Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Една чуденка .... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Една чуденка ....
та ако и още някой се чуди, може пък да не се учудя накрая :)
Имам следната дилема свързана с мойте прословути LED-ве. Пробелма е много тривиален но нещо ми бяга точното решение. Та имам разни дадености, размери на платка, отстояния под и над, както и в страни. На платката остава някакво място където трябва да вместя едни прости MOSFET-и с които да контролирам аналогови LED. Пробелма е че токът може да е доста големичък, да речем 10-15 А, а място много нямам. Не намирам и голям избор на мосфети подходящи, хем не големи, хем с ниско съпротивление. В момента съм наслагал AP4034GYT-HF-3 които са 9 мОм в TSDSON-8. Сега в тоя корпус имам и такива с 3.2 мОм верно на тройна цена, изпозлвам ги в друг LED който е с адресируема лента, там са в DC/DC-то.
И сега от къде идва проблема, ща не ща трябва да съвместя на същите размери двата продукта, единия е с гадничко големи Molex Mini Fit ... другия и той не е по красив, Ultra-Fit. Отделно бях разкарал едни конектори но ще трябва да ги върна защото се оказаха нужни. Да речем аз конекторите някак ще ги наглася, DC/DC ще го наместя, обаче идва момента с комутацията на аналоговите ленти. Слагам едни шотове да епо-ясно, в момента за да ги охлаждам имам полигони с доста преходи, но след наместването на нови конектори и др.подобни нещата ще са много кът от към място.
Та, някой да се сеща за нещо с което да комутирам да речем 10-12 А, което да е с ниско RDS, или да мога да го охлаждам през термален интерфейс на някъде.
От картинките по-долу тов акоето е оградено в синьо трябва да остане. Мястото на крепежите не може да се мени. Най-вероятно ще работя върху картинката с име digital, като запазя и двата ултрафита от дясно на синьото, защото ми трбява този цифров канал, а на мястото на горните 8 конектора ще вместя мини фитите от другата картинка, обаче ако остана с тия дребосъци се чудя как да ги хладя. Самото DC/DC си грее достатъчно, за него имам и темален интерфейс ама то прави 5V/ 25 А няма как да не грее. Ако им оставя по-малки полигони дори и 3.2 мОм ми се струва ще си пекът.
Сега има една алтернатива но не ми се ходи натам, има анлогови RGB ленти с вградени транзистори в диодите, управляват се с логически нива, което решава всички проблеми, но се връзвам с доставчик а и цената отива нагоре, по добре 5$ нагоре тук, отоколкот 2$ на всеки метър лента.
Имам няколко неприятни идеи, като да ги съсредоточа в горния край на страна компоненти и да им забия термаленинтерфейс отдолу, и други подобни, ама може пък някой да му хрумне по-добра идея, или нещо интергрирано.

Прикачени файлове:
analog.jpg
analog.jpg [ 43.75 KiB | Прегледано 3556 пъти ]
digital.jpg
digital.jpg [ 40.46 KiB | Прегледано 3556 пъти ]
Чет Юни 22, 2017 10:13 am
Профил

Мнение Re: Една чуденка ....
п.с. и на двете подхода при плейсманта е бил малко как ще ми изглежда добре, с оглед на това че и при двте имах достатъчно място за това което имам по тях, сега с мерджването нещо почеам да се чудя :)
п.с.2 при плейсмънта има и други ограничения, чисто ергономия, не мога да сгъстявам конектори, дори имах фйдбек от хора с по дебели пръстчета за ултрафита. Бих могъл да сменя типът на тия RJ-та долу, ама не се сещам нищо по ефективно като място за този брой пинове, иначе по тях 485 и RS232 тичат.
п.с.3 то ми се заформя и трети проблем с идиотския контролер, няма USB с 6 PWM-а ама това ще го мисля накрая, ако трябва ще сменя производителя.

Чет Юни 22, 2017 10:21 am
Профил
Аватар

де го намери тоя транзистор, бре?
чаршафа постен, пък и малко сбъркан. на първа страница го дават с 8 крака, на последната с 7. или аз нещо не разбирам добре чертежа?
термалния пад вързан ли е или е само за духане на топло?

не си казал ватовете по транзисторите. малко ме съмнява това чудо да издуха без проблеми 3.5W, въпреки впечатляващото термално съпротивление.
ако имаш място по височина, можеш ли да сложиш една медна ламаринка, която да контактува само с перфорираната зона под термалните падове?
струва ми се, че само с PCB-то няма да я издухаш тая топлина

Чет Юни 22, 2017 10:58 am
Профил

ДедоБоре написа:
де го намери тоя транзистор, бре?
чаршафа постен, пък и малко сбъркан. на първа страница го дават с 8 крака, на последната с 7. или аз нещо не разбирам добре чертежа?

