Отговори на тема  [ 8634 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329 ... 576  Следваща
Хумор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Хумор
е, да, мините са решение. (надпис "мини"... и аз минах)
обаче май по днешните конвенции мините трябва да са с часовници. вероятно може да се направи някаква модификация (М14BLE?), та патрула да ходи с айфони да ги ресетва, ама колко време ще е нужно да изтече паролата към чалмите?

отделно, трябва да е хуманна, и вместо шрапнели, трябва да е пълна с гумени мечета, куйчета и виолетки.

Пон Юни 26, 2017 2:08 pm
Профил
Аватар

много ми е странно, защо никой не използва дронове с кабел, които се вдигат над бронираната кола
или вместо да ги купуват тия изтребители да купят UAV дронове и самолети. Има такива, които и товар могат да носят.
Хем пилотите ще си стоят в поделнието, хем и да падне нещо няма да се вдига толкова шум и да е такава трагедия от
всички гледни точки. Но пилотите и те си пазят хляба, без д осъзнават че отдавна нямат работа горе, освен в специфични случаи

да не говорим за active denial и т.н.

стига стряляхте, взривявахте и незнам какво още - както сами виждате има много "по-хуманни" методи да ти разкажат играта с усмивка на лицато, подавайки ти кафе и бисквитка

Пон Юни 26, 2017 2:23 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Grubi написа:
много ми е странно, защо никой не използва дронове с кабел, които се вдигат над бронираната кола
.....

то отдавна имаше такива решения, но има два недостатъка, дето не могат да се покрият с предимства
1. дрона е ограничен до дължината и теглото на кабела - демек мобилността на дроня е 0
2. цялата идея местоположението на бронираната машина да остане скрита колкото се може по-дълго отива по дяволите като опънеш кабел и една бръмчилка 50-100 метра нагоре :)
ще стане като вица за майор Щирлиц дето това, че бил руски разузнавач личало само по блясъка в очите и по парашута дето се влачел след него :)

Grubi написа:
...
или вместо да ги купуват тия изтребители да купят UAV дронове и самолети. Има такива, които и товар могат да носят.
.....

има доста регулации за това може ли близо до държавна граница да има фърчилки, общо-взето другарите от другата страна стават нервни :) и като се вземе в предвид съотношението бгАрмиа/Турска армия....сещаш се колко е приложимо това

Пон Юни 26, 2017 2:59 pm
Профил
Аватар

извинявам се - нямах предвид границата само, а общо.
Дроня и джипа не искам да ги крия, те са за респект и наблюдение, обикновенно далеч извън обсега на разни
индивиди с нечисти помисли. Ако искат нещо много подвижно и скрито, има автомобили, кораби, подводници,
мини летящи играчки. В общия случай - всичко за отбрана и "въоръжено" с камери или най-много лебедка
(има товарни безпилотни хеликоптери). Така, че никой няма за какво да е нервен,
още повече турците - ако искат може да получават картината в реално време, че и с реални координати.

Пон Юни 26, 2017 3:18 pm
Профил

Да респекта е важен, не на празно първата дума е deter, средствата трябва да са видими, верно че в случая с бежанците едва ли ще стигнат до нашата граница и ще се откажат заради един дрон, но целта не е само да откажеш нарушителя, а и да го насочиш към определени действия които ще са в твоя полза.
Иначе дрони с кабели не са ОК, но безпилотни дрони става. Цената не е висока, за 150-200 к могта да се намерят такива със що годе прилични параметри и термални камери. Съвместени с твърдотелни наземни радари, камери и периметрова охрана може да се направи комплексно решение което да сведе успеваемостта на нарушителите до под 10%. Има и стратегия с облитане с хеликоптери, но изисква дста по сериозна инвестиция в оборудване както и има доста по-високи експлотационни разходи.
Реално 3-4 безпилотника големи, на височина от 3-4 км и още 50-100 малки за облитане на ниска височина ще бъдат достатъчни за мониторинг и проследяване, като добавиш и една семпла ограда, която да излиза между 250-300 $ на м с интегрирана периметрова и камери по периметъра , с бюджета който изхарчиха до момента можеше да се направи една досат солидна интегрирана система. Остава само някой да наблюдава и реагира.

Пон Юни 26, 2017 5:54 pm
Профил
Аватар

добре, за чии израелците използват окабелени дронове - според мен принципа е много добър

можеш да вдигнеш нависоко антена, камера, осветление, дори оръжие и не си ограничен от батерии

Пон Юни 26, 2017 6:30 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Grubi написа:
добре, за чии израелците използват окабелени дронове - според мен принципа е много добър

можеш да вдигнеш нависоко антена, камера, осветление, дори оръжие и не си ограничен от батерии

то за можене може, но при несиметрични бойни действия :)
демек отсрещната страна няма подходяща прашка да то свали дроня или направо танка дето управлява дрона през кабел.
то и за безкабелните дрони същото в3ажи(все още) - демек хич не са приложими в страни с действаща ПВО.

