|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:11 pm
Аудио измервателен усилвател
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Аудио измервателен усилвател
|
| Пет Юли 28, 2017 10:45 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
 Re: Електронен ключ + управление с контролер
Нямам регистрация та не можах да видя какво е сътворено. p.s. между другото май още ми се намират някакви MAT02/03 ... дори вече са естествено остаряли, поне на 15 години 
|
| Нед Юли 30, 2017 6:17 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
запази ги за мен и/или Ицо ако не ти е критично, слагай от новите. че нямат много общо със старите. стареенето в кутийка май не е валидно при тях, трябва да тече някакъв ток, а и ефекта не кой знае какъв, като да речем при "ценерите". не знам дали е от осъвременяването на технологията, дали с мачването са си играли повече навремето, дали са подбирали от по-големи серии, но нов чарк не отговаря напълно на стар такъв. пък и по тези кристали няма дейтакодове и е малко трудно да се ориентираш кога са го издялкали, затова трябва да разчиташ на емпирика и доста отворени чаркове. ама си е пари и време... ице, и аз (май) нямам регистрация. направи ни един брифинг.
|
| Нед Юли 30, 2017 6:50 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ще ги пазя, аз последно ги мярках преди година две, ама няма къде да избягат. Правих навремето едни логаритмични усилватели за фотодиоди, само дето тия със заданието не прецениха интензитета на сигнала, та бързо минахме на фотоумножител, и си стоят някъде, имам и няколко на платки и те трябва да са живи и здрави. Скоро мярках и курпуса дето го дялкахме за фотодиода, с няколко пелтиета в серия, но смисъл никакъв, сигнала се оказа слабичък.
|
| Нед Юли 30, 2017 7:05 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Мда, моя грешка. Някои раздели са достъпни само с регистрация. Накратко, има и такива хора, правещи дискретни ОУ. Най-вече за аудио приложения. В някои отношения, превъзхождат добрите ИС, в други не успяват. Основно като шум. Все пак, не са ИС... Линкът е към един от проектите. Ето схема и симулации: Правени са и измервания, но THD е от такъв порадък, че дори и съвременната измервателна техника е пас...  Затова са правени по косвени методи. http://80.93.56.75/pdf/0/4/3/1/9/04319768.pdf - страница 12. Може да се каже, че симулациите се доближават до реалността.
|
| Нед Юли 30, 2017 7:56 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Хммм а какъв шум постигат тук, щото с MAT и читав ОУ имаш шум от порядъка на 0.4 nV/Hz, верно THD е малко по-високо, но ако говорим за предусилвател не е голям зор да се постиге 0.005%, Сега ако сравняваме с това което е дадено в тази симулация, е в порядъци отгоре като THD, но ми се струва че шума пък при нея също е с порядъци отгоре. Лично аз изобщо не разбирам стремежа към подобни THD особенно за аудио, нито можеш да ги измериш, нито да ги чуеш, виш шума е другон нещо, но и там си има разумни граници.
|
| Нед Юли 30, 2017 9:42 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Вероятно е смесица между принципа на мечката Пух, и доказване че може да бъде направено... Та, идеята да си дялкаме ОУ с транзистори, не е лишена от смисъл. Е, за който умее...
|
| Нед Юли 30, 2017 10:49 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не то лошо няма, но да се наблега само на нелинейни и скорост на нарастване.... иначе занимавка, в крайна сметка ако на някой му доставя удоволствие защо не. Полезна мозъчна гимнастика. Не съм дялкал нищо аналогово горе долу от времето на въпросните логаритмични усилватели и фотоумножители в последствие, има няма 15 години.
|
| Нед Юли 30, 2017 11:32 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Тъкмо щях да ревна кой идиот си играл да прави това и забелязах, че е хибридка  Мии то разумното си има граници, за разлика от глупостта.
|
| Нед Юли 30, 2017 11:49 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
ценно, добре че ги споделят тия неща по форумите. могат и курсове да организират.
|
| Нед Юли 30, 2017 11:55 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
В цифровата схемотехника май не се намират такива "ентусиасти"  Първият ми цифров часовник/будилник, в средата на 80 - те, направих с около 60 - 70 TTL схеми от 74 - та серия. Работеше с кварцов резонатор на 8 Mhz, имаше индикация от VQB71 и консумираше около 5 А. 
|
| Пон Юли 31, 2017 1:06 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Има, има - имаше конкурси даже. Ако се разровиш в проекти и споделяне, бях слагал един луд часовник май само с транзистори... Въпроса е, че с аналогова схемотехника са много малко хората, които искат да четат, експериментират и да знаят защо правят определени неща (а не само защото така са чули/видели).
|
| Пон Юли 31, 2017 2:17 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
За разлика от това в днешно време да се правят ОУ с дискретни елементи, в което има технически смисъл, в конструирането на цифрови схеми с "лампи" няма никакъв смисъл, освен може би съображението за работоспособност в условия на термоядрен катаклизъм. Другото го определям, като форма на лудост  Примерно - всеки може да си представи проста лостова механична система, която изпълнява логическата зависимост 2 входов NAND. И след като е така, защо да не конструира лостов механичен компютър? 
|
| Пон Юли 31, 2017 2:47 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
това е от областта 'с какво се еталонират еталоните' санди копае / си прави кефа по-скоро в посока измервателна техника, отколкото със слушалки на главата. това е по-скоро измервателен усливател. и на мен ми седи задачата да спретна шумометър за 'нановолти на корен от херц' и това няма нищо общо с аудиото. ние минаваме на нормални само в много тесен кръг 
|
| Пон Юли 31, 2017 9:22 am |
|
 |
|
ToHu
|
Дедо, мисля че Джим Уилямс, имаше един документ точно в тази посока, дори не знам дали не беше и филмиран. А ето как мерят MAT-а, http://www.analog.com/media/en/technica ... /MAT03.pdf, но това е разбира се конкретно за него. Иначе за усилвателя горе, ако се прави за измервателни цели е съвсем друг въпрос, разбира се както и ако се прави за развлечение, иначе конкретно за аудифилски цели си е чиста загуба на време, както някой беше писал във форума, няма да го харесат щото не криви 
|
| Пон Юли 31, 2017 9:58 am |
|
|