|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 8:12 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
 Re: Хумор
Да де ама по нашето време границата беше : "ко ... не". Чуваха за гранични ако стане някой голям инцидент. През останалото време си гледахме работата. Сега през ден журналисти, през ден министри. Че те баш покрай твоя отряд се мотат сега. Да не говорим че за година и половина, докато бях там, има няма 100 човека хванати на нашия участък (за вашия ти ще кажеш), пък сега сигурно минават стотици на месец.
|
| Пет Юни 23, 2017 4:20 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30857 Местоположение: София
|
Хммм е та тъкмно няма да е скучно, ние чакахме някой да мине, ама не минаваха много, поне покрай нас, всички гледаха около КПП да минат, близо до пътя, а и добре са правили щото само се чудех какво да отстрелям. Даже можеше да минават по малко, ако се отстрелват качествено, и никой нищо не може да ти каже в крайна сметка, всичко е по устав, върви доказвай че е можело да не го гръмна. Виж журналистите са досадни гадини, ама .. кой ще ги пусне от другата страна на кльона .. е сега някоя по симпатична журналистка ..... ама ше е като хензел и гретел, я дай пръстче през кльона, я да пипнем ... сега ходят където си искат. Един ден едни ... кой ги зане какви бяха, някакви "учени" нали бяхме резерват, малко им остана да ги натръшкаме и овържем, от къде влезели, къде отишли .. да видиш как в редичка маршируваха, бил ги пуснал началник щаба... може ама не през нашия портал, ни документ ни нищо, и да ги е бил пуснал никой нищо не каза, иначе колко му беше да прекопая някоя градинка пред ареста, 5 ги даваше от пръв поглед, а аз му бях и любимиц, за година и половина се бях постригвал само веднъж и то щото ме хвана натясно заедно с бръснаря.
|
| Пет Юни 23, 2017 4:33 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Да, ама в днешно време наборниците ще трябва да си носят сутиена на мама/жената за да имат шанс да са въоръжени поне с прашка.
|
| Съб Юни 24, 2017 12:48 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе едва ли са успели да откраднат и продадат всичко, ама пък знае ли човек. Като се сетя в нашия отряд що оръжие имаше на склад, отделно и по заставите, на нашата имаше претъпкан склад, поне за два три взвода имаше оръжие отделно от това в оръжейната.
|
| Съб Юни 24, 2017 5:29 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
в наше време сигурно половината наборници ще носят сутиени, не на мама, а техните си. дори някои от ще имат и цици в него.
|
| Съб Юни 24, 2017 5:34 pm |
|
 |
|
Pif
|
Първият български сателит бе изстрелян в Космоса....
Корпуса на сателита бе изработен в Завода за тежко машиностроене в Радомир, електрониката - в Респром Ботевград а роботизираните системи на борда са дело на специалистите от завода за промишлени роботи Берое - Стара Загора.
Аз бих добавил, че ракетните двигатели са производство на Арсенал - Казанлък.
|
| Нед Юни 25, 2017 12:11 am |
|
 |
|
ToHu
|
И аз това им се чудя, ама айде, ако не парите то поне дългът е Български 
|
| Нед Юни 25, 2017 2:41 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
Тони - къде да подават пръстче през кльона - те сега оградата я дигнаха на границата. Граничната зона дето беше тогава вече я няма.
|
| Нед Юни 25, 2017 8:48 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
нещо не сте в час.
на границата няма ограда. има 'съоръжение за възпрепятсване'. така е по договор. и изпълнителя казва - ами тя ги възпрепятства, дали да я прескачат, дали да си скъсат гащите, дали да се наведат да минат през някоя дупка. значи договора е изпълнен.
|
| Нед Юни 25, 2017 9:32 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами то всичко са съоръжения за възпрепятсване, няма нещо което да спира. Има едно правило казва се 5D, Deter, Detect, Deny, Delay, Defend. За да има сигурно противодействие трябва и 5-те да са изпълнени. При нас в момента са само част от D-та и то частично изпълнени. Едно време истемата беше доста по-ефективна защото бяха налични и 5-те, и макар да не бяха съвършенни работеха добре. Там имаше съоръжение, а не проста ограда. Кльона забавя, и детектва, в КСП се оставят следи за да ориентира за брой, тегло, посока на нарушителите. От другата страна на КСП има ограда която също забавя. Заставите са стратегически разположение за да се осигури ефективно пресрещане на нарушителите. Да в интерес на истината системата беше по-ефективна при залавяне на нарушители които излизат от БГ, но и в обратна посока действаше добре. В момент аима една ограда, има някакво пътче около нея, няма кой да реагира, няма организация няма детекция. Има някакви камери които много вероятно да не работят. Да охраняваш граница не е нищо кой зане колко сложно, обаче първо някой трябва да помисли, да има реалне проект, да се зане кое защо се прави. Само ограда каквато и да е няма да спре никого. Берлинската стена я охраняваха денонощно по цялата дължина, и отново имаше нарушения. Срамота е в днешно време да не можем да хванем стано мангали. Истината е че на никой не му дреме, има и по лесни начини да откраднеш тия пари и пак да направиш нещо но се иска малко мислене, такова няма. Като знам кои фирми са въвлечени какво може да очакваш, естествено нищо. Всички до една са аматьори в това което правят, идея си нямат какво, къде и как ще с еохранява, давай да усвояваме едни пари. Cekins, да знам че няма, едва ли са изкопали и бетона, а и да са го изкопали все тая. Аз съм възстановявал Кльон, не трябва кой зане какво, да не говорим че има нови технологии, няма нужда вече да лееш бетон.
|
| Нед Юни 25, 2017 11:01 pm |
|
 |
|
nik
|
всичко е една пунта мара оградата се прави не за да спира някой, а за да се източат едни пари тези които минават, не минават щото има или няма ограда, минават щото някой ги организира и прекарва срещу заплащане тези които не успеят да стигнат до оградата пък отиват с кораби да ги спасяват и пак да ги доведат в европа щото едни чиновници искат да създават хаос за да си оправдаят раздутия състав с надути заплати и да си правят още назначения и още пари да си разпределят
|
| Нед Юни 25, 2017 11:43 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12154 Местоположение: Гьотеборг
|
истината май е, че преди имаше военни и политиците им имаха страха, а сега само разни дървени философи се подвизават като военни министри, като почнем с шефа на НАТО (европейския имам предвид). може би е дошло време да си сменят шапките, преди милите граждани да направят някоя революция
|
| Нед Юни 25, 2017 11:59 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Всичко са интереси, големи корпоративни интереси, както и по-малки политически, но от политиците нищо не зависи, на власт са тези които бъдат посочени, това говоря изцяло за Европа, в САЩ и там не е по-различно но да речем е по-волатилно, в европа всичко е доста ясно и добре контролирано. Няма нищо лошо в това, обаче интересите зашочват да стават твърде извратени, някои явно са забравили защо Хитлер е дошъл на власт, и какво е причинило краха на икономиката в Германия, нищо не пречи да се повтори в по-глобален мащаб. За Границата, тези които прекарват и тези които точат пари са различни. Точно тук е моето неразбиране, ако се цели организирани прекарване и добра печалба има голям смисъл от работеща гранична охрана, така "менте" каналджиите няма да имат шанс, ще си работят само "легалните" такива, и ще могта да вземат повече пари... Аз все още твърдя, че с бюджета който имат може да се изгради работеща гранична охрана и половината пак да бъде раздаден като бонуси, комисионни или дарения към партии и политици. В момента се прави нещо което е безмислено скъпо и неефективно само за да се оправдае кражбата на едни пари. И понеже се организира от идиоти, няма как да се сетят че могат да откраднат повече и в същот врме да направят нещо работещо. п.с. а за прословутата ограда, аз тая ограда ще я произвеждам в САЩ, ще я карам до БГ в първа класа и пак по-евтина ще излезе ...дори ще си докарам монтажници от САЩ и пак ще е по-евтина.
|
| Пон Юни 26, 2017 10:54 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
имаше един мистър 10%. с израстването си стана 20, после и 30%.
сегашните, за да ти оставят 15% трябва да си много вътрешен. като гледам резултата, по-скоро са оставили 10% (200лв на метър), от които чорбаджията си прибира половината и с 100 лв/м вече е по-адекватен резултата.
|
| Пон Юни 26, 2017 1:12 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Съмнява ме, не са прибрали толкова, няма толкова мозък. Това което го правят е евтино, но не чак толкова евтино, освен това се разпределя на много нива, трудно да откраднеш повече от 50%. Цената не е висока само защото се краде, а защто се прави неефективно, от там и проблемите. Ще ми лееш ти бетон в 21-ви век за някаква пиклива ограда, нали се сещаш какъв разход е това. Хората отдавна са го измислили, не такива оградки, ами големи стълбове вече се монтират с полиуретани. Само от логистиката спестяваш сума и пари, сложи и всичко останало и ще направиш сметката. Отделно, правят безмислени неща защот нямат акъл за 5 соттинки. Двуредова ограда, да има смисъл ако искаш да охраняваш границата и навътре и навън, иначе никакъв. Праивш един ред на 1 км навътре, най-дорбе там където си беше кльона, редиш една периметрова по браздата и всичко приключва. Понеже днес е модерно пускаш и малко дрони. Ако пък не им се строи вътре, да не би да преградят някояе умряло село с две баби, да преграждат по граничната браздам има от към нашия край, а в средат да наслагат периметрова. Да си сложат читави камери. не случайно D-тата са в тоя ред, deny и delay са след deter и detect, в обратен ред не действат  Ако всичко е измислено дори и без да се възстановяват старите отряди може да се реагира навреме. Ако оградата добавя 10-15 минути забавяне след детекция това е напълно достатъчно,ако не да изпратиш патрул, то да пренасочиш дрона който да започне да ги следи, а като ги следиш патрула лесно ще ги намери и след 2 и след 3 часа. Иначе за двуредовата ограда има еидн едиствен смисъл, 20 м отстояние между редовете и вътре минираш ама здраво, тогава не ти трябва ни периметрова ни патрул, минаваш на две седмици да презареждаш където е думнало и да намяташ останките зад оградата, от там насетне горските гадинки ще имат грижата.
|
| Пон Юни 26, 2017 1:40 pm |
|
|