Грешно гледаш :) . На чертежа се вижда как са свръзани 3 извода на 1 шина + още един най в ляво - т.е 4 от едната и 4 от другата си е.

Чет Юни 22, 2017 11:12 am
Профил
Аватар

мдааа... то било гребен. много тъпо решение, термалния релеф при поене е различен.
пък и нещо ми се виждат по-тесни и малко несиметрични. да бяха сложили някоя размерна линийка, или поне чертежче на футпринта.
тоя корпус показва проблеми и при запояване, дори се пука, ако трите крака не са бондирани с жика, а с шина.
във всеки случай, да ги вържеш трите крака на ниво контакт е лоша идея. горната част на гребена трябва да е леко огъната и да в вътре в корпуса. или поне да има по 1-2 крачета отстрани, да не се върти.
Прикачени файлове:
flpack.jpg
flpack.jpg [ 289.49 KiB | Прегледано 3522 пъти ]

Чет Юни 22, 2017 11:34 am
Профил

За този не питай, комет :) ... нямам и много наблюдения за него, всъщност прототипните са ми с CSD17575Q3, той е същият корпус, уж същите термални съпротивления, просто по ниско съпротивление дрейн-сорс, верно и струва около 1$. Та в това приложение дори няма признаци на загряване, релано е рейтнат 2.8 mOm по спомен, при тов анапрежение мисля е 3.8 mOm.
Същият работи в DC/DC конвертора, при 15 А съм измерил 88С на корпуса, сметнал съм че мога да го товаря гранично до 3W с това охлаждане /виж картинката/. Обаче има една малка уловка, това измерване не е само от транзистора, дросела е над него и той бая си грее при 20 А. Имам и друго проблемче, при последата ревизия не знам защо монтирах транзисторите отдолу, мислех интерфейса да е отгоре но не се получи. Преместих интерфейса отдолу и така контактува с по-малка част от плейна и по-голяма част от корпуса, но термалното към корпус е височко. Но след като го товарих доста време и установих че вадя 20А без грижи не съм пускал нова ревизия с транзистори отгоре и по-голям плейн отдолу.
Сега и разчета е малко изуитски. Реално аналоговите лед ленти са окло 8 W/м, това е което специфицират и меря при 1-2 които имам, това за 60 лед/м. Да обаче първо това иде около 3 mA на LED, което при тия може да е така но по принцип ми се види малко, може да има ленти с по-голям ток, та залагам 5 mA и накрая идва 3.6 w/m за цвят. Сега ако предположим че някой може да върже цялата подсветка на еидн канал, това са около 30 м, 108 W на канал, което отива 9 А,и смятам на 10. Сега има и ленти които са 120 диода на метър, има и 86 които ние изпозлваме, та тия 10А хич не са много, трябва да можем да ги дадем.
И от тук вече сметката е ясна, онзи 9 мОм отива 0.9 W. Дали ще ги отделя през плейновете ... на сметки да, на живо нямах под ръка 9 мОм и забих онези 3 мОм и там даже не мисли за греене, но то цялата работа отиде в кофата преди да стиган до по сериозен тест, сметката ми да разкарам цифровата лента изобщо се оказа крива, не че не мога ей сега да запоя еди и да видя ....

Термален интерфейс като този долу мога да добавя, отвежда към корпуса на изделието, 1 м поцинковано желязо, вертикално, има и отвори за по-добра конвекция. Но мен като цяло започва да ми излиза проблем дори с тези 3 мОм, все пак плейн им трябва, а място много не остава та се чудех дали няма нещо интегрирано в малък корпус с 3 или 6 MOSFET-а с ниско RDS, а и да не е много ниско, ако му намеря място мога да го охладя като хората, ама да е едно, че сега ако разхвърлям мосвеите насам натам не мога на всеки да му слагам термален интерфейс от долу. Другото е да се пробвам да ги съсредоточа в единия край,но тия тоци си искат пътеки, с тия конвенционални конектори и монтажни отвори не остава много място където човек да пусне 3-4 мм пътечка.

Прикачени файлове:
heatsink.jpg
heatsink.jpg [ 13.41 KiB | Прегледано 3513 пъти ]
Чет Юни 22, 2017 11:55 am
Профил

ДедоБоре написа:
мдааа... то било гребен..

Ами не е най-умния корпус но не виждам много алтернативи, аз затова и поствам, ако някой е намерил или се сети нещо по джижджано.

Чет Юни 22, 2017 11:57 am
Профил
Аватар

от корпусите на картинката май единствения крив е на АР. просто се огледай в другите производители.
АР трансистори се опитвах да слагам на няколко места и не бях впечатлен особено.
това, че ги има в комет е по-скоро отрицателна референция.

Чет Юни 22, 2017 12:02 pm
Профил

Крив е да, не съм го и пробвал, сложих го защото ми се видя ценово по-изгоден, но то има защо :) Иначе сега ровя за нещо в друг корпус коеот д анарфедя по горния край, да видим ще изкочи ли.

