Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Подсигуряване на схема - добри практики 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Подсигуряване на схема - добри практики
Сложи обратна връзка от напрежението към двигателя (230V / 400V). Така ще имаш мониторинг какво се случва и като екстра - за залепнал контактор.

Можеш да използваш две последователно свързани релета (оптрони), като едното да сработва при лог. 0, а другото при лог. 1. Това би ти помогнало при висване на контролера с всички пинове във 0 или 1, както и от преходните процеси при инициализация. Но както каза и Тони, подобно усложняване сваля общата надеждност.

Това с висящия емитер и на мен не ми изглежда добра идея.

Обърни внимание на конфигурацията на контролера. Неизползваните пинове на I/O като какво са конфигурирани. Неизползваната периферия активна ли е? Мапмната ли е към пинове и т.н.

Съб Мар 22, 2014 1:16 pm
Профил

Бях правил нещо такова: от пин на проца , сигнала минава през 100 nF , през диод зарежда "C" , което дава тоци за отпушване на транзистор. Нещо като удвоител на напрежение с 2 диода , фатката е , че за да отпушиш транзистора , трябва импулси да пускаш от проца. Ако висне в някво положение , транзистора се запушва...

Съб Мар 22, 2014 4:52 pm
Профил ICQ

Добре, навихте ме! Ще сложа двойки оптрони - един да изкарва "1", друг - "0".
А случайно да знаете как може да се изпита една схема за такива работи?! Нещо с като стрес тест или подобно?!

Съб Мар 22, 2014 5:03 pm
Профил
Аватар

Мониторинга на напрежението към електродвигателя също не е кой знае колко сложно. Оптрон с резистивен делител и получаваш импулсите на единия полуериод. С гретц или с два оптрона - и двата полупериода.

Съб Мар 22, 2014 11:01 pm
Профил

mitko_el написа:
Бях правил нещо такова: от пин на проца , сигнала минава през 100 nF , през диод зарежда "C" , което дава тоци за отпушване на транзистор. Нещо като удвоител на напрежение с 2 диода , фатката е , че за да отпушиш транзистора , трябва импулси да пускаш от проца. Ако висне в някво положение , транзистора се запушва...

+1
така се прави!

Съб Мар 22, 2014 11:43 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

По време на соц-а в МЕИ-то част от колегите правиха гарова автоматизация. Там освен честотното управление на изходите, бяха 3 компютъра и поне два от тях трябваше да са на едно и също мнение за да стане съответното действие върху стрелките :) Ама само общи приказки си спомням, не вникнах много в подробностите :(

Съб Мар 22, 2014 11:53 pm
Профил

това което митко предлага, това беше следващото нещо за което си мислях, но не мисля че твоят случай го налага. на мен идеята ми не беше да е точно с кондензатор а с импулси от два изхода, но и с кондензатор става, дори като се замисля .. ако си го подбереш правилно няма да ти намали толкова надеждноста колкото с импулси от два пина и простата логика после.
Реално това не усложнява кой знае колко, така че може и да го направиш. А ако искаш да се предпазиш от умрели комутиращи елементи, дали пробили транзистори или залепанли релета, комутираш с отделно реле оперативното, като и него го цъкаш импулсно, разбира се следиш и изхода дали не оставя включен, за да можеш да детекнеш като се случи. Като цяло има falesafe компоненти които също вършат работа, малко по скъпи са, но мисля за малки токове няма кой зане каква разлика в цената.

Нед Мар 23, 2014 2:06 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Колегите доста са изписали по темата... Доста добри инженерни похвати, но да обобщим накрая:

- Тури една защита и един стабилизатор за тоя пик, не разчитай, че входното напрежение винаги ще ти е 5 волта или там колкото ти трябват. Тук едно 7805 ще свърши работа. Кондензаторите са добре поставени. Тури му една програмна рейка за PICKit3 - по удобно е. Следващото нещо е тоя транзистор... Не си упоменал точни стойности на резисторите, но те съветвам да разгледаш как се изчислява един транзистор в ключов режим и да се научиш /те вече го споменаха ветераните/, че се слага резистор м/у база и маса - около 10 к. Тва реле дето откача емитера... Попрочети малко повече за биполярния транзистор и за неговите начини на включване в ключов режим. Съветвам те да попрочетеш наистина за тези пропуски които си направил. Не го казвам с някакво презрение или нещо подобно. Просто добрият стил на изработване на схеми, изисква малко повече вникване в нещата, подреждане, точност и знание. Моята баба /доц. по електроника / казваше, че инженера е цял живот ученик и с всекидневната си практика го установявам. Желая ти успешна реализация на проекта. Очакваме нова схема с прилежащи подробни описания и естествено успешни резултати.

С Уважение: Врачков

Вто Юли 28, 2015 8:48 pm
Профил

Въпрос! Какви са добрите практики при регистриране на задържало реле?
Имам схема, която командва табло с контактори. Съответно имам две релета последователно, които задействат главния контактор! При класическата постановка би трябвало да взема обратна връзка от изходния сигнал на двете релета и да задействам допълнителна защитна верига в случай на задържане. Това обаче е неприложимо - първо през релетата може да се пусне различен волтаж(бобините на контакторите се произвеждат в широка гама) и обратната връзка е проблем, второ не винаги има някаква управляема защита преди главния контактор(то трябва да има винаги обаче който желае може да го обясни на апапите по цеховете!).
Та в началото двете релета ще се подсигуряват и всичко е 6. НО с течение на времето едното може да "залепне" и потребителите няма как да знаят това, защото второто ще превключва! И ако и то залепне...
Мислех си да използвам релета с по 2 контакта и през втория да пусна някаква оперативна верига, която да казва на контролера какво става. Тук обаче идва въпросът дали контактите са свързани! Не намирам datasheet на реле, където контактите да са изобразени с пунктир(сиреч свързани са). Не съм сигурен дали на всички релета контактите са свързани или е, както дойде. Освен да начупя няколко и да видя?!
Някаква идея за прост и ефикасен метод да се подсигуря?
Благодаря!

Сря Юли 12, 2017 8:44 pm
Профил

Kакво значи свързани?
Реле с два превключващи контакта има една котва , която бута два лоста напред назад. Ако единият контакт залепне - като заварка от силен ток ... не виждам гаранции ,че второто ще стои залепнало- по скоро няма.
Трябва ти обратна връзка по изходния сигнал - така мисля.

Сря Юли 12, 2017 9:36 pm
Профил

stefan63 написа:
Реле с два превключващи контакта има една котва , която бута два лоста напред назад. Ако единият контакт залепне - като заварка от силен ток ... не виждам гаранции ,че второто ще стои залепнало- по скоро няма.

Именно! Вариантът с обратната връзка е много трудно приложим, понеже трябва да се преправя всеки път в зависимост от напрежението през релетата. Мога да опитам да направя нещо с някакъв jumper да се сменя някакво съпротивление, но като отидем на големите волтажи (230V AC) нещата стоят друго яче. Не е универсално така!

Сря Юли 12, 2017 9:43 pm
Профил
Аватар

Това което правиш се казва сейфти реле. Продават се всякакви видове и размери и със всевъзможни функции. Не просто две релета последователно. Примерно има такива които включват само при определен сикуънс на входовете, такива които включват еднократно, такива които за да включат след изключване искат определен сикуънс и т.н. Има и такива със самодиагностика.

По въпроса за контактите на командните релета - обикновено контактите са на обща котва но никой не може да гарантира че ако залепне контакт то няма да има друг незалепнал контакт.

Ако искаш да реализираш такава функционалност по-добре вземи някое подходящо сейфти реле и си щракай с пръсти. Като насоки - IFM - имат представителство в БГ и са много отзивчиви дори и за дреболии. Allen Bradly - не знам кой ги продава но са доста разпространени. ABB - кошмар с доставката. Siemens - не съм ги разглеждал, Sick, Pilz, Schnider, Phoenix Contact и т.н. - всички имат но се приготви за "добри" цени.

Сря Юли 12, 2017 9:55 pm
Профил ICQ

Верно малко скъпички
http://www.mouser.bg/Electromechanical/ ... AY&FS=True

Сря Юли 12, 2017 10:32 pm
Профил
Аватар

Самоуважаващите се машини които съм виждал си имат отделно реле за On/Off...

Сря Юли 12, 2017 10:43 pm
Профил
Аватар

stefan63 написа:
Верно малко скъпички

ми толкова са. може и малко по-евтино, но не кой знае колко.

Сря Юли 12, 2017 10:49 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща