|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: PC/SBC/onboardCPU за показване на видео/текст
Убу де, не мога да схвана къде е проблемът. Иска се на няк'во ТВ да се показва нещо си, да речем реклами и се сещам за камари от хардуер на цена под 100 лева. Ама софтуерът бил мнооого скъп. Ъ?! VLC e Open Source. Ама как ще стане?! Мии ако знаех какво точно се иска може и да мога да го опиша. Ама не ме зорете, че съм на село и работа - бол.
|
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Бонго, не е толкова просто колкото изглежда ако искаш да вършиш работа. Да пуснеш 5 филмчета едно след друго е едно, но дори и там не е много лесно като дойде момента как да ги сменяш дистанционно, още повече като трябва да работи без да ти яде нета. Продукти от този род има хиляди, и безплатни и платени, читавите са много малко. Има 4-5 големи САЩ фирми .. и май е това, има едни финландци май, има и още едни европейци, не им помня името. Това са големите и известните ставащи, нашия продукт например не отстъпва по нищо на тия водещите, но ние нямаме интерес в стандартният DS, тоест имаме, но тук пазар за това няма, в Европа също взеха много да изпедерастяват, а в САЩ не сме и започвали защото си имаме други по-важни неща. като го започнахме преди май вече 10 години, идея си нямахме с какво се захващаме, като сложност имам в предвид, защото ако искаш да го направиш наиситна работещо си иска много работа. Само текстовият ни парсер сигурно има 40 страници документация за потребителя, и то изобщо не е всичко документирано, имаме сума и функции които изобщо не им ги даваме. Само помисли как показваш един RSS например, защото ако не можеш да показваш динамична информация то по добре да си рендиш филмчетата с текстовете и да въртиш само текстове. Та то не е само да вземеш RSS,трябва да можеш да го разбиеш така че да ти пасне на дизайна, да вземеш тов акоето ти трябва, да можеш да вадиш картинки и видеа от него, всички тия елмеенти да работят синхронно, да могат да имат връзка помежду си. То само един текст да пуснеш читаво не е никак тривиално, до момента във всяка версия сменяме метода на рендиране на текст. трябва да мислиш за шрифтове, за анимации, ама как да вкараш картинка в текста, или пък видео, и сума и други неща. Реално всъщност текстовият компонент е може би един от най-сложните. Вкарали сме скриптов език в парсера, даже два и какво ли още не. И това всичко само за да можеш да направиш една проста визуализация на едни новини да речем, или разписание на самолети. Аз затова и писах, ако иска само видео, има много безплатни които даже и ще работят горе долу, ако иска и текст да слага и да няма насичане и подскачане започва да става сложно, говорим за скролиращ текст например, айде станционарния го докарват, ако изключим че изглежда като изрязан в MS Paint и тупнат отгоре.
|
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Не съм много в конкретиката на проблема, но какво повече от една страничка към твой сървър? В смисъл динамична html5 и да се рендва от webkit. Съдържанието идва от бекенда (сървъра) но като спре нета нищо не пречи на фронтенда да цикли каквото са му казали - или последно, или "в случай на прекъсване". Не че е голяма идея, но това звучи като лесно за full stack разработчик с js или с Node.js. Останалото съдържание може да идва и от тубата, и от немай къде. Дали през твоя сървър, дали сървъра ще насипе само "плейлиста" и фронтенда ще показва и т.н. Това с надписите не знам колко е трудно - там с разните канваси и webgl - стига да имаш webkit/chromium ще имаш добра основа за фронтенда.
|
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Това ни беше първата версия която дори не я броим, имаше живот 5-6 месеца колкото да разберем защо не се прави така, това беше някъде 2006-2007. Много причини има да не е така.
|