Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Акъл за озвучаване - спешно 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Акъл за озвучаване - спешно
В школото на жената трябва да предадат проект за озвучаване на зала за около 300 души. Съдържа усилвател+колони, мишпулт и няколко жични и безжични микрофона вкл. тези мъничките отстрани на устата.
Дайте някой свястен сайт, желателно в БГ, че да могат да се ориентират.

Чет Юни 22, 2017 10:02 am
Профил

Мнение Re: Акъл за озвучаване - спешно
http://www.musicworld.bg/bg/home
Не търси другаде, гледай тук. Школо .... ако не беше школо щях да ти уредя и отстъпка от тия цени, но да купувам и да препродавам на училище, не ми се знаимава, накрая пак някой проблем ще си навлека. Може да се чуя да ходатайствам да ви направят отстъпка, ама сладураната с кяото работехме забегна нещо, сега даже не знам с кого се пазарим.

Чет Юни 22, 2017 10:23 am
Профил
Аватар

Наистина сайтът е супер, ТоНи. Още по обед им го препоръчах, аз имах камара друга работа, вече съм на село...
Свързах се със жената: ако се спечели парите не са малко - супер обзаведено ще стане, ама няма някой да разбира, а датата е утре. Обещах да видя, но едва сега сядам пред компа, а тук нетя е скръб. Май утре докато си пия кафето.

Чет Юни 22, 2017 11:26 pm
Профил

Ами ако беше казал какво ви теябва можеше да помогнем. То и на тях ако им се обадиш ще ти лажат как да стане най добре за паритв които имат, но са малко тежки, от днес за утре зор. Иначе това са протехника, повече известни като динакорд.

Пет Юни 23, 2017 12:08 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Виж и това http://www.megavoice.bg/, аз пазарувам от тях.

Съб Юни 24, 2017 3:21 pm
Профил
Аватар

Той проектът вече е изпратен. Когато / ако се стигне до пазаруване ще падне и голямото умуване.
Иначе мерси за акъла!

Съб Юни 24, 2017 5:28 pm
Профил

Темата е бая трудна. Много зависи каква е залата и за какво ще се ползва. И аз залагам за динакорд-протехника макар и да не са им много ниски цените. Като му дойде времето направи снимки на помещението / залата и кажи какво трябва да се случва вътре и за какво да се ползва апаратурата. Ще ти измислим нещо.

Съб Юни 24, 2017 10:28 pm
Профил
Аватар

А бе чак пък трудна - няма да правим сцена за Металика я! Пък и предимно непрофесионалисти ще работят с техниката и ще показват наш'те гарджета пред родителите им.
Естествено, че ще трябва да се изстиска максимумът защото училището е най-голямото и последно строено у наше село и му се очертава светло бъдеще. А бюджетът е макс 10к, но включва и други щуротии.
Залата и аз не съм я виждал засега, но успешно съм озвучавал к'во ли не с к'ви ли не подръчни матр'яли, което не значи, че няма пак да искам акъл като/ако му дойде времето.
Иначе: тези безжичните въшки отстрани на устата ги искат единствено за да могат децата да говорят докато бясуват и изобщо нема нужда от свръхскъпи истории - то това май е най-скъпото...
Прилагам файла който им пратих за наклон, после пак ще видим. Безжичните микрофони (не съм ги писал) ще бъдат една добра двойка за в ръка, а хендсфрито - колкото повече, може и без супер качество.
Прикачени файлове:
Audio-1.docx.zip [6.55 KiB]
197 пъти

Едит: и дано да ви се чете, че май ошляпах нещо...

Нед Юни 25, 2017 12:52 am
Профил

После ще опитам да го отворя с нещо по-нормално, че засега само с нотпад го чета.
Каквото видях до тук:
Няма смисъл от стъпала и пасивни колони. Има страхотни активни колони - монитори. Добре изравнени и добре свирещи на добра цена. Може да вземете 2х15" и 2х12" за монитори. Винаги можете да ползвате мониторите за малко събитие на друго място ако се наложи. От стъпало има смисъл ако се прави голяма система с бас каси и поне 3-4 ленти сплитване на сигнала. Преди 2 седмици озвучавах един фестивал и единия ден валя обилно. Наложи се да влезем в операта. Тогава минахме с 8 канален пулт + 6 12" монитора като единия се наложи да го сложим на певицата и към залата бяха 5. Първата формация бяха бигбенд с Хилда Казасян а втората 9 музиканта джаз формация. Озвучих ги с 6 жични и още толкова безжични микрофона.

За техниката - категорично против берингер. Няма смисъл от висок клас на кофти марка. Много по-добре е нисък клас на добра марка. Саундкрафт имат страхотни пултове. Горещо препоръчвам това ако има от къде да го намерите.

http://www.soundcraft.com/products/spirit-fx8

Не купувайте цифровите им пултове. За малки неща е много по-добре аналогови пултове.
Ще трябват и екуилайзери. Пак препоръчвам да са повече ленти и аналогови. Със сигурност ще има доста микрофонии с които да се борите.

