Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
current source 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение current source
абе нещо се измъчих ..
трябва ми current source за едни по-специaлни светодиоди.
моят контролер може да синква 20милиамера, но ме може да ги сорсва - затова ми трябва външен източник на ток.
имам вътрешен операционен усилвател, с който да задавам тока и да управлявам трансистора.
уловката е , че захранването може да плува от 2.7 до 3.6 волта.
правих някакви магарии с pnp и pmos, не уцелвам каквото ми трябва.
някой имал ли е подобна мотика за даде едно рамо?
довечера мога да постна скица...на това дето не работи :)

Прикачени файлове:
IMAG2559.jpg
IMAG2559.jpg [ 2.17 MiB | Прегледано 6057 пъти ]

Чет Юли 20, 2017 7:53 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: current source
2 решения:
А. Ползваш N-MOSFET, светодиодът е към Vcc.
B. Ползваш (А) за да драйвиш това, което си нарисувал.

Чет Юли 20, 2017 11:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
БатеАз- аз и това го мислех, но подходящ н-канален мосфет не намерих - пък и има и друго:
1. имам повече от един лед и смятах да ги комуитирам през гпиотата - така с пмос или пнп трансистор би биле лесно - ще иммам един източник на ток и ще избирам ледбанка със съответният вход. Търся и минимум елементи щото дизайна е доста хемороиден :)

2.трабва да мога и да модулирам сигнала демек Vds/Id кривата трябва да е доста полегата в диапазона 1.8-2.25 волта или нещо подобно...

кривина като цяло

Пет Юли 21, 2017 12:11 am
Профил

Този ОУ - Р-Р по вход ли е?, а по изход?
Така- както си го свързал е в режим повече на компаратор, а не усилвател - доста хлъзгава схема. Може би някое кондензаторче между входа и изхода, межу входа и маса.
Няма ли още един ОУ - да усилва напрежението върху резистора - и усиленото да се подава към регулиращия усилвател? Предполагам резисторът е доста малък, падът се гони да е малък, тогава и от ЦАП голяма част от битовете са само за офсет. Абе, мотика е.
С АЦП и ШИМ няма ли да ти е по-лесно? Ако ги има де.

Пет Юли 21, 2017 5:19 am
Профил
Аватар

стабилизатора на ток към маса а комутираш плюса с Gpio на различните диоди. npn с резистор в емитера към маса.

Пет Юли 21, 2017 1:49 pm
Профил

Ами между сорса светодиода и маса слагаш следящ резистор и мериш пада върху него. Той е тока. За 20 mA може да минеш с по-високоомен резистор. Например 10ом ти дава 200 mV пад при 20mA, достатъчно за да го хванеш с АЦП и да настроиш точно тока със DAC на процесора. Или пък направо така:
Прикачени файлове:
cs.jpg
cs.jpg [ 10.33 KiB | Прегледано 5918 пъти ]
Или пък това, което Nikola Kirov предлага:
Прикачени файлове:
cs2 001.jpg
cs2 001.jpg [ 14.96 KiB | Прегледано 5910 пъти ]
като, че ли най-добре отговаря на това което искаш.

Пет Юли 21, 2017 3:16 pm
Профил

Мухата, това за да работи референса на DAC-а трябва да е същото напрежение, което подаваш отгоре на токовия източник. И ще работи наобратно.

Отделно както ти казаха трябва да гониш малък пад върху резистора, това значи минимум още един операсионник.

Отделно между гейта и сорса на PFET-а трябва да сложиш някакъв резистор, примерно 5к, иначе операционника може и малко нестабилничък да е.

Подобни са източниците на поялника ми от оная тема. Ама с външен референс към захранване и цифров пот успоредно на него. С пота се задава тока.

Не ти е проблема PFET-а. PFET с нисковолтов гейт работи перфектно. Проблема ти е в различния референс на DAC-а и токовия източник, както и големия пад върху резистора без външен операционник.

Пет Юли 21, 2017 4:39 pm
Профил ICQ
Аватар

sparkybg написа:
Мухата, това за да работи референса на DAC-а трябва да е същото напрежение, което подаваш отгоре на токовия източник. И ще работи наобратно.

Отделно както ти казаха трябва да гониш малък пад върху резистора, това значи минимум още един операсионник.

Отделно между гейта и сорса на PFET-а трябва да сложиш някакъв резистор, примерно 5к, иначе операционника може и малко нестабилничък да е.

