|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 9:15 pm
| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 TS100 - интересна джаджа
Тоя от видеото е малко чишит, ама явно вдява нещата. Поялничето изглежда добре, само му трябва захранване https://www.youtube.com/watch?v=HgrB5P-rDLw50 гущера от китайската земя..
|
| Чет Юли 20, 2017 12:26 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: TS100 - интересна джаджа
Отвратително дълго ти е пред пръстите. А JBC-то, което за момент се показва във филмчето, продължава да е на светлинни години. Това от лични преки впечатления.
Иначе изглежда фйешън де...
|
| Чет Юли 20, 2017 12:46 pm |
|
 |
|
velio
|
Вероятно усещането е такова, щото иначе не изглежда да е по-дълго от JBC-то. То ние също ползваме JBC служебно, но това си мислех че е добра алтернатива за вкъщи. Щото в момента ползвам един "японски" goot у дома. Не е крайно лош ама няма регулация на температурата. То не че правя кой знае какво, ама веднъж на месец-два се налага да припоя нещо.
|
| Чет Юли 20, 2017 1:45 pm |
|
 |
|
Pif
|
Дръжката на ДжБЦъ-то е 120 лева. Човките са по 50-60. Един пик, старо зарядно от лаптоп и си имаш истински поялник. Ако много държиш на стойка - гола стойка за ДжБЦ е 200 лева.
|
| Чет Юли 20, 2017 1:50 pm |
|
 |
|
dvrachkov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Сеп 30, 2014 8:20 am Мнения: 231 Местоположение: Bansko
|
Този сравни Велер и тая джаджа на бързина на загряване. Интересно ми е, как може да се сравни животът на устройствата в дългосрочен план. Дали е възвръщаемо от тази гледна точка?
_________________ "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се" - О.Б. "По въпросите ще ги познаете" - В.Б. "'С изкуствен интелект е хубаво да се занимават хора, които имат естествен такъв" - Д.Б.
|
| Чет Юли 20, 2017 2:01 pm |
|
 |
|
Edesign
|
имам такова поялниче и мога да кажа че съм много доволен JBC досега не съм ползвал дългосрочно, а само велер и бих казал че китайчето е по-добро от велера Досега човка не съм сменил, запоил съм около 3000 SMD и около 4000 навесни с по два крака 
|
| Чет Юли 20, 2017 2:27 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
До сега нямам прогорял литайски клонинг на Hakko T12. Имам една оригинална и сигурно към 40 китайски, почтипълната номенклатура. Проблема им е че има образци с кофти контакт между реотана и човката, както и такива, даващи над 30 градуса отклонение в температурата. Вероятно нещо като 10% от всичките им е дялът. Някаква част имат и кофти контакт межди узводите и вътрешносттите, но това е по-рядко.
Иначе са ми минали през ръцете същия Weller WSP80 като от филмчето, подобно нему HAKKO, Weller WMRT, JBC C245, C210, Microtweezers, PACE TD100 в черен и жълт вариант на човките, а сега мъдря профил на JBC Nano. Все още C245 ми е фаворита.
Относно цена спрямо качества - черно PACE TD100 е доволно добро нещо. Човките са по 11 евра във Farnell, а от eBay се намират и доста по-ниско. Но пък дръжката е скъпа - към 100 евра. Не че не може да се направи де - то в нея има един термистор и нищо повече.
Това от клипчето просто не ми е удобно. Не мога да кажа точно защо. Просто такова усещане. На PACE-то впрочем върха на човката е доста близо до края на дръжката. А JBC Nano е още по-близо. Уникално дребно нещо е - чак премигах на парцали като го видях на живо.
|
| Чет Юли 20, 2017 2:36 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
От кой Weller по-точно? Защото от WMRP категорично не е по-добро според мен. Говоря като ергономия. Weller-а от клипчето просто не е сравним с въпросното - той си е класически поялник с доста по-големи габарити. Доста е инертен впрочем - регулацията на температурата му е такава че PID-а трябва да е доста тромавичък за да не прави пикове.
|
| Чет Юли 20, 2017 2:37 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Който пък е син или внук на MT1500...