За мониторен екуилайзер вече може да ползвате берингер. Има цифрови многофункционални процесори (не му помня точния модел но ще видя) в които има фидбек римувър. Ако деца ще тичат по сцената и ще им трябват монитори - това е начина. Но с опита ми с деца по сцена до сега - в мониторите само синбек а гласа им само напред. Те не знаят как да се слушат и да си правят баланс така, че им е все тая дали се чуват в монитори или не. А кадърните изпълнители имат що годе идея на къде не се насочва микрофона.

Бюджет от 10к е повече от достатъчен за такова нещо. До колкото ги познавам протехника ще се опитат 30-40% от парите да ви ги вземат в нещо модерно и напудрено без да има смисъл от него.

Помислете дали няма вариянт да купите нещо 2-ра ръка от ибей. Има стари неща за без пари които са в пъти по-добри от новите дето струват хиляди.

Нед Юни 25, 2017 9:09 am
Профил

Да за зала 10к наистина са достатъчни, горе долу е това което е писано по горе. Задължително активни коони, другото си е безмислено харчене на пари, а и са по удобно за такива неща. Трудното е да имаш добра разбираемост като говориш през микрофона ако залата е мног пуста, по принцип има и друг вариант, но много зависи от помещението. Може би микрофорните ще са най-проблемни, там си заслужава да се отделят повечеко пари за по-качествени микрофони, за безжичните говоря де, те жичните са ясни.
Аз не бих сложил нищо цифрово, няма смисъл. Все пак е важно дали няма да си правят и някакви малки концертчета в тази зала.

Нед Юни 25, 2017 2:47 pm
Профил
Аватар

Уф, чЕкайте да видим дали ще изгрее слънцето. А за бюджета: и аз много се обърках. Първо издиктувах на жената програма-минимум за някоя хилядарка, после чух за 10к и казах че това променя нещата, после се разбра, че в тези 10к има включени и няк'ви шматунгери... А бе шъ видим.

А моят опит какво казва:
- няма техника която да не може да бъде изгорена поради неправилно включване, затова отидох на пасивни колони, че доста по-трудно изгарят, а са скъпички.
- няма непрофесионалист който да се оправи с повече от два микрофона едновременно, другите са само On/Off и пак свирят. Но понякога се налага и нещо по-така.
- няма непрофесионалист който да се оправи с еквилайзер, така че той остава опция за в специални случаи и ако останат пари.
- понякога се прави нещо наистина стойностно, но тогава се кани човек разбиращ от копчалъци.
- често за монитор и една домашна система е достатъчна, ъъъ на децата де. Но скалъпих отделна система с ред задни мисли.

Иначе: с Берингер съм работил и съм се оправял, дори и жената без мен. За цифрово не ща и дума да се спомене, най-малкото защото е скъпо. В случая дават джамба няк'ви цифрови ефекти които по-добре да ги нямаше.
Безжичните микрофони ще са два добри за солистите и др., пък хендсфрито ако ще и син зъб за телефон да е.
Ама чакайте да видим дали не е кьорфишек и пак ще ги ръсим.

Нед Юни 25, 2017 4:42 pm
Профил

Активните са доста корави :-)
Иначе Ямаха имат пултове с усилвател, за малка зала става, то има инякакъв еквалайзер, 7 канала беше май, не е кой знае какво но го има. Самия пулт също е доста дуракоустойчив, вече 14 години май прави и е жив, а е ходил по куп изложби и събития където професионалисти рядко има. Помисли и за тази опция.

Нед Юни 25, 2017 6:06 pm
Профил

Еквилайзера се прави веднъж и не се бара повече. Може да му залепиш копчетата с тиксо. Целта е да се махнат резонансите на колоните и на залата. Така ще имаш много по ясен звук и добра разбираемост. Това което каза Тони за празната зала много зависи от това къде са позтавени колоните.
Берингера са крадени схеми от читавите марки но ползват кофти части. Потенциометрите се скапват бързо. Захранванията също. За 15-20 години в тая област са ми минавали десетки неща на берингер и само 1 кросоувър и 1 малък пулт са били читави. Всичко останало е пълна мизерия. Колони и микрофони не бива да се купува от тях.
Дали с апаратурата работи аматьор или професионалист разликата ще е само в звука от колоните. Когато колоните са активни защитата им е съобразена с мощноста на говорителите. Някои имат и вградени лимитери.

http://medias.audiofanzine.com/images/normal/alesis-m-eq-230-277056.jpg

Хе те този екуилайзер е страхотен. Има недостатък, че като пипнеш някое копче и оказваш влияние на съседните ленти но ако ще го ползваш само за статични корекции - това не пречи. На старо са под 100 лева в БГ.

Като (ако) му дойде времето - ще го измислим.

Нед Юни 25, 2017 9:03 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]