| Автор |
Съобщение |
|
Quadro
Ранг: Новодошъл
|
 Помощ за избор на AC/DC 220V -> 3.3V захранване
Привет на всички, търся вариант за 230V AC -> 5V/3.3V 500mA-1A захранване. Изискванията са - да е относително евтино - да е надежднен вариант, т.е. да изкара възможно повече време като работа. - По възможност "доказано" с времето. Вариантите, които съм видял до момента: 1. https://www.aliexpress.com/item/2016-Ne ... 76181.html2. https://www.aliexpress.com/item/Free-sh ... 02950.html3. USB Wall charger - най-неприятният вариант Като цяло не съм се занимавал с "високи" напрежения, съответно търся по възможност готово решение, което да бъде сложено в кутия или на платка със съответните въздушни разстояния. Не се търси изолирано захранване, тъй като няма да се налага работа с устройството, макар че такава опция също е добре. Цялата постановка ще е в кутия, така че се допускат и 'грозни' варианти. Ако някои може да помогне с идеи, линкове или съвети ще бъда благодарен за споделена информация.
|
| Сря Юли 12, 2017 10:38 pm |
|
 |
|
Gogo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
 Re: Помощ за избор на AC/DC 220V -> 3.3V захранване
Предполагам, че тези тук: http://meanwell.bg са по-надеждни от онези в алиекспрес.
|
| Сря Юли 12, 2017 11:37 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
IИзбери си, за монтаж на платка https://www.digikey.com/products/en/pow ... %20AC%2FDCили си вземи XP power адаптер от Фарнел, няма да сбъркаш и няма да е много по-скъпо от Али-то. Ще дойде за ден-два и ще си сигурен, че няма да има проблем.
|
| Чет Юли 13, 2017 12:07 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Първото (HLK) е добро - в документацията има схема какво още трябва да вържеш преди него, но поне бушонче трябва да добавиш. Ако имаш желание може и филтърче и т.н. Ако ти е спешно имам няколко бройки, но то и в olx/bazar.bg мисля че продаваха. Да уточня - изхождам от разсъждението че ще правиш платка за някакво устройство и искаш вътре да сложиш захранването, т.е. да подаваш 220 на цялата галимация? Ако не е това случая ами търсиш нещо да го сложиш хвърчащо по-добре готов адаптер - както казаха, meanwell е изборът по подразбиране.
|
| Чет Юли 13, 2017 8:31 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Ако не се лъжа, и в Комет продаваха черни кутийки (май имаше и за печатен монтаж) на които от единия край се подават 230 криви тока, а от другия край излизат по-малко, прави...
|
| Чет Юли 13, 2017 10:21 am |
|
 |
|
Quadro
|
gicho : кутия с 'устройство' и захранване в едно. Целта е да няма отделни адаптери. Съответно какво е в кутията не е толкова от значение като външен вид, а като надеждност. Не става дума за голяма бройка, но все пак се търси и цена. Ще погледна http://meanwell.bg/, макар че на първо четене са поне двойни цени на HLK модулите.
|
| Чет Юли 13, 2017 1:35 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ако търсиш цена, значи ли, че ще го продаваш? щото това вече е друг филм. ако е само за теб, ще си го ползваш в къщи/офиса/вилата е друго нещо.
НО на модул за $2.20 със сигурност му има нещо, от невидимите неща. абсурдно ниска цена.
|
| Чет Юли 13, 2017 1:55 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
От Комет бях вземал адаптери някви(импулсни) , TGI ги ползваше . Ми дадоха фира нещо. Турих си 34063 (знам ,че не е цвете) имаше 24= от де да взема и тъй... На китайски терморегулатори(с импулсно са) , им ръгам по 3.3К 2W последователно на 220v (допускам ,че смекчавам токовия шамар)...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Чет Юли 13, 2017 2:36 pm |
|
 |
|
Quadro
|
Не е за мен, но не е и за продажба ( защото нямам идея как ). Съответно съображенията за избор на части в графата "за продаване" са непознати за мен и ще се радвам има начин да наваксам този пропуск. Правя услуга на приятел. Съответно ако се вземе 1 бройка е поносима цена, но за 10 модула разликата става голяма. След кратко ровене из нета HLK модулите на Hi-Link би трябвало да са ОК за цената си. Но това е от гледна точка на хоби, за професионална употреба предполагам $10 е ниска цена.