Пон Юни 26, 2017 7:35 pm
Профил
Аватар

уф, нали не тръгваме оттам че сме във война с Турция и Гърция, а охраняваме обща граница. нали сме в НАТО. не са руснаците или китайците

ако искаш Reaper или други такива нападателни, там нещата са различни

Пон Юни 26, 2017 7:39 pm
Профил
Аватар

те и гърците и турците бяха в НАТО 1974...
като вървиш по търговската улица никозия и светлините намаляват. накрая стигаш до КПП с будки. кипърците не те поглеждат, турчолята обаче ти вземат паспорта и на едно фърчащо листче слагат печат.
после влизаш в зона от стотина метра, дето времето е застинало, къщите са надупчени от куршуми и се рушат. в турската част определено е по-голяма мизерия, говори се турски, цените са лири. е, върви някакъв живот, но не е като от другата страна. ходих и до Фамагуста - призрачния град. тръпки ме побиват като си спомня.

севернокипърската турска република е обявена с декларация от самата нея. не е призната от никого, освен от Турция.
има няколко резолюции на ООН по въпроса. има многократни резолюции за изтегляне на турските войски от въпросния район, останали "без движение". дори е имало американско ембарго за оръжие (само) и срещу Турция, и срещу Кипър. ембаргото срещу Турция отпада отпада 3 години по-късно, но срещу Кипър е валидно и днес. демек - в СКТР дефакто има турски войски, а в Кипър не може да се въоръжава. освен това британците имат 2 бази на острова (водят се задморски територии под юрисдикцията на UK). не ми е много ясен договора за тях и дали въобще има такъв. двете бази са в 'гръцката' част и са ~3% от територията на острова.

това го казвам в контекста на 'партнерите от НАТО' и как между тях всичко е цветя и рози и ей сега то ще ни защити (от кого?).
другия контекст е Крим.

ПС: сега погледнах, че темата е 'хумор'
няма нищо смешно в поста ми. който ходи до Кипър, да прескочи по на едно от двете места и после да си реши дали и до колко да вярва на телевизора.

Пон Юни 26, 2017 9:56 pm
Профил
Аватар

може би е било призрачно, или си има определена част от града
https://en.wikipedia.org/wiki/Famagusta

Според мен трябва да разберем най-накрая (поне за известен период), че с войни не става. Тия красавци тука
едно време са се трепали като за последно, но после 200 години (специално за Шведско) не са видели война,
и не са се избавали взаимно (изключвам ВСВ и германците), въпреки че не се харесват, като типични съседи.

Или пък най-накрая да си ударим един сериозен бой, и да се кротнем след това поне за 100 години.
Дано, ама надали...

Вто Юни 27, 2017 12:37 am
Профил

Абе за тия там не знам, намери ли са някакъв интервс явно. Войните са неизбежни, няма смисъл да се самозалъгваме в противното.
Иначе за охраната, дрон с кабел става, но ти трябват много, при нас терена е насечен, ако не вдигнеш едно 150-200 м не правиш нищо. Дори на 1000 V да го храниш кабела пак си тежи. Много по удачно е дирижабли, те не искат нищо за да стоят горе, трябва им само за компенсация на вятъра. Така или иначе статичното наблюдение на голяма площ не е ефективно. Само с камери не правиш нищо, твърде чного информация, предатавяш ли си да имаш 400 такива джипки, това и с видеоанализ са поне 200 оператора, още 400 шофера, без обслужващ персонал имаш 600 на смяна, т.е. мин 2000 човека структура, овърхеда ще станат 3000. Сложи срвден разход 2000 въпреки че ще е по-голям, това са 6млн на месец, 72 на година. Плюс тези които се дават и сега за самите полицаи, защото някой трябва да задържа. Аз мисля че за такива париможе да се пусне 70км ограда с цялото оборудване, т.е. за около 6 години ще изплатиш 420 км само от оперативни разходи.
Ако имаш ограда, периметеова, видео и дрони това ще ти позволи огромна редукция в операторите и изчезват шофврите. Животни задействаха старата система сравнително рядко, така ще е и с модерна периметрова. Вече не помня общия брой застави и участъците, но да речем тия 400 км могат да се разделят на около 10 основни участъка и за всеки да имаш по вдин оператор, всичко останало е автоматика. Казвам го от опит, в момента имаме център с над 3000 камери и 200 отделни обекта, който се обслужва от 3-ма оператори на смяна, като там количеството събития е доста по голямо и липсва автоматиката която идва от периметровата.

