| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
 Педали
Имам предвид педали с линеен потенциометър, или такива с изход 0-5V, 0-10V или 4-20mA. Тук един колега ме запали по темата, и аз се разтърсих / но не намерих нищо подходящо. Предполагам спусъка на бормашините, както и педалите на швените машини са нещо подобно, но не виждам нищо по каталозите, което да е готово. Идеи? и не пишете глупости заради заглавието 
|
| Вто Юли 18, 2017 1:55 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
 Re: Педали
Този има и потенциометър и бутон, който се достига при крайно положение: https://www.sweetwater.com/store/detail/V847A
|
| Вто Юли 18, 2017 2:17 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
TPS sensor По принцип това се слага на педала на газта в колите, а не на долен ляв педал или спирачка. 
|
| Вто Юли 18, 2017 5:00 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Хубавото на предложението на Славчо е, че доста от тия датчици са двойни, и решението може да стане относително "сейфти"...
|
| Вто Юли 18, 2017 5:59 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Двойни са може би тези на колите със електрическа дроселова клапа или дизелите комън рейл. То там "газта" се взема от този датчик, а на по старите бензинови само гледа колко е отворена клапата, там и да го изключиш не е фатално. А иначе от тези датчици има много разнообразие за марки и модели коли.
|
| Вто Юли 18, 2017 11:01 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
А новите, модерни "drive by wire" - те с датчик на Хол ли са, инклинометър или кой знае какво? Иначе идеята наистина не е лоша, но защо ги няма подобни готови продукти по каталозите - има куп машинки които си искат "педал за газ", а не само on-off
|
| Сря Юли 19, 2017 1:20 am |
|
 |
|
itso.t
|
Не знам какъв е датчикът в модерните шевни машини, но едно време бяха графитни реостати...
|
| Сря Юли 19, 2017 10:37 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Защото в общия случай реостата например е някакъв "стандартен", в смисъл от стандартната номенклатура на някой производител на реостати, а от там нататък всичката механика дето го бута или върти е къстъм спрямо конкретото приложение. И новите и не до там новите (едното от моите е набор 1998-а) са си предимно с реостат на педала. Аз към момента друго дори не съм виждал.
|
| Сря Юли 19, 2017 11:12 am |
|
 |
|
fich
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Апр 19, 2007 4:15 pm Мнения: 153 Местоположение: Русе
|
_________________ The fastest code is code that is not executed. (c) Free Electrons
|
| Сря Юли 19, 2017 11:13 am |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
Воланите за игра обикновено имат и педали, с кабелче, и вътре в тях вероятно има и потенциометри.
Обаче от таз тема ми дойде на акъла да си направя и аз едно управление на дрелката с педал… Монтирах си една от дрелките на стойка, блокирах и спусъка, и я включих през ключ за осветление с потенциометър, за да мога да регулирам оборотите. Ама става така, че като си наглася обороти и почна да пробивам нещо - не и стига мощността, и оборотите падат. С педал ще стане много по-добре, обаче почнах да умувам какво да бъде управлението. Някой има ли идея за дрелка кой вариант е подходящ? С орязване на част от синусоидата, или с прескачане на цели полупериоди?
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Сря Юли 19, 2017 11:25 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Ако искаш да си запазва оборотите, без обратна връзка няма да ти се получи.
|
| Сря Юли 19, 2017 11:37 am |
|
 |
|
itso.t
|
Трябва да прецениш кое ще е по-малката беля - дали оборотите да падат, и да се налага да ги компенсираш, а ако заклини свредло да превърти в патронника, да спре шпиндела или в опита си да поддържа оборотите константни, да трощи свредла и да изскубва детайли от ръце и менгемета.
|
| Сря Юли 19, 2017 11:49 am |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
Всъщност мислех да го направя с педал, както е по темата. Така ще имам контрол над оборотите и мощността, и по всяко време мога да си вдигна копитото от педала, ако боркороната например заоре, и ми изтръгне детайла от ръцете.
Та основния въпрос е за управлението на триака. Дали да прескача полупериоди, или както обикновено го правя за лампите - с орязване на част от синусоидата. … При лампите смущенията са минимални, но с дрелката може да се получи малко по-различен ефект, и затова се чудех кой е по-добрия вариант.
Всъщност докато си играех с разработката на релетата за стълбищно осветление, опитвах да подкарам с тях и енергоспестяващи лампи (без плавен старт, само "включено/изключено"). Освен, че PF-а им беше под всякаква критика, и се наложи да "намествам" импулса за отпушване на триака - с един от видовете лампи триака успя и да изгори наполовина. Още не знам как стана, но сега пропуска ток само в едната посока. Както и да е. Основния въпрос по темата е за педали и управление…
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Сря Юли 19, 2017 12:28 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Фазово управление. Има две топологии - едната е като димер за ЛНЖ, а другата е с някаква ОВ. Като датчик за обороти се използва ЕДН на двигателя на бормашината. http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... 35#p210735Хубаво е да се внимава с тоя вид схеми, че с по-мощна бормашина нямат спирка, буквално, и трошат каквото могат...
|
| Сря Юли 19, 2017 12:43 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Случката тук е ръчно/крачно управление на клапан - постепенно, а не само on-off (например) Така, че няма да е толкова опасно, не е за бормашина или фреза или нещо такова.
|
| Сря Юли 19, 2017 3:10 pm |
|
|