Подобни са източниците на поялника ми от оная тема. Ама с външен референс към захранване и цифров пот успоредно на него. С пота се задава тока.

Не ти е проблема PFET-а. PFET с нисковолтов гейт работи перфектно. Проблема ти е в различния референс на DAC-а и токовия източник, както и големия пад върху резистора без външен операционник.

баш пфет-а ми е проблем той няма да работи нито в ключов режим, а подаваният ток, трябва и да е модулиран :)
мисля по-горе бях писал изръшках 100-ци datasheet дойкато си намеря подходящия FDV320P-1119691

пак да повторя понеже иммам изискване за минимум елементи, имам три банки със светодиоди и напрежението е доста ниско и модулиран тока п-каналните или пнп транзистори са ми най-подходящи.имам си витрешни прецизни референт волтажи, два цап-а, и оу, и единия цап ще го ползвам да задавам тока, другия за модулирам тока, и това комутирам към изходния оу и те така :)
това е схемата и тока като 4е ли е Iled=Uref/Rs

Прикачени файлове:
1.PNG
1.PNG [ 37.38 KiB | Прегледано 5875 пъти ]

Пет Юли 21, 2017 6:33 pm
Профил
Аватар

тия диоди ще светят ли заедно някога? -> дали не ти трябва и токово огледало?

Пет Юли 21, 2017 7:15 pm
Профил

ДедоБоре написа:
тия диоди ще светят ли заедно някога? -> дали не ти трябва и токово огледало?
Може да се подберат с еднакви параметри. Но той ако ще ги подбира с еднакви параметри, може и дирекно с напрежение да ги управлява. Пък може да им тури по няколко ома изравнителни резисъори. :roll:

Пет Юли 21, 2017 10:11 pm
Профил
Аватар

А бе разбрах аз к'во се иска: генератор на ток, ама управляем, или по-скоро онази абстракция от дебелите книги Източник на ток управляван с напрежение.
Лошото е, че в момента нито мога да рисувам, нито да се ровя, пък и най-мразя да мисля :)
Ся, полеваците имат доста големи толеранси и ти препоръчвам биполярни в случая.
Но ВАЖНОТО е, че Vref е към маса, а обратната ти връзка е към плюса на батерията - кофти!
1. Приема се, че падовете на напрежение върху ЛЕДовете и изходите са еднакви, местиш шунта отдолу и мериш напрежението към маса.
2. Токовото огледало на Дедо отгоре и управляем генератор на ток отдолу, към маса.

Славчо ме изпреварил...

Пет Юли 21, 2017 11:00 pm
Профил

Тцъ, проблемът е - че базова схема - резистиор - транзистор- ОУ не работи като по учебник.
Какво точно знаи това - Мухата не е описал.
Сварете боб и фърляйте.

Съб Юли 22, 2017 3:14 pm
Профил

MYXATA написа:

баш пфет-а ми е проблем той няма да работи нито в ключов режим, а подаваният ток, трябва и да е модулиран :)

Или аз нещо не разбирам, или ти нещо си се омотал. Ако резистора се ползва за да може операционника да гледа тока и да управлява транзистора, не знам какво толкова специфично си търсил във FET-а - ползвам IRLML6401 за същото абсолютно безгрижно.

Но схемата както е показана няма да работи никога, и причината е че референса на DAC-а ти е към маса, а резистора за тока ти е към захранване. Ако много държиш да е със същия брой компоненти за да работи ще трябва да направиш current sink с NFET:
Прикачени файлове:
csink.png
csink.png [ 4.67 KiB | Прегледано 5783 пъти ]

Съб Юли 22, 2017 3:34 pm
Профил ICQ

Обаче така начертано не е ного ОК, избягвай паралелни ледове дори и от една серия, освен ако не им слагш резистори, това е като цяло за диоди.

Съб Юли 22, 2017 3:50 pm
Профил
Аватар

MYXATA написа:
...... моят контролер може да синква 20милиамера, но ме може да ги сорсва - затова ми трябва външен източник на ток ......
..... имам изискване за минимум елементи, имам три банки със светодиоди и напрежението е доста ниско .....

Превключването що го забравихте?
П.С.: Китайците доказаха отдавна, че разликата в светодиодите е визуално неуловима :)

Съб Юли 22, 2017 4:18 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща