Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Има ли проблем? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Има ли проблем?
Мисля да си оформя една работилница на тавана. Проблема е, че е необитаем и съответно неотопляем. :) Зимата температурата пада до 0-та сигурно. Проблем ли ще е за разните осцилоскопи, лаб. захранвания и другия инвентар?

Пон Юли 31, 2017 1:50 pm
Профил

Мнение Re: Има ли проблем?
Абе няма да им е кеф но ще живеят. Проблем може да има най-вече от влагата, при резки застудявания може да става конденз вътре в тях което не е много добре, но иначе самата ниска температура в общият случай не им пречи.

Пон Юли 31, 2017 1:54 pm
Профил
Аватар

Ами проблемът ще е повече в "бачкатора". Опитвам се да си представя как се монтира компонент 0402 с ръкавици, но не ми се отдава... :D

Пон Юли 31, 2017 1:57 pm
Профил

itso.t написа:
Ами проблемът ще е повече в "бачкатора". Опитвам се да си представя как се монтира компонент 0402 с ръкавици, но не ми се отдава... :D

Е това е другият момент, също така да я пускаш тази апаратура на 0 градуса, не всичко е годно за такива изтезания. Аз не бих го причинил на повечето уреди.
Иначе на Рек на 0 може да му е пролет, да не забравяме че руска кръв тече в него ....

Пон Юли 31, 2017 2:00 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Абе няма да им е кеф но ще живеят. Проблем може да има най-вече от влагата, при резки застудявания може да става конденз вътре в тях което не е много добре, но иначе самата ниска температура в общият случай не им пречи.

Ами, за влагата не се бях замислял. Но пък всички уреди изглежда имат добра вентилация, т.е. големи дупки по корпуса.
И още нещо - когато ще се работи горе (примерно 2 пъти в месеца), ще се пуска някакво отопление. Предполагам, за да се пазят уредите, трябва да се изчака да затопли хубаво, преди да се пускат, нали така?

Пон Юли 31, 2017 2:03 pm
Профил
Аватар

по принцип не би трябвало.
но някой чарколяци не им понася добре замръзване, освен ако не са правени за минусови температури. а такива надали има в стандартни уреди.
така че е по-добре да осигуриш малко над нулата (за неработещо състояние). а ако се качваш на тавана и включиш печка... трябва да дадеш време на конденза да се асимилира. зависи от температурния градиент и от вида на печката (газова е много лоша идея)

Пон Юли 31, 2017 2:05 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:

хахах, ще се затопля преди да се работи нещо. :) А и 0402 не знам кое нормално човешко същество би го запоявало на ръка, известно време се мъчех с 0603, щото се праих на голямата работа, ама я отебах тая работа, сега всичко ми е 0805.

Пон Юли 31, 2017 2:07 pm
Профил
Аватар

купи си 2-3 термометъра с влагомери от ибей и ги разпръсни из тавана.
според мен тъп механичен уред е по-надежден от електронен такъв. аз ползвам едни таквиз

Пон Юли 31, 2017 2:10 pm
Профил

Ако ще затопляш ще стане, само е хубаво да изчакаш 30-на мин поне след като си затоплил стаята да се затопли и апаратурата, сега то не знам и каква апаратура ще имаш. най-големия проблем е влагата, това от към повреда, иначе за точността ясно е че уреда трбява да позагрее, дори и от новите бози да е и те трябва да достигнат някакъв работен режим, а за старите сандъци си е задължително.
п.с. а той дедо писал и той ... тамън два пъти :)

Пон Юли 31, 2017 2:13 pm
Профил

Както ти е празен тавана защо не му направиш една топлоизолация преди да си нанесъл там лабораторията?

Пон Юли 31, 2017 3:29 pm
Профил

А добър въпрос. Ако имаш изолация ще поддържаш 5-6 градуса почти без пари, някоя малка печица с терморегулатор, или пък ако си късметлия да минават тръбите за парното, колкото и да са изстинали ще е достатъчно.

Пон Юли 31, 2017 4:05 pm
Профил
Аватар

Щото съм под наем. :) А и къщата е топлоизолирана цялата. Пък и ква е разликата между 0 и 5-6?! :)

Пон Юли 31, 2017 6:19 pm
Профил
Аватар

Под 12-15 не се работи - личен опит. Говоря за постоянно седене цял ден (или в моя случай цяла нощ). Моята работилница изстива до горе долу толкова зимата без да се топли, хем е в гараж в блок и минават тръби парно, а отдолу е абонатната на блока. Като живееха хора в апартамента отгоре е с 1-2 градуса по-топло, ама тая зима беше празен. На втория-третия час вече не мога да работя. А говоря за редене на хиляди 0603 и по малко едри неща. Обикновено си пускам една духалка в краката, щото иначе не става.

Пон Юли 31, 2017 7:50 pm
Профил ICQ
Аватар

разликата е като наливна бира в чаша и бира на ледени кубчета - едното се пие с кеф, другото се хруска

Пон Юли 31, 2017 8:26 pm
Профил
Аватар

Е то моя случай е друга работа - аз по принцип съм изключително топлолюбив и зимата, като съм облечен с по 3 ката дрехи, 24-26 ми е комфортна температура, а лятото като съм по къс ръкав и къси гащи, започвам да се стоплям при над 32. Последните две седмици бирата ми е в забранения списък че ме олепа некъв гаден вирус дето боли гърло от него. Карам само на Jim Beam без лед :)

Вто Авг 01, 2017 9:09 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща