Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Позволено ли е PWM пин да синк-ва ток 
Автор Съобщение
Мнение Позволено ли е PWM пин да синк-ва ток
Значи - задвижвам от Атмега 328 MCU един галванометър ,подобен на тези в амперметрите ( с двупосочно движение на стрелката ), като ползвам готов H-bridge за да сменям посоката на стрелката и степента на дефлекция.
Двама познати канадци ми се подхилкват с идеята, че правя постановката според тях много усложнена, тъй като те постигат същия резултат свързвайки галванометъра директо за микроконтролера за един от PWM пиновете. Формално законите на Ом са спазени, тъй като пин-а на Атмега 328 може да соурсва/синва 20 мА ток макс. , а този галвановетър за максимална дефлекция на стрелката полва не повече от 150 Микро Ампера, т.е. - могат теоретично да се навържат над 100 парчета, докато се натовари пина.
Постановката която канадците полват е приблизително следната:
Прикачени файлове:
galvanomether.jpg
galvanomether.jpg [ 169.3 KiB | Прегледано 3117 пъти ]

Потенциометъра се ползва за да намали напрежението от 5 в. на 2.5 в и за корекция на центъра на стрелката. Регулируемото съпротивление R1 служи за ограничаване по ток , за да не изгори галванометъра и същевременно - за регулиране на максималната дефлекция. Когато PWM пина подава от 0 до 2.5 в. , стрелката е в ляво от центра и съответно- при PWM 2.5 - 5 в. - в дясната половина.
Работи, не като да не, обаче ме притеснява диапазона в който PWM е между 0 - 2.5 в. и тока тече от потенциметъра през галванометъра към PWM пина, който дефакто не сорс-ва а синк-ва ток в тоя случай. Може ли така?

Пет Юли 07, 2017 1:36 pm
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Позволено ли е PWM пин да синк-ва ток
Пин-ът е push-pull по всяка вероятност - следователно може и да дава, и да получава ток. Колко - пише в спецификациите, трябва да има параметри и за двете посоки - Isource и Isink.
Какво те притеснява всъщност?

Пет Юли 07, 2017 1:57 pm
Профил
Не пише в дейташита конкретно push-pull GPIO , a OUTPUT със симетрични високи Isinc и Isource max -- 40 mA, препоръчителни 20mA , което предполагам е същото.
Притеснява ме по-скоро практическо суеверие - в 99 % до сега съм използвал GPIO обикновените пинове да соурсвам +5в. , или PWM - да изнасям от 0 до 5 в. , в редкия 1% - да 'синк' -вам в обикновени пинове и никога не съм 'синк' -вал в PWM пинове (работещи в PWM режим) . Да не се получат някакви вътрешни електромиграции при бързото превкл. м/у push и pull транзистора на пина и тока който си сменя посоката :-k Не мога да намеря и някакви практически примери някой да 'синк'-ва ток в PWM пин на ATMEGA328P , освен при тея двамата образи.

Пет Юли 07, 2017 6:19 pm

Нищо няма какво да стане, някои светодиоди така ги паля - "бия маса на изхода" лог.0 Даже за i2c комуникация пак така се работи.

Пет Юли 07, 2017 7:22 pm
Профил
Ok благодаря,
надявах се вътрешно точно на отговори в такава посока, защото схемата направена по този начин ми харесва много повече със своята изчистеност.

PS: Снощи да не сте чествали деня на микро-контролериста бре? , голяма тишина днеска.

Пет Юли 07, 2017 10:04 pm
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]