишони - ами то само "съединителна тъкан", за какво ми е да я ям тая дървесина.
Оня ден побеснях - купих уж от едно стопанство, което сади и берат сами (предимно ягоди, и разни салати),
викам си тия хора разбират, няма да са взели боклуци. като взех да ги режа краставиците, лошо ми стана.

с доматите ви е ясно - цвят, твърди като камък, кора по 1см дебела и вътре или нищо, или развалено нищо.

Толкова ли всички други страни не могат/не можаха да сътворят нещо по-вкусно и никой не им го казва в лицето на тия,
че не стават за ядене...просто не става, нищо лично (ако ще си говорим за лично, продуктите на Филипс май и те са така,
прехвалени, скъпи - а като вземеш да ги използваш, дърво)

Съб Юли 29, 2017 12:59 am
Профил
Аватар

pipilica написа:
Не става да садиш хибриден сорт и някъв друг уж хубав истински едни до други, пчелите опрашват наред и семето на уж истинския ще се прецака........

М'не, не съвсем. Освен това има древно правило да оставиш за семе от първите, което е няк'во ограничение за кръстосаното опрашване.

Съб Юли 29, 2017 1:42 am
Профил
Аватар

Значи, това от снимката е "Сърцето на Албенга" и не е хибрид, нито е лошо.
Хибрид е кръглото ранно и високодобивно "Балкан".
Розовото било "Розов Идеал" също не хибрид, имало и няк'ва "Нона" която нито можах да различа, нито да гуглосам.
Яд ме е, че нямаме биволско/волско/българско сърце които също не са хибриди.
Чери имаме от най-простото - саморасляк из градината и е доста устойчиво на болести.
За холандеца не ми се приказва.

П.С. Доматите са пръскани само един път с... листен биотор.

Нед Юли 30, 2017 12:37 am
Профил
Аватар

Значи Ноната била Дона и май не е хибрид (оскъдни сведения). По размер конкурира холандеца, но има значително по-добър външен и вътрешен вид. Има и добър добив, подходяща е за консерви защото не е много чорбеста. Само дето не е розова и леко накиселява. За хибридния Балкан остава само по-ранното зреене и фацата, ама тя не се яде, иначе е воднист и кисел макар и без много дървесина.

За догодина съм си харесал (по ред на изброяване): Сърцето на Албенга, розовия Идеал и/или още нещо сърдечно розово, Дона ако не ми изиграе някой номер и нещо ранно, евентуално Балкан защото е изпитан, ама малко количество.

Нед Юли 30, 2017 11:37 pm
Профил

Сан Марцано?

Пон Юли 31, 2017 11:20 pm
Профил
Аватар

Абе я кажете, май е стара тема, как са разните еко-магазини, в смисъл

1. Истински хляб (в смисъл мераклийски и със истински продукти).
2. Истинско мляко (прясно, кисело, краве, овче, биволско), сирене и кашкавал.
3. Плодове, зеленчуци.
4. Месо (може и без него, че май усложнява нещата).
5. Сокове и компоти, сладка.
6. Вино, ракия и разни вишновки (това също май усложнява историята).
7. За малко да забравя курабии, питки, баници и т.н.
8. Билки и подправки.

Такова нещо виждали ли сте работещо, и то добре работещо? Сигурно е някакъв кошмар от
данъчна и регулаторна гледна точка. Или освен човек да го организира като частен клуб.

Това няма нищо общо с класическите баничарница, хлебарница, сладкарница и прочие.

И изобщо такива чудеса виждали ли сте, освен на село?

Вто Авг 01, 2017 2:22 pm
Профил

Ами моя опит, не претендирам да е точно така :
1. Хляб, ако говорим за вкусен намира се, ако говорим за това кеото съдържа не знам, аз почти не консумирам. купувам от едномагазинче чат пат до нас, става за ядене, не е лош.
2. За прясно има някакъв шанс, за кисело в магазин май почти не съм срещал, казвам почти щото има шанс да съм забравил, иначе бих казал забрави, вкл. и тези еко меко, и по 10 лв да е бурканчето все същата боза.
3. Хммм никакъв опит, източниците ми са два, фантастико и пазар Ив.Вазов, определено има голяма разлика от пазара до фантастико, но със сигурност не са био, но има вкусни домати най-вече, за друго не знам.
4. Месо се намира, пак дали е био, еко и т.н. не знам, но хубаво месо се намира. както стандартно така и по нестандартно, имам в предвид телешко годно за скара
5. никакъв шанс според мен. Едно време си купувах сладка от тук таме като пътувам, бяха хубави, ама и те се изхитриха, и там вече пълни боклуци. Преди седмица си купих едно сладко от рози от едно бабе в Копривщица, но не ми е останало време да го пробвам да видим дали е истинско или менте.
6. Вино и ракия има хубави, избор голям, за вишновки, пелини и др. подобни не знам, не съм виждал скоро.
7. Курабии баници и питки, аминамират се. За баници се сеам за 1-2 места, курабийки също, говоря за вкусни и добре направени,какво има вътре не знам и не ме интересува :)
8. За билките има аптеки, за подправките на мен ми е зор, особенно за пресни такива.

И ако питаш дали всичко тов аго има на едно място, ТЦ, ама ТЦЦЦ с голямо ЦЦЦЦ, общо взето ако си късметлия това ще са 6-7 магазина, ако изключим нещата които казах че са невъзможни за намиране, поне според мен.

Лошото е че и по селата взеха да чезнат много от тия неща, баби си купуват компоти от магазина ... до преди 10-на години бабата вареше сладка и лютеници, в Шумен имаме къща с двор та е удобно, но вече не се занимава, ама тя стана на 88. Майка ми и тя нещо май се отказа да си прави каквато и да е зимнина, преди се намираха я лютеница, я някой компот или домати, вече май няма нищо.

Може да ти звучи странно,но последният ми спомен за хубав кашкавал и сирене които съм купил са от САЩ, а скоро ходих за малко до гърция и в някои ресторанти и сиренето и кашкавала бяха хубави, не във всички. у нашенско единствения продукт с гарантирано качество са лайната. Не се сещам за еидн продукт или производител който да е напраивлнещо качествено и да е задържал качеството. Например на фикосота кашкавала и сиренето не бяха лоши /тертер/ обаче много бързо висока остана само цената, качеството хич го няма. кашкавала вече е тотална боза, сиренето и то се сбози, особенно това в пакетчетата. както се казва всяко чудо за 3 дни.

Между другото по разни магазинчета се намират продукти от уж тоя или онзи манастир. Някои лютеници не са лоши, но кой зане къде и кой го бърка, сигурно връзката с манастира е че има манастир в близките 100-на км.

Вто Авг 01, 2017 2:42 pm
Профил
Аватар

аз затова питам - изключвам тотално ширпотребата
говоря за магазин за който знаеш, кое от кой (буквално) е дошло

питам, защото като бях в Хисар, и ходих до Калофер да търся една пътека, която така и не намерих,
защото ме мързи да питам или по-принцип / та влязох по погрешка в село Васил Левски и веднага метнах око на това, че и си купих
и изобщо не съжалих
http://hranaotbalkana.bg/bg/Ferma_Pod_B ... c245-p2059

та говорим да магазинче/клуб което да сбере такива неща и примерно да пече/готви за вътрешна употреба, т.е. за ограничен кръг хора,
който може да се разширява, ако има интерес, но все пак няма амбиции да става нещо голямо, просто за да знае човек - кое откъде идва, как идва и дали е добро или не

Вто Авг 01, 2017 3:01 pm
Профил

Аз съм сигурен че само от хората в форума може да се издържа един такъв магазин, обаче кой ще се жертва да го развива ? Не е проблема д анамериш един качествен производител, проблема е да си остане качествен и след 5 месеца. Нямам никакъв проблем да намеря хора които са готови да плащат и тройни и петторни цени за качествени продукти, но продуктите ги няма. Това ще си е голяма разправия з акойто се хване да го организира, щото клиентите няма да са обичайните балами. И другото което е почти сигурно, ще трябва да има разнос. Ако щеш мляко и сирене мандрата на дядо боже да продаваш за по 2 ст на кг няма шанс да мина и 2 км за да си го купя, предполагам и много други от тези които са готови да плащат ще са така. Дори да ми е на път е зор работа, виждаш колко време ми трябваше да си взема анализатора, скоповете и те по толкова отстояха, а всеки ден минавам по цариградско и то по два три пъти, представи си за парче сирене или бурканче кисело мляко ...

Вто Авг 01, 2017 3:23 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1396 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 94  Следваща