Чет Юни 22, 2017 1:56 pm
Профил

Дедо, това на картинките SO8, това гадинче е доста по-малко, гледах за SO8 ама не видях нищо с много ниско RDS, ще гледам пак да не би да съм пропуснал нещо. За DC/DC-то нямах място, но като праивх аналоговия търсих специално нещо SO-8. А това което ти казвам е на стъпка 0.5 съвсем дребен гад.

Чет Юни 22, 2017 2:17 pm
Профил
Аватар

Тони, как ще сложиш транзистор дето е 15.5 ампера да комутираш 10-15ампера :). Освен ако не съм разбрал, че ще ги навържеш няколко паралелно. Аз за 20 ампера слагам транзистори за по над 100 ампера. Провери Инфиниън - ползвам едни с под 1 милиом съпротивление. По-късно днес ще ти кажа парт номера. Обаче са над $3 парчето ако това те бърка.

Чет Юни 22, 2017 2:18 pm
Профил

Dimitar написа:
Тони, как ще сложиш транзистор дето е 15.5 ампера да комутираш 10-15ампера :). Освен ако не съм разбрал, че ще ги навържеш няколко паралелно. Аз за 20 ампера слагам транзистори за по над 100 ампера. Провери Инфиниън - ползвам едни с под 1 милиом съпротивление. По-късно днес ще ти кажа парт номера. Обаче са над $3 парчето ако това те бърка.

е 10 А комурита, ама те са 10 след всички мои завишения, ама това е този AP боклук който даже не съм го пробвал, но аз мисля че не е 15А, освен ако нещо не съм догледал. Иначе CSD17575Q3 които изпозлвам са 60 А постоянно и 240 А импулесн, и са железни.
Иначе 3$ ще ми е множко, обаче аз май нещо съм бил слънчасал, ей сега отворих маузер и след филтриране намерих SO8 на ON Semi който е 5 мОм което ми е ОК, мисля и място ще намеря за 6 парчета. Почвам да се чудя аз ли съм идиот или филтрите им се сбъгват чат пат, сигурен съм че предния път селектирах всички в корпуси сходни с SO8 и не видях нищо с много ниско съпротивление, дори не знам дали и тем не бях писал и някой сподели че в големия корпус жичките имали голямо съпротивление.

p.s. въх, не знам вече какво съм гледал, това АР не е и 15 А, 12 е ... за пореден път се уверявам че не е добре да творя в ранните часове на дните.

Чет Юни 22, 2017 2:24 pm
Профил

ами вариантите не са много
или транзистор с по ниско съпротивление
или начин за охлаждане
в случая проблема е разсейваната мощност на транзистора
на скоро разглобявах един бръшлес винтоверт - транзисторите бяха микроскопични - нещо си 6613, по 2 в паралел
което реално е най ниското възможно съпротивление което може да се намери
решението им е да залеят платката отгоре с някаква термо проводяща .... като гума
с което значително повишават разсейваната мощност, по моя преценка може би двойно, иначе на това безкорпусно транзисторче май му даваха 2 вата.... отдолу му се виждат карантиите....
без тази гума на практика прегрява веднага
аз след ремонта пак го залях с нещо си.... "liquid gasket" водят го самовулканизиращо се, издържало до 200 градуса, сравнявах ги с поялника... горе долу същата проводимост като оригиналната гума
но тук остава въпроса като в една друга тема - никой не знае как ще се отрази това на платката след 10 години примерно

Чет Юни 22, 2017 5:54 pm
Профил

Дето се вика, седя и мисля, седя и мисля и по едно време се усещам, че само седя .... :)
Два варианта ми се въртят из главата, май ще намеря място да групирам 6 малки гада, що да му се невиди така работи тази физика, не можеше ли да грее сорса и от там да се охлажда .... отделните полигончета ми бъркат живота малко но май има някакво решение, та идеята ми е някак да ги вместя между двта реда молекси и от там да има възможност за термо интерфейс. В едното изделие нямаме повече от 10 м лента, и там направо ще се монтира без интерфейс. В другото в което имаме много ще му се слага и интерфейс .. тов аоще си го мисля, не съм ги вместил но имам някакви надежди :)
Другото е да наредя 6 малко по големи http://www.mouser.com/ds/2/308/NTMFS4955N-D-120250.pdf те тия красавци в горния край на платлето, и същата схема, въпреки че тия както са 5 мОм и с тоя корпус може и да не им трябва изобщо интерфейс при 10 А е 0.5 W ... ще са 6 на куп, но ако ги редя полицай-роднина /канал А/Б :)/ ше стане, ако са навързали само един канал ще се получат разредени, ако са разпределени на два като мощнос на кв.см ще е същото.
Сега обмислям двата варианта .... по скоро пиша във формуа ама и това е начин на обмисляне :)

Пет Юни 23, 2017 9:28 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]