|
| Чет Юли 20, 2017 3:26 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Не въм виждал 1500 на живо, ама поне на снимките изглежда по-едричък и нищо общо като конструкция. Във WMRP/WMRT ме впечатли това че си е със съвсем отделна термодвойка, въпреки компактността. Е, не е като JBC T210 или Nano, но пък е сравним с T245. Също изглежда доста качествено направен (и WMRP и WMRT).
|
| Чет Юли 20, 2017 3:46 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Дръжката и човката са доста фини. Станцията е големичка, предполагам заради якия траф. По спомен, бачкаше с човки-нагреватели с мощност до 120W. Интересен е и като електроника. Или по-скоро, е кретенски като електроника. Ако ти е интересно, имам свалена схема, но е непроверена, и вероятно има грешки. Интересно-странната част е - фазово управление, от три различни напрежения на трафа... 
|
| Чет Юли 20, 2017 3:57 pm |
|
 |
|
velio
|
Мисля че за професионална работа едва ли някой сериозно ще се замисли да си вземе такова нещо (TS100). Вероятно всеки ще предпочете някоя известна фирма, просто защото ще е по-удобно и откъм доставка и откъм обслужване и консумативи. Действително и на мен ми се вижда не особено добра идея да са вградени нещата в дръжката (особено пък бутони - имам кофти спомени от един таблет с писалка - неудобна работа. Дръжката трябва да си е само дръжка).
Може би това нещо трябва да се обсъжда в контекста на аматьорска работа и нищо повече. Съответно да се сравнява с продукти в съответния ценови диапазон.
|
| Чет Юли 20, 2017 3:59 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
TS100 е удобно за пренасяне. За производство има далеч по-добри алтернативи. Но пък TS100 си е играчка.
|
| Нед Юли 30, 2017 10:21 pm |
|
 |
|
michev
|
Въпросното поялниче в момента е на промоция за само 40 гущера и изобщо не е лошо.
|
| Пет Сеп 08, 2017 2:55 pm |
|
 |
|
speedblue
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Фев 25, 2007 1:41 am Мнения: 276 Местоположение: София
|
Сдобих се с въпросното TS100 и да споделя първоначални впечатления. Поръчах го от AliEx и идва комплект с една човка която е за по-масивни спойки /скосен връх/, но поръчах и втора с остър връх. На 12V мноооого бавно загрява като не може да стигне 300 градуса, а 294 и при калайдисване и отделно колофон - на кабел многожилен 2 квадрата пада до 230-240 градуса, но все пак успява да го калайдиса. Ако е студено помещението навярно ще е още по-трудно.
На 18V нещата изглеждат много истински. На платка с големи полигони маса и пинове на разни куплунзи и 300 градуса настройка се справя без особени трудности. На тази температура човката оксидира по-неприятно и това е което малко пречи. Температурата пада само с по 5-7 градуса надолу и веднага догонва като се вдигне човката от платката.
На 24V, 360 градуса вече имаме обичайния комфорт сходен с Weller. Температурата не играе, оксидацията не е така упорита, лесно се изчиства. Още не съм тествал при продължително запояване за по-точна преценка на човката на тези градуси. Поръчах още една човка с още по-тънък връх за най-финнните спойки и QFN чиповете. Трябва да се пробва... така и така съм взел дръжката.
Бутоните изобщо не пречат при захвата с ръка. Дръжката не се загрява повече от обичайно като се има предвид конструкцията. От към захранващата букса също е по-топъл, но и това е нормално. За продължителна работа си трябва някаква стойка или нещо на което да се поставя/подпира поялника и нещо в което да се чисти човката. В комплекта който поръчах няма нито едно от тези неща. Има един друг с мини поставка + мини гъба в нея.
Въпроса със захранването - от 18V до 24V е нещо като задължително условие, на 12V само за много елементарни неща и голямо търпение и да не е зима ако ще е навън някъде. Захранващата буксата е добре/задължително да бъде с вътрешни две пластинки, а не с плътен метален цилиндър. При втория вариант много трудно се работи с поялника понеже при движение на ръката се получават усукващи движения и кабела така се “върти“, че плюсовия щифт за момент губи плътен контакт с цилиндричния елемент на буксата и поялника се рестартира. Не е загубил много от температурата, но е доста тъпо като се получи повече от два-три пъти и т.н.
Така, че поялника става. Дали ще се държи като Weller ще мога да кажа малко по-натам, че сега няма с какво.
|
| Нед Сеп 17, 2017 2:31 pm |
|
|