Вто Юни 27, 2017 7:49 am
Профил
Аватар

100 километра от Лесово до не си спомням коя ви беше първа (наша 12-та). Май вашия участък беше малко по-дълъг с 10-20 км. Най дългата ни застава (6-та) беше с 12км участък ама то там почти равно поле. Най късата нямаше 2 км. - Паша Дере ама там и козите трудно минаваха - от заставата до границата се върви по стъпала а на места и стълби. До кльона същата работа. Не съм ходил, ама разправят, че лятото слънцето изгрява в 10 и залязва в 14 долу при заставата...

Вто Юни 27, 2017 8:49 am
Профил ICQ
Аватар

от последната голяма патаклама минаха почти 80 години. и очевидно се е позабравило какво е струвало това нещо на човечеството.
в момента се счита, че глобален конфликт, при който да се очисти планетата от 60% от полулацията е допустим. лудост някаква, но и пренаселената планета също е лудост. в крайна сметка, говорещите по този начин излизат от презумцията, че ще са от оживелите и пак ще са господари на света. не знам колко трябва да ти е увреден мозъка, че да искаш да си шеф на остъклен радиоактивен паркинг, на който не идват никакви коли, хора, плъхове дори.
света сигурно щеше да е друг, ако ВСВ беше продължила още една година, с новия президент на щатите, въоръжен вече с ядрена бомба и никакви задръжки върху копчето.

иначе патакламата е генетично заложена. всеки иска да изяде всеки, просто трябва да преживее. изключая тревопасните, всичко друго по хранителната верига яде някого. при "висшите видове", освен стремежа да изядеш някого, искаш да си направиш и кефа. и ако нямаш нещо, а съседа го има, съвсем естествен е стремежа да го удариш по главата и да му го вземеш. войната е просто грабеж на съседа, но в по-голям мащаб.

та това някак си е в "реда на нещата". обаче ако ти се преиска, освен да ограбиш съседа и да го изядеш? или пък просто искаш да го изядеш, не защото си гладен, а защото го мразиш, без много добре да можеш да се аргументираш защо го мразиш?

пъченето и крякането също е генетично заложено. кочовете важничат пред овцете много по-дълго време, преди да се брулнат с рогите. всички животни го правят, с плахата надежда, че противника ще се уплаши и де си прибере перата, козината, шиповете и т.н. но при хората е най-изразено.

---

за кипър, трябва да се види на място. не може да се опише.
имахме приятелско семейство, точно от Фамагуста. след конфликта за кратко (2-3 години) дори се преселиха тук, с надеждата да се стабилизират нещата. не се стабилизираха, пробраха се в друга част на Кипър. децата им завършиха в България - дъщерята доктор, сина инженер. върнаха се да работят там. точно сина ме разхождаше - взех кола под наем (че с неговата нямаше да ни пуснат на доста места в турската част), аз карам, показвам си моите документ и говоря на английски, той ми говори на български. та ме заведе на доста потресаващи места, като почти изцяло си спести политическите коментари, въпреки че му вреше.

по принцип бях на почивка, нямах никакви интереси към темата. баща ми прати някакви подаръци, 2 литра ракия и т.н. звъннах им, те се изръсиха цялата рода, даже малко се обидиха - защо си на хотел, трябваше да дойдеш при нас! и от дума на дума, навлязах в темата, направихме обиколката. после цяла седмица нашия посланик ми прави полит-просвета. седим си лениво до басейна в двора на резиденцията, наливаме се кротко с джин-тоник и лимони от дървото, а той ми организира неформален лаф с поне десетина служители от тяхното външно. останах впечатлен, че българите сме били високо ценени от тяхната държава, поне в миналото, преди на острова да се изсипят 300,000 камериерки, гледачи, перачки и съпътстващите ги. докато сме били на ниво инженери, доктори, че дори и държавници. доста от техните по-стари министри са завършили у нас и говорят почти сносен български.

нямах някаква цел, на острова бях да си почина, да се попека, хапване и пийване. ама пусто любопитсво :D

Вто Юни 27, 2017 8:52 am
Профил
Аватар

Снощи един чешит разправя кръчмата как по комунистическо го накарали да кръщава селските улици.
- Ей тоя път покрай село го кръстих улица "Надежда" - т.е. надявайте се да стане улица.
- Пътят между дерето и еди кой и еди кой си го кръстих улица "Батак" - само кал, камъни и дупки, голям батак беше.
- Тази която излиза на училището и минава край този и другия (учени хора) я кръстих "Иван Вазов".
- Другата, която минава покрай този онзи я кръстих "Васил Левски" - хайдушка работа, демек.
и т.н., много малко чух, щото голямо хилене падна.

Чет Юни 29, 2017 3:40 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Изображение

Пет Юни 30, 2017 10:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8634 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329 ... 576  Следваща