|
| Чет Юли 13, 2017 3:54 pm |
|
 |
|
itso.t
|
С тоя чип не се харесваме, и гледам да го избягвам...  А по-горе имах предвид готово решение. Имаше някакви готови захранващи модули, с малка мощност, за платка. Като се замисля, може да са искали и изправено входно напрежение. Не им се загледах в детайли...
|
| Чет Юли 13, 2017 4:03 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Да, замисли се че освен модула (HLK или друг) ще имаш още дивотии покрай него - имам предвид входна букса, филтър, бушонче, защите, и т.н. Това ще рече 4-5-10 евра примерно за schurter блокче от комет примерно  . Част от нещата ще ги получиш наготово ако ползваш нещо като open frame захранване примерно. Исках да те насоча точно към тая специфика - ако ще правиш пълното решение (изключвам срязан кабел за касетофон запоен на платката) по-изгодно може да се окаже да имаш отвън адаптер? Така ще си гъвкав откъм това какъв адаптер и откъде ще ползва клиента. Иначе самото вкарване на 220 в кутията си е приключение - място, отвори за букса, за бушон, евентуално ключе и т.н. Като цяло си зависи от приложението, но като се замисля спокойно може да се каже че е ако индустриално по-добре с външно захранване (т.е. ти да очакваш 24V на терминал някакъв), а ако е нещо битово/офис и е достатъчно обемисто само по себе си може да вкараш вътре захранването. Като гледам тия 3-5Вт модули дето си намислил едва ли ще е нещо много голямо, така че май си за външно "блокче"?
|
| Пет Юли 14, 2017 9:26 am |
|
 |
|
itso.t
|
Това не го бях забелязал. Ако все пак решиш да минеш на тоя вариант, поръчай няколко мостри и ги разгледай отвътре. Има голяма вероятност да останеш ужасен... 
|
| Пет Юли 14, 2017 10:38 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
за да се ужаси човека, трябва да знае кои са чудовищата в стаята поради липсата на опит с AC/DC на питащия, аз също препоръчвам да се ползва външен адаптер. като правило по-добри са тип "тухла", но не винаги е вярно. в комет SENA не са крещящо лоши, на MW са по-добри. моя критерии за "добро" захранване е след поне 10,000 часа включено в контакта да не си измени параметрите и да не се изтумбачи нещо.
|
| Пет Юли 14, 2017 11:00 am |
|
 |
|
itso.t
|
А, много лесно е да се ужаси човек. Като види че разстоянието между "топлата" и "студената" част е 1.5мм. Като се окаже че единствения индуктивен елемент е смешния траф, който е като изваден от "зрънчо"... 
|
| Пет Юли 14, 2017 11:18 am |
|
 |
|
Quadro
|
Виждал съм какво има вътре, дори има 'гърмяло' такова нещо покраи мен, но все пак го има като опция  Уж имало качествени, макар и не по $1 с доставката Благодаря за информацията. Не се бях замислял за 'филма вкарване на 220V в кутия' - според четене HLK модула има нужда от температурна защита и бушон за всеки случай, което не е много. Но това за буксата го бях забравил за момента. Това, което каза ДедоБоре за часовете работа е по-важно от гледна точка, че ако едно захранване,било вътрешно или външно е доказано, може да се окаже по-важният фактор. Тези дни ще разгледам малко повече какво има в комета и фарнела, макар че там цените за малка бройка не са особено приятни 
|
| Пет Юли 14, 2017 1:33 pm |
|
|